Hírek

2021.01.12.

2021. január 1-jétől megszűnik a keresetkorlát


Keresetkorlát nélkül dolgozhatnak 2021. január 1-jétől a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban részesülő emberek, miután az Országgyűlés 2020. december 16-án elfogadta a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) foglalkoztatás bővítését célzó módosító rendelkezéseit. A most elfogadott törvény hatályon kívül helyezi az Mmtv. azon rendelkezéseit, melyek szerint meg kell szüntetni az ellátást, ha a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülő keresőtevékenységet folytat, és jövedelme három egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér másfélszeresét. Ennek értelmében 2021 januárjától korlátozás nélkül dolgozhatnak az említett ellátásokban részesülők, nem kell választaniuk az ellátás és a kereset között, továbbá csökkennek a munkavállalók és munkáltatók adminisztratív terhei is.

Kérdésként vetődött fel, hogy a keresetkorlát megszűnése, azaz az ily módon elérhető magasabb jövedelem hatással lesz-e az ezután megállapításra kerülő rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátások összegeire. A válasz erre a kérdésre egyértelműen az, hogy nem.

2021. január 1-jétől a rokkantsági vagy a rehabilitációs ellátásban részesülő személy is annyit kereshet az ellátása mellett, amennyit csak tud.

Forrás:
http://www.meosz.hu/blog/januartol-megszunik-a-keresetkorlat-a-megvaltozott-munkakepessegu-szemelyek-ellatasaban-reszesulok-szamara/

https://www.mvgyosz.hu/hirek-hu/keresetkorlat-eltorlese-es-mas-fontosabb-rendelkezesek/

https://www.nyugdijguru.hu/nyugdij/megvaltozott-munkakepesseguek-ellatasai/ellatasok-melletti-munkavegzes/breking-fontos-valtozas-a-megvaltozott-munkakepessegu-szemelyek-ellatasa-mellett-vegezheto-munka-felteteleiben

2020.12.08.

A Fehér Bot Alapítvány adománya


Az alapítványunk számára nagyon fontos az, hogy embertársainkon segítsünk. Saját magunk is tapasztaljuk azt, hogy milyen jó, ha érkezik hozzánk egy felajánlás, lehet az anyagi vagy tárgyi, mindig szívesen vesszük. Szerencsére van lehetőségünk, hogy minden évben támogassunk mi is valami jó célt.

A Fehér Bot Alapítvány ebben az évben a Hajdúdorog Város Önkormányzata által fenntartott Hajdúdorogi Egyesített Napközi Otthonos Óvodák - MeseSarok Óvodai intézmény, Süni csoportját támogatta 100.000-Ft. értékű eszközökkel, amelyek a mindennapi ovis napokat felhőtlenebbé teszik az oda járó fogyatékkal élő gyerekek számára.
Fontosnak tartjuk, hogy Hajdúdorog város egy ilyen speciális csoportot is fenntart az óvodában, így a fogyatékkal élő gyerekek a saját városukban kapják meg a szükséges fejlesztéseket és nem kell ezért más városokba nap mint nap utazniuk.

Az ajándékokat Mikulással érkezve adtuk át és természetesen az ajándékok mellé járt még Mikuláscsomag is minden kis süni csoportos részére.


Álom munka
Álom munka

Álom munka
Álom munka

Köszönjük Sebők Ildikó Intézményvezetőnek és kollégáinak, hogy segített megfelelő ajándékokat kiválasztani a csoportnak.


Dr. Szabóné Bokis Edina
az alapítvány elnöke

Szabó Krisztina
kuratóriumi tag


2020.12.03.

