Hírek

2021.09.15.

Jégkorszak kiállítás a Hajdúnánási Móricz Pál Helytörténeti Gyűjteményben


Jégkorszak kiállítás

2021. szeptember 03-án a Hajdúnánási Móricz Pál Helytörténeti Gyűjteményében egy fantasztikus kiállítást tekinthettünk meg a Fehér Bot Alapítvány Esélyegyenlőségi Otthon lakóival és Fejlesztő Foglalkoztató dolgozóival illetve érdeklődő látássérült ügyfeleinkkel.

Jégkorszak kiállítás

Ez a „Jégkorszak” kiállítás, a Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása, ami a város Helytörténeti Gyűjteményben kapott helyet. Itt a látogatók interaktív módon ismerhetik meg ezt a napjainkban is zajló folyamatot.

„Jégkorszaknak ugyanis azt a több millió évig tartó időszakot nevezzük, amikor bolygónk felszínének egy részét nagyobb összefüggő jégtakarók borítják. Az eljegesedéseket lassú, akár több tíz millió évig tartó lehűlés, majd jégfelhalmozódás előzi meg, mely földtörténeti léptekkel mérve rövid ideig tartó, szélsőséges klímaingadozások követnek, s kialakul egy jégkorszak.
A Föld négy és fél milliárd éves történetében több ilyen időszak volt. A hajdani jégkorszakok földtani nyomai mind a mai napig megtalálhatóak”.

A kiállítás megtekintését megelőzte egy rövid videó, ami által betekintést nyerhettünk a még ma is zajló földünket érintő változó klímahelyzetről, mely nagyban befolyásolja az „élővilág” alakulását.


A kiállításon többféle állat maradványával találkozhattunk, így szarvasbikával, hiénával, ősbölénnyel, mamut kicsinyével, őstigrissel és például egy Glyptodon rekonstrukciójával. Az ősi, növényevő Glyptodontidák a mai öves állatok (tatuk és armadillók) távoli, kihalt rokonai, amelyek Dél-Amerikában éltek a pliocénben és a pleisztocénben. A pliocén vége felé, kb. 3 millió éve, amikor Észak- és Dél-Amerika összekapcsolódott, nagy faunavándorlások vették kezdetüket, melyek során a Glyptodon-ok – nevezhetjük őket akár óriásőstatuknak is – eljutottak Közép-Amerikába és Észak-Amerika délebbi területeire is. Az óriásőstatu páncéljának a kiállításban látható rekonstrukcióját több hátpáncél maradványaiból állították össze a múzeum munkatársai 2007-ben a Bécsi Természettudományi Múzeum eredeti, teljes Glyptodon-páncélja alapján.

Jégkorszak kiállítás

Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás

Az Interaktív asztaloknál csak rá kellett koppintanunk egy - egy földrészre és az ott élő ősállatok képei jelentek meg, majd vonulásuk irányát is nyomon követhettük.


Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás

Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás

Ügyfeleink, nagy érdeklődéssel fogadták az itt látott állatpreparátumokat, azok csontvázait illetve a vitrinekben elhelyezett állkapocs és csont maradványokat, kőzetdarabokat, növényzet maradványokat és a játékos interaktív asztalok által nyújtott ismereteket.


Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás

Karcagi Márta / művelődésszervező


2021.09.15.

Kirándulás a Zeleméri templom romhoz


Kirándulás

2021. augusztus 17-én a Fehér Bot Alapítvány Esélyegyenlőségi Otthon lakói és a Fejlesztő Foglalkoztató dolgozói, illetve a LÉARE hajdúdorogi körzeti csoportjának tagjai kirándulást szerveztek a Zeleméri templom romhoz.
Vonattal utaztak a résztvevők, akiknek az utazás is nagy élményt jelentett. A Zeleméri templom romnál sok érdekességet láttak és olvasgattak a történetével kapcsolatosan az Árpádkortól napjainkig a megújult és felújított műemléki információs táblák segítségével. A történelmi ismeretek – „időutazás”- után megpihentek a templom rom falainál, majd körbe is járták a romokat.


Kirándulás
Kirándulás

Az Árpád-kori templom rom a Debrecent Hajdúböszörménnyel összekötő vasúti sín mellett, az út jobb oldalán található. A templomrom egy kunhalmon áll.
Az állomással szemben, a vasúti sín túloldalán, a Zelemér - halmon láthatóak az egykori templom maradványai. Az alföld térségében igen gyakori képződmények a zelemérihez hasonló halmok. Többségüket a Kárpát-medencében még a honfoglalás előtt itt élt népek (szkíták, szarmaták, hunok, avarok) hozták létre temetkezési céllal, őrhelyül és szakrális okokból.
A XIII. század második felében Zelemér újratelepült, majd 1310-20 körül felépült a halmon a ma már csak romjaiban látható késő gótikus, egyhajós, fél nyolcszög alakú támpilléres templom.

