Hírek

2019.05.06.

Álompárok kerestetnek!


Egy különleges nyílt nap fogyatékos embereknek

Sajtóközlemény


Hajdúdorog, 2019. május 16-23. – A Salva Vita Alapítvány a Fehér Bot Alapítvánnyal és több más szervezettel együttműködve idén május 16. és május 23. között szervezi meg hazánkban a „Neked MUNKA, nekem ÁLOM” napot. A már több éve sikeresen működő program idén is Budapesten és az ország minden megyéjében megrendezésre kerül. E különleges nyílt nap célja, hogy a jelentkező fogyatékossággal élő emberek megismerhessék azt a munkahelyet, munkakört, amiről mindig is álmodtak. A program előkészítése már zajlik, az Alapítvány várja a programra nyitott munkáltatók és az érdeklődő fogyatékos emberek jelentkezését.
A program Írországban már évek óta sikeresen működik „Job Shadow Day” elnevezéssel, amely napon a dolgozni vágyó fogyatékos emberek kipróbálhatják magukat „álommunkájukban”. több éve Európa több országában is megrendezésre került ez az érzékenyítő program, több országban DUOday néven meghirdetve.
A programba bekapcsolódó munkáltatók esetében nem csak a cég mutatkozik be az érdeklődő fogyatékos embereknek, hanem mindig egy-egy konkrét munkakört ellátó munkavállaló, egy házigazda is. Ő fogadja a fogyatékos munkavállalót, aki az ő munkanapját követheti nyomon. Reményeink szerint ezen a napon a napi rutin mellett különböző érdekes, különleges tevékenységekbe is betekinthetnek majd a szerencsés résztvevők. Tapasztalt mentorok kísérik a munkahelyekre a résztvevőket, majd a helyszínen egész nap hozzáértő támogatást biztosítanak.
Bízunk abban, hogy sokan jelentkeznek a programra, és még többekhez eljut majd a „Neked MUNKA, nekem ÁLOM” Nap híre. Bár ennek a nyílt napnak nem célja, hogy konkrét állásajánlatok szülessenek, mégis újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékos emberek megismerésében, elfogadásában, elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerő-piacon elhelyezkedni.
A programra a Fehér Bot Alapítvány irodáiban lehet jelentkezni.


4087 Hajdúdorog, Fogadó u. 3-5.
Szabó Krisztina
Fehér Bot Alapítvány
06-30-825-3038

2019.04.23.

Költészetnapi rendezvény Debrecenben


Költészet napja

A Gábor József Kulturális Alapítvány, a Fehér Bot Alapítvány és a debreceni Méliusz Könyvtár Újkerti Fiókkönyvtára 2019. április 16-án rendezte meg a Költészet napja alkalmából „Regélő régió” vers, próza és mesemondó versenyét a Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei sorstársak illetve a Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola diákjai körében.


A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezvén 1964 óta minden évben április hónapban ünnepeljük Magyarországon.
Ilyenkor könyvbemutatók, költőtalálkozók, irodalmi előadóestek, vetélkedők zajlanak országszerte. Diákok és felnőttek egyaránt nagy lelkesedéssel készültek a különböző rendezvényekre, könyvtárakban, művelődési házakban, múzeumokban, iskolákban egyaránt.

Már tízedik alaklommal rendeztünk mi is, vers, mese és prózamondó versenyt a Költészet Napja alkalmából, hogy a látássérültek maguk is megmutathassák szeretetüket az irodalmi alkotások iránt.
Ebben az évben Ady Endrére is emlékeztünk, hiszen 100 évvel ezelőtt hunyt el.
Emlékeztünk, nem csak József Attilára, Ady Endrére, hanem legfőképpen névadónkra, id. Gábor Józsefre is. Ő a XX. sz. egyik jeles irodalmár képviselője volt, a vakok és gyengénlátók irodalommal foglalkozó táborát erősítette, s hazánk első vak gyógypedagógusa is volt egyben.
Egy másik nagy személyiségre is emlékeztünk, mégpedig arra az emberre, aki a Gábor József Alapítványt is megálmodta és létrehozta fiával együtt, Dr. Szabó Miklósra, a Fehér Bot Alapítvány néhai elnökére.

Öt diák és hat felnőtt mutatkozott be a közel hatvanfős közönségnek, akik megtisztelték ezt a jeles rendezvényt érdeklődésükkel.

