Hírek

2017.09.19.

Zene füleimnek című zenés irodalmi délután Debrecenben

zene

2017. szeptember 08–án, délután 14 órakor rendezte meg a Gábor József Kulturális Alapítvány Debrecenben, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Újkerti Fiókkönyvtárában a Zene füleimnek című rendhagyó zenés – irodalmi délutánját.
A rendezvényt támogatta a hajdúnánási Városi Önkormányzat Képviselő testülete.


zene

Közel 40 fő tisztelt meg bennünket érdeklődésével, hisz egy különleges hangulatú kikapcsolódás részesei lehettek. Dr. Csontosné Skara Ilona könyvtárvezető és Rózsa Dezső köszöntője után gyertyagyújtással emlékeztünk meg Bényei Józsefről, aki a napokban hunyt el. Bényei József, költő és publicista, a Hajdú – Bihari Napló főszerkesztője volt egykor. Sok éven át a Gábor József Alapítvány által rendezett „Regélő régió” költészetnapi rendezvényünk zsűritagjaként ismerhette meg a sorstársi közönség, hiszen jó indulatú tanácsaival és építő jellegű kritikáival segítette a szavalóinkat.

zene

A Zene füleimnek zenés–irodalmi délután meghívott előadói, Lakó Sándor és Szatmári Tony, ismert költők általuk megzenésített verseivel örvendeztették meg a hallgatóságot. Természetesen saját szerzeményeiket is előadták a közönség nagy örömére.
A beszélgetést, mint oly sokszor Rózsa Dezső vezette, aki életútjukról és munkásságukról kérdezte a két fiatal tehetséget.

zene

Lakó Sándor, 1971. június 20.-án született, sajnos koraszülöttként, ami vakságot idézett elő nála.
Sándor a Vakok Iskolájában tanult, ahol már gyermekként részt vett egy négyszólamú kórusban. Már kora gyermekkorában, a 70-es években kiderült énekes tehetsége, zene iránti fogékonysága. Ennek köszönhetően később a 90-es években a kulturális élet körforgásába került. Ekkor már a versek is nagyon érdekelték és szavaló versenyeket is nyert. Egy Bodaszőlői táborban zenés – kabaré műsorokat készítettek és adtak elő kortársaival, ami elindította a próza irányába is.


Nagy hatást gyakorolt rá Vincze Béla, a debreceni Más Mozaik Szociokulturális Egyesület elnöke, aki létrehozta a „Rock – Suli” nevezetű társaságot. Egy belgiumi nyári tábor alkalmával, amely integrált tábor volt, ép látók és látássérült fiatalok tanulhattak együtt hangszeres zenét. Sanyi a gitározást választotta, így Csuka Sándor, vezető gitártanár felkarolta, mert tehetségesnek tartotta. Az autodidakta pengetésből később komolyabb ismeretek szerzésére is sor került. Kabai Imre gitártanár, a klasszikus gitározás alaptechnikáit mutatta meg Sanyi számára. OSZK vizsgával is rendelkezik, ami állandó fellépésekre jogosítja az ország területén. A 2000-es évek elején, Somlyai István látássérült sorstárs kezdeményezésére és biztatására tette le ezt a vizsgát Payer András és Körmendi Vilmos zsűrizésével. Ezt követően a Gitaro Független Csoport állandó tagja lett, akikkel klubokban s egyéb rendezvényeken LGT és Tolcsvay dalokat adtak elő. Időközben szavaló versenyekre is járt mégpedig Geriné Jóna Ilona társaságában, ahol szép eredmények születtek. Felnőttként a zene és az irodalom szeretete kéz a kézben járt, így sokszor dolgozott együtt Rózsa Dezsővel is. A Helen Keller életét bemutató irodalmi műsor közreműködőjeként is megismerhettük, mely műsor 8 éven át bejárta az országot, de még a határon túlra is eljutott számos meghívás kapcsán. Megszámlálhatatlan zenés – irodalmi műsor fellépője volt, sőt az „Óda a fényhez” antológia bemutatóiban is láthattuk, hallhattuk. Tagja volt a Sunday Moped zenekarnak, akikkel szintén járták az országot.
Zenei palettáján Rózsa Dezső, József Attila, Csokonai Vitéz Mihály, Weöres Sándor megzenésített versei voltak hallhatóak.

A másik fiatal tehetség Szatmári Tony, aki Hajdúnánásról érkezett.
Őt a 20 éves fennállását ünneplő Fehér Bot Alapítvány tapintható tárlatán, a központi Fehérbot napi ünnepségen és a Versvarázs szavaló verseny közreműködőjeként ismerhette meg a sorstársi közönség.
Elmondása szerint, általános iskolai tanára Labanczné Fekete Mariann keltette föl az érdeklődését az irodalom és az irodalmi alkotások iránt.

