Hírek

2021.10.23.

Jubileumi ünnepség a Fehér Bot Alapítványnál


Jubileum

Kettős ünnepet ültünk 2021. október 15-én Hajdúdorogon, a Móra Ferenc Általános Iskola és Művészeti Iskola dísztermében. Közel 150 fő tisztelt meg bennünket jelenlétével ezen a jeles napon. Részben a nemzetközi Fehér Bot Napot és Alapítványunk fennállásának 25 éves évfordulóját ünnepeltük.


Jubileum
Jubileum
Jubileum
Jubileum

A vakok és gyengénlátók segítését szolgáló szervezetet alapítótársaival mintegy negyed századdal ezelőtt, 1996-ban hozta létre néhai elnökünk Dr. Szabó Miklós. Az évek során az alapítvány célja és működési területe egyre bővült, így a kistérségiből országosan ismert és elismert, regionális szervezetté fejlődött, hangzott el dr. Szabóné Bokis Edina elnök asszony köszöntőjében.

Jubileum

Az ünnepi rendezvényen Hajdúdorog Város Önkormányzata nevében Horváth Zoltán polgármester úr hálája jeleként a Fehér Bot Alapítványt társadalmi szerepvállalásáért, a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének elősegítéséért, Hajdúdorog Város nevének öregbítéséért Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesítette. Köszöntötte továbbá néhai elnökünk feleségét is egy szép virágcsokorral.


Jubileum
Jubileum
Jubileum

Jubileum
Jubileum

Kiemelkedő munkájukért Dr. Szabó Miklós Emlékplakett és a Fehér Bot Alapítvány logójával ékesített Emléklap kitüntetésben részesült a kuratórium jóváhagyásával a 2021-es évben Borsi Józsefné, a Fehér Bot Alapítvány Észak-hajdúsági Támogató Szolgálat dolgozója, és Horváth Jánosné, a Hajdú-Sansz Nonprofit Kft. Hajdúsági Házi Segítségnyújtó Szolgálat dolgozója.


Jubileum
Jubileum
Jubileum
Jubileum

Ugyanakkor alapítványunk elnöke dr. Szabóné Bokis Edina, a 25 éves fennállását ünneplő Fehér Bot Alapítvány kuratóriumának jóváhagyásával, 25 személyt részesített Emléklap kitüntetésben, az elmúlt években végzett kiemelkedő munkájukért.
Az ünnepi műsor előtt Oláh Dávidné textilszobrász egy általa készített tapintható képpel ajándékozta meg a Fehér Bot Alapítványt jubileuma alkalmából.


Jubileum

A kép a VER-DECO MŰVÉSZETI és ALKOTÓ EGYESÜLET vakok és gyengénlátó embertársaink tiszteletére rendezett országos TAPINTHATÓ KIÁLLÍTÁS SOROZAT EGYIK darabja volt.
Ez az alkotás is látható, tapintható volt a 2019-es évben megrendezett vándorkiállításon itt Hajdúdorogon és Nyíregyházán egyaránt, a Fehér bot Alapítvány két székhelyén.


LELKEMBŐL LELKEDNEK a kép címe amit alapítványunknak ajándékozott a művésznő, mely alkotásról így vallott:
„Különösen fontos kép ez nekem, hiszen pár éve elhunyt szeretett anyósom szemüvege is bele lett építve a képbe. Ettől a lelkem egy darabja legyen most mindenkié, aki szeretettel látja, és ujjaival tapintja a képet”.

Jubileum

Jubileum

Az ünnepi műsorunk a Déryné Program, Ország-járás alprogram keretében és hozzájárulásával valósult meg, melynek főszereplője Horányi László Jászai Mari és Bánffy Miklós díjas színművész, az Esztergomi Várszínház igazgatója.
A Déryné Program kultúrstratégiai intézménye a Nemzeti Színház.


