Hírek

A Fehér Bot Alapítvánnyal és a látássérültekkel kapcsolatos híreket olvashat ezen az oldalon. Itt tájékozódhat arról is, hogy mikor és hol szervezünk a látássérültek számára kultúrális rendezvényeket, ünnepségeket, ahová bárkit szívesen meghívunk.

2016.04.22.

Vándorkiállítás

Vándorkiállítás

A Fehér Bot Alapítvány, fennállásának 20. évfordulója alkalmából a 2016-os évben programsorozatot szervez az Észak- Hajdúság több városában, egy vándorkiállítással - Romanek Inka festőművész képeivel egybekötve.
Első állomásunk Hajdúböszörménybe vezetett a Kertész László Városi Könyvtárba, ahol kiállításra került a festőművész tapintható tárlata, 2016. április 04-én.
Ép és látássérült érdeklődők számára egyaránt élvezhető a kiállítás képanyaga.Köszöntötte az egybegyűlteket Ferenczik Anikó az intézmény vezetője, majd a kiállítást és a könyvtári napokat megnyitotta Sőrés István alpolgármester úr.
A megnyitót színesítette a Hajdúböszörményi Bartók Béla Zenei Alapfokú Művészeti Iskola két tanulójának gitárjátéka is. Ez a kiállítás nem csak látássérülteknek, de a látó közönségnek is nagy élményt szerezhet gazdag szín és formavilágával egyaránt. Miután ezek az alkotások "tapinthatóak, kézzel foghatóak", így talán jó úton haladunk a művészetek akadálymentesítése terén is. A képek Braille felirattal is el vannak látva.

Vándorkiállítás


A festőnő életútjáról, a képek születéséről Karcagi Márta, az alapítvány művelődésszervezője, kuratóriumának tagja adott érdekes információkat az ide látogató érdeklődőknek.
A kiállítást követő két napon kapott lehetőséget a Fehér Bot Alapítvány Ifjúsági Irodájának munkatársa Csaba Andrea, két kolléga segítségével, hogy „érzékenyítő” programot tartson a város iskolásainak körében.
Ezekre az alkalmakra megközelítőleg 200 diák látogatott el, rendkívüli osztályfőnöki órák keretében. Több hajdúböszörményi oktatási intézményből is, nagyon vegyes korosztállyal, - a 3. osztálytól a 6. osztályig bezárólag, - sok kisdiák látogatott el ide. Külön meglepetésként részt vett az egyik érzékenyítő alkalmon néhány értelmi sérült is, akik igazán nagyon nyitottak, érdeklődőek voltak a látássérültek és a téma iránt. Mertek, tudtak bátran kérdezni. A résztvevő fiataloknak lehetőségük volt néhány szóban megismerkedni az alapítvány tevékenységeivel, a fogyatékossággal élő emberek élethelyzeteivel, nehézségeivel. Alapítványunk egyik munkatársa, Boros Lajos, igazán hitelesen osztotta meg gondolatait, történeteit, tapasztalatait a jelenlévőkkel, amelyet több mint 5 éve vakon élt és él meg nap, mint nap.

Vándorkiállítás
Vándorkiállítás
Vándorkiállítás


Beszélt és megmutatta a jó és helyes segítésnyújtás formáit, felhívta a diákok figyelmét, hogy merjenek bátran segíteni a fogyatékkal élő embertársaiknak. Az interaktív beszélgetést gyakorlati feladatok sora követte. A fiataloknak lehetőségük volt megismerkedni és kipróbálni a látássérült embereket segítő konyhai, beszélő és tapintható eszközöket, valamint játékos formában megtapasztalhatták milyen is az, amikor látásuk hiányában hallásukra, tapintásukra, vagy szaglásukra hagyatkozva kell tájékozódni a hétköznapokban, különböző úgynevezett demonstrációs játékok segítségével. Az órák végén volt alkalmuk kipróbálni a szétnyitható fehér bot használatát, a vele való közlekedést, majd párban összeállva a helyes segítségnyújtást, kísérést is.

Vándorkiállítás
Vándorkiállítás


Az alapítvány munkatársainak nagyon tetszett a két nap folyamán tapasztalt hatalmas nyitottság a gyerekek és kísérő tanáraik részéről. Igazán nagy örömmel töltötte el őket, hogy újabb lehetőségként ismét eljuthattak nagyon sok emberhez/fiatalhoz és megoszthatták velük, a fogyatékossággal élő emberek élethelyzeteit, örömeit, bánatait, nehézségeit, azt is, miként lehet ilyen helyzetből újra talpra állni és teljes értékű életet élni, ez által érzékennyé tenni őket a fogyatékosság témájára, felhívni a figyelmet ennek fontosságára.

Csaba Andrea / Ki-látó Ifjúsági Iroda munkatársa

2016.04.22.

