Hírek

2022.07.08.

Kistérségi gyermektalálkozó


MEGHÍVÓ

A Fehér Bot Alapítvány Észak-Hajdúsági Támogató szolgálata és a
Tanyagondnoki Szolgálata nevében ezúton sok szeretettel
meghívja és várja gyermek és fiatal ellátottjait és szüleiket,
valamint a segítő partner szervezeteket
2022 augusztus 6-án (szombaton) megrendezendő

ESÉLYEGYENLŐSÉGI GYERMEKNAPRA

HELYSZÍN: Hajdúdorog, strandfürdő
4087 Hjadúdorog Tokaji út 99.

Az egész napos program során sok meglepetéssel kedveskedünk a résztvevőknek.

Többek között:
- Óriás buborékshow
- Csillám tetoválás
- Kézműves tevékenységek
- Lovaskocsizás
- Ügyességi versenyek
- Ugráló vár
- Ebéd

A támogató szolgálat autóit ingyenesen vehetik igénybe minden városban. Részvételi szándékukat jelezhetik személyesen a támogató szolgálat munkatársainál, illetve a 30-688-7928-as telefonszámon!

Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 3.
Az egész napos program minden résztvevőnek ingyenes.
Várunk mindenkit szeretettel!


Dr. Szabóné Bokis Edina
a Fehér Bot Alapítvány elnöke


A RENDEZVÉNYT
A HAJDÚ-BIHAR MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT TÁMOGATJA


2022.07.08.

Aggteleki cseppkőbarlang és Jósvafő látványosságai


Aggteleki kirándulás

2022. június 24-én a Fehér Bot Alapítvány ügyfelei és dolgozói közel 60 fővel kirándultunk Aggtelekre és Jósvafőre.
Megérkezésünk első állomása Kessler Hubert barlangkutató Emlékháza volt.
A neves barlangkutató helyreállított lakóháza a Baradla barlang jósvafői bejárata melett található.


Aggteleki kirándulás
Aggteleki kirándulás
Aggteleki kirándulás

Dr. Kessler Hubert (1907-1994) a magyar karszt- és barlangkutatás egyik legismertebb és talán legeredményesebb képviselője volt. 1935-1945-ig a Baradla igazgatójaként tevékenykedett.
Az emlékház földszintjén a látogató eredeti dokumentumok és másolatok segítségével megismerkedhet a ház történetével, a Törőfej-völgy fejlődésével, valamint általános képet kap a Baradla kialakulásáról, látványos képződményeiről, feltáró és tudományos kutatásáról, élővilágáról.


Aggteleki kirándulás
Aggteleki kirándulás
Aggteleki kirándulás
Aggteleki kirándulás

Az emeleten található Kessler Hubert emlékszobában fényképek, tervek, könyvek, cikkek, festmények, szobrok és egyéb személyes tárgyak idézik fel a Baradla első és legeredményesebb igazgatójának az életét és munkásságát.


Aggteleki kirándulás
Aggteleki kirándulás
Aggteleki kirándulás

Második állomásunk a Jósvafői Tengerszem „kráter – tó” megkerülése volt.
Az ország északi csücskében, Miskolctól körülbelül 65 kilométerre az Aggteleki Nemzeti Park területén fekszik az ország mesebeli, apró települése Jósvafő, melynek egyik leglátogatottabb természeti látnivalója hazánk egyik legszebb ember alkotta tava.
A megkapó völgyben elterülő, csodálatos környezettel rendelkező tó tündöklő, smaragd színét az őt tápláló tiszta, bővizű forrásoknak köszönheti.


Aggteleki kirándulás
Aggteleki kirándulás
Aggteleki kirándulás

1942-ben a Jósva – forrás felduzassztásával, mesterséges úton, áramtermelés céljából hozták létre. A mesterséges tavacska neve valójában félrevezető lehet: tengerszemnek a magashegységekben, jég által vájt mederben felgyűlő állóvizeket szokás nevezni. Smaragdzöld színét a közeli források hűs, tiszta vizének köszönheti.


Aggteleki kirándulás
Aggteleki kirándulás
Aggteleki kirándulás
Aggteleki kirándulás
Aggteleki kirándulás

A parton sétálva egy kellemes parkba érkeztünk, ahol megpihenhettünk és gyönyörködhettünk a táj szépségében és a tiszta levegő felüdítette az idelátogatókat.
Harmadik állomásunk az Aggteleki cseppkőbarlang megtekintése volt.
A Baradla–Domica-barlangrendszer magyarországi részének neve Baradla-barlang. Magyarország legrégebben kutatott, legismertebb, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja. Az Aggteleki - karszton több bejárattal nyílik. Hossza a Szlovákiában nyíló, vele egy rendszert alkotó, 5,3 kilométeres Domica-barlanggal együtt meghaladja a 25,5 kilométert. Mi és ügyfeleink rövid egy órás sétát tettünk meg a barlangban, aminek látványosságai semmihez sem foghatóak.


Aggteleki kirándulás
Aggteleki kirándulás
Aggteleki kirándulás
Aggteleki kirándulás

A barlang ősidők óta nyitott természetes bejárata Aggtelek község határában fekszik.
Az átlag 10 méter széles, hét–nyolc méter magas sziklaalagút néhány helyen hatalmas teremmé szélesedik. Egyikükben az un. „Hangversenyteremben” ismert melódiák csendültek fel, ami az itt tartózkodóknak zenei élményt nyújtott, nem beszélve a színekkel gazdagon megvilágított cseppkövekről, melyek látványa szemet káprásztatóan gyönyörű jelenség. A főághoz több rövidebb-hosszabb mellékág is csatlakozik. A barlang jelentős részét változatos színű és formájú, páratlan látványosságot nyújtó cseppkövek díszítik.


