Hírek

2022.11.19.

Alapítványunkról egy rádióműsorban


A Fehér Bot Alapítvány rövid bemutatkozása hallgatható meg az alábbi rádióműsorban:
2022.11.16.

Tűzvédelemi előadás - „Tűzmegelőzés otthonunkban” - címmel


2022. november 9-én Takács Gábor a Katasztrófavédelem hajdúnánási kirendeltségének munkatársa előadást tartott a lakáson belüli tűzvédelem szabályok betartásáról itt Hajdúdorogon a Fehér Bot Alapítvány székhelyén, az Esélyegyenlőségi Házban.


Tűzvédelem
Tűzvédelem
Tűzvédelem
Tűzvédelem

Magyarországon a XIX. század közepén alakultak meg az első szervezett tűzoltóságok, de a tüzek megelőzése és az általuk okozott károk csökkentése már az első civilizációk kialakulása óta alapvető érdeke volt az embernek.

A közbiztonság meghatározó, szerves részeként működő tűzvédelem célja, hogy a jogszabályok és szabványok segítségével a valós élet valós problémáira nyújtson megfelelő megoldási lehetőségeket. Továbbá feladata az, hogy a tűzvédelmi szabályok következetes betartatásával és betartatásával védje az állampolgárokat, teremtse meg a tüzek oltását célzó hatékony beavatkozás feltételeit, és mindeközben biztosítsa a beavatkozó állomány alapvető biztonságát is.

E célok elérése érdekében:
- a tűzmegelőzés terén megalapozott, hatékony és ügyfélközpontú hatósági, szakhatósági, piacfelügyeleti, tájékoztatási tevékenységet,
- a tűzoltói események (tűzesetek, balesetek, egyéb kárelhárítás) során a gyors, hatékony, biztonságos beavatkozást,
- a tűzvizsgálatok lefolytatásakor precíz, minden részletre kiterjedő, a megelőzés és beavatkozás területén is használható következtetések levonására alkalmas munkát kívánnak megvalósítani.

A biztonság, ezen belül a tűzbiztonság megteremtése és megfelelő szinten tartása össztársadalmi feladat, ezért a célok megvalósításához a tűzvédelem terén jelentkező feladatokat az állampolgárok, társszervek, gazdálkodó szervezetek, önkéntes szervezetek, valamint a létesítményi-, és önkormányzati tűzoltóságok, továbbá az önkéntes tűzoltó egyesületek együttműködésével szükséges végrehajtani.


Tűzvédelem

Ezekről a szabályokról és elvekről beszélt a hallgatóságnak szemléletes előadásában az előadó. Kitért főként a tűzvédelemre, különös tekintettel az épületeken, lakásokon belül megtörtént káreseményekre, a - tűzmegelőzés otthonunkban… - címmel.

Tűzvédelem

A tűzvédelemről:
- A tűzvédelem egy olyan közfeladat, amelynek megszervezése minden társadalomban szükséges. 2012. január 01-től ezt a közfeladatot Magyarországon ismét az állam végzi.
- A tűzvédelemmel kapcsolatos feladatokat, jogokat illetve kötelezettségeket a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény és végrehajtási rendeletei szabályozzák.
- A tűzvédelem a tűzesetek megelőzését, a tűzoltási feladatok ellátását, a tűzvizsgálatot, valamint ezen feladatok feltételeinek a biztosítását jelenti.
- A tűzmegelőzés a tüzek keletkezésének megelőzését, továbbterjedésének megakadályozását, illetve a tűzoltás alapvető feltételeinek biztosítását szolgáló hatósági tevékenység.
- A tűzoltási feladatok közé a személyek mentése, a tűz terjedésének megakadályozása, az anyagi javak védelme, a tűz eloltása, a szükséges biztonsági intézkedések megtétele, valamint a tűz közvetlen veszélyének az elhárítása tartozik.
- A tűzvizsgálat a tűz keletkezési idejének, helyének és okának felderítésére irányuló tűzvédelmi hatósági tevékenység.


Tűzvédelem
Tűzvédelem
Tűzvédelem

Felhívta a jelenlévők figyelmét az előadó, az esetleges tűzesemények bekövetkeztével a higgadt magatartásra, gyors cselekvőképességre, tűzoltó készülék használatára és a 112-es telefonszám gyors hívására is.


Gyarmatiné Bata Alíz / a Fehér Bot Alapítvány munkatársa


2022.11.16.

Disznótor a tanyán


Disznótor

Hagyományos DISZNÓTORT rendezett a Fehér Bot Alapítvány 2022.11.12-én a Szociális Munka Napján a Fehér Bot Alapítvány és a Hajdú Sansz Nonprofit Kft. tanyáján.
Sertés Rezsőnek annyi volt…
A bátorságmerítés (fogó pálinka) elfogyasztása után jöhetett a feldolgozás, majd egy hagyományt követő disznótoros reggeli, a jól ismert hagymás vér.


Az esemény, ragyogó napsütéses időben, jó hangulatban zajlott. Készült a sok, sok finomság a szorgos kezek alatt, amit délben egy finom disznótoros ebéd követett, (mint az orjából készült húsleves, toros káposzta, sült hurka, sült kolbász és a grillen sült húsok). Közben a friss tepertő is kisült, amit mindenki kedvére falatozhatott.

Disznótor

Disznótor
Disznótor
Disznótor
Disznótor

Elfogadták meghívásunkat és részt vettek a munkálatokban: Dr. Tiba István országgyűlési képviselő, Horváth Zoltán Hajdúdorog polgármestere, Nagyné Legény Ildikó Hajdúnánás alpolgármestere is.


Disznótor
Disznótor
Disznótor
Disznótor

Köszönjük Mezei József hentes úr és fia, illetve munkatársaink közreműködését, szorgos munkáját. A zenét Dombrádi Lajos, kedves munkatársunk szolgáltatta, amivel megalapozta és fokozta a jelenlévők jó hangulatát.


Disznótor
Disznótor
Disznótor
Disznótor

Ez a rendezvény egy nagy csapatépítő tréningnek is megfelelt, ahol minden résztvevő kikapcsolódhatott a munkás hétköznapokból.


Karcagi Márta / művelődésszervező