Hírek

2020.02.03.

Élet az Ifjúsági Irodában


A 2019-es év utolsó negyedében több különböző programban vettek részt irodánk dolgozói.
Az Egyenlő Esély Egyesület felkérésére novemberben Derecskén tartottunk egy láthatatlan vacsorát. A rendezvényen az önkormányzat dolgozói és helyi vállalkozók voltak jelen és aktív részvevői lehettek ennek az egyedi szemléletformáló előadásnak, amelynek a végén a pozitív visszajelzések igazolták, hogy igen emlékezetes és szívhez szóló különleges alkalom volt a jelenlevők számára.


Ifjúsági iroda
Ifjúsági iroda

Novemberben és decemberben számos alkalommal tartottak érzékenyítő programokat az Ifjúsági Iroda dolgozói. A társadalmi szemléletformálás és a felelősségvállalásra buzdítás kiemelt feladatunk, és örömmel fogadunk minden felkérést, amellyel kapcsolatot teremthetünk az ép társadalom tagjaival, különösen a tizenéves korosztállyal. A tavalyi év végén több alkalommal is lehetőségünk nyílt közvetlen kommunikációra a megyében élő fiatalokkal.
A Szent Bazil Görögkatolikus Középiskola felkérésére részt vettünk az iskola pályaorientációs napján. A diákok betekintést nyerhettek a szociális területen dolgozók munkájába, illetve megismerkedhettek azokkal a személyes tulajdonságokkal és készségekkel, amelyekre a gyakorlati életben szükség lehet, amennyiben a segítő szakmát választják. A diákok egy része segítő területen tanult, viszont a többiek is nyitottan hallgatták az előadásokat, hiszen a mindennapi életben egyre gyakrabban találkoznak a fogyatékosság témájával, fogyatékossággal élő emberekkel. Az alapítványunk három dolgozója tartott személyes tapasztalatokon alapuló interaktív előadást a fiataloknak, melyben elmesélték a segítő pálya irányába vezető életútjukat, és azokat az eseményeket, melyek e terület irányába terelték őket. A diákok figyelmét leginkább az ragadta meg, hogy mindannyian megosztottuk velük életünk azon kihívásait vagy akár mélypontjait, melyeken felülkerekedve elindultunk az önmagunk és egymás segítésének útján. Külön öröm volt számunkra, hogy több fiataltól hetekkel később is kaptunk visszajelzést, hogy mekkora hatással volt rájuk az előadás.


Ifjúsági iroda
Ifjúsági iroda
Ifjúsági iroda

Szintén a Szent Bazil Görögkatolikus Középiskolában rendezték meg a Méltóság Napját, melyen az Ifjúság Iroda minden dolgozója aktívan részt vett. A diákok a megszokott szemléletformáló, elméleti előadások helyett gyakorlati szemléletű közös munkában vehettek részt. A csoportok felváltva járták végig a három tantermet, melyekben a fogyatékosságról, és a fogyatékossággal élő emberek mindennapjait megkönnyítő eszközökről halhattak információkat, valamint a gyakorlatban is kipróbálhatták a segédeszközöket. Így a helyes segítési technikákat és a fehérbotos közlekedést sajátíthatták el, megismerkedhettek a modern technika által nyújtott beszélő eszközökkel, valamint a képernyőfelolvasó szoftverrel, illetve olyan készségfejlesztő játékokat próbálhattak ki, amelyeket látásuk használata nélkül, szemtakaróval oldottak meg.
Hasonlóan interaktív feladatokkal készültünk a Lovarda Egyetemi Kulturális és Konferencia Központban megrendezett IKSZ Börzére. Az érettségizni kívánó diákoknak kötelező iskolai közösségi szolgálatot teljesíteniük, melyet szerteágazó területeken tölthetnek el. Az Ifi Iroda dolgozói abban a reményben vettek részt a rendezvényen, hogy minél több fiatal jelentkezik majd irodánkba közösségi szolgálatra. Érdeklődésből nem volt hiány, a legtöbben nyitottan álltak a fogyatékossághoz. Ugyanakkor, mint az várható is volt, sok fiatalt megijesztett a feladat, illetve elmondták, hogy bár nagy bennük az elfogadás, nem tudják magukat elképzelni egy ilyen komoly, elkötelezettséget igénylő területen.