Aggteleki kirándulás
Aggteleki kirándulás
Aggteleki kirándulás

A barlang hazánkban hossza és cseppkő díszessége miatt a leggazdagabb. Így az UNESCO Természeti Világörökség részét képező felszín alatti világ legjelentősebb képviselője, illetve az Aggteleki Nemzeti Park legvonzóbb látványossága is egyben.
A kirándulók csapata a barlangot elhagyva kissé elfáradva, de nagy élményekkel gazdagodva tért haza.


Gyarmatiné Bata Alíz / a Fehér Bot Alapítvány munkatársa


2022.06.23.

JELES NAPOK


Helen Kellerre, a „világ nyolcadik csodájára” születésnapján emlékezünk


A Siketvakság Világnapja


1880. június 27. ekkor született Helen Adams Keller az egyesült államokbeli Alabamában, látását és hallását 19 hónapos korában, betegség következtében veszítette el. Hatesztendős koráig családjával sajátos jelnyelv és érintések segítségével kommunikált. Kate Adams Keller, Helen édesanyja minden követ megmozgatott, hogy lányát taníttathassa. Charles Dickens egyik írása kapcsán jutott tudomására, hogy sikeresen tanítottak egy siketvak kislányt a Vakok Perkins Intézetében. A siketekkel foglalkozó Alexandre Bell, a telefon későbbi feltalálója közbenjárásával kerültek kapcsolatba az intézettel, amely frissen végzett hallgatóját, a huszonegy esztendős, szintén látássérült Anne Sullivant küldte a családhoz néhány hónap múlva. Akkor még egyikük sem sejtette, hogy közel ötven éven át elválaszthatatlanok lesznek: Anne tanítóból nevelőnő, társalkodónő lett Helen mellett.


Helen Keller a leghíresebb fogyatékossággal élő személy a világon, aki siketvakként kitüntetéses egyetemi diplomát szerzett. Az Amerikai Vakok Alapítványának munkatársaként több mint negyven esztendőn át dolgozott fáradhatatlanul a fogyatékossággal élő személyek életminőségének javításáért és az ehhez szükséges körülmények megteremtéséért. Tizenkét könyve jelent meg, amelyek közül négyet magyar nyelven is olvashatunk. Számtalan cikket, tanulmányt publikált, elkötelezett aktivistaként rendszeresen mondott beszédeket világszerte politikai, társadalmi, kulturális eseményeken, ahol háborúellenes nézeteit is hangoztatta, valamint a női egyenjogúság és a munkásosztály jogai mellett is kiállt.


Közeli barátság fűzte Mark Twain íróhoz, aki Helent, a világ nyolcadik csodájaként tartotta számon, Anne Sullivant pedig csodatevőként aposztrofálta. Twain mellett helyet kapott a közeli barátok sorában Charlie Chaplin filmrendező-színész, ahogy Alexandre Graham Bell, a telefon feltalálója, a siketoktatási rendszer kidolgozója, de még Roosevelt amerikai elnök is. Helen Keller valamennyi, az élete során regnáló amerikai elnökkel találkozott, és mindannyiukat rávette, hogy fordítsanak jóval nagyobb figyelmet a fogyatékossággal élő személyek oktatására.


Rengeteg elismerése közül a legfontosabb talán az Elnöki Szabadság-érdemrend, amely az Amerikai Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetése, megemlítendő továbbá a Női Hírességek Nemzeti Csarnokába történő felvétele is. 75 esztendősen tiszteletbeli Oscar-díjban is részesült önmaga megformálásáért az életéről szóló dokumentumfilmben, illetve számos egyetem tiszteletbeli diplomával és díszdoktori címmel tüntette ki. Nevét az Egyesült Államokban kórház is viseli, az alabamai negyeddolláros érmén is láthatjuk képmását, de még Nobel-békedíjra is jelölték.


Anne Sullivan 50 éven át, haláláig volt Helen segítője, 1936-tól pedig korábbi házvezetőnője, Polly Thomson vette át Anne feladatait. Helen Kellert 1968-ban, 88 évesen álmában érte a halál. Hamvait hűséges segítői, Anne Sullivan és Polly Thomson földi maradványai mellé temették.


Hazánkban „Levél a vakokról azoknak, akik látnak” címmel készült Helen Kellerről emlékműsor születésének 125. évfordulója alkalmából, mégpedig a nevét viselő debreceni támogató szolgálat vezetője, Holba Andrea szerkesztésében, Rózsa Dezső ötlete alapján. Az irodalmi és zenés színielőadást Helen Keller életrajzi regénye mellett a vak és gyengénlátó költők, írók antológiájából és egyéb forrásokból állították össze. A színdarabot a Debreceni Színház tűzte műsorára amatőr látássérült előadók szereplésével.


Az igazi boldogság nem abból fakad, ha magunkkal foglalkozunk, hanem abból, hogy átadjuk magunkat egy méltó célnak.


Tölgyesi Bella / a Vakok Világa szerkesztője