Hírek

A Fehér Bot Alapítvánnyal és a látássérültekkel kapcsolatos híreket olvashat ezen az oldalon. Itt tájékozódhat arról is, hogy mikor és hol szervezünk a látássérültek számára kultúrális rendezvényeket, ünnepségeket, ahová bárkit szívesen meghívunk.

2016.12.13.

Szemtől szemben

Szemtől szemben

Szemtől szemben, a fogyatékos emberek helyzete Nyíregyházán

A 20 éves Fehér Bot Alapítvány 2016. december 1.-én a Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából Szemtől szemben címmel tartott konferenciát Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.A konferencia tematikáját úgy állítottuk össze, hogy a hallgatóság minél átfogóbb képet kaphasson a felkért előadóktól a fogyatékkal élő embereket érintő aktuális kérdésekben.
A rendezvényt Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy Nyíregyháza számára fontosak a fogyatékos emberek. Elfogadásuk és elfogadtatásuk érdekében a város igyekszik minél több hatékony intézkedést tenni, együttműködve az érintettek érdekképviseleti szervezeteivel.

Szemtől szemben

Ezután dr. Szabóné Bokis Edina, a Fehér Bot Alapítvány elnöke mondta el köszöntő beszédét.
Dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke a fogyatékkal élők, ezen belül elsősorban a látássérültek jelenlegi helyzetéről tartott előadást. Összefoglalója rendkívül inspirálóan hatott mind a média képviselőire, mind pedig a többi előadóra, ugyanis többször is idézték szavait.

Szemtől szemben


Ezt követően Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztályától Kocsis Tünde közlekedésmérnök, Nyíregyháza komplex akadálymentesítéséről (különös tekintettel a középületekre, útvonalakra és a tömegközlekedésre) tartott tájékoztatót. Felvázolta a város akadálymentesítésének már megtörtént és a közeljövőben megvalósításra kerülő állomásait.
Ezután a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Családtámogatási Főosztályától Simkóné Dr. Tornai Anita főosztályvezető, a fogyatékkal élők ellátásairól nyújtott részletes tájékoztatót.

Incze János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatala Kormányablak Osztályának megbízott osztályvezetője a fogyatékkal élők akadálymentes hivatali ügyintézéséről beszélt. Kiemelte az elektronikus ügyintézés szerepének fontosságát. Ennek segítségével a számítógépet kezelni tudó látássérültek hivatalos ügyeiket otthonukból is le tudják bonyolítani.

Szemtől szemben


Végül Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója a látássérültek könyvtárhasználati lehetőségeit mutatta be. Hangsúlyozta, hogy a könyvtár a város egyik olyan középülete, ahol a komplex akadálymentesítés a legtöbb szempontra kiterjedően valósult meg.

A Szemtől szemben konferencia fogyatékosokkal foglalkozó szervezetek, valamint magánemberek részére egyaránt nyitott volt.
Az eseményről a Kölcsei Televízió, a Kelet-Magyarország és a Szabolcs Online hírportál is tudósított. Bízunk benne, hogy a tartalmas előadások hasznos, naprakész információkkal szolgáltak a résztvevők számára.

Petrus Anita a Fehér Bot Alapítvány munkatársa, a konferencia szervezője

2016.12.08.

Tizedik versmondó találkozó Hajdúnánáson

Vers mindenkinek

2016. november 25-én (Katalin napon), névadónk, id. Gábor József tanár úr 102. születésnapján, már tízedik alkalommal rendeztünk diákoknak versmondó találkozót Hajdúnánáson.
Most is, mint a korábbi években, a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium adott otthont rendezvényünknek, ahol közel 80 fő tisztelt meg bennünket jelenlétével és érdeklődésével a díszteremben.Az ötlet még 2007-ben néhai dr. Szabó Miklós a Fehér Bot Alapítvány volt elnökétől származott, amikor is ép látó diákoknak szerveztünk versmondó gálát, - hiszen szerettük volna az érdeklődésüket felkelteni, vak és látássérült írók és költők műveire. Így válogathattak a fiatalok, az „Óda a fényhez” című ANTOLÓGIÁ-ból és szabadon választhattak, szemezgethettek a látás és látásvesztés témakörökben más kötetekből és az internetről is.

A 2016-os esztendőben sem volt ez másképp, hiszen 15 fiatal képviselte iskoláját a három Hajdúvárosból. Így Hajdúböszörmény, Hajdúdorog és Hajdúnánás diákjai mutatták meg tehetségüket a hallgatóságnak és a zsűrinek.

Vers mindenkinek


Vers mindenkinek

A rendezvényt a 20 éves fennállását ünneplő Fehér Bot Alapítvány és a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Művelődési, Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottsága támogatta, míg ünnepi gondolatait Dr. Juhász Endre, Hajdúnánás Város alpolgármestere osztotta meg a jelenlévőkkel.Most sem volt könnyű dolga a döntések meghozatalában a tisztelt zsűrinek, (melynek tagjai: - Jeles Erzsébet, a Hajdúdorogi Mészáros Károly Városi Könyvtár vezetője, - Csegöldi Lászlóné, nyugdíjas pedagógus, - Papp József, publicista), hiszen nagyon színvonalas produkciókat hallhattak. Köszönet érte a felkészítő pedagógusoknak és a lelkes diákoknak.

