Hírek

2019.02.18.

Felhívás részvételre, nevezésre!


A Gábor József Kulturális Alapítvány, a Fehér Bot Alapítvány
és a debreceni Méliusz Újkerti Fiókkönyvtár meghirdeti
2019. április 16-án (kedden) 14 órára
a Költészet napja alkalmából megrendezésre kerülő

Regélő régió

vers, próza és mesemondó versenyét

a Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei sorstársak illetve
a Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola diákjai körében.
A résztvevők csak egy kategóriában indulhatnak
(minimum 5, maximum 10 perces időkeretben).

A rendezvény helyszíne:

Méliusz Újkerti Fiókkönyvtára (Debrecen, Jerikó u. 17-19.)

Várjuk azon vak és gyengénlátó embertársaink jelentkezését (korhatár nélkül), akik kedvet és tehetséget éreznek magukban amatőr kategóriájú előadóművészi produkciók bemutatására.

A nevezéseket 2019. április 12-ig várjuk a
martusy64@gmail.com e-mail címre
illetve alapítványunk támogató szolgálatainál és rehabilitációs központjainál.

Jó felkészülést kívánunk!

- a Fehér Bot Alapítvány szervezői
- a Méliusz Újkerti Fiókkönyvtár szervezői
- a Gábor József Kulturális Alapítvány kuratóriuma

2019.02.15.

Meghívó Információs Napra


A Fehér Bot Alapítvány a „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása” - FOF2018/22 „Egyenlő Eséllyel a munka világába” című pályázati program keretében Információs Napot tart.

Helyszín: 4025 Debrecen, Simonffy utca 21. ( Ifjúsági Ház)

Időpont: 2019. február 25. hétfő 10.00 órától

Program:

10.00 – 10.15: Regisztráció
10.15 - 10.25: Köszöntő – dr. Szabóné Bokis Edina a Fehér Bot Alapítvány elnöke
10.25 – 10.45: A FOF2018/22 „Egyenlő Eséllyel a munka világába” című pályázati program eredményeinek bemutatása – Szabó Krisztina foglalkozási tanácsadó
10.45 – 11.15: Érzékenyítő előadások tapasztalatai – Boros Lajos Ifjúsági Iroda munkatársa
11.15 – 11.45: a Fehér Bot Alapítvány által elhelyezett ügyfelek tapasztalatai a foglalkozási rehabilitációval kapcsolatban
11.45 – 12.00: Kérdések és Válaszok
12.00 - tól: Ebéd

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A rendezvényen való részvétel ingyenes!

Részvételi szándékát a szabo.krisztina@feherbot.hu e-mail címen jelezheti

2019. február 20 - ig.

2019.02.05.

Kiállításon jártunk

Kiállítás

A Fehér Bot Alapítvány Esélyegyenlőségi klubjának néhány tagjával 2019. január 23-án a hajdúnánási Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény kiállításait tekintettük meg.
Itt egy nagyszerű időszaki vándorkiállítás volt berendezve, mely 2019. január elejétől várta a látogatókat „A katonai ruházattól az ünnepi viseletekig” címmel. Ez jól tükrözte mennyire széles korokat ölelt át a viseletek tekintetében.
Hat fő kategóriára oszlottak a kiállított ruházatok, viseletek. A legtöbb ruha egyértelműen a huszárkort mutatta be.


12 huszárezred volt Magyarországon (és további hat 1848-49-ben besorozva). „Minden gyerek megtanulja egyszer, hogy kik is voltak a huszárok, és milyen volt a viseletük, de ahogy az évek telnek, úgy szép lassan csak annyi marad meg sokakban, hogy: a huszár lóval jár, díszes ruhái vannak, és jellemzően bajszos”, - hallhattuk tárlatvezetőnk felvezetését, Majoros Zoltánt.
A mentét mindig magával vitte a huszár, mivel sosem tudhatta, hogy mikor lesz hideg, és egyébként is önvédelmi funkciója is volt a kabátnak. Sokszor félvállra, vetve hordták, így a pajzs szerepét vette át, a balról érkező ellenség kardcsapásai ellen. A huszárok általában jobb kézzel kardoztak, ballal fogták a kantárszárat, a bal kéz védelme ezért fontos volt. A dolmány - felsőruházat - és a nadrág általában posztóból készült, huszárezredenként jellemzően eltért a színük, búzavirágkéktől a piroson át a zöldig. A dolmányra és a nadrágra is sujtásokat varrtak, amely sárga, kötélszerű díszítés, komoly védelmi funkcióval. Ha a kard lesújtott, akkor ez a zsinórzat védte a huszár testét, ugyanis nem tudta könnyen átszakítani azt. Időnként még fémszálat is húztak bele, így erősítve az ellenálló képességét. Minél több volt a sujtás a ruhán, annál jobban védett volt a huszár. A főbb, veszélyes pontokra - mint a csukló vagy a comb - külön vitézkötéseket varrtak. Emellett kösöntyűt - derékövet - is hordtak, hasonlóan zsinóros anyagból, amely a borda alatti, a lágy hasi részeket is védte. A ruházat színe és díszítettsége jelezte egyébként a rangokat is.

Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás

Bocskai öltönyök is jelen voltak, szám szerint négy darab. Egy hagyományos fekete férfi és három újító női lila és pasztellszínben.
A Bocskai-ruha a két világháború között alakult ki, mint társasági öltözet. Az alapelképzelésben még hétköznapi ruhaként szerepelt, és csak később vált társasági öltözetté. Idővel a frakkot és a díszmagyart előíró társasági eseményeken is Bocskait viseltek. Mostanában már minden ünnepi eseményen elfogadott a viselése, esküvőkön, diplomaosztókon egyaránt. Napjainkra már a választék is megnőtt, úgy színekben, mint stílusban: dupla kunkoros, Kazinczy-ujjú, duplakükkös, háromkunkoros, hagyományos, tükröződő.

Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás

Nagyobb egységet jelentett a világháborúk magyar egyenruhái.
A „nagy háború” csuka szürke zubbonyai egy monitor legénységi egyenruha és egy református tábori lelkipásztori viselet is helyet kapott. A második világháború barnás, zöldes posztó egyenruhái domináltak, egy magyar baka, csendőr és egy női vöröskeresztes egyenruha reprezentálta a kort.

Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás

A „Katonaruhák és ünnepi viseletek” c. kiállított anyag után két állandó kiállítást is megszemléltünk, mégpedig a Hajdúnánást jellemző „Szalmás” és a paraszti kultúrát bemutató „Ekés – földmíves” kiállítás anyagait.

Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás

A szebbnél szebb ruhadarabok és az állandó kiállítás anyagai betekintést adtak egy történelmi kor életviteléről, eszközeiről, egyes korok gondolkodásmódjáról. Sok-sok ismerettel gazdagodva tértünk haza.

Karcagi Márta / művelődésszervező