Hírek

2020.10.07.

LSER2019 projekt zárása


Lezárult az „Elemi rehabilitációs szolgáltatás biztosítása látássérült személyek számára” nevű projekt (kód: LSER2019)


Megvalósítási időszak: 2019.10.01-2020.09.30. között


A Fehér Bot Alapítvány az Észak-Alföldi régión belül, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében nyújtotta szolgáltatásait. Debrecenben, Hajdúdorogon és Nyíregyházán rendelkezik helységgel, de nemcsak ambuláns, hanem otthontanításos formában is igénybe vehették a kliensek a rehabilitáció lehetőségét.

A projekt időszak alatt teljesített óraszámok, indikátorok számának ismertetése:

Teljesített óraszám: 2039 óraVállalt óraszám: 2120 óra
Bevont kliensek száma: 55 főVállalás: 45 fő
Új kliensek összesen: 14 főVállalás. 13 kliens
Együttműködési megállapodás született 5 szervezettelVállalás: 6 szervezet vagy intézmény
Szakmai konzultáció, rendezvény: 2 db szervezeten belüli és 1 db többi elemi szolgáltatóval közös szervezésben történtek konzultációk.Vállalás: 3 alkalom
Érzékenyítő foglalkozás: 4 alkalom valósult megVállalás: 6 alkalom

Szolgáltatás ismerté tétele, szolgáltatás népszerűsítése érdekében a „Hajdúsági Sorstársak”2019 októberi számában, valamint a 2020 februárjában Hajdúnánási és Hajdúdorogi Újságban tájékoztatást kaptak az olvasók az LSER2019 projektről, valamint a honlap is tartalmazta a projekt indulásról szóló tájékoztatót.

Humánerő-forrás : A projekt megvalósulását az alábbi végzettségű szakemberek nyújtották: 2 fő tiflopedagógus, 2 fő elemi rehabilitációs szakember, 2 fő mentálhigiénés szakember, 2 fő informatika oktató,1 fő szociális munkás, 2 fő klienskoordinátor
Az LSER2019 projekt időszak alatt két szociális végzettségű munkatársa szerezte meg az „Elemi rehabilitációs koordinátor a látássérülés területén” végzettséget, és kezdte el a „Látássérült személyek tájékozódás-közlekedés tréner” képzést.

A projekt megvalósításában segítséget nyújtottak partnereink: Egészségügyi intézmények, Érdekképviseleti szervezetek, Szociális szervezetek, Speciális Iskolák, az alapítvány szervezeti egységei

Pályázati keretből az alábbi eszközbeszerzések valósultak meg:

- Konyhai eszközöket
- Optikai segédeszközöket
- Korszerű informatikai és infokommunikációs eszközöket
- Életvitelt segítő segédeszközöket

A projekt támogatási összege: 13.160.000 Ft volt.

A fenti zárójelentés ide kattintva letölthető Word dokumentum formátumban is.


A projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Közhasznú Nonprofit Kft támogatásával valósult meg.

2020.09.22.

Kistérségi gyermektalálkozó, családi nap


Gyermektalálkozó

2020. augusztus 08-án a Fehér Bot Alapítvány, az Észak-Hajdúsági Támogató Szolgálat és a Tanyagondnoki Szolgálat „Kistérségi gyermektalálkozót”, családi napot szervezett kis ellátottjai és a munkatársak gyermekei számára. Ennek a rendezvénynek a hajdúdorogi önkormányzat támogatásával a hajdúdorogi strandfürdő adott otthont.
Közel 150 gyermeket és hozzátartozóikat látta vendégül az alapítvány, ahol mindenki megtalálta a neki való kellemes, mozgalmas kikapcsolódást. Dr. Szabóné Bokis Edina (a Fehér Bot Alapítvány elnöke) köszöntője után egy kellemes bemelegítő zenés torna vette kezdetét, ahová kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódhattak.


A zenés interaktív bemelegítő tornával mindenki ráhangolódott a délelőttre, így kezdetét vette a seprű és kalaptáncoltató verseny, majd a sor- és váltóversenyek sokasága.


Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó

Eközben az árnyas fák alatt a Ki-Látó Ifjúsági Iroda munkatársai különböző vakos játékokkal játszottak, (3 dimenziós amőba, logikai ügyességi játék, ördöglakat, kitalálós – tapintós) látóként és szemtakaróval, amely feladta a leckét az érdeklődőknek. Sok gyermeket és felnőttet csalogattak a játékok az asztalokhoz. Bekapcsolódhattak kreatív kézműves foglalkozásokba is, ahol kedvükre nyírhattak, ragaszthattak és díszíthettek, kavicsokat festhettek, de csillámtetoválásra és arcfestésre is sor került.


Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó

Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó

A mozgékonyabbak azonnal birtokba vették az ugrálóvárat és közben egy másik területen felügyelet mellett egy Zeusz névre hallgató pónin lovagolhattak is a bátrabbak.


Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó

Miután a sor és váltóversenyek, az ugrálóvárazás, a különböző mozgásos és kreatív agymozgató játékok kivették az erőt a gyermekek és az őket segítő felnőttekből, kis pihenő után egy finom ebédre került sor.
A nagy melegben az ebédet követően az árnyas fák alatt a Ki-látó Ifjúsági Iroda felajánlásában több tombola nyeremény is gazdára talált. Sok, sok plüss és egyéb játékok, illetve családi belépők kiállításokra (Déri Múzeum, Agóra Élmény Központ) Amíg várakoztunk a finom főtt kukorica elkészüléséig egy zenés, táncos - vonatozós játékba is bekapcsolódhattak az érdeklődők.


Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó

Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó
Gyermektalálkozó

A szabadtéri mozgásos és sok-sok kreatív játékkal az a célunk, hogy az ép és fogyatékkal élő gyermekek közösen vegyenek részt minden versenyszámban, és felszabadultan együtt élvezzék a játék adta örömöket. Itt főként az elfogadás és az egymásra való odafigyelés kapott nagy hangsúlyt.

Köszönet illeti Demeter Diánát, mert mosolyt csalt a gyerekek arcára Zeusz névre hallgató pónijával, illetve Illyés Ilona óvodapedagógus szebbnél, szebb arcfestéseket készített. Ezen a programon egy igazán mozgalmas, jó kedélyű délelőttöt tölthettek el együtt a hajdúsági kistérség gyermekei és hozzátartozóik, hisz ez a nap kizárólagosan csak nekik és róluk szólt.


Karcagi Márta / művelődésszervező

2020.07.03.

Poroszlón kirándultunk


Poroszló

2020. június 26-án a Fehér Bot Alapítvány szervezésében kirándulást tettünk Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumban közel 60 fővel.
A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum, elsősorban őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont. Igazi látványosság, mely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát.


A főépület a látogatóközpont felszálló madárra hasonlító, 2600 m2 alapterületű központi épülete több szinten várja az érdeklődőket állandó és időszaki kiállításaival, rendezvénytermével, háromdimenziós mozijával, játszószobával, kilátó tornyával.


Poroszló
Poroszló
Poroszló

A Tisza-tavi Ökocentrum legfőbb látványossága Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, mely közel 1 millió liter össztérfogatával és a benne bemutatott víz alatti csodákkal igazán különleges természet közeli élményt nyújt.


Poroszló
Poroszló
Poroszló

Az akváriumok megtekintése után egy nagy sétát lehet tenni a parkban ahol élvezni, lehet a természet közelségét!


Poroszló
Poroszló
Poroszló

Poroszló
Poroszló
Poroszló

Az Ökocentrum kikötője közvetlen összeköttetést teremt a Tisza-tóval, ahol kishajós kirándulásokkal megismerkedhetünk az ott élő vízi világgal a „vízi túra vezetője” segítségével.


Poroszló
Poroszló
Poroszló
Poroszló

A főépületet körülölelő több mint 7 hektáros szabadidőpark állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert, míg a létesítmény részét képező Tájház, „halász skanzen” és a hagyományőrző baromfiudvar révén valóságos időutazást tehetünk a XIX. század világába.


Poroszló
Poroszló
Poroszló

Poroszló
Poroszló
Poroszló

Nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújt ez a kirándulás családoknak, iskolás csoportoknak, baráti társaságoknak, felnőtt és fogyatékkal élő csoportoknak, hiszen betekintést nyerhetnek a nagy akvárium, és a 3D-s moziban látott természetfilmmel a Tisza-tó élővilágába. A kinti területeken sok őshonos állattal találkozhatnak az idelátogatók, sőt a kihelyezett tájékoztatók által megismerkedhetnek a vízi madarakkal, a házkörüli és erdei állatokkal is. Az épület teteje viszont egy csodálatos kilátóként üzemel, ahonnan szép kilátás nyílik a Tisza-tó környékére, „amíg a szem ellát”.


Poroszló
Poroszló
Poroszló

Csodálatos élményekkel gazdagodva tért haza a kiránduló csoport, hiszen nem mindennapi látványokban volt részünk.


Karcagi Márta / művelődésszervező