Hírek

2022.05.11.

Hangfelvétel alapítványunkról


Az alapítványt bemutató hanganyagot itt hallgathatja meg.2022.04.25.

Esélyegyenlőségi nap


MEGHÍVÓA Fehér Bot Alapítvány és a Hajdúsági Sorstársak Egyesület
szeretettel meghívja Önt és családját
2022. május 07-én délelőtt 10 órától
Esélyegyenlőségi napjára

Helyszín: a hajdúdorogi Görög Demeter Művelődési Ház
Mozi épülete és udvara

Délelőtt folyamán fellépnek:
- a Nyírségi Látássérültek Egyesületének kórusa
Leitner Viola vezetésével
- a Hajdúdorogi Bocskai Népzenei Együttes
és az Akácos út Nótaklub tagjai
Papp György vezetésével

12 órától közös ebéd mely babgulyás lesz.

Az ebédjegyek 1000 Ft/fő áron igényelhetők a támogató szolgálatok
és rehabilitációs központ és szolgálatópont munkatársainál 2022. május 02-ig.

Az utazás a támogató szolgálatokkal (szállítási díj fizetése ellenében),
illetve a menetrend szerinti autóbusz és vasút igénybevételével lehetséges.Dr. Szabóné Bokis Edina
a Fehér Bot Alapítvány elnöke

Szabó Lászlóné
a Hajdúsági Sorstársak Egyesület elnöke

2022.04.13.

„VARÁZSLAT” Hajdúnánáson


Versmondó verseny

2022. április 8-án rendezte meg a Gábor József Kulturális Alapítvány és a Fehér Bot Alapítvány közös rendezvényét, a VERSVARÁZS című versmondó találkozót. Az eseménynek Hajdúnánáson, a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium adott otthont.
A kulturális eseményt Hajdúnánás Város Önkormányzata támogatta.
A műsort szerkesztette és levezette Karcagi Márta kuratóriumi tag, művelődésszervező.


Néhány mondat az előzményekről.
A Gábor József Alapítványt 2009-ben Dr. Szabó Miklós és fia Dr. Szabó Tamás hozták létre.
A kuratórium tagjai: Karcagi Márta, Rózsa Dezső –Debrecenben élő látássérült költő, kinek már több kötete jelent meg. A kuratórium elnöke Holba Andrea. Az alapítók célja megőrizni Gábor József emlékét, megismertetni az érdeklődőkkel életét és munkásságát.

Ki is volt Gábor József?
Hajdúnánáson született 1914. november 25-én. 10 éves volt, mikor a szeme játék közben megsérült, folyamatosan romlott, majd megvakult. Így végezte el az iskoláit. E gimnázium falai is őrzik emlékét, hiszen itt tanult és itt is érettségizett. Érdeklődése a zene és az irodalom felé vezette. Zeneszerzést, zongorázást, éneklést tanult a Debrecenben. Zeneszerzőként és színpadi íróként dolgozott. 1945-től Budapesten, a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán folytatta tanulmányait. Ő az első magyar gyógypedagógus, aki vak volt! A szórend nem véletlen. Igen, elsősorban gyógypedagógus volt. 1949-től a fővárosban, a Vakok Országos Nevelő-és Tanintézetében magyar irodalmat és nyelvtant tanított. Diákjai számára irodalmi szakkört szervezett. Gyerekkora óta írt verseket, novellákat. Művei közül néhányat olvashatunk az „Óda a fényhez” című kötetben. Tanítványa volt Rózsa Dezső is. Sajnos fiatalon, 1963. október 19-én halt meg.
Életével, munkásságával utat mutatott, reményt adott az utána jövő fiatalabb generációnak is.
A versmondó találkozót első alkalommal 2007-ben szervezte meg a Fehér Bot Alapítvány, néhai elnöke Dr. Szabó Miklós ötlete alapján. Akkor még Hajdúdorogon. Miután 2009-ben megalakult a Gábor József Kulturális Alapítvány egyértelmű volt, hogy átveszi ennek a programnak a szervezését és lebonyolítását. Az is logikus tünt, hogy a helyszín a hajdúnánási gimnázium legyen. (Itt tanult és érettségizett Szabó Miklós is.) A kezdeményezést kezdettől fogva támogatta a mindenkori város-és iskolavezetés, amit ezúton is köszönünk!

