Hírek

2020.12.03.

"Neked Munka Nekem Álom!" 2020


A "Neked MUNKA, nekem ÁLOM!" program egy olyan egyedi kezdeményezés Magyarországon, amely lehetőséget ad fogyatékos emberek és munkáltatók kötetlen találkozására. Meggyőződésünk, hogy az integráció és befogadás ügyét legjobban a személyes találkozások szolgálják.
A program célja, hogy 2020-ban legalább 200 fogyatékos ember próbálhassa ki magát 200 különböző munkahelyen e különleges nyílt nap keretében. A Salva Vita Alapítvány Budapesten, a vidéki civil szervezetek pedig minden magyar megyében lehetőséget biztosítanak a fogyatékos emberek és munkáltatók bekapcsolódására.
Az idei évben mindent felüírt a márciusban hazánkat is elérő világjárvány, így az idei „Álomnapokat” május helyett, szeptemberben kezdtük megvalósítani.
Az idei munkáltatói partnereink a Kukori Húsáruház, az Orchidea Virágüzlet, Szabó Ottó őstermelő, a hajdúnánási Polgárőrség, a Hajdú-Sansz Nonprofit Kft. Hajdúdorogon.
Szerencsére az idei évben is jól sikerültek az „Álomnapok”, a COVID-19 járvány ellenére sikerült a vállalt feladatokat teljesíteni. 10 fő bevonása és 5 álomnap megvalósítását vállaltuk.

Az első álom a Kukori Húsáruházban valósult meg Hajdúnánáson, itt a hentes szakmával ismerkedett meg a résztvevő fiatal. Régóta vágya volt már az, hogy milyen egy nagyobb húsüzletben dolgozni. Kipróbálhatta a kolbász készítését, megismerkedett a húsfélékkel, néhány vásárlót is kiszolgálhatott. Külön élmény volt számára, hogy ő nyithatta ki az üzletet reggel.
Szabó Ottó őstermelő is szívesen vette megkeresésünket, nála egy paprika szüreten vehettünk részt. Elég nehéz feladat ez, de nagyon érdekelte a fiatalt, hogy hogyan zajlik egy nagyobb területen termelt paprika leszedése, hogyan van megszervezve, milyen munkafolyamatokra bontják le.
Szinte minden évben visszatérünk az Orchidea Virágüzletbe, így idén sem hagyhattuk ki. Nagy szeretettel vártak bennünket, maximális odafigyelést tanúsítottak a fiatal iránt, segítették, megint nagyon nagy élményekkel tértünk haza.
A Hajdú-Sansz Nonprofit Kft is rendszeresen valósítja meg a fiatalok álmait, minden évben szeretnék kipróbálni a masszőr munkakört. Ebben az évben is megkerestük őket, így egy újabb fiatal masszőr álma is megvalósulhatott. A masszőr segítségével néhány fontos masszázs fogást tanulhatott meg, melyet a későbbiekben is tud alkalmazni társain a támogatott lakhatásban.
Az utolsó állomás a Hajdúnánási Polgárőrség volt. Nagyon nagy élmény volt számunkra, hogy a vírus ellenére teljesítették a kérésünket. Egy délelőttöt tölthettünk el náluk, ahol megismerkedtünk a polgárőrség feladataival, beülhettünk az új terepjárójukba és járőröztünk a városban.
A fiatalok elmondása szerint ez egy nagyon jó kezdeményezés, hiszen olyan munkaköröket tudnak kipróbálni, ami számukra elérhetetlen. Ezeken a napokon olyan pozitív tapasztalatokat gyűjthetnek, amik erőt és energiát adnak a továbbiakban az álláskereséshez. Rádöbbennek arra, hogy némelyik általuk kipróbált munkakör elérhető számukra, csak kitartásra, esetleg további tanulásra, képzésre van hozzá szükség.
A munkáltatói tapasztalatok is nagyon pozitívak. Voltunk olyan munkáltatónál, aki még nem foglalkoztat megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő személyeket. A program tapasztalatait figyelembe véve rájött arra, hogy el tudna képzelni a cégen belül olyan tevékenységet, munkakört, amiben tudna alkalmazni fogyatékossággal élő személyt. Minden részt vevő munkáltató kedvesen fogadta az oda érkező fiatal és arra törekedtek, hogy egyenrangú félként kezeljék őket.

Néhány kép az idei „Álomnapokról”:


Álom munka
Álom munka
Álom munka

Álom munka
Álom munka

Szabó Krisztina
Fehér Bot Alapítvány
a "Neked Munka Nekem Álom" program koordinátora

2020.12.02.

Rendhagyó Fehér bot napi ünnepség


Fehér bot napja

A Fehér bot napja október 15-e. E nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját.
Közös világunk akadályait emberséggel, odafigyeléssel, egymást segítve tudjuk legyőzni. Braille szerint ezt a társadalmi egyenlőséget egyedül a kommunikáció útján lehet elérni. Braille a korlátokat adottságnak vette, és olyan eszközöket keresett, amelyek átsegítették a korlátokon. Élettörténetében talán nem a végeredmény, a ma is széles körben használt Braille-írás kifejlesztése a legfontosabb tanulság, hanem az elszántság. A világot úgy kell alakítanunk magunk körül, hogy abban boldogulni lehessen azoknak is, akiknek ez a világ a másik arcát mutatja.


2020. október 15-én rendhagyó módon emlékeztünk meg a Fehér bot napjáról. Szokásainktól eltérően a vírus helyzet miatt elmaradt a nagy tömeget vonzó ünnepi megemlékezésünk. A látássérültek életében fontos ez a nap, melyre figyelemmel 1996. október 15-én néhai Dr. Szabó Miklós megalapította a Fehér Bot Alapítványt, mely szervezet immár 24 éve nyújt segítő kezet nem csak a látássérülteknek, hanem minden fogyatékossággal élő személynek.


Fehér bot napja
Fehér bot napja
Fehér bot napja

Az idei megemlékezésünk részben róla is szólt. Tisztelegve munkássága előtt a hajdúdorogi Móra Ferenc Általános és Alapfokú Művészeti Iskola kerítésén található Dr. Szabó Miklóst ábrázoló domborműnél elhelyeztük az emlékezés koszorúit.


Fehér bot napja
Fehér bot napja

A megemlékezésen az „Óda a fényhez” című antológiából felolvasta Molnárné-Papp Nikolett
Juhász Imre: „Óda a fényhez” című versét, majd őt követte a Labovszki Roland előadásában, Kerner Mariann: Más vagyok című verse.


Fehér bot napja
Fehér bot napja

Mi így emlékeztünk meg méltóképpen nagyjainkra 2020. október 15-én a Fehér bot Nemzetközi Napján.


Szabó Krisztina / kuratóriumi tag


2020.11.20.

Álláshirdetés


Tiflopedagógus végzettséggel rendelkezők jelentkezését várjuk hamarosan bővülő szolgáltatásunkhoz debreceni központunkba, nyíregyházi szolgáltatópontunkba.

Előnyt jelent: képzésre, továbbfejlődésre való nyitottság, hajlandóság

Érdeklődni lehet az alábbi elérhetőségen:

Bodó Erzsébet
elemi rehabilitációs szakember, szakmai vezető
Fehér Bot Alapítvány
06-30-919-40-89