Hírek

2019.05.31.

Meghívó tapintható tárlatra


A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár

tisztelettel meghívja Önt a

3D TEXTILKÉP
TAPINTHATÓ TÁRLAT
című kiállításra

Időpont: 2019. június 12 –én 16:30 órakor

A vendégeket köszönti:
Baracsi Endre
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke

A kiállítást megnyitja:
Veress Gabriella, ö Ver-Deco
Művészeti Kör-Alkotó Egyesület elnöke

Közreműködők:
Gábor Péter Yeti énekes, rendező
írd a indonéz táncosnő
A Nyírségi Látássérültek Egyesületének kórusa
Leitner Viola vezetésével
Petrus Anita vers (vak-látássérült)
Helyszín:
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár
Kamaraterem Nyíregyháza, Szabadság tér 2.

2019.05.10.

Meghívó kirándulásra


Szépművészeti Múzeum – Vajdahunyad Vára
BUDAPESTI KIRÁNDULÁS MEGHÍVÓ
2019. június 21. (péntek)

Terveink szerint 1 buszt indítunk (51 fővel) Molnár Attila autóbuszával, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúnánás érintésével.
Kirándulás költsége 3800 Ft./ fő, ami tartalmazza
az idegenvezetői díjakat is.
Fizetés határideje: 2019. június 14.

Autóbusz indulások:
- Hajdúböszörmény (Erdélyi utca, Varga kocsma, Baltazár út, Kálvin tér, Tyúk piac; Fazekas Gábor Idősek Otthona ) reggel 06:00 órakor
- Hajdúdorog ( Márka presszó, Nánási úti parkoló) reggel 06:35 órakor
- Hajdúnánás (Dorogi utca, régi Profi parkoló,) reggel 6:50 órakor.

A nap programjai:
- A Szépművészeti Múzeum megtekintése: 10:30 órától két csoportban idegenvezetőkkel (Európai művészet 1250-1600 között), majd az egyiptomi és antik gyűjteményt illetve a Román csarnokot kis csoportokban fakultatívan.
- Vajdahunyad Vára – Magyar Mezőgazdasági Múzeum megtekintése: 14:00 órától, szintén két csoportban idegenvezetőkkel (a Mezőgazdaság története Magyarországon című kiállítás) illeteve a többi kiállított terület megtekintése fakultatívan.

A visszautazás időpontja kb.: 16 óra körül lesz.
Jelentkezés: A Támogató Szolgálatatok irodáiban és munkatársainál

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Dr. Szabóné Bokis Edina
a Fehér Bot Alapítvány elnöke - Szolgálatvezető

2019.05.10.

Mutasd meg magad! Kulturális Fesztivál az Esélyegyenlőség jegyében Hajdúdorogon


Mutasd meg magad

2019. május 04-én a hajdúdorogi Mészáros Károly Városi Könyvtárban rendezte meg vándorkiállítását "Tapintható valóság" címmel a Ver – deco Művészeti Kör és Alkotó Egyesület a Fehér Bot Alapítvány közreműködésével.
A tapintható tárlat a "Mutasd meg magad!" Kulturális Fesztivál egyik állomása volt, melyet Csige Tamás, Hajdúdorog Város Polgármestere nyitott meg.


Nem ez az első „kézzel fogható” kiállítás, melynek otthont adott a Mészáros Károly Könyvtár, hiszen 2016-ban is, alapítványunk 20 éves fennállásának ünnepén is rendeztünk hasonló tapintható tárlatot, hogy látássérült ügyfeleink kezük az, az ujjaik tapintásával érzékelhessék a képzőművészek gondolat és formavilágát. Dr. Szabó Miklós, néhai elnökünk szavaival élve, -„ezek a kiállítások olyan kezdeményezések, rendezvények, amelyek a művészetek akadálymentesítéséhez nagyban hozzájárulnak”. Közel húsz alkotó 3D-s textilképeit láthatta, - tapinthatta - a nagyérdemű közönség, hiszen olyan technikákat alkalmaztak a képzőművészek, amik látók és látássérült emberek számára is szín és formavilágával lenyűgözőek.

Mutasd meg magad

Mutasd meg magad

Veress Gabriella, a Ver – deco Művészeti Kör és Alkotó Egyesület elnöke megnyitó beszédében kifejtette, hogy ezt a vándorkiállítást kifejezetten vak és gyengénlátó embertársaik tiszteletére hozták létre, mely alkotásokat az ország számos városában és külföldön is szeretnék kiállítani, „láttatni”, hogy minél több emberhez eljusson az általuk képviselt üzenet. "Lelkemből lelkednek adom, hogy érezd, mit szívem üzen neked! S finom ujjaiddal tapintva, szívedhez eljut az üzenet! Bár nem láthatod, mit a vászonra festek, de érzed a formákat, íveket, s a rád borult sötétségben már te is látod a sok szeretet fényt, mely árad tőlem, neked!" (Veress Gabriella).


A megnyitón közreműködött még Gulyás Gerda, a Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola 8. o. tanulója, „Rózsa Dezső, látássérült költő: Ha már a szemednek nincs fénye” című versével.

Mutasd meg magad

Mutasd meg magad

2019. május 04-én a "Mutasd meg magad!" Kulturális Fesztivál az Esélyegyenlőség jegyében című rendezvény második helyszíne a hajdúdorogi Görög Demeter Művelődési Ház mozi nagyterme volt. Ezt a rendezvényt Czifráné dr. Urgyán Ilona, Hajdúdorog Város Jegyzőasszonya nyitotta meg.
Két meglepetésvendég is közreműködött a Fesztivál jó hangulatának megteremtésében, - Irda Risdiarti, Indonéz táncművész és - Gábor Péter, operett és musical színész a Ver – deco Művészeti Kör és Alkotó Egyesület vendégművészei.


Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

Sorstársaink produkciói is nagy sikert arattak a közönség köreiben, hiszen különböző műfajokban mutatták meg tehetségüket: vers, humor, tánc és ének kategóriákban. Láthattuk a színpadon a Fehér Bot Alapítvány, Fejlesztő Foglalkoztató, „Fehér rózsák” csoportjának fergeteges cigánytánc show - ját, a tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Éltes Mátyás Iskola enyhe értelmi fogyatékos tanulóinak látványszínházi produkcióját. Hallhattuk Molnár Mária, Szuromi Sándorné és Szabó Piroska szavalatait, majd Kéri János tangóharmonikázását, Kéri Jánosné énekes produkcióját. Remek hangulatot varázsoltak a hajdúnánási Segítséggel Élők Alapítvány fiataljai is humoros jelenetükkel, ének és tánc produkcióikkal.


Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

A fotókon a szereplők láthatóak…

Köszönet minden csoportnak és fellépőnek a csodálatos műsorért, amit a szervezők emléklappal és egy szép kerámia plakettel jutalmaztak.

Karcagi Márta / művelődésszervező