A zsűri tagjai (- Gergelyné Bruckner Enikő, a Beregszászi Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola irodalom szakos tanára, - Nyúl Imre, a Beregszászi Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola nyugalmazott pedagógusa, helytörténeti kutató és Papp József, Kós Károly, -Podmaniczky és Csokonai-díjas publicista a zsűri elnöke), mint minden alkalommal nehéz döntés előtt állt, amikor rangsorolnia, értékelni kellett az elhangzott mese, vers és prózai alkotásokat. A rendezvényt Rózsa Dezső, a Gábor József Kulturális Alapítvány kuratóriumának tagja vezette le.

Költészet napja

A tisztelt zsűri a versmondások végén értékelte a gyermekeket és a felnőtteket. Így született meg a véső sorrend.

Költészet napja

A gyermekek között két első helyezést osztott ki a zsűri.
Első helyezett lett: Bagdi Fruzsina, 4. évfolyamos diák (A sün… magyar népmesével) és Deák Dóra, 9. évfolyamos diák (Szép Ernő: Várjon…) című nagy sikerű versével.
Második helyezést ért el: Daróczi Odett, 4. évfolyamos tanuló (Móra Ferenc: A cinege cipője) című verssel. Harmadik helyezett lett: Berkó Erzsébet, 4. évfolyamos diák (Kányádi Sándor: Ha én zápor volnék…) című verssel, de szépen teljesített Mlincsek Kiara, 4. évfolyamos tanuló is.
Köszönet illeti a két felkészítő pedagógus Farkasné Zvelihár Bernadette, és Hákli Tímea áldozatos munkáját. A fotón a gyermekek és felkészítő pedagógusaik láthatóak…


A felnőttek közül első helyezést ért el: Geriné Jóna Ilona, (Bényei József: Zsolozsma töredék) című versével. Második lett: Donkó Jenő, (Csokonai Vitéz Gizella: A világosság urához) című verssel.
Harmadik helyezett lett: Lakó Sándor, (Szép Zoltán: a Vakvezetőhöz) című verssel.
Külön díjat kapott Szuromi Sándorné, (A magány…) című saját versével.

Költészet napja
Költészet napja
Költészet napja
Költészet napja

A felnőttek között szavalt még Szabó Piroska, aki (Ady Endre: Őrizem a szemed) című versét hozta el és Molnár Mária, (Rózsa Dezső: Barátaimnak) című versét adta elő.

Költészet napja
Költészet napja

Minden résztvevőnek gratulálunk teljesítményükhöz, hiszen gyermek és felnőtt látássérült sorstársak egyaránt megmutatták a költészet színes világát, sokszínűségét. Hangulatokat, érzéseket közvetítettek, méltóképpen adták át az általuk választott költeményekkel a versek, az irodalmi alkotások iránti szeretetüket.

Karcagi Márta / kuratóriumi tag

2019.03.19.

Mutasd meg magad!


A Fehér Bot Alapítvány és a Hajdúsági Sorstársak Egyesülete
szeretettel meghívja Önt és minden tagtársát családjával együtt

2019. május 04-én délelőtt 9 órától
a Mutasd meg magad!
régiós kulturális fesztiválra az Esélyegyenlőség jegyében.

Helyszín: Görög Demeter Művelődési Ház és Mozi épülete és udvara
Cím: 4087 Hajdúdorog, Böszörményi út 17.

A rendezvény a mozi nagyszínpadán és szabadtéren zajlik.
A régiós, kulturális seregszemle 10 órakor kezdődik, melyen
versekkel, énekszámokkal, magyar nótákkal, táncos és színi előadásokkal vagy bármi más előadással lehet bemutatkozni a sorstársaknak.
(A színpadon egy személy maximum 5 percben,
egy-egy csoport 10-15 percben mutathatja be produkcióját.)

Jelentkezni a kulturális seregszemlére 2019. április 26 – ig, az alapítvány támogató szolgálatainál, rehabilitációs központjainál és az alapítvány művelődésszervezőjénél Karcagi Mártánál lehet a
martusy64@gmail.com email címen.


A kulturális seregszemlét követően 12 - 13 óra között
egy finom egytálételre hívjuk meg a jelenlévőket.


Az ebédjegyek 1000 Ft/fő egységáron igényelhetők a támogató szolgálatok és rehabilitációs központok munkatársainál
2019. május 02-ig.
Akik nem kérnek ebédet a részvételi jegy ára 500 Ft/fő.

Az utazás a támogató szolgálatok autóival (szállítási díj fizetése ellenében),
illetve a menetrend szerinti autóbusz és vasút igénybevételével lehetséges.

Dr. Szabóné Bokis Edina
a Fehér Bot Alapítvány elnöke

Szabó Lászlóné
a Hajdúsági Sorstársak Egyesület elnöke