Hírek

2022.11.26.

Esély című műsor


A Fehér Bot Alapítvány az Esély című műsorban, mely az alábbi hivatkozáson megtekinthető:

Esély című műsor az M1 csatornán


2022.11.22.

Kiállítás a Hajdúdorogi Helytörténeti Gyűjteményben


Kiállítás

Képzeletbeli szakrális zarándokutazást tettünk 2022. november 17-én a Fehér Bot Alapítvány Támogatott Lakhatás lakóival (Hajdúdorogról - Máriapócsra) a Hajdúdorogi Helytörténeti Gyűjtemény kiállításán.

Kiállítás

A régi hagyományok felelevenítésével indultunk el az otthon melegétől a Máriapócsi kegytemplomba, majd vissza a családi fészekbe a szépen feldíszített - „Mária szekérrel” - lőcsös szekérrel, különböző kegytárgyakkal Hajdúdorogról, érintve több település határában található - „Krisztus képes” - feszületet és a települések templomait.


Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás

Ezeken a helyszíneken imádságok és egyházi énekek hangoztak fel, ami a lélek táplálékául szolgáltak. A zarándok görögkatolikus hívek nagy lelkesedéssel, sok, sok díszes szekérrel, gyalogosan vagy más közlekedési eszközzel jutottak el Máriapócsra „a pócsi búcsúba”, ahol a szeptember közepén történő kisboldogasszony napját, - „Szűz Mária születésnapját” - a könnyező Máriát ünnepelték.
A vitrinekben és a komódon található kegytárgyak, imádságos könyvek, rózsafüzérek, mézeskalácsból készült vásárfiák, a falakon található képes illusztrációk, hűen mutatják be a zarándokutak közismert és közkedvelt tárgyi emlékeit az idelátogató fiatalabb generációnak és elevenítenek fel szép emlékeket az idősebb korosztály számára, akik részesei voltak ezeknek az eseményeknek.


Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás

Köszönjük a tárlatvezetést Gulyás Attila kurátornak, aki szemléletesen mutatta be a képzeletbeli zarándokút alkalmával a görögkatolikus hitélet gyakorlását, a felújított zarándokszekeret illetve más kegytárgyakat és a hozzájuk fűződő történeteket.


Karcagi Márta / művelődésszervező


2022.11.19.

Alapítványunk az Esély című műsorban


A Fehér Bot Alapítvány ismét szerepelt az M1 TV csatorna Esély című műsorában, amely a lenti hivatkozásra kattintva megtekinthető:

Esély című műsor 2022. október 29-i adása