Hírek

2019.06.28.

Budapesti kirándulás


Budapesti kirándulás

A Fehér Bot Alapítvány 2019. június 21-én Budapestre szervezett ügyfelei számára kirándulást. A Szépművészeti Múzeum és a Vajdahunyad Várának megtekintése volt az úti cél.

Budapesti kirándulás

Idegenvezetők segítségével tekintettük meg a Szépművészeti Múzeumban az - Európai művészet 1250-1600 közötti időszak - legszebb olasz, németalföldi, spanyol és más európai művészek alkotásait. Szemezgettünk a legismertebb alkotók által készült festmények között, természetesen nem a teljesség igényével, hiszen az időkorlátaink igen csekélyek voltak a hosszabb tárlatlátogatásra.
A Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciójának köszönhetően kivételes alkalom adódott arra, hogy a Régi Képtár állandó kiállítása egy korszerű, a múzeum történetében előzmény nélküli koncepció szerint újuljon meg. Az újrarendezett kiállítás a művészettörténet fő korszakait kívánja bemutatni, kronologikus sorrendben és kisebb földrajzi egységek szerinti tagolásban.
A 2018 októberében megnyíló, Dózsa György úti szárnyban a - 13. századtól az 1500-as évek végéig tartó több mint két évszázad európai művészetét mutatták be. Itt került elhelyezésre a Régi Képtár gótikus, kora- és érett reneszánsz anyaga.
A közel négyszáz darabos válogatásban az itáliai régiók – elsősorban Toscana, Veneto, Emilia, Romagna, Róma és Lombardia – művészete a leggazdagabban reprezentált, de a látogató közönség, kiemelkedő művek során keresztül ismerkedhetett meg a korszak németalföldi, német és spanyol festészetével is. Az új elrendezés lehetővé tette, hogy az egyes iskolák helyi sajátosságairól éppúgy átfogó képet kapjunk, mint az egyetemes tendenciákról vagy a művészeti központok közötti kölcsönhatásokról.
A kiállítás bizonyos pontjain nagy hangsúlyt kapnak az adott korszakot vagy művészeti kört meghatározó, stílusteremtő mesterek: például Lucas Cranach, Raffaello, Leonardo da Vinci vagy El Greco. A tematikus termekben az egyes műfajok, ábrázolási típusok, stílusirányzatok és a műtárgyak eredeti rendeltetési céljának komplexebb áttekintésére nyílt lehetőség. A kiállított festményeket szobrok, metszetek és iparművészeti tárgyak egészítették ki, így nem csak művészeti, hanem kultúrtörténeti összefüggéseket megismerésére is lehetőség nyílott.
A kiállításon való eligazodást teremszövegek, tárgymagyarázatok, rekonstrukciós rajzok, audioguide és multimédia-bemutatók segítették.


Budapesti kirándulás
Budapesti kirándulás
Budapesti kirándulás
Budapesti kirándulás

A Régi Képtár gyűjteménye itáliai alkotásokban a leggazdagabb: többek között Raffaello, Giorgione, Tiziano, Tintoretto és Tiepolo remekműveit őrzi. A németalföldi festészetet olyan nagymesterek képviselik, mint Petrus Christus, Gerard David.
A Régi Képtár gyűjteményének története szorosan összefügg a magyarországi műgyűjtés történetével. A magyar uralkodók kincseit szétszórták a történelem viharai, így az 1896-ban alapított Szépművészeti Múzeum a magyar főúri és egyházi gyűjtők 18–19. századi kollekcióit egyesítette. Közülük legjelentősebb az Esterházy-gyűjtemény volt, amelynek 1870–1871-es megvásárlásával alakult meg az Országos Képtár, a Szépművészeti Múzeum elődje. A 637 festmény között találjuk Raffaello, Correggio és Boltraffio Madonnáit, 263 holland és flamand képet, valamint a spanyol gyűjtemény javát, Ribera, Murillo, Goya műveit.
A múzeum gyűjteményének nagyszabású külföldi vásárlásokkal való gyarapítására az első világháború után már nem volt többé lehetőség. Azóta jellemzően adományok, valamint az országban maradt magángyűjteményekből való vásárlások jelentették a szerzeményezés fő forrásait. A két világháború között így került a múzeumba Nemes Marcell nagyszerű adományaként El Greco Bűnbánó Magdolnája is.


Budapesti kirándulás
Budapesti kirándulás
Budapesti kirándulás

Két, a 20. század elején még önálló múzeumként működő gyűjtemény az ötvenes években olvadt be a Szépművészeti Múzeumba: a jeles pesti gyűjtő, Ráth György múzeumát és a Zichy Képtár képzőművészeti anyagát ekkor csatolták a Régi Képtárhoz. Manapság szponzorok és finanszírozási programok segítik a gyűjtemény további értékes gyarapítását.
A középkori bazilikára vagy még inkább késő ókori uralkodói paloták aulájára emlékeztető Román Csarnokot is sikerült megtekintenünk, ami egyszerűen lenyűgöző volt.


