Hírek

A Fehér Bot Alapítvánnyal és a látássérültekkel kapcsolatos híreket olvashat ezen az oldalon. Itt tájékozódhat arról is, hogy mikor és hol szervezünk a látássérültek számára kultúrális rendezvényeket, ünnepségeket, ahová bárkit szívesen meghívunk.

2019.10.14.

A diósgyőri várban jártunk


Diósgyőri vár

2019. október 1-én a Fehér Bot Alapítvány Esélyegyenlőségi Otthon, a Fejlesztő Foglalkoztató és az Esélyegyenlőségi klub tagjaival kirándultunk a Bükkben, ahol megtekintettük a diósgyőri várat és ellátogattunk Lillafüredre is, ahol a Szinva-patak zubogott. Csodálatos élményekben volt részünk, így egy kis történeti áttekintést adunk a várról.


Honfoglalás-kori földvár, nemzetségi kővár
A diósgyőri vár falai a Szinva-patak völgyéből kiemelkedő szikladombra épültek. Anonymus a 13. századi Névtelen krónikás említi, hogy itt már a honfoglalás idején állt egy földvár, amelyet 1241 körül a tatárjárás idején pusztíthattak el. IV. Béla király a tatárjárás után kedvelt hívének, Ernye bánnak adományozta a helyet. Ernye bán fia, István nádor volt az első, ovális gyűrűvel övezett, két kerek toronnyal ellátott kővár építtetője.

Virágzó középkor
A „Lovagkirály”-ként emlegetett Nagy Lajos (1325-1382) 1364-ben nagy birtokrészt csatolt a várhoz, a nemzetségi vár helyén pedig itáliai és dél-francia mintára pompás, négysaroktornyos, gótikus várkastélyt építtetett.
A falakat körülölelő vizesárokkal, négy hatalmas, bevehetetlennek látszó toronnyal, a tornyokat összekötő emeletes lakosztályokkal valamint a korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagtermével Diósgyőr vára az ország legszebb és legpompázatosabb erődítménye volt.


Diósgyőri vár
Diósgyőri vár
Diósgyőri vár

Buda, Visegrád és Zólyom mellett Diósgyőr királyi székhelyként akkoriban vált jelentőssé, amikor Lajos a lengyel királyi trónt is elfoglalta. A vadban gazdag bükki erdők szélén fekvő várkastély évente több hónapon át Lajos király kedvenc tartózkodási helyeként szolgált, ahová saját udvartartásával együtt gyakran elkísérte a két királyné is, édesanyja és hitvese. Lengyel királlyá való koronázását is Diósgyőrben ünnepelte Nagy Lajos. A diósgyőri vár falai között olyan fontos politikai események is zajlottak, mint 1381-ben a király velencei háborúit lezáró turini (torinói) béke ratifikálása. A béke külön rendelkezéseként Velence arra is kötelezte magát, hogy függősége jeléül minden vásár- és ünnepnapon a Szent Márk téren felvonja a magyar király lobogóját. A bükki vadászatok fénykora szintén erre az időszakra tehető. Nagy Lajos idejében szarvas, őz és vaddisznó mellett medve és bölény is élt a bükki rengetegben. A várban tartózkodó fényűző udvartartás ellátását nagyszámú vadász, solymász, íjász segítette.


Diósgyőri vár
Diósgyőri vár
Diósgyőri vár

Királynék jegyajándéka
Lajos király halála után Diósgyőr a továbbiakban a királynék javadalma volt. A mohácsi csatavesztésig (1526) hat királyné - köztük Mátyás felesége, Beatrix - jegyajándékba kapott vidéki rezidenciájaként szolgált, ezért is emlegették akkoriban Diósgyőr várát „a királynék jegyruhája”-ként. Mátyás király és Aragóniai Beatrix idejében tovább folyt a vár reneszánsz stílusban történő díszítése. Utolsóként Habsburg Mária, II. Lajos (1516-1526) felesége volt királynéi birtokosa a várnak.

Alkony
A mohácsi csatavesztés után a vár zálogos birtokosok kezére került. Balassa Zsigmond birtoklása idején még történtek erődítési munkálatok, de hamarosan megkezdődött a 300 éven át tartó pusztulás. A XIX. századi festmények, fotográfiák már csak romokat mutatnak. A táj csodálatos szépsége azonban mit sem változott. A diósgyőri naplemente ihlette a tornyok alatt megpihenő Petőfi Sándort is „Alkony” című verse megírására.

