Hírek

A Fehér Bot Alapítvánnyal és a látássérültekkel kapcsolatos híreket olvashat ezen az oldalon. Itt tájékozódhat arról is, hogy mikor és hol szervezünk a látássérültek számára kultúrális rendezvényeket, ünnepségeket, ahová bárkit szívesen meghívunk.

2016.05.09.

Esélyegyenlőségi nap Hajdúdorogon

Esélyegyenlőségi nap

2016. május 07-én, ESÉLYEGYENLŐSÉGI NAPOT tartott a Hajdúsági Sorstársak Egyesülete karöltve a Fehér Bot Alapítvánnyal a Görög Demeter Művelődési Ház, mozi udvarán.
Közel 150 fő tisztelt meg bennünket jelenlétével, ahol nem csak látássérült, de más fogyatékkal élő ügyfeleink és családtagjaik, vendégeik vettek részt a rendezvényen.
Az Esélyegyenlőségi napot Hajdúdorog város jegyzője Czifráné dr. Urgyán Ilona nyitotta meg ismét, mint azt tette az előző napon is a Romanek Inka festőművész tapintható tárlatának megnyitóján.
Megtisztelt bennünket jelenlétével Csige Tamás, Hajdúdorog város polgármestere is.Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap


Közreműködtek és színesítették a nap kulturális programját:Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap


Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap


A finom ebédet követően kívánságműsorra is sor került, ahol a vállalkozó szellemügyfeleink is dalra fakadhattak és közös éneklésre buzdították a jelenlévőket.
Köszönet a város és a Görög Demeter Művelődési Ház és mozi vezetőségének, hogy ilyen szép környezetben ünnepelhettünk!

Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap
Esélyegyenlőségi nap


Karcagi Márta / művelődésszervező

2016.04.22.

Jövőformáló pályaorientáció és a munka világa

Az Országos KID Egyesület 2008 óta minden évben megrendezi az országos “Munkaerő-piaci Műhely Konferenciát”, melynek témája mindig valamely aktuális, fiatalokat is érintő gondolatkörben mozog.Az NCTA-2015-10974-D kódszámú „ Jövőformáló ” pályaválasztást támogató rendszer kialakítása fogyatékos és egészségkárosodott fiatalok számára” elnevezésű projekt zárórendezvényének keretein belül megrendezésre kerülő konferencia célja, a fogyatékkal vagy egészségkárosodással élő fiatalok pályaorientációjának áttekintése, konkrét módszertani eszközök, lehetőségek bemutatása.

Az Országos KID Egyesület, a Szigetvári Kultúr – és Zöld Zóna Egyesület valamint az Új Perspektíva Regionális Egyesület tisztelettel meghívja Önt 2016.április 26-án (kedd) 10:00-14:30 óra között megrendezésre kerülő „ Jövőformáló“ pályaorientáció és a munka világa” című VIII. Munkaerő-piaci Műhely Konferenciájára, amelynek helye a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar Aulája (7633 Pécs, Szántó Kovács János u. 1/b.)

PROGRAM:

9.30 - 10.00

Érkezés, Regisztáció

10.00 - 10.05

Köszöntő Dr. Zádori Iván- Dékánhelyettes
(Pécsi Tudományegyetem, Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar)

10.05 – 10.10

Konferencia megnyitás Kutseráné Pernyéz Zsuzsanna (Országos KID Egyesület alelnöke)

10.10 - 10.30

A fogyatékosügy általános tendenciái Magyarországon Dr. Juhász Péter (Főosztályvezető Emberi Erőforrások MinisztériumaSzociális ügyekért és Társadalmi felzárkózásért Felelős Államtitkárság Fogyatékosságügyi Főosztály)

10.30 – 10.50

A pályaorientáció jogszabályi, intézményi háttere, várható fejlesztések Mudri Krisztina (pályaorientációs tanácsadó Magyar Kereskedelmi és Iparkamara- Oktatási és Képzési Igazgatóság)

10.50 – 11.10

A pályaorientáció lehetőségei Magyarországon Dr. Szilágyi Klára professzor emerita (Gödöllői Szent István Egyetem)

11.10 - 11.30

Kávészünet

11.30 – 11.45

Jövőformáló projekt bemutatása Dr. Takács Judit projektvezető (Országos KID Egyesület)

11.45 – 12.05

Jövőformáló projekt flash mob kisfilmjének bemutatása (Szigetvári Kultúr és Zöld Zóna Egyesület)

12.05 – 12.25

A fogyatékos fiatalok pályaorientációs helyzete a Jövőformáló kutatás tükrében Dr. Cseh Judit egyetemi adjunktus
(Pécsi Tudományegyetem, Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar)

12.25 – 12.45

Jövőformáló projektben kidolgozott pályaorientációs módszertan bemutatása Szellő János címzetes egyetemi docens
(Pécsi Tudományegyetem, Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar)

12.45 – 13.30

Jövőformáló Aktív Pontok bemutatkozása, a képzésben résztvevők Igazolásainak átadása

13.30 - 13.35

Zárszó

13.35 - 14.30

Ebéd

13.35 - 14.30

Sajtótájékoztató, Könyvbemutató: ALTERNATÍV MUNKAERŐPIAC. Fejezetek a munkatudományi, munkaerő-piaci kutatásokból 2008-2015.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Kérjük, részvételi szándékát az alábbi linken található regisztrációs nyomtatvány kitöltésével jelezze:

Regisztráció

2016.04.22.

