Hírek

A Fehér Bot Alapítvánnyal és a látássérültekkel kapcsolatos híreket olvashat ezen az oldalon. Itt tájékozódhat arról is, hogy mikor és hol szervezünk a látássérültek számára kultúrális rendezvényeket, ünnepségeket, ahová bárkit szívesen meghívunk.

2019.09.20.

FEHÉRBOT NAPI MEGHÍVÓ


A Fehér Bot Alapítvány sok szeretettel meghívja
Önt és kedves családját a Hajdúdorogon

2019. október 18-án (pénteken) 16 órától tartandó
Fehérbot Napi rendezvényére


melynek helyszíne:
Móra Ferenc Általános és Művészeti Iskola díszterme.
Cím: Móra Ferenc Általános és Művészeti Iskola
(Hajdúdorog, Tokaji út 5.)


A rendezvény programja:

16 órakor: a rendezvényt megnyitja
Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere
16 óra 10 perckor: ünnepi beszédet mond és kitüntetést ad át
Dr. Szabó Tamás, a Fehér Bot Alapítvány kuratóriumi tagja

16 óra 30 perckor: Kovács Nóri népdal énekes műsora


A szállításánál Támogató Szolgálataink autói állnak ügyfeleink rendelkezésére térítés ellenében.

Rendezvényünkre minden érdeklődőt
szeretettel hívunk és várunk!

2019.09.20.

Gyermektáborban a fogyatékosságról


Gyermektábor

A Fehér Bot Alapítvány KI-LÁTÓ Ifjúsági Irodájának munkatársai augusztusban érzékenyítő előadást tartottak a DMJV Gyermekvédelmi intézmény gyermektáborában. Az Ifjúsági Iroda munkatársai rendszeresen kapnak felkérést oktatási intézményektől, mert napjainkban egyre nagyobb a fiatalok nyitottsága és érdeklődése a fogyatékossággal élő társaik iránt. Ez alkalommal is nagy örömmel vettük a felkérést, hiszen irodánk egyik küldetése, hogy a többségi társadalmat megfelelő információkkal lássa el a fogyatékossággal élők mindennapjairól, életviteléről.


A tábor helyszínéül a Debreceni Hatvani István Általános Iskola szolgált, ahol az iskolaudvaron tartottuk meg előadásunkat. A táborban közel száz gyerek vett részt, és valamennyien érdeklődéssel fogadtak bennünket. Többen emlékeztek ránk a tavalyi táborból, és nagy meglepetésünkre, sok adatot és információt megjegyeztek a látássérültek életével kapcsolatban. Az elméleti előadásunkat rendszerint interaktív formában tartjuk, hogy a gyerekek szabadon feltehessék kérdéseiket. Ez alkalommal is számtalan kérdést kaptunk, a látássérültek közlekedését, a vakvezető kutyákat és az informatikai eszközeinket illetően.

Gyermektábor

Gyermektábor

Az elméleti információk után szimulációs játékokkal tártuk a gyerekek elé, hogy milyen lehet vakon, szemtakaróval, tapintás alapján különböző felületű anyagokat felismerni és összepárosítani. Egyéb játékaink mellett, a gyerekek kipróbálhatták a fehér botos közlekedést is. A fiatalok gyakran félelemmel és bizonytalanul állnak a szemtakaró viseléséhez, vagy a fehér bot kipróbálásához, a táborban viszont sikerült olyan oldott hangulatot teremtenünk, hogy a gyerekek bátran ki merték próbálni a látássérültek közlekedését.


A gyerekek és a pedagógusok visszajelzései alapján is elmondható, hogy értékes és a mindennapi életben is hasznosítható információkkal láttuk el a résztvevőket. Bízunk abban, hogy a jövőben az elsajátított ismeretekkel a fiatalok még nyitottabban tudnak majd látássérült társaikhoz fordulni, hiszen az integrált oktatás terjedésével egyre több látássérült fiatal tanul ép társaival együtt. Célunk, hogy munkásságunkkal a jövőben is hozzájáruljunk a társadalom érzékenyítéséhez és toleránsabbá válásához.

Boros Lajos / a Ki-Látó Ifjúsági Iroda vezetője

2019.09.20.

Esélyegyenlőségi Gyereknap


A Fehér Bot Alapítvány által idén is megrendezésre került az Esélyegyenlőségi Gyereknap 2019. augusztus 3-án Hajdúdorogon a Görög Demeter Művelődési Ház mozi udvarán, mely idén ünnepelte a 10. születésnapját.
A Ki-Látó Ifjúsági Iroda is képviselte magát a rendezvényen. Különböző játékokkal és feladatokkal készültünk a résztvevőknek, amely azért volt különleges, mert mindent szemtakaróval kellett kipróbálni, így megtapasztalhatták, milyen vakként játszani. Ki lehetett próbálni a 3D-s amőbát, állatformás befűzőket, lehetett speciálisan vakoknak készült malomjátékkal játszani, kipróbálni, hogy milyen érzékeny a tapintásunk tapogató korongokat párosítani.


Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap

Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap

A játékokat nem csak a gyerekek, hanem a jelenlevő felnőttek közül is sokan kipróbálták. A nap végén pedig a gyerekek közül, akik bátran mertek játszani, kisorsoltunk egy szerencsés nyertest, aki egy hatalmas plüssfigura boldog gazdája lett. Köszönjük a lehetőséget és találkozunk jövőre is.

Boros Lajos / a Ki-Látó Ifjúsági Iroda vezetője