A templomhajóhoz nyugat felől egy torony csatlakozott, mely valószínűleg őrtoronyként is funkcionált. A templom keleti részén állt a szentély, melyhez észak felől egy sekrestye kapcsolódott. Feltételezések szerint a szentély a korábbi – a tatárjárás során romba dőlt – templomból maradhatott meg.
A valamikor körülbelül harminc méter magas templomtorony mára már csak tizennyolc méter magasan nyúlik az ég felé, míg mellette az északi falnak egy kis darabja áll dacolva a múló századokkal. 1907 óta a templomrom műemlék. Zelemér középkori templomának romja és az alatta lévő kunhalom, mint helyi jelentőségű természeti érték, 1981 óta védett.


Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás

A 2014-es felújítás alkalmával a halomra felvezető lépcsősort teljesen újjáépítették, míg a műemlékhez tartozó telket faoszlopokból álló kerítéssel kerítették körbe, így a látogatók számára körbejárható. A terület parkosítása során őshonos fákat ültettek, illetve kialakítottak egy növénykertet is.
A templom rom falán a két műemléki információs tábla ad betekintést a történelmi múltba.


Szabó Lászlóné / az Esélyegyenlőségi Otthon és a Fejlesztő Foglalkoztató vezetője

2021.08.06.

Esélyegyenlőségi gyermeknap


Esélyegyenlőség

2021. július 31-én a Fehér Bot Alapítvány, az Észak-hajdúsági Támogató Szolgálat és a Tanyagondnoki Szolgálat Esélyegyenlőségi gyermeknapot, családi napot szervezett kis ellátottjai és családtagjai, illetve a munkatársak gyermekei számára. Ennek a rendezvénynek a hajdúdorogi Önkormányzat támogatásával a Hajdúdorogi Strandfürdő adott otthont.


Közel 150 főt látott vendégül az alapítvány, ahol mindenki megtalálta a neki való kellemes, mozgalmas kikapcsolódást. dr. Szabóné Bokis Edina, a Fehér Bot Alapítvány elnök asszonya - intézményvezető asszony köszöntője után, Guszti - bohóc, egy bűvész-bohóc, szórakoztatta a jelenlévőket. Zenés, interaktív műsorába bevonta a bátrabb gyerkőcöket, akik tettrekészségükkel és kíváncsiságuk kielégítésével, fürkészték és segítették a varázslás fortélyainak megvalósítását. Guszti – bohóc a műsorszámok végén lufiból állatfigurák hajtogatásával köszönte meg a közreműködéseket a gyerekek nagy örömére.

Esélyegyenlőség

Esélyegyenlőség
Esélyegyenlőség
Esélyegyenlőség
Esélyegyenlőség

Esélyegyenlőség
Esélyegyenlőség
Esélyegyenlőség

A délelőtt folyamán kellemes bemelegítő zenés torna vette kezdetét, ahová kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódhattak.
Miután mindenki ráhangolódott a délelőttre, kezdetét vette a sor és váltóversenyek sokasága és az elengedhetetlen seprűtáncoltató verseny.


Esélyegyenlőség
Esélyegyenlőség
Esélyegyenlőség

Esélyegyenlőség
Esélyegyenlőség

Közben a Ki-Látó Ifjúsági Iroda munkatársai az árnyas fák alatt különböző vakos játékokkal, (malom, párkereső tapintójáték, kirakós játékok, fűzögető játékok, memória játékok) csalogatták a gyerekeket és a kíváncsi felnőtteket az asztalokhoz. Bekapcsolódhattak kreatív - kézműves foglalkozásokba is, ahol kedvükre színezgethették a szebbnél, szebb mandalákat, mesefigurákat, nyakláncokat és karkötőket fűzögethettek különböző színes magvakból, de csillámtetoválások készítésére is sor került.


Esélyegyenlőség
Esélyegyenlőség
Esélyegyenlőség

A mozgékonyabb gyermekek azonnal birtokba vették az ugráló várat, s közben megérkezett a várva várt Zeusz névre hallgató póniló is, akinek a hátán sok-sok bátor gyermek utazgathatott.


Esélyegyenlőség
Esélyegyenlőség

A szabadtéri mozgásos játékokkal az a célunk, hogy az ép és fogyatékkal élő gyermekek és segítőik közösen vegyenek részt minden versenyszámban, és felszabadultan együtt élvezzék a játék adta örömöket. Itt főként az elfogadás és az egymásra való odafigyelés kap nagy hangsúlyt.
Természetesen nem maradhattak el az „édes” nyeremények sem, amit a versenyszámok után kaptak meg.

A sor és váltóversenyek, az ugráló várazás, a különböző mozgásos játékok miután kivették az erőt a gyermekek és az őket segítő felnőttekből, kis pihenő elteltével egy finom ebédre került sor.

Köszönet illeti a Fehér Bot Alapítvány, az Észak – hajdúsági Támogató Szolgálat, a Tanyagondnoki Szolgálat és a Ki-Látó Ifjúsági Iroda munkatársait, Guszti lufi és bűvész bohóc előadóművészt, aki mosolyt csalt a gyerekek és felnőttek arcára, Demeter Diánát, Zeusz névre hallgató pónijával, hisz ők azok, akik megalapozták ennek a rendezvénynek a jó hangulatát.

Egy igazán mozgalmas, jó kedélyű délelőttöt tölthettek el együtt a hajdúsági kistérség gyermekei és hozzátartozóik, hisz ez a nap kizárólagosan csak nekik és róluk szólt.


Karcagi Márta / művelődésszervező