E műsort Hajdúdorog város több pontján is meghirdettük, plakátoltunk, hogy minél több sorstársunk, meghívott vendégeink, a város érdeklődő polgárai is tudomást szerezhessenek és megtekinthessék. Alapítványunk rendezvényei nyitottak a város polgárai, sorstársaink és családtagjaik előtt. Hirdettünk még a Fehér Bot Alapítvány honlapján, Facebook oldalunkon és a „Hajdúsági Sorstársak” című időszaki kiadványunk hasábjain is.


Jubileum
Jubileum
Jubileum

Jubileum
Jubileum
Jubileum
Jubileum

Horányi László művész úr nem ismeretlen sorstársaink körében, hisz évtizedes barátság fűzi alapítványunkhoz. Rózsa Dezső, alapítványunk kulturális segítője által sok szép zenés-irodalmi délután és Fehérbot napi ünnepség közreműködőjeként látogatott el hozzánk Debrecenbe és Hajdúdorogra egyaránt.
Műsorait nagy odaadással és jó hangulatot keltve szerkeszti.
Az ünnepi műsor „Végy karjaidra idő”, címmel a „fekete bojtár”, Sinka István költő művei alapján született meg.


Jubileum
Jubileum
Jubileum
Jubileum

Jubileum
Jubileum
Jubileum

A művész urat közönségünk, látássérült ellátottjaink, más fogyatékkal élő ellátottunk és meghívott vendégeink nagy szeretettel fogadták. A közel másfél órás zenés – irodalmi - verses előadást elismerő szavakkal illették. A látó közönség nagyra értékelte a képi illusztrációkkal fűszerezett önálló estet, mely a versek – monológok, elbeszélések mondanivalóját még érthetőbbé tették.


Jubileum
Jubileum
Jubileum
Jubileum

Jubileum
Jubileum
Jubileum
Jubileum

Egy jeles évforduló nem maradhatott el ünnepi torta nélkül és amíg munkatársaink kiszolgálták ügyfeleinket, baráti beszélgetésekre került sor.


Jubileum
Jubileum
Jubileum
Jubileum

Zárásként hagyományunkhoz híven néhai elnökünk Dr. Szabó Miklós Emléktáblájának koszorúzása következett, ahol együtt tisztelegtünk munkássága, emléke előtt.
Az emléktáblánál dr. Szabó Tamás emlékezett vissza édesapja munkásságára és mondott köszönetet a jelenlévőknek, hogy ezen jeles alkalomból megtiszteltek bennünket jelenlétükkel, majd a még élő alapító tagok közül néhai elnökünk felesége Dr. Szabóné Fodor Julianna is köszönetét fejezte ki az alapítvány kuratóriumának és dolgozóinak, hogy tovább viszik az örökséget és az alapítvány működését.


Jubileum
Jubileum
Jubileum

Koszorút helyezett el:

- Dr. Tiba István országgyűlési képviselő
- Horváth Zoltán és Dr. Nagy Nándor Hajdúdorog Város Önkormányzata képviseletében
- Dr. Szabóné Bokis Edina a Fehér Bot Alapítvány és Dr. Szabó Tamás a Hajdú-Sansz Nonprofit Kft. nevében.


Jubileum
Jubileum
Jubileum


Karcagi Márta / művelődésszervező


2021.09.20.

FEHÉRBOT NAPI MEGHÍVÓ


A 25 éves fennállását ünneplő Fehér Bot Alapítvány
sok szeretettel meghívja
Önt és kedves családját, a Hajdúdorogon

2021. október 15-én (pénteken) 15:30 órától tartandó
Fehérbot Napi rendezvényére

melynek helyszíne:
a Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola
és Alapfokú Művészeti Iskola díszterme.
Cím: Hajdúdorog, Tokaji út 5.