zene

Gyermekkorában cselló tanszakon tanult a helyi zeneiskolában, de ez nem tartott sokáig. Nyolcadikos korában szüleitől kapott egy gitárt, amelyen szívesebben játszott a barátaival. Autodidakta módon tanulta a hangszer rejtelmeit, majd Debreceni László gitártanár megismertette a klasszikus gitározás alapjaival, technikáival. Közben Rock zenekarokat alapított, közülük is a legismertebb a Külön Kiadás zenekar. Később az irodalom felé is kacsingatott. Így 2015-ben és 2016-ban benevezett a „Kedv – Remények – Trillák” debreceni versmegzenésítő versenyre, ahol megzenésített verseivel első helyezett lett. Sokak bíztatására kezdett egyre inkább a versek megzenésítésével komolyabban foglalkozni, így született meg számos nagy költőnk (Kosztolányi Dezső, Ady Endre, József Attila, Nagy László) verseinek megzenésített változata, és Hajdúnánás városdala is. Rózsa Dezső „Rózsáim” című verses kötetével 2016-ban találkozott először, mely versek közül három vers ihlette meg. Ezekkel a megzenésített versekkel járja az országot, így Művelődési Házakban és Könyvtárakban örvendezteti meg a közönséget.
Záró gondolataiban tette föl a kérdést, - hogy mi szükség van a versekre, az irodalmi alkotásokra, mi lenne, ha nem lennének? - válasza egyértelmű volt: Szegényebbek lennénk nélkülük, hisz gondolatokat és érzelmeket keltenek mindenkiben, szüksége van az emberek lelkének a versekre, az irodalomra. - A zene felülemel mindenkin és átölel mindenkit!
Zenei palettáján: - Nagy László, Ady Endre, József Attila, Rózsa Dezső és saját szerzemények voltak hallhatóak.

Karcagi Márta
a Gábor József Alapítvány kuratóriumi tagja

2017.08.16.

Zene füleimnek c. zenés - irodalmi délután

A Gábor József Kulturális Alapítvány,
és a Méliusz Újkerti Könyvtára

Szeretettel meghívja Önt és kedves családját
a Zene füleimnek c. zenés – irodalmi délutánra

2017. szeptember 08-án, 14 órai kezdéssel
a Méliusz Újkerti Könyvtárba
(Debrecen, Jerikó u. 17-19.)

A rendezvényt támogatja:
Hajdúnánás Városi Önkormányzat
Képviselő testülete

Közreműködők:

Lakó Sándor /megzenésített versek
Szatmári Tony /megzenésített versek

A beszélgetést vezeti:
Rózsa Dezső

Minden érdeklődőt
szeretettel hívunk és várunk!

2017.08.14.

Esélyegyenlőségi gyermeknap Hajdúdorogon

gyermeknap

2017. július 29-én, idén is megrendeztük kis ellátottjaink számára a GYERMEKNAPOT Hajdúdorogon.
Az Észak-Hajdúságot felölelő programot a Fehér Bot Alapítvány Észak–Hajdúsági Támogató Szolgálata és Tanyagondnoki Szolgálata szervezte meg és bonyolította le a Görög Demeter Művelődési Ház mozi udvarán.

gyermeknap

gyermeknap

Az árnyas fák alatt, önfeledt játékkal vették birtokba a gyerekek az ugráló várat, majd lehetőség nyílt póni – fogatozással, szekerezéssel a belváros bejárására, amit időről, időre biztosít a gyerekek számára Szőke László és családja. Köszönjük segítő támogatásukat.
Az egész napos program során, sok meglepetéssel kedveskedtünk a gyerekeknek.


Többek között bekapcsolódhattak:

- A csillám tetoválás rejtelmeibe.
- Kézműves tevékenységekbe: ahol sor kerülhetett nyakláncok, színes karkötők, sólisztgyurma figurák, színezők és más tevékenységek kipróbálására.
- Lovaglásra, fogatozásra is vállalkoztak a jó kedélyű, bátor gyerekek.
- Különböző ügyességi versenyeken is részt vehettek szülőkkel és hozzátartozókkal, mint pl,: seprűtáncoltató és székfoglaló versenyek, hullahopp karikázás, célba dobó versenyek és vízibomba hajító versenyek.

gyermeknap

gyermeknap
gyermeknap
gyermeknap

gyermeknap
gyermeknap
gyermeknap

A különböző sor és váltóversenyekkel kitartásukról és ügyességükről adtak számot a nagyobbak. A kisebbek sem unatkoztak, hiszen a trambulinozás és csúszdázás kötötte le a figyelmüket. A szabadtéri mozgásos játékokkal főként az volt a célunk, hogy az ép és fogyatékkal élő gyermekek közösen vegyenek részt minden versenyszámban, és felszabadultan együtt élvezzék a játék adta örömöket. Itt is az elfogadás és az egymásra való odafigyelés kapott nagy hangsúlyt.
A különböző versenyszámok után sem maradhattak el a díjazások és vigaszdíjak, melyek a gyerekek nagy örömére különféle édességek voltak.
Kissé elfáradva, de annál jobb étvággyal fogtak hozzá a finom paprikás krumpli ebédhez, amit az Észak – Hajdúsági Támogató Szolgálat és Tanyagondnoki Szolgálat segítő munkatársai készítettek el.
A délután folyamán desszertként egy-egy finom főtt kukorica elfogyasztására is sor került.

gyermeknap
gyermeknap
gyermeknap

Nagyon jó érzésekkel és élményekben gazdag napról térhettek haza a nap ünnepeltjei a - GYEREKEK -, hisz igen mozgalmas, játékokban gazdag programot kínáltak nekik a Fehér Bot Alapítvány Észak – Hajdúsági Támogató Szolgálat és Tanyagondnoki Szolgálat munkatársai.

Szabó Krisztina / a Házi Segítségnyújtó Szolgálat vezetője