A „Versvarázs” rendezvénysorozat célja kezdettől fogva egyfajta érzékenyítés, szemléletformálás a gyerekek, fiatalok körében, az irodalmi alkotásokon keresztül. Jusson el hozzájuk, hogy vannak közöttünk látássérült, vak és más fogyatékossággal élő emberek is. Ők ugyanúgy élnek, éreznek, tanulnak, dolgoznak, alkotnak, mint a társadalom más – ép - tagjai. Vannak, akik az irodalom felé fordulnak. Verseket, novellákat, vagy más irodalmi alkotásokat írnak. Műveik olvasásával bepillanthatunk a látássérültek gondolat-és érzelemvilágába. Segítő szándékkal, de ne sajnálattal forduljunk feléjük!

Ma 14. alkalommal hallgathattuk a szebbnél szebb előadásokat. Sajnos vírushelyzet miatt 2020-ban meg sem hirdettük, tavaly pedig az utolsó napokban kellet lemondani. Tudjuk, hogy ez csalódás volt a gyerekeknek, hiszen ők készültek. Annál nagyobb köszönetet érdemelnek azok a tanulók, akik az ismételt felhívásra is vállalták a szereplést. A rossznak azért van jó oldala is. Eddig Gábor József születésnapjához –november 25.- igazítottuk a versmondó találkozó napját. Most pedig rendezvényünk része a Magyar Költészet Napja alkalmából tartott rendezvénysorozatnak. Továbbá az „Óda a fényhez” című antológiát 30 évvel ezelőtt 1992-ben adták ki.

Minden résztvevőnek 2 verset kellett választani. Az egyiket kötelezően a már említett „Óda a fényhez” című kötetből. Ez az antológia vak és gyengénlátó költők, írók műveit tartalmazza. A másik szabadon választható mű volt, ami a látásról, látásvesztésről szól. Keresgélhettek más kötetekben, de az interneten is.

A versenyen 3 korcsoportban 17 hajdúnánási és hajdúdorogi tanuló vett részt. Versmondásukat 3 tagú zsűri értékelte, melynek tagjai:


Versmondó verseny

- Rékasiné Zágonyi Margit, a hajdúnánási Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény könyvtári egységének szakmai vezetője
- Szabó-Rékasi Mónika, Hajdúdorog Város Önkormányzatának települési képviselője, a zsűri elnöke
- Veresné Fehér Erzsébet, a hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola és AMI nyugdíjas magyar és történelem szakos pedagógusa


A rendezvényt Szabó Eszter és Szabó Ákos négykezes zongorajátéka nyitotta meg. Ők a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium, illetve a hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és AMI zenei ágazatának zongora tanszakos tanulói.
Előadásukban hallhattuk:
- Vittorio Monti: Csárdás
- Donizetti: Barcarola című műveket.

Felkészítő tanáruk Holbáné Imre Katalin tanárnő volt.

Versmondó verseny

Versmondó verseny

Ezt követően Karcagi Márta köszöntötte a megjelenteket. Elsőként a versenyző gyerekeket és a felkészítő tanáraikat. Külön köszöntötte Szólláth Tibor urat, Hajdúnánás Város polgármesterét. Dér Balázsné Dobi Incit, a Kőrösi Csoma Sándor Reformtus Gimnázium igazgatónőjét. Rózsa Dezsőt, a Gábor József Kulturális Alapítvány kuratóriumi tagját, a Rózsáim és az Őszi rózsák című verseskötetek szerzőjét.
Ezután Szólláth Tibor Polgármester úr köszöntötte a gyerekeket, tanáraikat és a tisztelt megjelenteket. Elismeréssel beszélt a két alapítványról. Gratulált a Fehér Bot Alapítványnak fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából. A versenyzők buzdítására, megnyugtatására is voltak kedves szavai. Meglepetésként Rózsa Dezső Romanek Inka Csodaszarvas című tapintható alkotását adta át a polgármester úrnak.


Versmondó verseny
Versmondó verseny

S kezdetét vette a versek varázslata a gyerekek előadásában. Először a kötelezően választott műveket hallgattuk meg az „Óda a fényhez” című kötetből, korcsoportonként. A versek kiválasztása remekül sikerült. Tapasztalható volt, hogy a versenyzők értik, átélik a kiválasztott verset. Lassan, érthetően, jól hangsúlyozva adták elő. Voltak kedvenc szerzők és művek, amit többen is választottak. Egyértelműen Csokonai Vitéz Gizella és Rózsa Dezső voltak a legkedveltebb szerzők. Lehet, hogy ezzel még jobban megnehezítették a zsűri munkáját?


