Hírek

2020.10.14.

Nyertes pályázat


Tájékoztatjuk az olvasókat, hogy a Fehér Bot Alapítvány ”Elemi rehabilitációs szolgáltatások biztosítása látássérült személyek számára” (kód: LSER2020) meghirdetett program megvalósítására pályázatot nyert 2020.10.01-2021.03.31. közötti időszakra.

Az alapítvány célja továbbra is a Hajdú-Bihar és Szabolcs Szatmár Bereg megyében élő, látássérültté vált személyek felkutatása és számukra magas színvonalú elemi rehabilitációs szolgáltatások nyújtása, továbbfejlesztése. Szervezetekkel való együttműködés során az elemi rehabilitációs szolgáltatás népszerűsítése.
Szolgáltatási formák: Az alapítvány ambuláns, otthontanítás szolgáltatási forma igénybe vételére ad lehetőséget, az egyenlő esélyű hozzáférés elvének érvényesítése érdekében.

Az elemi rehabilitációs területek, modulok a következőek:

• rehabilitációs felmérés
• rehabilitációs intervenció
• funkcionális látásvizsgálat
• látástréning
• tájékozódás és közlekedés
• mindennapos tevékenységek és életvitelt segítő eszközök tanítása
• kommunikációs és számítástechnikai eszközök használatának tanítása
• adaptált gépírás oktatása
• tapintható írás-olvasás tanítása
• esetkezelés és klienskoordináció
• pszichológiai szolgáltatás

Szolgáltatás helyszínei:

Fehér Bot Alapítvány Elemi Rehabilitációs Központja:
4025 Debrecen, Postakert u. 2.
Vezetékes telefonszáma: +36-52-530-658
Mobilszám: +36-30-825-3038
Email cím: bodo.erzsebet@feherbot.hu

Nyíregyházi szolgáltatópont:
4400 Nyíregyháza Vay Ádám krt. 2-4. 129. iroda
Mobilszám: +36-30-515-1155
Email cím: szabolcsi.t@freemail.hu

A pályázat során elnyert támogatási összeg: 14.048.071 Ft

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fogyatékosságügyi
és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával valósul meg.

2020.10.07.

LSER2019 projekt zárása


Lezárult az „Elemi rehabilitációs szolgáltatás biztosítása látássérült személyek számára” nevű projekt (kód: LSER2019)


Megvalósítási időszak: 2019.10.01-2020.09.30. között


A Fehér Bot Alapítvány az Észak-Alföldi régión belül, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében nyújtotta szolgáltatásait. Debrecenben, Hajdúdorogon és Nyíregyházán rendelkezik helységgel, de nemcsak ambuláns, hanem otthontanításos formában is igénybe vehették a kliensek a rehabilitáció lehetőségét.

A projekt időszak alatt teljesített óraszámok, indikátorok számának ismertetése:

Teljesített óraszám: 2039 óraVállalt óraszám: 2120 óra
Bevont kliensek száma: 55 főVállalás: 45 fő
Új kliensek összesen: 14 főVállalás. 13 kliens
Együttműködési megállapodás született 5 szervezettelVállalás: 6 szervezet vagy intézmény
Szakmai konzultáció, rendezvény: 2 db szervezeten belüli és 1 db többi elemi szolgáltatóval közös szervezésben történtek konzultációk.Vállalás: 3 alkalom
Érzékenyítő foglalkozás: 4 alkalom valósult megVállalás: 6 alkalom

Szolgáltatás ismerté tétele, szolgáltatás népszerűsítése érdekében a „Hajdúsági Sorstársak”2019 októberi számában, valamint a 2020 februárjában Hajdúnánási és Hajdúdorogi Újságban tájékoztatást kaptak az olvasók az LSER2019 projektről, valamint a honlap is tartalmazta a projekt indulásról szóló tájékoztatót.

Humánerő-forrás : A projekt megvalósulását az alábbi végzettségű szakemberek nyújtották: 2 fő tiflopedagógus, 2 fő elemi rehabilitációs szakember, 2 fő mentálhigiénés szakember, 2 fő informatika oktató,1 fő szociális munkás, 2 fő klienskoordinátor
Az LSER2019 projekt időszak alatt két szociális végzettségű munkatársa szerezte meg az „Elemi rehabilitációs koordinátor a látássérülés területén” végzettséget, és kezdte el a „Látássérült személyek tájékozódás-közlekedés tréner” képzést.