Újjáépítés
Több nekibuzdulás után 1962-ben Czeglédy Ilona régész vezetésével kezdődött az a tíz éven át tartó feltárás, amelynek eredményeként rom állapotából került konzerválásra a diósgyőri vár. Alig derékig ért a diósgyőri várrom, amikor 2013-ban a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése projekt keretében arra vállalkoztak, hogy a vár teljes épületrészeit rekonstruálják.
A műemlékvédelemben úttörőnek számító vállalkozásnak az volt a célja, hogy a vár minél többet eláruljon a történelméről, azokról az uralkodókról, eseményekről, emberi sorsokról, amelyek a vár falaihoz kötődnek. A projekt emellett magában foglalta a Lovagi Tornák Tere és a hozzá kapcsolódó Vásártér kialakítását valamint a lillafüredi függőkert felújítását, új funkciókkal való feltöltését is. A felújított diósgyőri vár átadására 2014. augusztus 30-án került sor, egy évvel később pedig a lovas hagyományőrzők és sportesemények is birtokba vehették a Lovagi Tornák Terét és a Vásárteret. A vár újra megtelt élettel!

Korhű berendezési tárgyak, jelmezes animátorok (idegenvezetők), történelmi játékok, hagyományőrző programok és modern eszközök is segítik az időutazást olyan korokba, amelyek sokkal több titkot és érdekességet rejtenek, mint gondolnánk!


Diósgyőri vár
Diósgyőri vár
Diósgyőri vár
Diósgyőri vár

Ezt követően még maradt annyi időnk, hogy a gyönyörű őszi hangulatú időben sétáljunk a színes levelekkel tarkított Szinva-patak partján és megtekintsük az impozáns Lillafüredi Palota Szállót és a vízesést.


Diósgyőri vár
Diósgyőri vár
Diósgyőri vár

Élményekben gazdag kirándulásról tértünk haza és útközben még dalra is fakadtunk.


Karcagi Márta / művelődésszervező

2019.10.03.

LSER2019 nyertes pályázat


Tájékoztatjuk az olvasókat, hogy a Fehér Bot Alapítvány ”Elemi rehabilitációs szolgáltatások biztosítása látássérült személyek számára” (LSER2019) meghirdetett program megvalósítására pályázatot nyert.

Az alapítvány célja továbbra is a Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő, látássérültté vált személyek felkutatása és számukra magas színvonalú elemi rehabilitációs szolgáltatások nyújtása, továbbfejlesztése. Szervezetekkel való együttműködés során az elemi rehabilitációs szolgáltatás népszerűsítése.
Szolgáltatási formák: az alapítvány ambuláns, otthontanítás szolgáltatási forma igénybe vételére ad lehetőséget, az egyenlő esélyű hozzáférés elvének érvényesítése érdekében.

Az elemi rehabilitációs területek, modulok a következőek:

• Rehabilitációs intervenció
• Funkcionális látásvizsgálat-látástréning
• Tájékozódás- és közlekedéstanítás
• Mindennapos tevékenységek és életvitelt segítő eszközök használatának tanítása
• Kommunikációs és számítástechnikai eszközök használatának tanítása
• Tapintható írások tanítása
• Pszichológiai tanácsadás
• Szociális munka-esetkezelés
• Klienskoordináció

Szolgáltatás helyszínei:

Látássérültek Elemi Rehabilitációs Központja 4087 Hajdúdorog, Fogadó utca 3-5.
Vezetékes telefonszáma: +36-52-232-313
Mobilszám: +36-30-825-3038
Email cím: szabo.krisztina@feherbot.hu

Debreceni telephely: 4025 Debrecen, Postakert u. 2.
Vezetékes telefonszáma: +36-52-321-145 / 14 mellék
Mobilszám: +36-30-515-1155
Email cím: szabolcsi.t@freemail.hu

Nyíregyházi telephely: 4100 Nyíregyháza, Vay Ádám krt. 2-4 129 iroda
Mobilszám: +36-30-515-1155
Email cím: szabolcsi.t@freemail.hu

A pályázat során elnyert támogatási összeg: 13.160.000 Ft


A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fogyatékosságügyi-
és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával valósul meg.

