Hírek

2018.12.20.

Karácsonyi ünnepség a Fehér Bot Alapítványnál

Karácsony

2018. december 14-én Hajdúdorogon a Görög Demeter Művelődési Ház TIT termében rendezte meg ügyfeleinek és munkatársainak a Fehér Bot Alapítvány karácsonyi ünnepségét.
Mint tudjuk, a KARÁCSONY Jézus születésének és a szeretetnek az ünnepe. E nap estéjén díszítik fel az emberek a karácsonyfát otthonaikban. A fenyő már az emberiség őskorában is mágikus jelkép volt. Örökzöld ágai hirdették a téli napforduló ígéretét, a meleg, a fény visszatértét a földre, a fák kizöldülését, az élet újjászületését.

Karácsony

A gyertyagyújtás már az ünnepet megelőző hetekben megtörténik. Ezt az időszakot nevezzük ADVENTNEK, várakozásnak. JÉZUS, a Messiás érkezését, a fény érkezését várjuk.
Ezt a történetet elevenítették meg egy szép „Pásztorjátékkal…” a hajdúdorogi Szent Bazil Görög Katolikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói. A csodálatos történeten keresztül ismerhettük meg Mária, József és a kisded JÉZUS történetét, akiket nagy szeretettel köszöntöttek ajándékaikkal a pásztorok és a három királyok. A gyerekek szebbnél-szebb dalokkal, furulyajátékkal és versekkel színesítették és tették ünnepibbé a karácsonyi hangulatot.

Karácsony
Karácsony
Karácsony

Karácsony

Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere is megtisztelt bennünket jelenlétével, majd ünnepi beszédében kiemelte az alapítvány működésének fontosságát és elismerően fogalmazott az itt folyó az ügyfelek felé nyújtott segítő munkáról. Említést tett az önkormányzat és az alapítvány szoros munkakapcsolatáról és támogatásáról biztosította az alapítványt a jövőben is, majd kellemes ünnepeket és boldog új eszezendőt kívánt minden jelenlévőnek!


Az ünnepség végén a várva-várt tombolasorsolásra is sor került, hiszen sok-sok apró ajándék és a fenyőfa is gazdára talált. Köszönet a szép műsorért a hajdúdorogi Szent Bazil Görög Katolikus Általános Iskola 4. osztályos tanulóinak és felkészítő pedagógusainak, hisz megszépítették ügyfeleinknek az ADVENTET.

Karácsony

Karcagi Márta / művelődésszervező

2018.12.12.

Mikulásvárás

Mikulás

2018. december 8-án egy fergeteges hangulatú Mikulásvárás történt a Görög Demeter Művelődési Ház mozi termében a Fehér Bot Alapítvány és a Hajdú-Sansz Nonprofit Kft. szervezésében kis ellátottaik és a munkatársak gyermekei számára.
Közel nyolcvan gyermeket ajándékozott meg a nagyszakállú Télapó.


A Mikulás jöttét egy fergeteges interaktív játékos ráhangolódás előzte meg, egy már ismerős előadóművész által. Molnár Orsi Decemberi ünnepeink… című műsorával - ami telis tele volt a gyerekeket megmozgató játékos téli dalokkal – ráhangolta a kicsiket és a nagyokat a Télapóvárásra. Képzeletbeli hóembereket építettek, szánkóztak, korcsolyáztak és a közismert Hull a pelyhes fehér hó… kezdetű dallal hívták be a várva, várt Télapót.

Mikulás


Mikulás

Mikulás


Mielőtt sor került volna a mikuláscsomagok kiosztására, még egy közös táncot is jártak a gyerekek, hogy megörvendeztessék az öreg nagyszakállút. Igazi koncert hangulat alakult ki a nagy teremben, hiszen nem csak a gyerekek, de az őket kísérő szülők, sőt a Télapó is majdnem táncra perdült.

Mikulás

Mikulás


Sok ügyes, bátor gyermek versekkel, dalokkal is kedveskedett a Télapónak, így nem maradhattak el az apró édességajándékok sem. Ezután a sok csillogó szempár már nagyon várta a csomagosztást, így arra is hamarosan sor került.

Mikulás

Mikulás

Mikulás

Mikulás


A Télapó még egy kicsit időzött a gyerekek között néhány közös fotó erejéig, majd kifogyhatatlan teli zsákjával búcsúzott a gyerekektől, megígérve, - hogyha jók lesznek, jövőre is ellátogat hozzájuk!

Karcagi Márta / művelődésszervező

2018.12.05.

Színházban jártunk

Szente Vajk

Szente Vajk rendezésében begördült a Meseautó a nyíregyházi Móricz Zsigmond színházba.
A Meseautó című legendás film alapján készült musical comedyben helyet kapnak a mára mítosszá vált karakterek éppúgy, mint a jól ismert, szállóigévé vált szófordulatok: egy a párna, egy a részvény, A mint Aladár, L mint Ladár, vagy Mit sütsz, kis Szűcs? – és mindezt sodró ritmusú dalok kísérik.
Szente Vajk és Galambos Attila adaptációja minden idők egyik legsikeresebb magyar hangosfilmjét tálalja fel a nézőknek új zenés darab formájában, látványos koreográfiával: ez a Meseautó olyan, ahogy szeretjük, amilyennek ismerjük – 2018-ra hangolva.


2018. december 01-én a Fehér Bot Alapítvány Esélyegyenlőségi klub tagjai az LSER2018-as pályázat keretében és a budapesti AKKU Egyesület támogatásával szem és fültanúja lehetett ennek a remek zenés darabnak.
A budapesti AKKU (az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért) Egyesülettel karöltve sikeres színpadbejárással - mi látássérült nézők, - közelről megtapasztalhattuk tapintás útján a vígjátékban szerepeltetett, alkalmazott korhű tárgyakat, mint pl.: a legendás „meseautót, telefont, stemplit, hatalmas díszleteket, cukorka ruhákat stb., sőt találkozhattunk az előadás néhány vezető színészével is.
Az előadást segítő audio narrációs eszközök (audio guide), igazi segítséget biztosítottak ügyfeleink számára, hogy az előadás számukra is élvezhetővé váljon.


Szente Vajk

Szente Vajk

Szente Vajk


Köszönet illeti az AKKU Egyesület munkatársainak munkáját, akikkel már második éve tart az együttműködés. Ők azok, akik megteremtik a fogyatékkal élők számára az akadálymentesítés eszközeivel, hogy a kultúra mindenkié legyen!.

Karcagi Márta / művelődésszervező