Hírek

2023.08.10.

Esélyegyenlőségi gyermeknap Hajdúdorogon


2023. augusztus 05-én a Fehér Bot Alapítvány, az Észak-Hajdúsági Támogató Szolgálat és a Tanyagondnoki Szolgálat XIV. alkalommal rendezte meg az „Esélyegyenlőségi gyermeknapot” kis ellátottjai és családtagjai, illetve a munkatársak gyermekei számára. Ennek a rendezvénynek a Hajdúdorogi Strandfürdő adott otthont, a Hajdúdorogi Önkormányzat támogatásával.


Esélyegyenlőségi gyermeknap

Közel 100 főt látott vendégül az alapítvány, ahol mindenki megtalálta a neki való kellemes, mozgalmas kikapcsolódást. dr. Szabóné Bokis Edina, a Fehér Bot Alapítvány elnök asszonya köszöntötte a gyermeket és szüleiket, hozzátartozóikat, majd ismertette a nap programját. Bemutatta a „Vidámgyerekparty” csapatát, akik a délelőtt folyamán zenés – interaktív, sportos – mozgásos játékokkal kedveskedtek ezen a jeles napon kis ellátottjainknak. Az esős időjárás sem szegte kedvét a jelenlévőknek, mert amikor már kisütött a nap egy kellemes, zenés ZUMBA bemelegítő torna vette kezdetét, amit a a Fehér Bot Alapítvány Támogatott Lakhatás egyik lakója Andorkó Dávid vezetett le és mozgatta meg a csapatot. Itt kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódhattak a bemelegítő tornába, majd a „Vidámgyerekparty” csapata hasonló képen tornáztatta meg a jelenlévőket.


Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap

A ráhangolódás után kezdetét vette egy labdás csodacsiga játék, vonatozás, „twister” – lépegetős játék, majd egy zenés limbóhintó. Ezt követően később jelmezes animátorok kápráztatták el a gyerkőcöket, így táncra perdülhettek az oroszlánnal és a pandamacival is a bátrabbak. Ezekkel a hatalmas bábukkal közös szelfizésre is sor került mindenki nagy örömére, hisz a képeket hazavihették örök emlékül erről a fergeteges hangulatú jeles napról.


Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap

Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap

Nem maradhatott el a közkedvelt „seprűtáncoltató” verseny és a sokakat bevonó „sor és váltó versenyszámok” sem, amit édes ajándékokkal viszonoztunk a résztvevőknek.
Időközben készültek a csillámtetoválások, és a „népi játszóteret” is igénybe vették minden kellékével a gyerekek. Voltak itt célba dobó falak, horgász teknő, óriás buborékkészítő kellékek, gólyalábak.
Az időközben elkészült finom paprikás krumpli elfogyasztása után, a sötétsátor kincseit is megkereshették a bátrabbak.


Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap

Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap

A szabadtéri mozgásos játékokkal célunk, hogy az ép és fogyatékossággal élő gyermekek és segítőik közösen vegyenek részt minden versenyszámban, és felszabadultan együtt élvezzék a játék adta örömöket. Itt az elfogadás és az egymásra való odafigyelés kap nagy hangsúlyt.


Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap

Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap
Esélyegyenlőségi gyermeknap

Köszönet illeti a Fehér Bot Alapítvány, az Észak–Hajdúsági Támogató Szolgálat, és a Tanyagondnoki Szolgálat munkatársait, - Andorkó Dávidot a zumbás bemelegítő levezetőjét, - a „Vidámgyerekparty csapatát”, hisz ők azok, akik megalapozták ennek a rendezvénynek a jó hangulatát.
Egy igazán mozgalmas, jó kedélyű, üdítő délelőttöt tölthettek el együtt a hajdúsági kistérség gyermekei és hozzátartozóik, hisz ez a nap csak is nekik és róluk szólt.


Karcagi Márta / művelődésszervező


2023.06.25.

Kirándulás Sárospatak, Tarcal, Tokaj


Kirándulás

2023. június 23-án pénteken egy közel 60 fős csoporttal indultunk el a Fehér Bot Alapítvány szervezésében Sárospatak, Tarcal és Tokaj nevezetességeinek megtekintésére.
Látássérült, mozgássérült és egyéb fogyatékossággal élő ügyfeleink számára egy rendkívül mozgalmas kirándulásnak néztünk elébe.


