Hírek

2023.12.05.

Karácsonyi ünnepség


Karácsonyi ünnepség

MEGHÍVÓ

A Fehér Bot Alapítvány és a
Hajdú – Sansz nonprofit Kft.
sok szeretettel meghívja Önt és kedves családját
a 2023. december 15-én tartandó
KARÁCSONYI ÜNNEPSÉGÉRE


Helyszín:
a hajdúdorogi Görög Demeter Művelődési Ház TIT terme
Cím: 4087 Hajdúdorog, Böszörményi út 7. sz.


Az ünnepi műsor
Pásztorjáték…
a Nagy Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola diákjainak előadásában


Kezdési időpont:
2023. december 15. délután 14 óra


Minden érdeklődőt sok szeretettel
hívunk és várunk!


dr. Szabóné Bokis Edina
az alapítvány elnöke


2023.11.29.

Regionális ágazatközi találkozók / Szolnok, Nyíregyháza


2023.11.15-én Szolnokon megrendezésre került a Vakok és Gyengénlátók Jász - Nagykun – Szolnok Megyei Egyesülete szervezésében az Elemi Rehabilitációt folytató alapítványok, szervezetek részvételével az első régiós ágazatközi találkozó.
A rendezvény színhelye a Jász - Nagykun - Szolnok Vármegyeháza díszterme volt.
Meghívást kapott a Fehér Bot Alapítvány is, ahol négy szakemberrel képviseltette magát az eseményen. (Bodó Erzsébet szakmai vezető, elemi rehabilitációs tanár, Karcagi Márta informatikai tanár, Berényi-Blaskó Annamária pszichológus és Molnár István szociális munkás, klienskoordinátor).


Az ország minden pontjáról érkeztek szakemberek, valamint a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézettől Takács Bernadett, pályázati referens és módszertani munkatárs, aki az Elemi Rehabilitációs Módszertani Központot is bemutatta.
A rendezvényt Pesti Zoltánné elnök asszony nyitotta meg a JNSZMVAKOK képviseletében, sőt a fenntartó egyesületről is beszélt.

Ágazatközi találkozó

A rendezvény programja 10 és 12 óra között zajlott, melynek során a különböző területen dolgozó rehabilitációs szakemberek bemutatták a saját szervezeteiken beül folyó munkát.


Ágazatközi találkozó

A Fehér Bot Alapítvány Elemi Rehabilitációs Központjának képviseletében Bodó Erzsébet, szakmai vezető tartott előadást.
A találkozó célja egymás tapasztalatainak megismerése és a szorosabb együttműködés előmozdítása, kapcsolatépítés. A több alkalmas találkozó következő helyszíne Nyíregyháza lesz, amelynek házigazdája a Fehér Bot Alapítvány.


Az ágazatközi találkozó második alkalmára Nyíregyházán került sor 2023.11.23-án, a Nyírség Könyvtár Alapítványnál, ahol a Fehér Bot Alapítvány volt a vendéglátó. Ezen a rendezvényen az elemi rehabilitáció minden munkatársa részt vett a meghívott vendégekkel együtt. A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézettől is jelen volt Takács Bernadett, pályázati referens és módszertani munkatárs.

Ágazatközi találkozó

Ágazatközi találkozó

A konferencia moderátora Onderó Szilárd, a Nyírség Könyvtár Alapítvány elnök - igazgatója és egyben a Fehér Bot Alapítvány, Nyíregyházi Szolgáltató Pontjának Pszichológiai - mentálhigiénés munkatársa volt.


dr. Szabóné Bokis Edina elnök asszony nyitotta meg a rendezvényt, majd előadásában bemutatta a Fehér Bot Alapítványt és annak történetiségét, az itt folytatott szerteágazó munkát.

Ágazatközi találkozó

Ágazatközi találkozó

Ezt követően Bodó Erzsébet szakmai vezető ismertette az elemi rehabilitációs szolgáltatást, vagyis milyen modulokat, milyen feltételekkel tudnak igénybe venni a látássérült személyek.


Őt követte Kovács Józsefné, osztályvezető asszony, a Szabolcs - Szatmár – Bereg Vármegyei Kormányhivatal Rehabilitációs Ellátási és Szakértői Osztály képviseletében, aki a „Kormányhivatal szerepe a rehabilitációban” címmel tartott egy igen tartalmas előadást. Szó volt a felülvizsgálattal kapcsolatos legfontosabb jogszabályi változásokról és jövőbeni módosításokról.

Ágazatközi találkozó

Ágazatközi találkozó

A sorban Bora Sándor a Látássérültek Észak-Alföldi Regionális Egyesületének elnöke következett, aki a Fehér Bot Alapítvánnyal való sok éves közös munkáról és a LEARE szolgáltatásairól nyújtott tájékoztatást a látássérültek segítése érdekében.


Meghívást kapott két fogyatékosságügyi tanácsadó is a DMJV Család és Gyermekjóléti Központból. Baranyai György és Zakar Ferenc a „Fogyatékos ügyi tanácsadás és az elemi rehabilitáció együttműködési területei” címmel az érzékenyítés és integráció jelentőségéről beszéltek.

Ágazatközi találkozó

Az előadások sorát a Fehér Bot Alapítvány elemi rehabilitációjában dolgozó három szakember zárta. Mindegyikük bemutatta saját szakterületét „az elemi rehabilitáció a foglakozási rehabilitáció szolgálatában”. Így - Berényi-Blaskó Annamária, pszichológus, a pszichológiai szolgáltatást, - Tóth Rea, szociális munkás, a szociális munka területén az esetkezelést, - Markos Mirella Marcella, informatika tanár, az informatikai ismeretek elsajátításának személyre szabott fontosságát taglalta.


