Hírek

2017.03.22.

Narrált színházi előadás Nyíregyházán

színház

Az AKKU, a Korlátlan Kultúráért Egyesület a 2017-es évadban akadálymentesített két előadást a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.
Az akadálymentesítés tartalmazza az előnarráció elkészítését és megosztását a látássérült nézőkkel a youtube-on. Színpadbejárást, narrált előadást a színházban, a narrációhoz az eszközt a nézőknek, de akik rendelkeznek Iphone-nal, azok saját készüléküket is használhatták.Az egyik darab a Függöny fel! című vígjáték, amelyen 2017. március 10-én vehettünk részt a Fehér Bot Alapítvány Esélyegyenlőségi klub tagjaival.
Remek színpadbejáráson találkozhattunk a színészekkel, megtapogathattuk és kipróbálhattuk a színpadi kellékeket.

színház
színház
színház


Ezt követően Petneházy Emőke, az AKKU Egyesület munkatársa bemutatta a darab színhelyeit, miután a cselekmény egy forgó színpadon játszódik és beszélt a komédiáról is röviden.

Egy szeretetreméltóan szedett-vedett színházi társulat készül egy premierre. Az első próbáktól követhettük nyomon a színészek viaskodását a darabbal és egymással. A történetben a darab rendezője kedves, pikáns komédiát választott ki társulata számára, melytől reméli, hogy felvillanyozza a kissé elhalványult tehetségeket.
Michael Frayn, angol származású EMMY - díjas író Függönyt fel! című darabját 1982-ben írta meg. A Móricz Zsigmond Színház 2017 januárjában tűzte repertoárjára.

színház


A fergeteges hangulatú színdarab, mely végeláthatatlan félreértéseken alapult, igazán jó kikapcsolódást nyújtott látássérült ügyfeleink számára, annál is inkább miután a narrációt biztosító eszköz segítségével minden pillanatról, ami a színpadon zajlott, hű képet mutatott be a szereplőkről és a darab történéseiről. Feltehetően májusban is hasonló jó hangulatú színházi élményben lesz részünk az AKKU Egyesület közreműködésével.

Karcagi Márta / művelődésszervező

2017.03.13.

Regélő régió

regélő régió

GÁBOR JÓZSEF KULTURÁLIS ALAPÍTVÁNY
HAJDÚNÁNÁS
NIKODEMUSZ ISTVÁN U. 15.
Tel.: 06-30-688-7929
Adószám: 18998887-1-09

regélő régió


Felhívás részvételre, nevezésre!

A Gábor József Kulturális Alapítvány
és a debreceni Méliusz Újkerti Fiókkönyvtár meghirdeti
2017. április 07-én (péntek) 14 órára
a Költészet napja alkalmából megrendezésre kerülő

Regélő régió

vers, próza és mesemondó versenyét

a Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei sorstársak illetve
a Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola diákjai körében.
A résztvevők csak egy kategóriában indulhatnak
(minimum 5, maximum 10 perces időkeretben).

A rendezvény helyszíne:

Méliusz Újkerti Fiókkönyvtára (Debrecen, Jerikó u. 17-19.)

Várjuk azon vak és gyengénlátó embertársaink jelentkezését (korhatár nélkül), akik kedvet és tehetséget éreznek magukban amatőr kategóriájú előadóművészi produkciók bemutatására.

A nevezéseket 2017. április 03-ig várjuk a
martusy64@gmail.com e-mail címre
illetve alapítványunk támogató szolgálatainál és rehabilitációs központjainál.

Jó felkészülést kívánunk!

a Gábor József Kulturális Alapítvány kuratóriuma

és a Méliusz Újkerti Fiókkönyvtár szervezői

2017.02.24.

Vak-Sikk Klub programjai

A Fehér Bot Alapítvány segítségével létrejött Vak-Sikk Klub egy önszerveződő csoport, mely országos szinten tenni kíván a látássérült személyek társadalmi, kulturális és környezetvédelmi aktivitásának növeléséért.
A Klub egy Tánccsoportból fejlődött ki, mely 2014-ben debütált az Alapítvány fehérbotnapi rendezvényén. A tánc mellett ma már több programot szervez sorstársai körében.

- El Camino - Más Szemével…
2017 február 03-án a Klub elhívta Debrecenbe Fóris Norbertet az El Camino - Más Szemével című előadás megtartására, ugyanis Norbi másodmagával 2016 őszén megtette Szent Jakab zarándokútját.

vak-sikk

Norbi vak fiatal, de ez nem befolyásolja terveit: a Testnevelési Egyetemen tanul, egy stand-up comedy csapat aktív tagja, emellett a Suhanj! Alapítványnál sportol több sportágban.
A zarándokútra a kihívás iránti vágy miatt jelentkezett. Az előadás során Norbi mesélt útjuk állomásairól, a szálláshelyek körülményeiről, arról, hogy az emberek verbális kommunikáció nélkül is meg tudják érteni a másikat azon a bizonyos világnyelven.A zarándokutat végül nem úszták meg kórház nélkül de a rengeteg kő okozta vízhólyagok mellett más sérülés nem következett be, épségben hazaértek.
Az előadás végén a közönség vastapssal búcsúzott Norbitól, de várja vissza, ugyanis kísérőjével tervbe vették a magyar El Camino-t is, melyről megígérte, szintén fog nekünk mesélni.

vak-sikk


- Vak Szerelem…
A Klub 2016 végén kihirdette „Vak Szerelem…” című irodalmi pályázatát amatőr látássérült írók és költők számára.

vak-sikk

A pályázatra az ország minden területéről érkeztek be alkotások, így például Paksról, Szekszárdról, Budapestről és természetesen Debrecenből is. A pályázat díjátadója 2017. február 17-én zajlott le a Méliusz Újkerti Fiókkönyvtárban.Az eseményen nagy megtiszteltetés volt a több, mint 40 éves Landini együttes zenei játékát meghallgatni. Az együttes Siófokról jött el hozzánk, tagjai között két pályázót is importálva az eseményre.

A zsűri bizottság tagjai: Medvésné Láda Szilvia, Kovács Anita, Tóth Emese, Hodosiné Madar Boglárka, Szabó Krisztina.
A nyertesek névsorát Szabó Krisztina zsűri elnök hirdette ki. A Debreceni Moly Klub vezetője elmondta, nagyon nehéz volt a választás, hiszen remek alkotások érkeztek be.

vak-sikk


A díjazottak listája a következő:
Líra kategóriában:

  1. helyezett: Gonovics Virág: Mikor hangod hallom!
  2. helyezett: Nagy Vendel: Táncosom, Te gyönyörű
  3. helyezett: Kovács Pál: Kis sanzon

Próza kategóriában:

  1. helyezett: Erdősné Onda Marica: Szívének tükrében
  2. helyezett: Hegedűs Emese: A szerelem színe
  3. helyezett: Kelemen Györgyné Editke: Rózsa, ami elkísér

Különdíjas:
Széll Magdolna: Nem vagyok más; Kezek

- Táncház
A Vak-Sikk Klub újra elindította Táncházait Szufelják János segítségével, aki bevezeti mind kezdő, mind középhaladó tánckedvelőket a latin és standard ritmusokba. A Táncházak februárban kezdődtek, s minden hónap utolsó szerdáján 16:00-tól 17:30-ig tartanak a Debreceni Ifjúsági Házban.

Puskás Anett / a Ki-Látó Ifjúsági Iroda vezetője