Hírek

A Fehér Bot Alapítvánnyal és a látássérültekkel kapcsolatos híreket olvashat ezen az oldalon. Itt tájékozódhat arról is, hogy mikor és hol szervezünk a látássérültek számára kultúrális rendezvényeket, ünnepségeket, ahová bárkit szívesen meghívunk.

2016.05.24.

Szavamat adom közéleti-irodalmi délután

Szavamat adom rendezvény

2016. május 20-án a Gábor József Kulturális Alapítvány, a Fehér Bot Alapítvány és a Méliusz Könyvtár Újkerti Fiókkönyvtára közös szervezésében Debrecenbe hívta és rendezte meg a sorstársaknak és meghívott vendégeinek a „Szavamat Adom” tavaszi közéleti-irodalmi délutánját.
Dr. Csontosné Skara Ilona könyvtárvezető asszony köszöntötte a megjelent és érdeklődő vendégeket.

Szavamat adom rendezvény


Meghívott előadóink voltak:

  • Dr. Fodor Mariann /szemész adjunktus/
  • Dr. Mészáros Anikó /körzeti orvos/
  • Dr. Rácz Julianna /Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Családvédelmi osztályának vezetője/
A beszélgetést vezette Rózsa Dezső.

Szavamat adom rendezvény


Mindhárom vendég jól ismerte, mint orvos a látássérültek minden napjait, problémáit, hiszen munkájukból adódóan napi közelségben vannak a betegekkel.
Beszéltek hivatásukról, életútjukról, melyből kiderült, hogy számukra is a nagybetűs EMBER a legfontosabb, nem a pozíció. Itthon, Magyarországon folytatják gyógyító, segítő tevékenységeiket, másutt a világban ez számukra elképzelhetetlen volna, bár voltak szakmai ajánlataik. A segítőkészség, a gyógyítás, illetve a hivatalokban az emberekkel való bánásmód, az akadálymentesítés az ügyintézések folytán, igen fontos kérdés és megoldandó feladat, akár a kommunikáció terén is.

Szavamat adom rendezvény

Dr. Fodor Mariann (szemész adjunktus), tudatosan használta a beteg szót, hiszen a különböző szembetegségek folytán, amin még tud segíteni akár műtéti eljárással is, a beteggel együtt éli meg a sikert, vagy akár a kudarcot is. Felkészíti a beteget a „most vagy soha” állapotra, adott esetben a vakságra is. A legkisebb esélyt is felkínálja egy, egy műtéti beavatkozás folytán a látás érdekében. Váci Mihály: Még nem elég… című versét hozta magával.Dr. Mészáros Anikó (körzeti orvos), belgyógyászként kezdte pályafutását, majd később az úgymond családok része szeretett volna lenni, így család orvosi praxisra váltott. Számára is a betegellátás, a betegekkel való foglalkozás állt hozzá közel, része akart lenni a családoknak. Ő a munkáját hobbynak tekinti, hiszen míg a rendelőjében meg van a szakszemélyzet az adminisztratív feladatokra. Ő érdemben tud a betegeivel a betegellátással foglakozni. Mindig rangsorolja egy, egy fontos esetnél a betegei ellátását, miszerint mi a sürgősebb, fontosabb, súlyosabb eset. Irodalmi csemegéül a Padlás című musicalből a Fény év távolság dalbetét szövegét osztotta meg a nagyérdeművel, amiből nála is kicsengett ars poeticája: Nekem itt van dolgom, itt vannak álmaim!

Szavamat adom rendezvény


Szavamat adom rendezvény

Dr. Rácz Julianna (Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Családvédelmi osztályának vezetője), szintén családorvosként kezdte pályafutását, háziorvosi szakvizsgával rendelkezik. Ő sajnos belefáradt a sok ügyeletbe, így egy kis faluból került Debrecenbe. Számos helyen és munkakörben dolgozott, majd a Városházán Osztályvezetői posztra került, mint hivatalvezető. Nagyon szerteágazó az osztályának tevékenysége, 17 fővel dolgozik. A város lakosainak szervezik az egészségügyi és szociális ellátását. A sok, sok hivatali tevékenységei közül a Családvédelmi Osztály vezetése áll hozzá a legközelebb. Az Ő ars poeticája is, hogy Ne csak hivatalnok legyek, hanem ember is. Véradásokkal, családvédelemmel, bölcsődei ellátásokkal és még sorolhatnánk, mennyi mindennel foglalkoznak a hivatalban. Számára is a közös hang megtalálása a legfontosabb az ügyfelekkel, Őt sem a pénz és a pozíció motiválta a pályaválasztás során, inkább a kihívások, az emberekkel való bánásmód, a segítőkészség volt az irányadó, hisz hivatalvezetői munkájában ma már inkább a jogász végzettsége dominál. Reményik Sándortól a Béke című verset hozta, melyből végszóként csengett ki, hogy bizonyosság arról, hogy élni jó!.Karcagi Márta /művelődésszervező/
a Gábor József Alapítvány Kuratóriumának tagja

2016.05.10.

Meghívó a Szavamat adom rendezvényre

A Gábor József Kulturális Alapítvány,
a Fehér Bot Alapítvány
és a Méliusz Könyvtár Újkerti Fiókkönyvtára

Szeretettel meghívja Önt és minden kedves érdeklődőt

2016. május 20-án (pénteken) 15 órára

a “Szavamat adom”
című közéleti-irodalmi délutánjára

a Méliusz Könyvtár Újkerti Fiókkönyvtárba
(Debrecen, Jerikó u. 17-19.)

Meghívott előadóink:

- Dr. Fodor Mariann szemész adjunktus
- Dr. Rácz Julianna Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Családvédelmi osztályának vezetője
- Dr. Mészáros Anikó körzeti orvos

A beszélgetést vezeti:
Rózsa Dezső

2016.05.09.

Kiállítás Hajdúdorogon

Esélyegyenlőségi nap

Romanek Inka festőművész tapintható tárlatát nyitottuk meg a soron következő helyszínen, a hajdúdorogi Görög Demeter Művelődési Ház TIT termében 2016. május 06-án az ESÉLYEGYENLŐSÉG nevében.

Esélyegyenlőségi nap


Ez a kiállítás egy vándorkiállítás, mely eljut mindazon városokba, ahol alapítványunknak érdekeltségei vannak.
A kiállítást Czifráné dr. Urgyán Ilona Hajdúdorog város jegyzője nyitotta meg. Jelen volt még a város polgármestere Csige Tamás úr és a város közintézményeinek számos vezetője és képviselői.

Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap


Nagy örömünkre szolgált, hogy sok érdeklődő volt kíváncsi ennek a nem mindennapi tárlatnak a megnyitójára, hisz ez a kiállítás nem csak látássérülteknek, de a látó közönségnek is nagy élményt szerezhet gazdag szín és formavilágával.
A tárlat ünnepélyes megnyitóján közreműködtek és színesítették a rendezvényt fuvolajátékukkal Körtvélyesi Kitti és Volosinovszki Vivien a Móra Ferenc Általános iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. Továbbá egy szép történettel, Szegedi István a Szent Bazil Görög Katolikus Gimnázium tanulója.

Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap


Miután ezek az alkotások "tapinthatóak, kézzel foghatóak", így talán jó úton haladunk a művészetek akadálymentesítése terén is.
A képek Braille felirattal is el vannak látva.

Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap


A tapintható tárlat 2016. június 04-ig tekinthető meg.
Köszönet a szervezőknek és intézményvezetőknek, akik befogadják rendezvényeinket.

Karcagi Márta / művelődésszervező