Hírek

2022.10.20.

Fehérbot Nemzetközi napja


Fehérbot napja

A Fehérbot Nemzetközi Napját ünnepeltük Hajdúdorogon, Alapítványunk székhelyén az Esélyegyenlőségi Házban.
Elfogadta meghívásunkat Dr. Tiba István országgyűlési képviselő úr és köszöntötte a sorstársakat, munkatársakat Horváth Zoltán, Hajdúdorog polgármestere.
Polgármester úr köszöntő szavai után Alapítványunk elnöke Dr. Szabóné Bokis Edina ünnepi gondolatai hangzottak el.

Fehérbot napja

Fehérbot napja

Elnök asszony rámutatott arra, hogy milyen kemény munkát folytattak elődeink, akik 26 évvel ezelőtt létrehozták, - mint alapítók és kuratóriumi tagok - Alapítványunkat és mi is a jelen nehézségei közepette embert próbáló munkát végzünk munkatársainkkal a látássérült és egyéb fogyatékossággal élő embertársaink iránt.
„Névtelen hősök, szorgalmas kezek sora áll mögöttünk, ha végig tekintünk alapítványunk történetén”, - hangzott el beszédében, - „ugyanakkor fontos, hogy a jelenben is felismerjük és elismerjük az Alapítványunkért tenni akaró és tenni tudó munkatársainkat. Büszkék lehetünk elődeinkre és legyünk büszkék azokra is, akik minden évben ezen ünnepi alkalommal elismerést kapnak munkájukért, amit a fogyatékossággal élő embertársainkért tesznek.”


Így a 2022-es évben Dr. Szabó Miklós “Emlékplakett” és az alapítvány logójával díszített Emléklap kitüntetésben részesült Novák József, a Hajdú-Sansz Humánszolgáltató Nonprofit Kft. dolgozója.


Fehérbot napja
Fehérbot napja

Novák József, 2013 márciusában kezdte meg munkáját a Fehér Bot Alapítványnál, kezdetben karbantartó, később ifjúsági ügyintéző munkakörben.
A Fehér Bot Alapítványnál töltött évek alatt 2015-ben rehabilitációs nevelő, segítő szakképesítést szerzett.
2017 márciusától a Hajdú-Sansz Humánszolgáltató Nonprofit Kft. dolgozója lett.
Éveken át rehabilitációs mentorként segítette a szervezet munkáját, majd 2020 áprilisától a Helen Keller Támogató Szolgálatnál dolgozik, mint terápiás munkatárs.
A szervezeten belüli szakmai előmenetele is tükrözi sokoldalúságát. Érdeklődése, tájékozottsága, szakmai tudása szerteágazó, ami munkavégzésében is megnyilvánul.
Terápiás munkatársként nem csak hivatalos ügyek intézésében, mindennapi tevékenységek segítésében számíthatnak rá a hozzá fordulók, de a munkakörén túlmutatóan akár műszaki tudására vagy informatikai ismereteire is számíthatnak a segítséget kérők.
Rendszeresen részt vett közoktatási intézményekben érzékenyítő foglalkozások szervezésében, lebonyolításában, elősegítve ezzel a felnövekvő fiatal generáció látássérültekkel szembeni szemléletformálását.
Munkavégzését türelem, higgadtság, udvariasság, segítőkészség és empátia jellemzi.
Munkáját ezúton is köszönjük.


Fehérbot napja

A kitüntetés átadását követően vendégeink Rózsa Dezső és Lakó Sándor látássérült sorstársaink vidám hangulatú zenés - beszélgetős műsorát láthatták és hallhatták. Ez a közvetlen hangvételű zenés műsor is megmutatta a jelenlévőknek, hogy rendezvényeink mennyire nyitottak az ép látó, illetve sorstársi közösségeinkhez tartozó embertársaink számára, ami a másság elfogadtatását segíti elő társadalmunkban.
Megmutatta azt is, hogy milyen tehetség rejlik látássérült sorstársaink körében, hiszen a költészet és a zene nyelvén váltak közismertté a műsor résztvevői, akik már nagyon sok rendezvényünk közreműködői voltak.


Fehérbot napja
Fehérbot napja
Fehérbot napja

Zárásként hagyományainkhoz hűen az emlékezés koszorúi lettek elhelyezve Dr. Szabó Miklós, a Fehér Bot Alapítvány néhai elnökének Emléktáblájánál, ahol dr. Szabó Tamás emlékezett meg édesapja munkásságáról a jelenlévőknek.
Koszorút helyeztek el a közvetlen családtagok, illetve Dr. Tiba István, országgyűlési képviselő és Horváth Zoltán, Hajdúdorog polgármestere is.


Karcagi Márta / művelődésszervező


2022.10.06.

Fehérbot napi meghívó


A Fehér Bot Alapítvány sok szeretettel meghívja Önt és kedves
családját, a Hajdúdorogon 2022. október 14-én (pénteken)
15:00 órától tartandó
Fehérbot Napi rendezvényére

melynek helyszíne: Fehér Bot Alapítvány Esély Ház
4087 Hajdúdorog Fogadó utca 3-5.

A rendezvény programja:

Köszöntőt mond Horváth Zoltán, Hajdúdorog polgármestere

Ünnepi beszédet mond és kitüntetést ad át
dr. Szabóné Bokis Edina, a Fehér Bot Alapítvány elnöke
az ünnepi műsorban közreműködnek:
Lakó Sándor és Rózsa Dezső.

A műsort követően Dr. Szabó Miklós emléktáblájának
megkoszorúzására kerül sor Hajdúdorog, Tokaji út 5 szám alatt.

A rendezvényre történő szállítás kapcsán Támogató Szolgálataink
autói állnak ügyfeleink rendelkezésére térítés ellenében.

Rendezvényünkre minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

dr. Szabóné Bokis Edina
a Fehér Bot Alapítvány elnöke


2022.09.22.

II. Hajdúdorogi Ízlelő „a Hajdú hagyományok nyomában”


A 2022. szeptember 17-én 35 főzőcsapat részvételével rendezte meg Hajdúdorog város a II. Hajdúdorogi Ízlelő gasztrokultúrális napot a hajdúdorogi strandfürdő területén.
A kiváló hangulatban zajló versenyen szebbnél szebb standokat állítottak össze a baráti társaságok, intézmények, vállalkozások, így közöttük a Fehér Bot Alapítvány is.


Ízőrző hagyomány
Ízőrző hagyomány
Ízőrző hagyomány

A zsűrizésben Baráthné Judit népi ízőrző és Varga Izabella színművésznő mellett Horváth Zoltán, Hajdúdorog polgármestere is részt vett. Most sem volt könnyű helyzetben a tisztelt zsűri, hiszen idén is sok - sok finom ételt készítettek a csapatok.
Az eredményhirdetésen már részt vett Pajna Zoltán, a Megyei Közgyűlés elnöke és Tasi Sándor, a HBMO alelnöke is.


Ízőrző hagyomány
Ízőrző hagyomány
Ízőrző hagyomány

A főzőverseny I. helyezettje a Fehér Bot Alapítvány csapata lett, akik büszkén vehették át az őket megillető díjat és emléklapot, hisz nem csak a finom kecskepörkölt és a túróval díszített rakott puliszka, de a standjukon található finomabbnál, finomabb étkek is elkápráztatták a tisztelt zsűrit és az odalátogató érdeklődőket.


Ízőrző hagyomány
Ízőrző hagyomány

A nyertes csapat győzelméhez szívből gratulálunk!


Karcagi Márta / művelődésszervező