Hírek

2018.12.05.

Színházban jártunk

Szente Vajk

Szente Vajk rendezésében begördült a Meseautó a nyíregyházi Móricz Zsigmond színházba.
A Meseautó című legendás film alapján készült musical comedyben helyet kapnak a mára mítosszá vált karakterek éppúgy, mint a jól ismert, szállóigévé vált szófordulatok: egy a párna, egy a részvény, A mint Aladár, L mint Ladár, vagy Mit sütsz, kis Szűcs? – és mindezt sodró ritmusú dalok kísérik.
Szente Vajk és Galambos Attila adaptációja minden idők egyik legsikeresebb magyar hangosfilmjét tálalja fel a nézőknek új zenés darab formájában, látványos koreográfiával: ez a Meseautó olyan, ahogy szeretjük, amilyennek ismerjük – 2018-ra hangolva.


2018. december 01-én a Fehér Bot Alapítvány Esélyegyenlőségi klub tagjai az LSER2018-as pályázat keretében és a budapesti AKKU Egyesület támogatásával szem és fültanúja lehetett ennek a remek zenés darabnak.
A budapesti AKKU (az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért) Egyesülettel karöltve sikeres színpadbejárással - mi látássérült nézők, - közelről megtapasztalhattuk tapintás útján a vígjátékban szerepeltetett, alkalmazott korhű tárgyakat, mint pl.: a legendás „meseautót, telefont, stemplit, hatalmas díszleteket, cukorka ruhákat stb., sőt találkozhattunk az előadás néhány vezető színészével is.
Az előadást segítő audio narrációs eszközök (audio guide), igazi segítséget biztosítottak ügyfeleink számára, hogy az előadás számukra is élvezhetővé váljon.


Szente Vajk

Szente Vajk

Szente Vajk


Köszönet illeti az AKKU Egyesület munkatársainak munkáját, akikkel már második éve tart az együttműködés. Ők azok, akik megteremtik a fogyatékkal élők számára az akadálymentesítés eszközeivel, hogy a kultúra mindenkié legyen!.

Karcagi Márta / művelődésszervező

2018.12.03.

Karácsonyi meghívó

Karácsony

MEGHÍVÓ

A Fehér Bot Alapítvány
sok szeretettel meghívja Önt és kedves családját
a 2018. december 14-én tartandó
KARÁCSONYI ÜNNEPSÉGÉRE

Helyszín:
a hajdúdorogi Görög Demeter Művelődési Ház TIT terme

Az ünnepi műsort
A Szent Bazil Görögkatolikus Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Általános Iskolájának
4. osztályos tanulói adják

Kezdési időpont:
2018. december 14. délután 14 óra

Minden érdeklődőt sok szeretettel
hívunk és várunk!

Dr. Szabóné Bokis Edina
az alapítvány elnöke

2018.11.19.

Versvarázs versmondó találkozó Hajdúnánáson

Versvarázs

2018. november 16-án rendezte meg a Gábor József Kulturális Alapítvány a Fehér Bot Alapítvánnyal karöltve versmondó találkozóját Versvarázs címmel a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium Ercsey termében.


Hajdúdorog és Hajdúnánás felső tagozatos és gimnazista diákjai mutatták meg tehetségüket a vers és prózamondó versenyen. 14 diák képviselte iskoláját. Így Hajdúdorogot, a Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola felsős diákjai, és a Móra Ferenc Általános és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény felsős tanulói. Hajdúnánást, a Bocskai AMI felsős növendékei és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium fiataljai képviselték.
A rendezvényt Hajdúnánás Város Önkormányzata és a Hajdúnánási Holding Zrt. támogatta.
Id. Gábor Józsefre emlékezünk évről-évre. 2018-ban, születésének 104. és halálának 55. születésnapja körül rendeztük meg a versmondó találkozót, tisztelegve emléke előtt, hisz Hajdúnánás szülötte és hazánk első vak gyógypedagógusa volt Ő.

Már több mint tíz éve, hogy látó diákoknak szervezzük a versmondó találkozót, - amit 2007-ben a Fehér Bot Alapítvány néhai elnöke, Dr. Szabó Miklós megálmodott, - „hiszen szeretnénk az érdeklődésüket felkelteni, vak és látássérült írók és költők műveire”. Így válogathattak a fiatalok, az „Óda a fényhez” című ANTOLÓGIÁ-ból és szabadon választhattak, szemezgethettek a látás és látásvesztés témakörökben más kötetekből és az internetről is.

