Hírek

A Fehér Bot Alapítvánnyal és a látássérültekkel kapcsolatos híreket olvashat ezen az oldalon. Itt tájékozódhat arról is, hogy mikor és hol szervezünk a látássérültek számára kultúrális rendezvényeket, ünnepségeket, ahová bárkit szívesen meghívunk.

2016.12.13.

Mikulás ünnepség

Mikulás

Mikulásvárás a Fehér Bot Alapítványnál

2016. december 10.-én, igazi Mikulásvárás történt a Fehér Bot Alapítvány és a Hajdú-sansz Nonprofit Kft. szervezésében kis ellátottaik és a munkatársak gyermekei számára.
Közel nyolcvan gyermeket ajándékozott meg a nagyszakállú Télapó.A Mikulás jöttét megelőzte egy jó hangulatú interaktív zenés program, Molnár Orsi előadóművész, „Teli zsák” című műsora. A gyermekeket is játékba hívó fő segéd Orsi, manósegédeket kiválasztva képzeletbeli ajándékokat készített elő a Télapó zsákjába. Kalapáltak, festegettek és csomagoltak a kis apró kezek, hogy Télapó zsákját megtöltsék ajándékokkal. A nagy munka végén egy fergeteges, táncos Manó - bulira is sor került a Görög Demeter Művelődési Ház mozi nagytermében.

Mikulás


Mikulás
Mikulás
Mikulás


Mikulás

A rénszarvas lányok árgus szemekkel figyelték a manósegédeket a nézőtér sorai között is, így sok finom édesség talált gazdára az előkészületek folyamán. Télapóhívó dalok is elhangoztak, amit bizonyára meghallott a nagyszakállú, így a „Hull a pelyhes…” kezdetű dalra betoppant krampusz segédjével. Sok ügyes, bátor gyermek, versekkel, történetekkel és dalokkal kedveskedett a Télapónak, majd sor került a várva-várt csomagok kiosztására.
A Télapó zsákja valóban telis tele volt ajándékokkal, hiszen a produkciók hallatán és Orsi főmanó dalai közben is osztogatta az édességeket.

Mikulás


Mikulás
Mikulás
Mikulás
Mikulás


Mikulás
Mikulás
Mikulás


Kifogyhatatlan teli - zsákjával búcsúzott a Télapó a gyerekektől, megígérve, hogyha jók lesznek, jövőre is ellátogat hozzájuk.

Karcagi Márta / művelődésszervező

2016.12.13.

Esélyegyenlőség Éjszakája

Esélyegyenlőség

Az Esélyegyenlőség Éjszakája

A Fehér Bot Alapítvány Ifjúsági Irodája és a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete 2016. december 2-án szoros együttműködés keretében szervezte meg Az Esélyegyenlőség Éjszakáját a debreceni Kosárban. Az esemény a december 3-i fogyatékosság világnapja alkalmából került megrendezésre.A szervezésnél a következő fontos kritériumoknak tettünk eleget:

Az est két házigazdája dr. Nagyné Berke Mónika és Puskás Anett voltak.
Köszöntőt mondott dr. Szabóné Bokis Edina az Alapítvány elnöke és Dr. Nagy Sándor az Egyesület elnöke.
A program OPERETTGÁLÁVAL vette kezdetét, „Száz éves a Csárdáskirálynő” címmel. A műsort a Vakbarát Alapítvány támogatásával látássérült előadók prezentálták.

Esélyegyenlőség


Felléptek:
Dénes Dóra - ének, Fabók Judit - ének, Farkas Péter - ének, Kisnémedi Varga Pál - ének; Zenei kíséret: Balázs Levente - zongora, Geszti Eszter - fuvola, Kamrás Sándor - bőgő, Németh Dávid - dob, Némethné Berta Edina – hegedű konferanszié, Németh Tamás zongora.

Esélyegyenlőség

Az operett előadás után rövid szünet következett, majd SLÁGERESTTEL folytatódott a program. Végül az éjszaka könnyűzenei blokkal folytatódott, Juhász Gyula közreműködésével.
A több mint 100 vendég remekül érezte magát, együtt éltük át az egyenlő esélyekkel történő kikapcsolódást.
Köszönjük mindenkinek a közreműködést, aki hozzájárult az est színvonalas megvalósításához!Puskás Anett, a Ki-látó Ifjúsági Iroda vezetője

2016.12.13.

Szemtől szemben

Szemtől szemben

Szemtől szemben, a fogyatékos emberek helyzete Nyíregyházán

A 20 éves Fehér Bot Alapítvány 2016. december 1.-én a Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából Szemtől szemben címmel tartott konferenciát Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.A konferencia tematikáját úgy állítottuk össze, hogy a hallgatóság minél átfogóbb képet kaphasson a felkért előadóktól a fogyatékkal élő embereket érintő aktuális kérdésekben.
A rendezvényt Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy Nyíregyháza számára fontosak a fogyatékos emberek. Elfogadásuk és elfogadtatásuk érdekében a város igyekszik minél több hatékony intézkedést tenni, együttműködve az érintettek érdekképviseleti szervezeteivel.

Szemtől szemben

Ezután dr. Szabóné Bokis Edina, a Fehér Bot Alapítvány elnöke mondta el köszöntő beszédét.
Dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke a fogyatékkal élők, ezen belül elsősorban a látássérültek jelenlegi helyzetéről tartott előadást. Összefoglalója rendkívül inspirálóan hatott mind a média képviselőire, mind pedig a többi előadóra, ugyanis többször is idézték szavait.

Szemtől szemben


Ezt követően Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztályától Kocsis Tünde közlekedésmérnök, Nyíregyháza komplex akadálymentesítéséről (különös tekintettel a középületekre, útvonalakra és a tömegközlekedésre) tartott tájékoztatót. Felvázolta a város akadálymentesítésének már megtörtént és a közeljövőben megvalósításra kerülő állomásait.
Ezután a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Családtámogatási Főosztályától Simkóné Dr. Tornai Anita főosztályvezető, a fogyatékkal élők ellátásairól nyújtott részletes tájékoztatót.

Incze János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatala Kormányablak Osztályának megbízott osztályvezetője a fogyatékkal élők akadálymentes hivatali ügyintézéséről beszélt. Kiemelte az elektronikus ügyintézés szerepének fontosságát. Ennek segítségével a számítógépet kezelni tudó látássérültek hivatalos ügyeiket otthonukból is le tudják bonyolítani.

Szemtől szemben


Végül Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója a látássérültek könyvtárhasználati lehetőségeit mutatta be. Hangsúlyozta, hogy a könyvtár a város egyik olyan középülete, ahol a komplex akadálymentesítés a legtöbb szempontra kiterjedően valósult meg.

A Szemtől szemben konferencia fogyatékosokkal foglalkozó szervezetek, valamint magánemberek részére egyaránt nyitott volt.
Az eseményről a Kölcsei Televízió, a Kelet-Magyarország és a Szabolcs Online hírportál is tudósított. Bízunk benne, hogy a tartalmas előadások hasznos, naprakész információkkal szolgáltak a résztvevők számára.

Petrus Anita a Fehér Bot Alapítvány munkatársa, a konferencia szervezője