Mátraverebély–Szentkúton jártak a klubosok

Mátraverebély

2016. március 24-én, a húsvéti ünnepeket megelőzően, Mátraverebély–Szentkútra látogatott az Esélyegyenlőségi klub lelkes csapata.
Nagyon jó időt fogtunk ki és a Szentkúti Bazilikában mindenki csöndesen elmélkedhetett és gyönyörködhetett a belső tér látványában, a szebbnél - szebb freskókban, szent képekben, majd az udvaron található szabadtéri, úgymond Tábori oltárban.Mátraverebély
Mátraverebély
Mátraverebély
Mátraverebély
Mátraverebély
Mátraverebély


Mátraverebély
Mátraverebély
Mátraverebély

A bátrabbak a Remete barlanghoz is feljuthattak egy kis hegymászással, majd egy stációt is megtekinthettek, amely Jézus keresztviteléről, annak történetiségéről mesélt. A Szent László forrást is láttuk a Mária patakkal együtt.

Mátraverebély
Mátraverebély
Mátraverebély

Látogatásunk végén, hogy ne térjünk haza üres kézzel, a kegytárgy boltból csodás ereklyéket, emléktárgyakat vásárolhattunk családtagjainknak, amivel kedveskedhettünk az itthon maradottaknak.
Köszönet a szervezőknek, hiszen csodás élményekkel térhettünk haza.
Varga Györgyné / klubtag

2016.04.22.

Regélő régió költészetnapi program

Regélő régió rendezvény

A Gábor József Kulturális Alapítvány, a Fehér Bot Alapítvány és a debreceni Méliusz Könyvtár Újkerti Fiókkönyvtára 2016. április 08-án rendezte meg a Költészet napja alkalmából Regélő régió… vers, próza és mesemondó versenyét a Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei sorstársak, illetve a Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola diákjai körében.

Nyolc gyermek és kilenc felnőtt nevezett be rendezvényünkre, ahol csodálatos művek hangoztak el.
Benedek Elek és Lázár Ervin verses meséitől, Petőfi Sándor, József Attila, Illyés Gyula, Tóth Árpádon át, és még sorolhatnánk a szerzőket, szebbnél, szebb irodalmi műveket hallottunk, mi több néhány saját vers is elhangzott a felnőttek körében.
A Méliusz Könyvtár Újkerti Fiókkönyvtárában már hetedik éve mutatják meg a látássérült emberek tehetségüket és szeretetüket az irodalmi alkotások iránt.
Dr. Csontosné Skara Ilona intézményvezető köszöntőjét követően megemlékeztünk Dr. Szabó Miklósról, a Fehér Bot Alapítvány nem rég elhunyt elnökéről is, édesanyjához írt versével, melyet Szuromi Sándorné előadásában hallhattunk.

Szervezők
Szervezők
Szervezők

A tisztelt zsűrinek, akinek tagjai /- Dr. Bene Edit, a DMJV Polgármesteri Hivatal Humán Főosztályának vezetője, - Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla szóvivője és Bényei József, költő– publicista/ most sem volt könnyű dolga a helyezések odaítélésében, így kritikusan, de jóindulatú intelmekkel adta ki a helyezéseket.

Szervezők
Szervezők

Míg a gyermekek mezőnyét az irodalmi művek választásakor a szeretet és a báj ölelte körül, a felnőtt versenyzők választásainál megfigyelhető volt az irodalmi művek komolyabb hangvételű átadása. Fontos a mondanivalóra, közlendőre való ráhangolódás, ami meg is mutatkozott az előadásokban, hol jól, hol kevésbé”- fejtette ki Bényei tanár úr, természetesen pozitív kicsengéssel.

Helyezettek a gyermekek körében:
Első helyezett lett: Deák Barbara, 5. o-os tanuló,
Második helyezett lett: Major Kristóf, 7. o-os tanuló,
Harmadik helyezett lett: Takács István, 8. o-os tanuló.
Külön díjban részesült Rézműves Vivien, 8. o-os tanuló, aki szép énekhangjával is elkápráztatta a közönséget. „Ha én rózsa volnék” című dalával színesítette a délutánt.
Közreműködtek még és versengtek, Horváth Dóra, Deák Dóra, Bodolai Dávid, Horváth Gábor tanulók.

Díjazottak
Díjazottak
Díjazottak
Díjazottak

A fenti képeken a díjazott gyermekek láthatók.

Regélő régió rendezvény

Helyezettek a felnőttek körében:
Első helyezett lett: Lakó Sándor,
Második helyezett lett: Petrus Anita,
Harmadik helyezett lett: Molnár Anna.
Külön díjban részesültek: Geriné Jóna Ilona, Donkó Jenő és Nagy József.
Közreműködtek még és versengtek, Szuromi Sándorné, Horváth Istvánné és Szakáll Zsombor.Díjazottak
Díjazottak
Díjazottak
Díjazottak
Díjazottak
Díjazottak

A fenti képeken a díjazott felnőttek láthatók.

Gratulálunk a délután résztvevőinek, a diákok felkészítő pedagógusainak, így minden jelen lévő vendég reméljük kellemes irodalmi élményekben részesült.