2019.10.02.

LSER2018 projekt eredményeinek bemutatása


Megvalósítási időszak: 2018.10.01 - 2019.09.30. között

A Fehér Bot Alapítvány 1996-ban jött létre és 2016. december 1-től folytat elemi rehabilitációt. Jelenleg az Észak-Alföldi régión belül Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében nyújtja szolgáltatásait. Debrecenben, Hajdúdorogon és Nyíregyházán rendelkezünk helységgel, ahol elérhetők a szolgáltatások minden látássérült számára. Az elemi rehabilitációt ambuláns és otthontanításos formában vehetik igénybe a kliensek. A mobilitásukban akadályozott kliensek számára otthontanításra van lehetőség, ezzel biztosítva a szolgáltatáshoz való hozzáférést.


A projekt időszaka alatt vállalt és teljesített óraszámok, indikátorok számának ismertetése:


Teljesített óraszám: 2191 óraVállalt óraszám: 2170 óra
Bevont kliensek száma: 51 főVállalás: 50 fő
Új kliensek összesen: 14 főVállalás: 14 fő
Együttműködési megállapodás született 6 szervezettelVállalás: 6 szervezet vagy intézmény
Szakmai konzultáció, rendezvény: 2 db szervezeten belüli és 1 db többi elemi szolgáltatóval közös szervezésben történtek konzultációk és 1 disszeminációs rendezvény, amely a projekt eredményeit kívánta bemutatni az érdeklődőknek.Vállalás: 4 alkalom
Érzékenyítő foglalkozás: 8 alkalommal valósult megVállalás: 7 alkalom

A kontaktórán kívüli tevékenységek:


A szolgáltatás ismertté tétele érdekében a nánási tv-ben január hónapban két alkalommal szerepeltünk. A Campus Rádióban (Debrecen) május 3-án mutathattuk be az elemi rehabilitációs projektet. A disszeminációs rendezvényünkre elfogadta a meghívást a Nyíregyházi Televízió.
Vállalás: 2 tv-s és 1 rádiós megjelenés.
Ezenkívül a Hajdúsági Sorstársak 2018 decemberi számában tájékoztatást adtunk az olvasóknak az LSER2018 projektről.


Humánerőforrás:
A projekt megvalósulását 10 munkatárs végezte:


A szolgáltatásokat az alábbi szakemberek nyújtották:

A projekt szakmai és pénzügyi irányítását végezte: A szakmai vezető folyamatosan figyelemmel kísérte, ellenőrizte a szolgáltatások biztosítását, a szakmai tartalom és a dokumentáció területén egyaránt.
A projekt pénzügyi vezetője a projekttel kapcsolatban keletkező bizonylatok tartalmát, szakszerűségét valamint a projektben való elszámolhatóságát ellenőrizte.


A projekt megvalósításában segítséget nyújtottak partnereink:


A megvalósulást az alapítvány szervezeti egységei is segítették:


A 2019. évre fontos célként határozódott meg a humánerőforrás fejlesztése, a meglévő és új munkatársak képzése az FSZK által szervezett moduláris rendszerű képzések keretében, amely 2019. év szeptemberében elindult. Várhatóan több kolléga is részt vesz, mely által a szolgáltatás minősége és szakember ellátottság biztosított lesz.


Eszközbeszerzések keretében az alábbiakat vásároltak:

  1. Konyhai eszközöket
  2. Optikai segédeszközöket
  3. Korszerű informatikai és infokommunikációs eszközöket
  4. Életvitelt segítő segédeszközöket
  5. A debreceni telephelyre modern elektromos készülékeket, tankonyhába bútorzatot


Zárórendezvény
Zárórendezvény
Zárórendezvény

Zárórendezvény
Zárórendezvény
Zárórendezvény

Zárórendezvény
Zárórendezvény
Zárórendezvény

Zárórendezvény
Zárórendezvény
Zárórendezvény

Zárórendezvény
Zárórendezvény
Zárórendezvény

Zárórendezvény
Zárórendezvény
Zárórendezvény

Zárórendezvény
Zárórendezvény
Zárórendezvény

A projekt támogatási összege: 13.000.000 Ft volt.
A projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával valósult meg.


logó1
logó2