Első állomásunk Sárospatakon, a híres és nevezetes Református Kollégium és Könyvtár volt. A muzeális könyvtár állandó kiállításának megtekintése a Pollack Mihály által tervezett, 1834-36-ban épült, a 19. század második felében berendezett klasszicista teremkönyvtár és időszaki kiállítás. Itt szakszerű idegenvezetéssel Tanászi Árpád, a Könyvtár vezetője adott betekintést a könyvtár múltjáról és jelenéről.
Az itt található könyvállomány impozáns teremben, csodálatos freskók és kupolafestmények, természettudósok és teológusok képmásaival díszített és galériákon elhelyezett gyűjtemény együttes.


Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás

A Könyvtár profiljának kialakulásában döntő tényező volt, hogy az ország oktatás-, nevelés- és művelődéstörténetében számottevő iskolai könyvtárként gyűlt össze. Az állomány összetételét árnyalta a sok adományozó és hagyatékozó változatos érdeklődése és szemlélete.


Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás

Sárospatak az 1600-as évek elején a Rákóczi család tulajdona lett, így az iskola és a könyvtár sorsát is a Rákócziak befolyásolták. I. Rákóczi György örömmel nézte a könyvtár gyarapodását, majd az 1635-ös rendezést is, ahol már 631 könyvet sorolhattak fel. I. Rákóczi György 1641-ben egy bolthajtásos helységet építtetett a könyvtár számára. Már a fejedelem is gondolkodott egy iskolai nyomda felállításán, sőt, a betűket is meghozatta hozzá, a tervből valóság azonban csak halála után, felesége, Lorántffy Zsuzsanna jóvoltából történhetett meg.
Lorántffy Zsuzsanna fia, III. Rákóczi Zsigmond is szívén viselte a könyvtár sorsát. Sok jeles művet hozatott külföldről a gyűjtemény számára, majd egész könyvtárát a főiskolára hagyta.
Ma is megvan a katalógus töredéke, mely 821 kötetről szól. A könyveket 1658-60 közt szállították át a várból, Rákóczi könyvtárából a főiskola gyűjteményébe. Az átszállítás után újra kellett rendezni a könyvtárat, melyben Harsányi István könyvtáros számítása szerint abban az időben 5400 kötet lehetett.


Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás

Szerencsére a nagykönyvtár a II. világháború során nem sérült meg, az az állományrész azonban, amelyet a legértékesebb könyvekből válogatva Budapestre szállítottak megőrzés céljából, sajnos az oroszok kezébe került. Mindmáig Nyizsnij-Novgorodban találhatóak ezek a könyvek, köztük pl. Lorántffy Zsuzsanna Bibliája is.
1952-ben megszűnt a Református Kollégium, az állam gimnáziumot tartott fenn épületében, s csupán a nagykönyvtárat, levéltárat, múzeumot, adattárat hagyta – Tudományos Gyűjtemények néven – egyházi tulajdonban. A Gyűjtemény vezetője Újszászy Kálmán lett, akinek köszönhető, hogy a gyűjtemény állománya ebben az időszakban is sokat gyarapodott.
1985-ben Cs. Szabó László hagyatéki könyvtárát, ami mintegy 11 ezer könyvtári egységből, majd 1000 folyóiratból, katalógusból állt, megkapta a sárospataki nagykönyvtár. Ez a könyvtár ma a Repozitórium épületében, külön gyűjteményként kutatható.

2000-től a könyvtár új olvasótermekkel bővült, ahol a korábbinál sokkal több dokumentum érhető el már szabadpolcon. Külön teremben kutatható az egyházi, vallási irodalom, van egy általános és egy folyóirat olvasó szoba is. A levéltári és adattári dokumentumok az épület földszintjén lévő kutató helységekben használhatók.

Aki ma beiratkozik a Gyűjteményekbe, rá kell jönnie, hogy nem egy könyvmúzeumba, hanem egy élő és minden tekintetben korszerű, jól használható gyűjteményben kutat. Nem kölcsönző könyvtár, de az olvasótermekben bármilyen könyvet ki lehet kérni, legyen az régi vagy új. Diákok, híres és nem híres emberek ma is szívesen látogatják a gyűjteményt, illetve hagyják saját könyvtárukat Gyűjteményekre, ezáltal nemcsak gyönyörű terme, de a kötetek sokasága miatt is lenyűgöző a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei.

