Hírek

2019.02.05.

Kiállításon jártunk

Kiállítás

A Fehér Bot Alapítvány Esélyegyenlőségi klubjának néhány tagjával 2019. január 23-án a hajdúnánási Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény kiállításait tekintettük meg.
Itt egy nagyszerű időszaki vándorkiállítás volt berendezve, mely 2019. január elejétől várta a látogatókat „A katonai ruházattól az ünnepi viseletekig” címmel. Ez jól tükrözte mennyire széles korokat ölelt át a viseletek tekintetében.
Hat fő kategóriára oszlottak a kiállított ruházatok, viseletek. A legtöbb ruha egyértelműen a huszárkort mutatta be.


12 huszárezred volt Magyarországon (és további hat 1848-49-ben besorozva). „Minden gyerek megtanulja egyszer, hogy kik is voltak a huszárok, és milyen volt a viseletük, de ahogy az évek telnek, úgy szép lassan csak annyi marad meg sokakban, hogy: a huszár lóval jár, díszes ruhái vannak, és jellemzően bajszos”, - hallhattuk tárlatvezetőnk felvezetését, Majoros Zoltánt.
A mentét mindig magával vitte a huszár, mivel sosem tudhatta, hogy mikor lesz hideg, és egyébként is önvédelmi funkciója is volt a kabátnak. Sokszor félvállra, vetve hordták, így a pajzs szerepét vette át, a balról érkező ellenség kardcsapásai ellen. A huszárok általában jobb kézzel kardoztak, ballal fogták a kantárszárat, a bal kéz védelme ezért fontos volt. A dolmány - felsőruházat - és a nadrág általában posztóból készült, huszárezredenként jellemzően eltért a színük, búzavirágkéktől a piroson át a zöldig. A dolmányra és a nadrágra is sujtásokat varrtak, amely sárga, kötélszerű díszítés, komoly védelmi funkcióval. Ha a kard lesújtott, akkor ez a zsinórzat védte a huszár testét, ugyanis nem tudta könnyen átszakítani azt. Időnként még fémszálat is húztak bele, így erősítve az ellenálló képességét. Minél több volt a sujtás a ruhán, annál jobban védett volt a huszár. A főbb, veszélyes pontokra - mint a csukló vagy a comb - külön vitézkötéseket varrtak. Emellett kösöntyűt - derékövet - is hordtak, hasonlóan zsinóros anyagból, amely a borda alatti, a lágy hasi részeket is védte. A ruházat színe és díszítettsége jelezte egyébként a rangokat is.

Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás

Bocskai öltönyök is jelen voltak, szám szerint négy darab. Egy hagyományos fekete férfi és három újító női lila és pasztellszínben.
A Bocskai-ruha a két világháború között alakult ki, mint társasági öltözet. Az alapelképzelésben még hétköznapi ruhaként szerepelt, és csak később vált társasági öltözetté. Idővel a frakkot és a díszmagyart előíró társasági eseményeken is Bocskait viseltek. Mostanában már minden ünnepi eseményen elfogadott a viselése, esküvőkön, diplomaosztókon egyaránt. Napjainkra már a választék is megnőtt, úgy színekben, mint stílusban: dupla kunkoros, Kazinczy-ujjú, duplakükkös, háromkunkoros, hagyományos, tükröződő.

Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás

Nagyobb egységet jelentett a világháborúk magyar egyenruhái.
A „nagy háború” csuka szürke zubbonyai egy monitor legénységi egyenruha és egy református tábori lelkipásztori viselet is helyet kapott. A második világháború barnás, zöldes posztó egyenruhái domináltak, egy magyar baka, csendőr és egy női vöröskeresztes egyenruha reprezentálta a kort.

Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás

A „Katonaruhák és ünnepi viseletek” c. kiállított anyag után két állandó kiállítást is megszemléltünk, mégpedig a Hajdúnánást jellemző „Szalmás” és a paraszti kultúrát bemutató „Ekés – földmíves” kiállítás anyagait.

Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás

A szebbnél szebb ruhadarabok és az állandó kiállítás anyagai betekintést adtak egy történelmi kor életviteléről, eszközeiről, egyes korok gondolkodásmódjáról. Sok-sok ismerettel gazdagodva tértünk haza.

Karcagi Márta / művelődésszervező

2018.12.20.