Ezúton is köszönjük annak a sok embernek a megjelenést programjainkon. Találkozunk 2020-ban is!


Boros Lajos / a Ki-látó Ifjúsági Iroda vezetője

2020.01.02.

Karácsonyi ünnepség


Karácsony

2019. december 20–án a hajdúdorogi Görög Demeter Művelődési Házban tartotta meg évzáró karácsonyi ünnepségét a Fehér Bot Alapítvány és a Hajdú–Sansz Nonprofit Kft. ügyfelei és dolgozói körében.


Köszöntő beszédet mondott Horváth Zoltán, Hajdúdorog új polgármestere.
Felhívta a megjelentek figyelmét az adventi gyertyagyújtásra, annak örömeire, a várakozásra, miszerint ilyenkor csendesítik le az emberek lelküket, várják a megváltó kis Jézus születését és a szeretet ünnepét. Meghívta a hallgatóságot a városban történő utolsó (hatodik) gyertyagyújtó ünnepségre, hiszen Hajdúdorogon a görög katolikus szokás szerint 6 gyertyát gyújtanak meg az adventi koszorún, ahol együtt ünnepel a város lakossága és az idelátogató vendégek is.

Karácsony

Csodálatos Betlehemes pásztorjátékkal és gyönyörű karácsonyi énekekkel örvendeztették meg a szép számú közönséget a hajdúdorogi Szivárvány Hagyományőrző Egyesület tagjai, akik megelevenítették a kis Jézus születésének történetét.


Karácsony
Karácsony
Karácsony

Karácsony
Karácsony

A karácsonyi ünnepség végén kisorsolásra került a fenyőfa és apróbb ajándékok is, melyek még emelkedettebb hangulatba hozták a megjelent vendégeket. A süteményezés közben baráti beszélgetésekre is lehetőség nyílt, hiszen az ügyfelek és a munkatársak is ilyen rendezvényeken találkozhatnak újra, majd az év végéhez közeledve egészségben, eredményekben gazdag boldog újévet kívánva köszöntek el egymástól.


Karácsony
Karácsony
Karácsony

Karcagi Márta / művelődésszervező

2019.12.09.

Megjött a Télapó


Télapó

2019. december 7-én egy igazán jó hangulatú Mikulásvárás történt a Görög Demeter Művelődési Ház mozi nagy termében a Fehér Bot Alapítvány és a Hajdú-Sansz Nonprofit Kft. szervezésében kis ellátottaik és a munkatársak gyermekei számára.
Közel 120 gyermeket ajándékozott meg a nagyszakállú Télapó, akit két segédje Krampuszi és Krampusza kísért és segítette az úton. Még mielőtt megérkezett rénszarvasszánon a Mikulás, a gyerekeket és hozzátartozóikat a debreceni Ákom – Bákom Bábcsoport szórakoztatta egy szép bábelőadással. Moha és Páfrány téli kalandjaiba pillanthattak be a gyerekek, majd a két manó karácsonyvárására is sor került a történetben.


Télapó
Télapó
Télapó

Télapó
Télapó
Télapó

A bábelőadást követően Télapós dalokkal hívtuk és vártuk az öreg nagyszakállút. Amikor végre megérkezett, a csomagosztás előtt sok ügyes, bátor gyermek, versekkel, dalokkal is kedveskedett a Télapónak, így nem maradhattak el az apró édességajándékok sem.


Télapó
Télapó
Télapó
Télapó

Télapó
Télapó
Télapó

Télapó
Télapó

Ezután a sok csillogó szempár már nagyon várta a Mikuláscsomagot, aminek kiosztására hamarosan sor került.


Télapó
Télapó
Télapó
Télapó

Télapó
Télapó
Télapó

A Télapó még egy kicsit időzött a gyerekek körében a csomagosztás után, így jó néhány fotó is elkészült. Közös énekléssel köszöntünk el a Mikulástól, aki kifogyhatatlan teli zsákjával búcsúzott a gyerekektől, s megígérte „hogyha jók lesznek, jövőre is ellátogat hozzájuk!”


Télapó
Télapó
Télapó

Télapó
Télapó
Télapó

Télapó
Télapó

Karcagi Márta / művelődésszervező