Versmondó verseny

A kötelezően választott versek után pihenésként Szabó Loretta zongorajátékát hallgathattuk. Ő a Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola 4. osztályos, a Móra Ferenc Általános Iskola, és AMI zenei ágazatának 2. osztályos tanulója, zongora tanszakon.
Előadott művek:
- Ismeretlen szerző: Ukrán népdal
- Papp Lajos: Német tánc
- Joseph Schuster: La Savoyarde – négykezes játék felkészítő tanárával, Holbáné Imre Katalinnal.
Loretta zongorajátékával nagypapája, dr. Szabó Miklós emléke előtt is tisztelgett.


Ezután a tanulók a szabadon választott verseket adták elő. Érezhető volt, hogy megnyugodtak, magabiztosak, rutinosabbak voltak. Együtt éltek az előadott verssel.


Mikor az utolsó vers is elhangzott, már csak egy varázslat volt hátra.
Holbáné Imre Katalin tanárnő két csodálatos darabbal kápráztatta el a hallgatóságot.
- Beethoven: Német tánc
- Yiruma: Riwer flows in you

Köszönjük az előadást és a gyerekek felkészítését.

S most következtek a legizgalmasabb percek! A gyerekek és a vendégek felfrissíthették magukat pogácsával, üdítővel.

Versmondó verseny

A zsűri számára most következett a kemény munka. Nem volt könnyű dolguk.
Végül csak megszületett az eredmény. A zsűri elnöke csodálattal beszélt a gyerekek teljesítményéről. Kiemelte a jó versválasztást, az értő előadást és beleélést. A hibákra nagyon tapintatosan hívta fel a figyelmet, így biztosan nem vette el a kedvüket a további verseléstől. Ezen a délutánon mindenki nyert! Szó szerint is, hiszen senki nem távozott üres kézzel.

Végül lássuk a helyezetteket korcsoportonként!

5. és 6. osztályosok:

I. helyezett: Kranyik Lizett 6. o. Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola
Hajdúdorog
Felkészítő tanár: Nyustiné Nagy Mariann

II. helyezett: Csuka Gréta 5. o. Bocskai István Általános Iskola és AMI
Hajdúnánás

III. helyezett: Pálóczi Panna 5. o. Bocskai István Általános Iskola és AMI
Hajdúnánás

A zsűri különdíját kapta:
Nagy Panna 5. o. Bocskai István Általános Iskola és AMI Hajdúnánás
Mindhárom gyerek felkészítő tanára: Szabó Éva

A Fehér Bot Alapítvány különdíját kapta:
Beke Bernadett 5. o. Móra Ferenc Általános Iskola és AMI Hajdúdorog
Felkészítő tanár: Körtvélyesiné Zováth Ágnes

7. és 8. osztályosok:

I. helyezett: Fehérvári Lili 7. o. Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola
Hajdúdorog
Felkészítő tanár: Nyustiné Nagy Mariann

II. helyezett: Papp Lilla Kata 7. o. Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium
Hajdúnánás

III. helyezett: Kovács Kitti 7. o. Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium
Hajdúnánás
Felkészítő tanáruk: Lovász-Balogh Edit

A Fehér Bot Alapítvány különdíját kapta:
Prepuk Fanni 8. o. Móra Ferenc Általános Iskola és AMI Hajdúdorog
Felkészítő tanár: Sólyomné Kulin Zsuzsanna

Gimnáziumi tanulók:

I. helyezett: Kéki András 9. o. Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium Hajdúnánás
Felkészítő tanár: Bencze Andrea

II. helyezett: Hallgató Dániel 10. o. Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium Hajdúnánás
Felkészítő tanár: Vargáné Sárosi Ildikó


Versmondó verseny
Versmondó verseny
Versmondó verseny

A rendezvény Rózsa Dezső záró gondolataival ért véget. Értékelte a Gábor József Alapítvány több mint 10 évét. Elismerően szólt a gyerekek munkájáról. Végezetül az ABC című saját költeményének előadásával lepte meg a közönséget.
Gratulálok a „Versvarázs” című versmondó találkozó minden szereplőjének. Remélem, jövőre újra találkozunk. Megköszönöm azok munkáját is, akik a háttérben szerveztek, dolgoztak azért, hogy ez a szép délután megvalósuljon.

Versmondó verseny

Dr. Szabóné Fodor Julianna / a Fehér Bot Alapítvány alapító tagja