Hírek

2019.09.20.

Gyermektáborban a fogyatékosságról


Gyermektábor

A Fehér Bot Alapítvány KI-LÁTÓ Ifjúsági Irodájának munkatársai augusztusban érzékenyítő előadást tartottak a DMJV Gyermekvédelmi intézmény gyermektáborában. Az Ifjúsági Iroda munkatársai rendszeresen kapnak felkérést oktatási intézményektől, mert napjainkban egyre nagyobb a fiatalok nyitottsága és érdeklődése a fogyatékossággal élő társaik iránt. Ez alkalommal is nagy örömmel vettük a felkérést, hiszen irodánk egyik küldetése, hogy a többségi társadalmat megfelelő információkkal lássa el a fogyatékossággal élők mindennapjairól, életviteléről.


A tábor helyszínéül a Debreceni Hatvani István Általános Iskola szolgált, ahol az iskolaudvaron tartottuk meg előadásunkat. A táborban közel száz gyerek vett részt, és valamennyien érdeklődéssel fogadtak bennünket. Többen emlékeztek ránk a tavalyi táborból, és nagy meglepetésünkre, sok adatot és információt megjegyeztek a látássérültek életével kapcsolatban. Az elméleti előadásunkat rendszerint interaktív formában tartjuk, hogy a gyerekek szabadon feltehessék kérdéseiket. Ez alkalommal is számtalan kérdést kaptunk, a látássérültek közlekedését, a vakvezető kutyákat és az informatikai eszközeinket illetően.

Gyermektábor

Gyermektábor

Az elméleti információk után szimulációs játékokkal tártuk a gyerekek elé, hogy milyen lehet vakon, szemtakaróval, tapintás alapján különböző felületű anyagokat felismerni és összepárosítani. Egyéb játékaink mellett, a gyerekek kipróbálhatták a fehér botos közlekedést is. A fiatalok gyakran félelemmel és bizonytalanul állnak a szemtakaró viseléséhez, vagy a fehér bot kipróbálásához, a táborban viszont sikerült olyan oldott hangulatot teremtenünk, hogy a gyerekek bátran ki merték próbálni a látássérültek közlekedését.


A gyerekek és a pedagógusok visszajelzései alapján is elmondható, hogy értékes és a mindennapi életben is hasznosítható információkkal láttuk el a résztvevőket. Bízunk abban, hogy a jövőben az elsajátított ismeretekkel a fiatalok még nyitottabban tudnak majd látássérült társaikhoz fordulni, hiszen az integrált oktatás terjedésével egyre több látássérült fiatal tanul ép társaival együtt. Célunk, hogy munkásságunkkal a jövőben is hozzájáruljunk a társadalom érzékenyítéséhez és toleránsabbá válásához.

Boros Lajos / a Ki-Látó Ifjúsági Iroda vezetője

2019.09.20.

Esélyegyenlőségi Gyereknap


A Fehér Bot Alapítvány által idén is megrendezésre került az Esélyegyenlőségi Gyereknap 2019. augusztus 3-án Hajdúdorogon a Görög Demeter Művelődési Ház mozi udvarán, mely idén ünnepelte a 10. születésnapját.
A Ki-Látó Ifjúsági Iroda is képviselte magát a rendezvényen. Különböző játékokkal és feladatokkal készültünk a résztvevőknek, amely azért volt különleges, mert mindent szemtakaróval kellett kipróbálni, így megtapasztalhatták, milyen vakként játszani. Ki lehetett próbálni a 3D-s amőbát, állatformás befűzőket, lehetett speciálisan vakoknak készült malomjátékkal játszani, kipróbálni, hogy milyen érzékeny a tapintásunk tapogató korongokat párosítani.


Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap

Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap

A játékokat nem csak a gyerekek, hanem a jelenlevő felnőttek közül is sokan kipróbálták. A nap végén pedig a gyerekek közül, akik bátran mertek játszani, kisorsoltunk egy szerencsés nyertest, aki egy hatalmas plüssfigura boldog gazdája lett. Köszönjük a lehetőséget és találkozunk jövőre is.

Boros Lajos / a Ki-Látó Ifjúsági Iroda vezetője

2019.08.13.

10 éves az Esélyegyenlőségi Gyermeknap


Esélyegyenlőségi nap

2019. augusztus 3-án a Fehér Bot Alapítvány, az Észak-hajdúsági Támogató Szolgálat és a Tanyagondnoki Szolgálat jubileumi Esélyegyenlőségi Gyermeknapot rendezett kis ellátottjai és a munkatársak gyermekei számára. A 10 éves fennállását ünneplő Kistérségi Gyermektalálkozónak ismét a hajdúdorogi Görög Demeter Művelődési Ház mozi udvara adott otthont.


Közel 150 gyermeket és hozzátartozóikat látta vendégül a rendezvény, ahol mindenki megtalálta a neki való kellemes, mozgalmas kikapcsolódást. dr. Szabóné Bokis Edina, a Fehér Bot Alapítvány elnök asszonya - intézményvezető asszony köszöntője után, Molnár Orsi, előadóművész interaktív játékos, mozgalmas, táncos – zenés műsorába kapcsolódhattak be a gyerekek és a vállalkozó felnőttek egyaránt.


Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap

Megalapozódott ezzel a jó hangulatú műsorral az egész délelőtt, hisz kezdetét vette a kalap, seprű és labdatáncoltató verseny, majd a sor és váltóversenyek sokasága.


Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap

Közben az árnyas fák alatt, a Ki-Látó Ifjúsági Iroda munkatársai különböző vakos játékokkal, (malom, párkereső tapintójáték, kirakós játékok, fűzögető játékok, memória játékok) csalogatták a gyerekeket az asztalokhoz. Bekapcsolódhattak kreatív - kézműves foglalkozásokba is, ahol kedvükre ragaszthattak és díszíthettek papírsárkányokat, mesefigurákat, de csillámtetoválásra és arcfestésre is sor került.


Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap

Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap

A mozgékonyabbak azonnal birtokba vették az ugráló várat, s közben megérkezett a várva várt városnéző kisvonat is, amivel tettek egy kört a városban.


Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap

Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap

A szabadtéri mozgásos játékokkal az a célunk, hogy az ép és fogyatékkal élő gyermekek közösen vegyenek részt minden versenyszámban, és felszabadultan együtt élvezzék a játék adta örömöket. Itt főként az elfogadás és az egymásra való odafigyelés kapott nagy hangsúlyt.
Természetesen nem maradhattak el az „édes” nyeremények sem, amit később fogyasztottak el a gyerekek.
Miután a sor és váltóversenyek, az ugráló várazás, a különböző mozgásos játékok kivették az erőt a gyermekek és az őket segítő felnőttekből, kis pihenő után egy finom ebédre került sor.
Nagy meglepetés volt a tűzijátékos nagy torta, mely egy várat szimbolizált, hiszen 10 éves jubileumát ünnepelte az Esélyegyenlőségi Gyermeknap.


Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap

Köszönet illeti a Fehér Bot Alapítvány, az Észak–hajdúsági Támogató Szolgálat, a Tanyagondnoki Szolgálat és a Ki-Látó Ifjúsági Iroda segítő munkatársait, Molnár Orsi előadóművészt, akik megalapozták ennek a jubileumi gyermeknapnak a jó hangulatát. Egy igazán mozgalmas, jó kedélyű délelőttöt tölthettek el együtt a hajdúsági kistérség gyermekei és hozzátartozóik, hisz „ez a nap más, mint a többi”, ahogy a szülinapi dal is mondja, kizárólagosan csak nekik és róluk szólt.


Karcagi Márta / művelődésszervező