Karácsonyi ünnepség a Fehér Bot Alapítványnál

Karácsony

2018. december 14-én Hajdúdorogon a Görög Demeter Művelődési Ház TIT termében rendezte meg ügyfeleinek és munkatársainak a Fehér Bot Alapítvány karácsonyi ünnepségét.
Mint tudjuk, a KARÁCSONY Jézus születésének és a szeretetnek az ünnepe. E nap estéjén díszítik fel az emberek a karácsonyfát otthonaikban. A fenyő már az emberiség őskorában is mágikus jelkép volt. Örökzöld ágai hirdették a téli napforduló ígéretét, a meleg, a fény visszatértét a földre, a fák kizöldülését, az élet újjászületését.

Karácsony

A gyertyagyújtás már az ünnepet megelőző hetekben megtörténik. Ezt az időszakot nevezzük ADVENTNEK, várakozásnak. JÉZUS, a Messiás érkezését, a fény érkezését várjuk.
Ezt a történetet elevenítették meg egy szép „Pásztorjátékkal…” a hajdúdorogi Szent Bazil Görög Katolikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói. A csodálatos történeten keresztül ismerhettük meg Mária, József és a kisded JÉZUS történetét, akiket nagy szeretettel köszöntöttek ajándékaikkal a pásztorok és a három királyok. A gyerekek szebbnél-szebb dalokkal, furulyajátékkal és versekkel színesítették és tették ünnepibbé a karácsonyi hangulatot.

Karácsony
Karácsony
Karácsony

Karácsony

Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere is megtisztelt bennünket jelenlétével, majd ünnepi beszédében kiemelte az alapítvány működésének fontosságát és elismerően fogalmazott az itt folyó az ügyfelek felé nyújtott segítő munkáról. Említést tett az önkormányzat és az alapítvány szoros munkakapcsolatáról és támogatásáról biztosította az alapítványt a jövőben is, majd kellemes ünnepeket és boldog új eszezendőt kívánt minden jelenlévőnek!


Az ünnepség végén a várva-várt tombolasorsolásra is sor került, hiszen sok-sok apró ajándék és a fenyőfa is gazdára talált. Köszönet a szép műsorért a hajdúdorogi Szent Bazil Görög Katolikus Általános Iskola 4. osztályos tanulóinak és felkészítő pedagógusainak, hisz megszépítették ügyfeleinknek az ADVENTET.

Karácsony

Karcagi Márta / művelődésszervező

2018.12.12.

Mikulásvárás

Mikulás

2018. december 8-án egy fergeteges hangulatú Mikulásvárás történt a Görög Demeter Művelődési Ház mozi termében a Fehér Bot Alapítvány és a Hajdú-Sansz Nonprofit Kft. szervezésében kis ellátottaik és a munkatársak gyermekei számára.
Közel nyolcvan gyermeket ajándékozott meg a nagyszakállú Télapó.


A Mikulás jöttét egy fergeteges interaktív játékos ráhangolódás előzte meg, egy már ismerős előadóművész által. Molnár Orsi Decemberi ünnepeink… című műsorával - ami telis tele volt a gyerekeket megmozgató játékos téli dalokkal – ráhangolta a kicsiket és a nagyokat a Télapóvárásra. Képzeletbeli hóembereket építettek, szánkóztak, korcsolyáztak és a közismert Hull a pelyhes fehér hó… kezdetű dallal hívták be a várva, várt Télapót.

Mikulás


Mikulás

Mikulás


Mielőtt sor került volna a mikuláscsomagok kiosztására, még egy közös táncot is jártak a gyerekek, hogy megörvendeztessék az öreg nagyszakállút. Igazi koncert hangulat alakult ki a nagy teremben, hiszen nem csak a gyerekek, de az őket kísérő szülők, sőt a Télapó is majdnem táncra perdült.

Mikulás

Mikulás


Sok ügyes, bátor gyermek versekkel, dalokkal is kedveskedett a Télapónak, így nem maradhattak el az apró édességajándékok sem. Ezután a sok csillogó szempár már nagyon várta a csomagosztást, így arra is hamarosan sor került.

Mikulás

Mikulás

Mikulás

Mikulás


A Télapó még egy kicsit időzött a gyerekek között néhány közös fotó erejéig, majd kifogyhatatlan teli zsákjával búcsúzott a gyerekektől, megígérve, - hogyha jók lesznek, jövőre is ellátogat hozzájuk!

Karcagi Márta / művelődésszervező