Második állomásunk a Rákóczi Vár megtekintése volt. Itt a Rákócziak dicső kora, - Báthoryak kora, - Barangolás a fegyvertörténetben - Urbán József Pál hagyatékát fedezhettük fel. A sárospataki vár vagy más néven Rákóczi-vár, a magyarországi késő reneszánsz építészet. legértékesebb alkotása, Sárospatak legjelentősebb műemléke. A magyar nemzeti örökség része. A várban működik a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma ahol korhű viseleteket, szobaberendezéseket, tárgyi emlékeket és fegyvergyűjteményt szemlélhetett meg az idelátogató közönség csodálatos festményekkel a falakon.


Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás

A magyar 500 forintos papírpénz hátoldalán a sárospataki vár látható, amely a hatalmas Rákóczi-birtoknak volt a része. A pénz előoldalán Mányoki Ádám: II. Rákóczi Ferenc portréja található.
A vár felfedezése után Tarcalra az Áldó Krisztus szoborhoz vezetett utunk.
A tokaji borvidék legmonumentálisabb látványossága kétségkívül, a lélegzetelállító fekvésű Bányató közelében, a Tarcal feletti dombon található. 2015-ben állították fel a gyönyörű körpanorámát nyújtó domb tetején Magyarország legnagyobb Jézus szobrát, amit Petró Attila kőfaragónak köszönhetünk. 2015 tavaszán Ternyák Csaba egri érsek szentelte föl a 8,5 méter magas, 50 tonna súlyú monumentális szobrot. Később 2015 októberére a hozzá vezető sétányt is kialakították pihenőkkel, lépcsősorokkal, sétautakkal, és beültették levendula bokrokkal.


Kirándulás
Kirándulás
Kirándulás

Ügyfeleink közül voltak, akik gyalogosan sétáltak föl illetve egy 6 fős kisbusszal is fel lehetett jutni az idősebbeknek.
Negyedik állomásunk Tokajba vezetett, ahol szabad programként mindenki körül nézhetett a Tisza partján és a belvárosban. Láthattunk Sétahajót, vásárolhattunk egy kis ajándékot az otthon maradott családtagoknak és a nagy melegben mindenki kedvére fogyaszthatott egy hűsítő fagylaltot, jégkrémet és üdítőket.
Kirándulásunk egy igazán tartalmas, szép történelmi helyeket bejáró, programokkal teli időtöltés volt.


Karcagi Márta / művelődésszervező


2023.06.01.

Munkavállalói fórum Hajdúdorogon


Munkavállalói fórum

2023. május 12-én délelőtt Munkavállalói fórumot szervezett a Fehér Bot Alapítvány és a Hajdú – Sansz Nonprofit Kft. vezetősége munkavállalóinak Hajdúdorogon a Görög Demeter Művelődési Ház mozi épületében.


A napirendi pontokban szerepelt:

1. Jegyzőkönyvvezetők és hitelesítők megválasztása

2. Tájékoztatás a Fehér Bot Alapítvány 2022/2023-as évi működéséről. A beszámolót tartotta: dr. Szabóné Bokis Edina, az Alapítvány elnöke

3. Tájékoztatás a Hajdú-Sansz Nonprofit Kft. 2022/2023-as évi működéséről. A beszámolót tartotta: dr. Szabó Tamás, a Hajdú-Sansz Nonprofit Kft. ügyvezetője

4. Adatvédelmi tájékoztató. A beszámolót tartotta: dr. Petrus Anna, az Alapítvány munkatársa

5. Esélyegyenlőségi terv ismertetése. A beszámolót tartotta: Szabó Ildikó segítője: Szabó Krisztina, az Alapítvány kuratóriumi tagja

6. Fenntarthatósági ismeretek. A beszámolót tartotta: Szabó Krisztina, az Alapítvány kuratóriumi tagja

7. Üzemi tanács és üzemi megbízottak beszámolója: Nagy Erzsébet, Mátyusné Brázda Erika, az Alapítvány munkatársai

8. Alapítvány 2022/2023-as évek megvalósult és megvalósulásra váró kulturális tervei. A beszámolót tartotta: Karcagi Márta, az Alapítvány kuratóriumi tagja

9. Munkavállalói kérdések, vélemények is elhangoztak a beszámolók végén.


Munkavállalói fórum
Munkavállalói fórum