Ágazatközi találkozó
Ágazatközi találkozó
Ágazatközi találkozó

A rendezvény végén szakmai kérdések megvitatására és személyes beszélgetésekre is sor került.


Molnár István és Karcagi Márta
/a Fehér Bot Alapítvány Elemi Rehabilitációs Központjának munkatársai/


2023.11.22.

Versmondó találkozó Hajdúnánáson


Versmondó találkozó

„VERSVARÁZS” versmondó találkozót rendezett 2023. november 17-én a Fehér Bot Alapítvány a Gábor József Kulturális Alapítvány szervezésében Hajdúnánáson, a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium Ercsey dísztermében.


Hajdúnánási, hajdúdorogi középiskolák és általános iskolák felső tagozatos diákjai mutatták meg tehetségüket.
A rendezvényt Hajdúnánás Város Önkormányzatának Képviselő Testülete támogatta.

Versmondó találkozó

Versmondó találkozó

Elfogadta a meghívást és megnyitotta a rendezvényt Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere és beszélt a sok, sok éves tapasztalatról a rendezvény kapcsán.
Örömét fejezte ki, hogy már több mint tíz éve színesíti a Versmondó Találkozó a Város kulturális életét, hírnevét, annál is inkább, mert Id. Gábor József, nem csakhogy az ország első vak gyógypedagógusa, költő és irodalmár, zeneszerző, de nem utolsó sorban Hajdúnánás szülötte. Tanár úr ebben a gimnáziumban tanult és itt is érettségizett, mint ahogy dr. Szabó Miklós, a Fehér Bot Alapítvány néhai elnöke és a Gábor József Alapítvány alapítója is.

Versmondó találkozó

Megköszönte a Gábor József Kulturális Alapítványnak, hogy látó gyerekekkel ismertetik meg a vak és látássérült írók, költők „Óda a fényhez” és a legújabb „Fény az időben” című antológiát, amivel bepillanthatnak a fiatalok a látásfogyatékos emberek érzelem és gondolatvilágába.


A köszöntő után Rózsa Dezső, a Gábor József Alapítvány kuratóriumi tagja, megajándékozta polgármester urat a legújabb antológiával, majd be is mutatta a hallgatóságnak 30 év eltelte után az új kötet keletkezését, születését.


Versmondó találkozó
Versmondó találkozó
Versmondó találkozó

A résztvevők előadtak egy szabadon választott a látásról, vagy látásvesztésről szóló verset és egy kötelezően választott verset vak és látássérült költők „Óda a fényhez” és a legújabb “Fény az időben” című antológiából,- illetve szemezgethettek más irodalmi alkotásokból és az internetről is.


27 diák nevezett be az idei versmondó találkozóra, de 25-en verseltek. Így Hajdúdorogot képviselték a - Móra Ferenc Általános Iskola és AMI diákjai, - a Nagy Szent Bazil Görög Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjai. Hajdúnánást képviselték. a Bocskai István Általános Iskola, AMI és kollégium diákjai és - a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium tanulói.


A tisztelt zsűri a versmondások végén értékelte a diákokat korcsoportok szerint. Igen nehéz helyzetben voltak, de megszülettek az eredmények.


A zsűri tagjai voltak:
- Haranginé Simon Tímea / a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium tanára
- Szabó Rékasi Mónika zsűri elnök / Hajdúdorog Város Képviselő Testületének tagja
- Feketéné Áfra Piroska / a hajdúnánási Református Általános Iskola pedagógusa


Versmondó találkozó
Versmondó találkozó

A 2023-as Versvarázs helyezettjei:
5-6. évfolyam:
1. h.: Pálóczi Liza /a hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola, AMI és kollégium tanulója
2. h.: Orosz Dávid / a hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója
3. h.: Péter-Szabó Anna / a hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója
különdíj: Pálóczi Imre / a hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola, AMI és kollégium tanulója


Versmondó találkozó
Versmondó találkozó
Versmondó találkozó
Versmondó találkozó

7-8. évfolyam:
1. h.: Zajácz Lorina / a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium tanulója
2. h.: Kranyik Lizett / a hajdúdorogi Nagy Szent Bazil Görög Katolikus Általános Iskola tanulója
3. h.: Beke Bernadett / a hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója
különdíj: Bodnár Noémi / a hajdúdorogi Nagy Szent Bazil Görög Katolikus Általános Iskola tanulója


Versmondó találkozó
Versmondó találkozó
Versmondó találkozó
Versmondó találkozó

9-12. évfolyam:
1. h.: Tóth Melinda / a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium tanulója
2. h.: Kovács Boglárka / a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium tanulója
3. h.: Fehér Fanni / a hajdúdorogi Nagy Szent Bazil Görög Katolikus Gimnázium tanulója
különdíj: Kéki András / a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium tanulója


Versmondó találkozó
Versmondó találkozó
Versmondó találkozó
Versmondó találkozó

Gratulálunk a diákoknak és felkészítő pedagógusaiknak!


Versmondó találkozó
Versmondó találkozó
Versmondó találkozó

Az irodalmi délutánt színesítették zongorajátékukkal Szabó Eszter, Szabó Loretta és Szabó Ákos.


Versmondó találkozó
Versmondó találkozó
Versmondó találkozó

Versmondó találkozó

A rendezvényt dr. Szabó Tamás, a Gábor József Kulturális Alapítvány alapítója zárta be, ahol zárszavában ő is örömét fejezte ki a nagy létszámú érdeklődésnek az iskolák növendékei felé a rendezvény iránt, majd buzdította a diákokat további részvételre és sok, sok versolvasásra, szavalásra.


Versmondó találkozó

Karcagi Márta / művelődésszervező