Vándorkiállítás

Vándorkiállítás

A Fehér Bot Alapítvány, fennállásának 20. évfordulója alkalmából a 2016-os évben programsorozatot szervez az Észak- Hajdúság több városában, egy vándorkiállítással - Romanek Inka festőművész képeivel egybekötve.
Első állomásunk Hajdúböszörménybe vezetett a Kertész László Városi Könyvtárba, ahol kiállításra került a festőművész tapintható tárlata, 2016. április 04-én.
Ép és látássérült érdeklődők számára egyaránt élvezhető a kiállítás képanyaga.Köszöntötte az egybegyűlteket Ferenczik Anikó az intézmény vezetője, majd a kiállítást és a könyvtári napokat megnyitotta Sőrés István alpolgármester úr.
A megnyitót színesítette a Hajdúböszörményi Bartók Béla Zenei Alapfokú Művészeti Iskola két tanulójának gitárjátéka is. Ez a kiállítás nem csak látássérülteknek, de a látó közönségnek is nagy élményt szerezhet gazdag szín és formavilágával egyaránt. Miután ezek az alkotások "tapinthatóak, kézzel foghatóak", így talán jó úton haladunk a művészetek akadálymentesítése terén is. A képek Braille felirattal is el vannak látva.

Vándorkiállítás


A festőnő életútjáról, a képek születéséről Karcagi Márta, az alapítvány művelődésszervezője, kuratóriumának tagja adott érdekes információkat az ide látogató érdeklődőknek.
A kiállítást követő két napon kapott lehetőséget a Fehér Bot Alapítvány Ifjúsági Irodájának munkatársa Csaba Andrea, két kolléga segítségével, hogy „érzékenyítő” programot tartson a város iskolásainak körében.
Ezekre az alkalmakra megközelítőleg 200 diák látogatott el, rendkívüli osztályfőnöki órák keretében. Több hajdúböszörményi oktatási intézményből is, nagyon vegyes korosztállyal, - a 3. osztálytól a 6. osztályig bezárólag, - sok kisdiák látogatott el ide. Külön meglepetésként részt vett az egyik érzékenyítő alkalmon néhány értelmi sérült is, akik igazán nagyon nyitottak, érdeklődőek voltak a látássérültek és a téma iránt. Mertek, tudtak bátran kérdezni. A résztvevő fiataloknak lehetőségük volt néhány szóban megismerkedni az alapítvány tevékenységeivel, a fogyatékossággal élő emberek élethelyzeteivel, nehézségeivel. Alapítványunk egyik munkatársa, Boros Lajos, igazán hitelesen osztotta meg gondolatait, történeteit, tapasztalatait a jelenlévőkkel, amelyet több mint 5 éve vakon élt és él meg nap, mint nap.

Vándorkiállítás
Vándorkiállítás
Vándorkiállítás


Beszélt és megmutatta a jó és helyes segítésnyújtás formáit, felhívta a diákok figyelmét, hogy merjenek bátran segíteni a fogyatékkal élő embertársaiknak. Az interaktív beszélgetést gyakorlati feladatok sora követte. A fiataloknak lehetőségük volt megismerkedni és kipróbálni a látássérült embereket segítő konyhai, beszélő és tapintható eszközöket, valamint játékos formában megtapasztalhatták milyen is az, amikor látásuk hiányában hallásukra, tapintásukra, vagy szaglásukra hagyatkozva kell tájékozódni a hétköznapokban, különböző úgynevezett demonstrációs játékok segítségével. Az órák végén volt alkalmuk kipróbálni a szétnyitható fehér bot használatát, a vele való közlekedést, majd párban összeállva a helyes segítségnyújtást, kísérést is.

Vándorkiállítás
Vándorkiállítás


Az alapítvány munkatársainak nagyon tetszett a két nap folyamán tapasztalt hatalmas nyitottság a gyerekek és kísérő tanáraik részéről. Igazán nagy örömmel töltötte el őket, hogy újabb lehetőségként ismét eljuthattak nagyon sok emberhez/fiatalhoz és megoszthatták velük, a fogyatékossággal élő emberek élethelyzeteit, örömeit, bánatait, nehézségeit, azt is, miként lehet ilyen helyzetből újra talpra állni és teljes értékű életet élni, ez által érzékennyé tenni őket a fogyatékosság témájára, felhívni a figyelmet ennek fontosságára.

Csaba Andrea / Ki-látó Ifjúsági Iroda munkatársa