Budapesti kirándulás
Budapesti kirándulás
Budapesti kirándulás

A Román Csarnok a Szépművészeti Múzeum leggazdagabb belső dekorációval rendelkező tere. Hetven évig elzárva állt a látogatók elől. A második világháborúban sérült csarnokot egészen mostanáig nem állították helyre. Évtizedeken keresztül az intézmény raktár gondjait próbálta orvosolni, zsúfolt, kaotikus állapotokat idézve elő a csarnokban. A tér restaurálására a 2015 és 2018 között került sor, amikor is 2018-ban a helyreállítás követően megnyitották a látogatók előtt.


Budapesti kirándulás

Budapest legkedveltebb környéke a sok látványosság és a zöld miatt a Városliget és a Hősök tere. A számtalan kikapcsolódási lehetőség és kellemes látnivaló között az ember csak kapkodja a fejét, de van egy építmény, amin biztosan megragad a tekintet. Ez a soktornyú Vajdahunyad vára, melynek a hatalmas romantikus falai mögött a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállításaival találkozhattunk.


Különös elképzelések születhettek már az épületegyüttes eredetéről és egykori uralkodójáról, de sajnos ki kell ábrándítani a romantikus képzeletű turistákat, mert ezt a hatalmas vár együttest bizony nem király építette és nem is a középkorban épült. Hanem csupán csak 1896-ig kell visszalapozni a kalendáriumban. Ebben az évben egy nagyszabású ünnepségsorozattal és kiállítással ünnepelték a Honfoglalás ezeréves évfordulóját és hazánk kulturális és gazdasági fejlődését, így ezen apropóból született meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum létrehozásának terve is. Az alapító Darányi Ignác földművelésügyi miniszter Budapest Városligetének Széchenyi-szigetén 1907. június 9.-én ünnepélyes keretek között adta át az Alpár Ignác építész által tervezett Vajdahunyad vár épületegyüttesét.
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum hazánk mezőgazdasági történetét egy több százezres darabot számláló gyűjteménnyel szemlélteti. Melyek között igazán nagy értéket képviselő eszközök és gépek sorakoznak fel, köztük látható az 1852-es gőzlokomobil. A múzeum jelentős trófeagyűjteménye és a magyar szürkemarha koponyagyűjteménye igazi kuriózumnak számít.


Budapesti kirándulás
Budapesti kirándulás
Budapesti kirándulás
Budapesti kirándulás

Erről a fantasztikus építészeti remekműről fontos elmondani, hogy a múzeumi funkcióján kívül, hazánk építészettörténetét is reprezentálja. Felsorakoztatja a gótika, a román, a reneszánsz és a barokk építészeti stílusok hazai és európai sajátosságait. Nem véletlenül kapta a Vajdahunyad vár elnevezést, ugyanis az épületsor legkiemelkedőbb része az erdélyi gótikus vajdahunyadi vár mintájára épült.


Budapesti kirándulás
Budapesti kirándulás
Budapesti kirándulás
Budapesti kirándulás

Felismerhettük a részleteiben a Jáki templom kapuját, a pécsi Székesegyház kápolnarészét, a Gödöllői Királyi Kastély néhány részét, a Szepescsütörtöki Zápolya-kápolnát. A zseniális építész a sok hazai műemlék részlet mellett francia és osztrák építészeti megoldásokat is belekomponált a művébe.
A látványos műemléki védettségű épületek majdnem 15 ezer négyzetméteren terülnek el, így a hatalmas tér és az izgalmas látnivalók garantálták a jó kikapcsolódást. A kiránduló csapat kissé elfáradva, de élményekkel teli nap után érkezett haza.

Karcagi Márta / művelődésszervező

2019.06.11.

Dombormű őrzi Dr. Szabó Miklós emlékét


Emléktábla avatás

A Móra Ferenc Általános és Művészeti Iskola díszkerítésénél 2019. június 07-én péntek délelőtt leplezték le Dr. Szabó Miklós Emléktábláját. Együtt emlékezett és ünnepelt a város, a család, a barátok és a munkatársak. Újabb domborművel gazdagodott Hajdúdorog történelmi események tárháza és arcképcsarnoka. – fogalmazott köszöntőjében Simon Istvánné. a Görög Demeter Művelődési Ház vezetője.