"Neked Munka Nekem Álom!" 2020


A "Neked MUNKA, nekem ÁLOM!" program egy olyan egyedi kezdeményezés Magyarországon, amely lehetőséget ad fogyatékos emberek és munkáltatók kötetlen találkozására. Meggyőződésünk, hogy az integráció és befogadás ügyét legjobban a személyes találkozások szolgálják.
A program célja, hogy 2020-ban legalább 200 fogyatékos ember próbálhassa ki magát 200 különböző munkahelyen e különleges nyílt nap keretében. A Salva Vita Alapítvány Budapesten, a vidéki civil szervezetek pedig minden magyar megyében lehetőséget biztosítanak a fogyatékos emberek és munkáltatók bekapcsolódására.
Az idei évben mindent felüírt a márciusban hazánkat is elérő világjárvány, így az idei „Álomnapokat” május helyett, szeptemberben kezdtük megvalósítani.
Az idei munkáltatói partnereink a Kukori Húsáruház, az Orchidea Virágüzlet, Szabó Ottó őstermelő, a hajdúnánási Polgárőrség, a Hajdú-Sansz Nonprofit Kft. Hajdúdorogon.
Szerencsére az idei évben is jól sikerültek az „Álomnapok”, a COVID-19 járvány ellenére sikerült a vállalt feladatokat teljesíteni. 10 fő bevonása és 5 álomnap megvalósítását vállaltuk.

Az első álom a Kukori Húsáruházban valósult meg Hajdúnánáson, itt a hentes szakmával ismerkedett meg a résztvevő fiatal. Régóta vágya volt már az, hogy milyen egy nagyobb húsüzletben dolgozni. Kipróbálhatta a kolbász készítését, megismerkedett a húsfélékkel, néhány vásárlót is kiszolgálhatott. Külön élmény volt számára, hogy ő nyithatta ki az üzletet reggel.
Szabó Ottó őstermelő is szívesen vette megkeresésünket, nála egy paprika szüreten vehettünk részt. Elég nehéz feladat ez, de nagyon érdekelte a fiatalt, hogy hogyan zajlik egy nagyobb területen termelt paprika leszedése, hogyan van megszervezve, milyen munkafolyamatokra bontják le.
Szinte minden évben visszatérünk az Orchidea Virágüzletbe, így idén sem hagyhattuk ki. Nagy szeretettel vártak bennünket, maximális odafigyelést tanúsítottak a fiatal iránt, segítették, megint nagyon nagy élményekkel tértünk haza.
A Hajdú-Sansz Nonprofit Kft is rendszeresen valósítja meg a fiatalok álmait, minden évben szeretnék kipróbálni a masszőr munkakört. Ebben az évben is megkerestük őket, így egy újabb fiatal masszőr álma is megvalósulhatott. A masszőr segítségével néhány fontos masszázs fogást tanulhatott meg, melyet a későbbiekben is tud alkalmazni társain a támogatott lakhatásban.
Az utolsó állomás a Hajdúnánási Polgárőrség volt. Nagyon nagy élmény volt számunkra, hogy a vírus ellenére teljesítették a kérésünket. Egy délelőttöt tölthettünk el náluk, ahol megismerkedtünk a polgárőrség feladataival, beülhettünk az új terepjárójukba és járőröztünk a városban.
A fiatalok elmondása szerint ez egy nagyon jó kezdeményezés, hiszen olyan munkaköröket tudnak kipróbálni, ami számukra elérhetetlen. Ezeken a napokon olyan pozitív tapasztalatokat gyűjthetnek, amik erőt és energiát adnak a továbbiakban az álláskereséshez. Rádöbbennek arra, hogy némelyik általuk kipróbált munkakör elérhető számukra, csak kitartásra, esetleg további tanulásra, képzésre van hozzá szükség.
A munkáltatói tapasztalatok is nagyon pozitívak. Voltunk olyan munkáltatónál, aki még nem foglalkoztat megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő személyeket. A program tapasztalatait figyelembe véve rájött arra, hogy el tudna képzelni a cégen belül olyan tevékenységet, munkakört, amiben tudna alkalmazni fogyatékossággal élő személyt. Minden részt vevő munkáltató kedvesen fogadta az oda érkező fiatal és arra törekedtek, hogy egyenrangú félként kezeljék őket.

Néhány kép az idei „Álomnapokról”:


Álom munka
Álom munka
Álom munka

Álom munka
Álom munka

Szabó Krisztina
Fehér Bot Alapítvány
a "Neked Munka Nekem Álom" program koordinátora