Versvarázs

2018. kiemelkedően jelentős év a magyar látássérült emberek és szervezeteik életében. Ugyan is idén ünnepli alapításának századik évfordulóját a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, az MVGYOSZ.
A Centenárium alkalmából a Szövetség egészéves programsorozattal hívta fel a figyelmet az elmúlt száz év során elért eredményekre és emlékezett meg mindazokról, akik a látássérült emberek ügyét bármilyen módon előre vitték.
A Centenáriumi Év célja, hogy bemutassa, hogy a vak és gyengénlátó emberek is egyre inkább integráns tagjai a társadalomnak. Ahogy azt a Szövetség missziója is deklarálja: együtt formáljuk élhetőbbé a világot.
A 100 éves évforduló alkalmából a centenárium kapcsán, „Centenáriumi Emlékplakettek” átadására került sor a Fehérbot Nemzetközi Napján, 2018. október 15-én, Budapesten, Dr. Nagy Sándor az MVGYOSZ elnöke által.

Versvarázs

Ezt a kitüntetést kapta meg Rózsa Dezső is, - aki egyben a Gábor József Alapítvány kuratóriumi tagja, - mert sokat tett a látássérült emberek kulturális tevékenységéért, s ő maga is megmutatta a szélesebb közösségnek tehetségét, hogy - hogyan lehet teljes életet élni látássérültként. - Hogyan lehet Ő maga is saját példamutatásával, kiemelkedő munkásságával társadalmunk hasznos tagja.
Ehhez a kitüntetéshez gratulált Szólláth Tibor, Hajdúnánás Város Polgármestere is. Köszöntő beszédében elismerését fejezte ki mind két alapítvány munkatársainak áldozatos munkájuk iránt, majd Hajdúnánás Város Önkormányzata támogatásáról biztosította a jövőben is az alapítványokat, rendezvényeik megvalósításában.


A fiatalok két korcsoportban versenyeztek, így a tisztelt zsűri külön értékelte a felső tagozatos és a gimnazista diákokat. Most sem volt könnyű helyzetben a háromtagú zsűri, (- Szabóné Mezei Etelka /nyugalmazott könyvtár igazgató, - Csegöldi Lászlóné /nyugdíjas pedagógus, - Papp József /publicista), hiszen csodálatos költeményeket, novellákat, elbeszéléseket hallhattak a közönséggel együtt.

Versvarázs

A felsős diákok között helyezéseket értek el:
1. helyezett lett: Kovács Alíz, 6. o-os tanuló, a Bocskai AMI felsős növendéke.
2. helyezett lett: Gulyás Gerda, 7. o-os tanuló, a Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskolából.
3. helyezett lett: Lelesz Diána, 7. o-os tanuló, a Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskolából.
Külön díjas lett: Petneházi Péter, 8. o-os tanuló, a Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskolából.

Versvarázs
Versvarázs
Versvarázs
Versvarázs

A gimnazisták között helyezést értek el:
1. helyezett lett: Juhász Fanni, 11. A. /Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium diákja.
2. helyezett lett: Orosz Nikolett, 10. B. /Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium diákja.
3. helyezett lett: Vécsei Anita, 9. C. /Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium diákja.

Versvarázs
Versvarázs
Versvarázs

A délután programját színesítette zongorajátékával Gábor Zoltán úr, aki évről évre megtisztel bennünket jelenlétével, annál is inkább, mivel id. Gábor József unoka öccse. A másik meghívott vendég Tóth Márkó, aki trombitajátékával kápráztatta el a jelen lévő közönséget. Közkedvelt dallamokkal oldották a fiatal versenyzők izgalmát a kötelező és a szabadon választott művek előadásai közben.

Versvarázs
Versvarázs
Versvarázs

Egy igazán színvonalas irodalmi délutánnak lehetett a közönség szem és fül tanúja, hiszen a diákok felkészültségét, odaadó munkáját, szorgalmát dicsérte a tisztelt zsűri is az értékelésnél. Dicsérték a felkészítőket is, - hiszen a mai rohanó világban, a modern technikai vívmányok világában a pedagógusok munkája is nagy horderejű, hiszen egy, egy könyv kézbevételével, a bennük található versekkel, novellákkal vagy más irodalmi műfajokkal, nagydolog, hogy egyáltalán érdeklődést tudnak kelteni a fiatal felnövekvő generációban.
Minden résztvevő diáknak és felkészítő pedagógusaiknak gratulálunk!

Karcagi Márta / kuratóriumi tag