Emléktábla avatás

Emlékeztetett, hogy Dr. Szabó Miklós, ügyvédként és a Fehér Bot Alapítvány elnökeként egyaránt elkötelezett volt a vak és a gyengénlátó embertársai rehabilitációja iránt. 2015-ben, 66 éves korában hagyta el a földi világot, és 2019. június 7-én ünnepelte volna 70. születésnapját. - Az ünnepélyes avatáson Czifráné dr. Urgyán Ilona jegyző, méltatta a 2011-ben Hajdúdorog Város díszpolgárává választott ügyvéd munkásságát. Rózsa Dezső költő, Dr. Szabó Miklós barátja, emlékező gondolataiban így fogalmazott: - A mai nap bizonysága annak, hogy ez a város szereti polgárait, hiszen a legszebb dolgot teszik, amikor emléket állítanak az utókor számára.

Emléktábla avatás
Emléktábla avatás

Dr. Szabóné Fodor Julianna, Dr. Szabó Miklós felesége is beszédében hangsúlyozta, hogy férje, - elismerései között -, talán a Hajdúdorog Város díszpolgári címére volt legbüszkébb, hiszen a közügyekben is aktívan részt vállalt, mint önkormányzati képviselő, sőt ügyvédi praxisában is mindig a polgárokat, sorstársakat szolgálta.
Köszönet illeti Csige Tamás Hajdúdorog Polgármesterét, hiszen az Emléktábla finanszírozásával méltó emléket állított a Fehér Bot Alapítvány néhai elnökének munkásságáért, közügyekben végzett munkájának elismeréseként.

Emléktábla avatás

Karcagi Márta / művelődésszervező

2019.06.11.

Színházban jártunk


Színházi előadás

Londonban, sej, van számos utca…

A Fehér Bot Alapítvány Hajdúsági Sorstársak Egyesületének klub tagjai a budapesti AKKU Egyesület támogatásával a Bob herceg című narrált színházi előadást tekinthetették meg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban május 18-án.


Az angol királynő fia beleszeret egy elbűvölő lányba, akivel azonban van egy kis baj. Származását tekintve egyszerű polgári sarj, ráadásul apja egyik hitelezőjéhez kellene feleségül mennie, akit persze egyáltalán nem szível… Bonyolítja a helyzetet, hogy a királyfinak is van már kiszemelt jegyese, egy rangban hozzá illő hercegnő, akinek minden álma és vágya ez a házasság, igaz, csak féktelen ambíciója parancsára, hiszen az ő szíve is másért dobog. Aztán három órán át szoríthatunk, hogy a két szerelmes legyőzze az előttük tornyosuló akadályokat, a merev angol udvari etikettet, és egy igazi álomesküvő révébe evezzen. Ismerős, ugye? Ezeket a történeteket bújjuk már évek óta, követjük bulvárlapok hasábjain, twitteren és instagramon, most pedig valósággal „házhoz jön” a csábító címlapsztori, Huszka Jenő örökzöld melódiáival, egy színpadra álmodott romantikus kalandfilm formájában.

A Móricz Zsigmond Színház vadonatúj, felfrissített és napjainkhoz igazított XXI. századi változatát a színház főrendezője, Göttinger Pál vitte színre. Garantáltan élvezni fogja mindenki az első édes szerelmes csókok megbolondított történetét…

Színházi előadás

A Bob herceg első látásra egy olyan fiú története, aki szereti az életet, aki játékos, nagyszájú, felelőtlen és szerelmes. Viszont királyfi is – aki trónra lépni készül ugyan, de a szíve valójában Annie-é, az eladósodott szegény közrendű lányé, aki odakinn, a Bowie Street-en lakik. A herceg, ki-kijárogatva éjszakánként, lassacskán kedvet kap az egyszerű élethez, a szerelem boldoggá, az új barátok pedig népszerűvé és elégedetté teszik – rájön, hogy a szíve mélyén ő ide tartozik. Felséges édesanyja, a királynő azonban (talán mert sejti, mi játszódik le a fiúban), váratlanul lemond a trónról, hogy helyzetbe hozza a fiát, akire, nincs mese, holnap Anglia koronája és a Györgyök kardja vár. Hacsak, …hacsak neki nem kezdenek egymással őszintén beszélni. Anya és fia. Közelebbről megnézve azonban a mi Bob hercegünk nem egyszerűen a szerelemről szól, hanem arról is, hogy mit érez az a valaki, aki egész egyszerűen nincs a helyén. Akinek az egész élete egyvalamiről kéne szóljon – de világos lesz számára, hogy az a vala ki, az valójában nem ő. Hogy mi mindennek fordít hátat, amikor a szívét követi. És amikor valaki kiiratkozik abból, amire született, akkor – mi marad utána.

Színházi előadás

A közügy és magánügy, a kötelesség és boldogság konfliktusa évszázadok, ha nem évezredek óta áll különféle drámák középpontjában. Bármilyen kedves, bumfordi, áttetsző kis történet a Bob úrfié – valójában a maga szerethető módján ezen nagy elődök nyomán jár.


Göttinger Pál / rendező