A rendezvény programja:

Köszöntőt mond Horváth Zoltán, Hajdúdorog polgármestere

Ünnepi beszédet mond és kitüntetést ad át
Dr. Szabóné Bokis Edina, a Fehér Bot Alapítvány elnöke

Az Esztergomi Várszínház - „Végy karjaidra idő”,
Horányi László színművész ünnepi műsora

Az előadás a Déryné Program hozzájárulásával valósul meg.


A szállításánál Támogató Szolgálataink autói állnak ügyfeleink rendelkezésére térítés ellenében.

Rendezvényünkre minden érdeklődőt
szeretettel hívunk és várunk!

Dr. Szabóné Bokis Edina
a Fehér Bot Alapítvány elnöke


Meghívó

Meghívó

2021.09.15.

Jégkorszak kiállítás a Hajdúnánási Móricz Pál Helytörténeti Gyűjteményben


Jégkorszak kiállítás

2021. szeptember 03-án a Hajdúnánási Móricz Pál Helytörténeti Gyűjteményében egy fantasztikus kiállítást tekinthettünk meg a Fehér Bot Alapítvány Esélyegyenlőségi Otthon lakóival és Fejlesztő Foglalkoztató dolgozóival illetve érdeklődő látássérült ügyfeleinkkel.

Jégkorszak kiállítás

Ez a „Jégkorszak” kiállítás, a Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása, ami a város Helytörténeti Gyűjteményben kapott helyet. Itt a látogatók interaktív módon ismerhetik meg ezt a napjainkban is zajló folyamatot.

„Jégkorszaknak ugyanis azt a több millió évig tartó időszakot nevezzük, amikor bolygónk felszínének egy részét nagyobb összefüggő jégtakarók borítják. Az eljegesedéseket lassú, akár több tíz millió évig tartó lehűlés, majd jégfelhalmozódás előzi meg, mely földtörténeti léptekkel mérve rövid ideig tartó, szélsőséges klímaingadozások követnek, s kialakul egy jégkorszak.
A Föld négy és fél milliárd éves történetében több ilyen időszak volt. A hajdani jégkorszakok földtani nyomai mind a mai napig megtalálhatóak”.

A kiállítás megtekintését megelőzte egy rövid videó, ami által betekintést nyerhettünk a még ma is zajló földünket érintő változó klímahelyzetről, mely nagyban befolyásolja az „élővilág” alakulását.


A kiállításon többféle állat maradványával találkozhattunk, így szarvasbikával, hiénával, ősbölénnyel, mamut kicsinyével, őstigrissel és például egy Glyptodon rekonstrukciójával. Az ősi, növényevő Glyptodontidák a mai öves állatok (tatuk és armadillók) távoli, kihalt rokonai, amelyek Dél-Amerikában éltek a pliocénben és a pleisztocénben. A pliocén vége felé, kb. 3 millió éve, amikor Észak- és Dél-Amerika összekapcsolódott, nagy faunavándorlások vették kezdetüket, melyek során a Glyptodon-ok – nevezhetjük őket akár óriásőstatuknak is – eljutottak Közép-Amerikába és Észak-Amerika délebbi területeire is. Az óriásőstatu páncéljának a kiállításban látható rekonstrukcióját több hátpáncél maradványaiból állították össze a múzeum munkatársai 2007-ben a Bécsi Természettudományi Múzeum eredeti, teljes Glyptodon-páncélja alapján.

Jégkorszak kiállítás

Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás

Az Interaktív asztaloknál csak rá kellett koppintanunk egy - egy földrészre és az ott élő ősállatok képei jelentek meg, majd vonulásuk irányát is nyomon követhettük.


Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás

Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás

Ügyfeleink, nagy érdeklődéssel fogadták az itt látott állatpreparátumokat, azok csontvázait illetve a vitrinekben elhelyezett állkapocs és csont maradványokat, kőzetdarabokat, növényzet maradványokat és a játékos interaktív asztalok által nyújtott ismereteket.


Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás
Jégkorszak kiállítás

Karcagi Márta / művelődésszervező