A projekt megvalósításában segítséget nyújtottak partnereink: Egészségügyi intézmények, Érdekképviseleti szervezetek, Szociális szervezetek, Speciális Iskolák, az alapítvány szervezeti egységei

Pályázati keretből az alábbi eszközbeszerzések valósultak meg:

- Konyhai eszközöket
- Optikai segédeszközöket
- Korszerű informatikai és infokommunikációs eszközöket
- Életvitelt segítő segédeszközöket

A projekt támogatási összege: 13.160.000 Ft volt.

A fenti zárójelentés ide kattintva letölthető Word dokumentum formátumban is.


A projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Közhasznú Nonprofit Kft támogatásával valósult meg.

2020.09.22.

Kistérségi gyermektalálkozó, családi nap


Gyermektalálkozó

2020. augusztus 08-án a Fehér Bot Alapítvány, az Észak-Hajdúsági Támogató Szolgálat és a Tanyagondnoki Szolgálat „Kistérségi gyermektalálkozót”, családi napot szervezett kis ellátottjai és a munkatársak gyermekei számára. Ennek a rendezvénynek a hajdúdorogi önkormányzat támogatásával a hajdúdorogi strandfürdő adott otthont.
Közel 150 gyermeket és hozzátartozóikat látta vendégül az alapítvány, ahol mindenki megtalálta a neki való kellemes, mozgalmas kikapcsolódást. Dr. Szabóné Bokis Edina (a Fehér Bot Alapítvány elnöke) köszöntője után egy kellemes bemelegítő zenés torna vette kezdetét, ahová kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódhattak.


A zenés interaktív bemelegítő tornával mindenki ráhangolódott a délelőttre, így kezdetét vette a seprű és kalaptáncoltató verseny, majd a sor- és váltóversenyek sokasága.


Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó

Eközben az árnyas fák alatt a Ki-Látó Ifjúsági Iroda munkatársai különböző vakos játékokkal játszottak, (3 dimenziós amőba, logikai ügyességi játék, ördöglakat, kitalálós – tapintós) látóként és szemtakaróval, amely feladta a leckét az érdeklődőknek. Sok gyermeket és felnőttet csalogattak a játékok az asztalokhoz. Bekapcsolódhattak kreatív kézműves foglalkozásokba is, ahol kedvükre nyírhattak, ragaszthattak és díszíthettek, kavicsokat festhettek, de csillámtetoválásra és arcfestésre is sor került.


Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó

Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó

A mozgékonyabbak azonnal birtokba vették az ugrálóvárat és közben egy másik területen felügyelet mellett egy Zeusz névre hallgató pónin lovagolhattak is a bátrabbak.


Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó

Miután a sor és váltóversenyek, az ugrálóvárazás, a különböző mozgásos és kreatív agymozgató játékok kivették az erőt a gyermekek és az őket segítő felnőttekből, kis pihenő után egy finom ebédre került sor.
A nagy melegben az ebédet követően az árnyas fák alatt a Ki-látó Ifjúsági Iroda felajánlásában több tombola nyeremény is gazdára talált. Sok, sok plüss és egyéb játékok, illetve családi belépők kiállításokra (Déri Múzeum, Agóra Élmény Központ) Amíg várakoztunk a finom főtt kukorica elkészüléséig egy zenés, táncos - vonatozós játékba is bekapcsolódhattak az érdeklődők.


Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó

Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó

A szabadtéri mozgásos és sok-sok kreatív játékkal az a célunk, hogy az ép és fogyatékkal élő gyermekek közösen vegyenek részt minden versenyszámban, és felszabadultan együtt élvezzék a játék adta örömöket. Itt főként az elfogadás és az egymásra való odafigyelés kapott nagy hangsúlyt.

Köszönet illeti Demeter Diánát, mert mosolyt csalt a gyerekek arcára Zeusz névre hallgató pónijával, illetve Illyés Ilona óvodapedagógus szebbnél, szebb arcfestéseket készített. Ezen a programon egy igazán mozgalmas, jó kedélyű délelőttöt tölthettek el együtt a hajdúsági kistérség gyermekei és hozzátartozóik, hisz ez a nap kizárólagosan csak nekik és róluk szólt.


Karcagi Márta / művelődésszervező