Hírek

A Fehér Bot Alapítvánnyal és a látássérültekkel kapcsolatos híreket olvashat ezen az oldalon. Itt tájékozódhat arról is, hogy mikor és hol szervezünk a látássérültek számára kultúrális rendezvényeket, ünnepségeket, ahová bárkit szívesen meghívunk.

2016.04.22.

Mátraverebély–Szentkúton jártak a klubosok

Mátraverebély

2016. március 24-én, a húsvéti ünnepeket megelőzően, Mátraverebély–Szentkútra látogatott az Esélyegyenlőségi klub lelkes csapata.
Nagyon jó időt fogtunk ki és a Szentkúti Bazilikában mindenki csöndesen elmélkedhetett és gyönyörködhetett a belső tér látványában, a szebbnél - szebb freskókban, szent képekben, majd az udvaron található szabadtéri, úgymond Tábori oltárban.Mátraverebély
Mátraverebély
Mátraverebély
Mátraverebély
Mátraverebély
Mátraverebély


Mátraverebély
Mátraverebély
Mátraverebély

A bátrabbak a Remete barlanghoz is feljuthattak egy kis hegymászással, majd egy stációt is megtekinthettek, amely Jézus keresztviteléről, annak történetiségéről mesélt. A Szent László forrást is láttuk a Mária patakkal együtt.

Mátraverebély
Mátraverebély
Mátraverebély

Látogatásunk végén, hogy ne térjünk haza üres kézzel, a kegytárgy boltból csodás ereklyéket, emléktárgyakat vásárolhattunk családtagjainknak, amivel kedveskedhettünk az itthon maradottaknak.
Köszönet a szervezőknek, hiszen csodás élményekkel térhettünk haza.
Varga Györgyné / klubtag

2016.04.22.

Regélő régió költészetnapi program

Regélő régió rendezvény

A Gábor József Kulturális Alapítvány, a Fehér Bot Alapítvány és a debreceni Méliusz Könyvtár Újkerti Fiókkönyvtára 2016. április 08-án rendezte meg a Költészet napja alkalmából Regélő régió… vers, próza és mesemondó versenyét a Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei sorstársak, illetve a Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola diákjai körében.

Nyolc gyermek és kilenc felnőtt nevezett be rendezvényünkre, ahol csodálatos művek hangoztak el.
Benedek Elek és Lázár Ervin verses meséitől, Petőfi Sándor, József Attila, Illyés Gyula, Tóth Árpádon át, és még sorolhatnánk a szerzőket, szebbnél, szebb irodalmi műveket hallottunk, mi több néhány saját vers is elhangzott a felnőttek körében.
A Méliusz Könyvtár Újkerti Fiókkönyvtárában már hetedik éve mutatják meg a látássérült emberek tehetségüket és szeretetüket az irodalmi alkotások iránt.
Dr. Csontosné Skara Ilona intézményvezető köszöntőjét követően megemlékeztünk Dr. Szabó Miklósról, a Fehér Bot Alapítvány nem rég elhunyt elnökéről is, édesanyjához írt versével, melyet Szuromi Sándorné előadásában hallhattunk.

Szervezők
Szervezők
Szervezők

A tisztelt zsűrinek, akinek tagjai /- Dr. Bene Edit, a DMJV Polgármesteri Hivatal Humán Főosztályának vezetője, - Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla szóvivője és Bényei József, költő– publicista/ most sem volt könnyű dolga a helyezések odaítélésében, így kritikusan, de jóindulatú intelmekkel adta ki a helyezéseket.

Szervezők
Szervezők

Míg a gyermekek mezőnyét az irodalmi művek választásakor a szeretet és a báj ölelte körül, a felnőtt versenyzők választásainál megfigyelhető volt az irodalmi művek komolyabb hangvételű átadása. Fontos a mondanivalóra, közlendőre való ráhangolódás, ami meg is mutatkozott az előadásokban, hol jól, hol kevésbé”- fejtette ki Bényei tanár úr, természetesen pozitív kicsengéssel.

Helyezettek a gyermekek körében:
Első helyezett lett: Deák Barbara, 5. o-os tanuló,
Második helyezett lett: Major Kristóf, 7. o-os tanuló,
Harmadik helyezett lett: Takács István, 8. o-os tanuló.
Külön díjban részesült Rézműves Vivien, 8. o-os tanuló, aki szép énekhangjával is elkápráztatta a közönséget. „Ha én rózsa volnék” című dalával színesítette a délutánt.
Közreműködtek még és versengtek, Horváth Dóra, Deák Dóra, Bodolai Dávid, Horváth Gábor tanulók.

Díjazottak
Díjazottak
Díjazottak
Díjazottak

A fenti képeken a díjazott gyermekek láthatók.

Regélő régió rendezvény

Helyezettek a felnőttek körében:
Első helyezett lett: Lakó Sándor,
Második helyezett lett: Petrus Anita,
Harmadik helyezett lett: Molnár Anna.
Külön díjban részesültek: Geriné Jóna Ilona, Donkó Jenő és Nagy József.
Közreműködtek még és versengtek, Szuromi Sándorné, Horváth Istvánné és Szakáll Zsombor.Díjazottak
Díjazottak
Díjazottak
Díjazottak
Díjazottak
Díjazottak

A fenti képeken a díjazott felnőttek láthatók.

Gratulálunk a délután résztvevőinek, a diákok felkészítő pedagógusainak, így minden jelen lévő vendég reméljük kellemes irodalmi élményekben részesült.

2016.04.11.

Meghívó

A Fehér Bot Alapítvány és a Hajdúsági Sorstársak Egyesület szeretettel meghívja Önt és minden tagtársát családjával együtt az Esélyegyenlőség keretében megrendezésre kerülő két rendezvényére.

-2016. május 06-án 17 órától:

Romanek Inka festőművész tapintható tárlatának megnyitása
Helyszín: a hajdúdorogi Görög Demeter Művelődési Ház TIT terme /A kiállítást megnyitja: Czifráné dr. Urgyán Ilona Hajdúdorog Város Jegyzőasszonya/

-2016. május 07-én délelőtt 9 órától:

Esélyegyenlőségi nap
Helyszín: a hajdúdorogi Görög Demeter Művelődési Ház mozi épülete és udvara

Ajándékműsort ad a hajdúdorogi Szivárvány Hagyományőrző Egyesület

12 órától egy finom slambuc ebédre hívjuk meg a jelen lévőket.
Az ebédjegyek 500 Ft/ fő áron igényelhetők a támogató szolgálatok és rehabilitációs központok munkatársainál 2016. május 03-ig.


A nap programját ebéd után is színesíti, a Szivárvány Hagyományőrző Egyesület kívánságműsorral.

Az utazás a támogató szolgálatokkal (szállítási díj fizetése ellenében), illetve a menetrend szerinti autóbusz és vasút igénybevételével lehetséges.

Dr. Szabóné Bokis Edina a Fehér Bot Alapítvány elnöke
Szabó Lászlóné a Hajdúsági Sorstársak Egyesület elnöke