Vers mindenkinek


Vers mindenkinek

A délután lebonyolítója a már sokak által ismert Rózsa Dezső volt, aki maga is részt vett az ANTOLÓGIA szerkesztésében Lak István és dr. Baranyiné Miks Mária mellett. Többek között Ő is versíró. A „Rózsáim” és az „Őszi rózsák” c. verses kötetek szerzője, melyből sok vers elhangzott a délután folyamán.Dezső tagja a Gábor József Alapítvány kuratóriumának és a Látássérültek Irodalmi Baráti Körének, sőt névadónk, id. Gábor József tanár úr kisdiákja is volt. Ennek kapcsán régi diákkori anekdotáival színesítette és oldotta a diákok izgalmát, míg megzenésített versei is elhangoztak meglepetés vendégünk Szatmári Tony előadásában. A fiataloknak Nagy József látássérült diák adott útravalót Rózsa Dezső, Hited szerint… című versével. A zenés irodalmi délutánt Gábor Zoltán úr, id. Gábor József tanár úr unokaöccsének zongorajátéka indította és zárta le.

Vers mindenkinek
Vers mindenkinek
Vers mindenkinek


Az eredményhirdetést követően, az irodalmi délután közreműködőit és a felkészítő pedagógusokat a Gábor József Alapítvány, munkájuk elismeréseként Emléklapokkal és egy-egy szál rózsával köszöntötte.
A színvonalas előadások jutalmazása a diákok számára szintén emléklapokkal, ajándék könyvutalványokkal és könyvekkel, illetve egy-egy tábla csokoládéval történtek.

Hajdúnánást képviselték
Hajdúnánási Református Általános Iskola tanulói:

1. Ignáth Mira, 4. o.
2. Kabai Patrik, 5. o.
Felkészítő tanár: Feketéné Áfra Piroska

Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium tanulói:
1. Varga Laura (8.A)
2. Juhász Fanni (9.A)
3. Kiss Daniella (11.B)
4. Molnár Viktória (11.B)
Felkészítő tanáraik: Vargáné Sárosi Ildikó, Dér Balázsné, Jalkócziné Barna Zsuzsa

Bocskai István Általános Iskola és AMI Óvoda utcai intézmény-egység tanulói:
1. Máró Hanna 8. a.
Felkészítő tanár: Szabó Éva
2. Simon Alexandra 7. a.
Felkészítő tanár: Daróczi Ildikó

Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Csiha Győző Szakképző Iskola tanulója:
1. Kovács Adél: 10.C
Felkészítő tanára: Tarné Kovács Andrea

Hajdúdorogot képviselték
Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium tanulói:

1. Gulyás Gerda 5.a
2. Kiss Lívia 6.b
Felkészítő tanár: Nyustiné Nagy Mariann

Móra Ferenc Általános és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói:
1. Bereczki Vivien 8. o.
2. Nagy Dorottya 8. o.
3. Orosz Nikoletta 8. o.
Felkészítő tanáruk: Körtvélyesiné Zováth Ágenes

Hajdúböszörményt képviselte
Bocskai István Gimnázium tanulója

1. Szilágyi Fanni 10.C
Felkészítő tanára: Molnárné Gál Ildikó.

Minden résztvevő diáknak szívből gratulálunk, hiszen mindannyian győztesek. Aki megmeri mutatni tehetségét a nagyközönség előtt és ismerkedik a versek és más irodalmi műfajok világával és szerzőik gondolataival, - mint pl. a vak és látássérült költők és írók gondolataival is,- csak dicsérendő példa lehet korosztályuknak.
Minden könyv, legyen az bármilyen szerző tollából fakadó, mely gondolatokat, érzelmeket közvetít, így vagy úgy, akár társunk, barátunk is lehet rohanó világunkban, mely bizonyára hasznos kikapcsolódást nyújt olvasóinak, s bepillantást enged a szerzők sajátos gondolatvilágába.

A Gábor József Alapítvány célja is hasonló képen megmutatni a vak és látássérült írók, költők művein keresztül a szerzők gondolat és érzelemvilágát, közelebb hozni az ép látó társadalom felé a fogyatékkal élők, -jelesül a látássérült emberek – gondolatiságát, értékeit.
Fontos, hogy megmutassuk magunkat, érzékenyítsük a fiatalokat, hisz ők a legfogékonyabb korosztály a másság, illetve a fogyatékkal élők elfogadására, segítésére.

Külön díjasok lettek:

Vers mindenkinek
Vers mindenkinek


Helyezést értek el:

Vers mindenkinek

1. helyezett:
Juhász Fanni (9. A) Hajdúnánás, Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium tanulója2. helyezett:
Kovács Adél (10. C) Hajdúnánás, Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Csiha Győző Szakképző Iskola tanulója

Vers mindenkinek


Vers mindenkinek

3. helyezett:
Orosz Nikoletta (8. o) Hajdúdorog, Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulójaA helyezetteknek szívből gratulálunk és további sok sikert kívánunk!
Reméljük a következő években is hasonló színvonalas versmondó találkozókra kerülhet sor, ahol az ép látó fiatalok kedvükre válogathatnak vak és látássérült írók és költők műveiből és örömet szerezhetnek a művek tolmácsolásával a hallgatóságnak.

Karcagi Márta / művelődésszervező
a Gábor József Kulturális Alapítvány kuratóriumi tagja

2016.11.30.

Karácsonyi meghívó

Karácsony


MEGHÍVÓ

A Fehér Bot Alapítvány
sok szeretettel meghívja Önt és kedves családját
a 2016. december 16-án tartandó
KARÁCSONYI ÜNNEPSÉGÉRE

Helyszín:
a hajdúdorogi Görög Demeter Művelődési Ház TIT terme

Az ünnepi műsort
A Szent Bazil Görögkatolikus Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Általános Iskolájának
4. osztályos tanulói adják

Kezdési időpont:
2016. december 16. délután 14 óra

Minden érdeklődőt sok szeretettel
hívunk és várunk!

Dr. Szabóné Bokis Edina
az alapítvány elnöke