Hírek

2018.04.17.

Meghívó zárórendezvényre

Tisztelt Partnereink!

A Fehér Bot Alapítvány szeretettel meghívja Önöket az IFJGY-A-0034 Értékes Mindennapjaink című projektjének záró rendezvényére.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a projektben valamennyien együttműködtünk és értékteremtő programokkal gazdagítottuk fogyatékossággal élő fiataljaink életét.

A záró rendezvényen a Playback Színház Debrecen műsorát tekinthetik meg, az alternatív élményfeldolgozó, terápiás és érzelemkifejezést segítő technikát a szervezet pszichológusa fogja vezetni.

Reményeink szerint mind a résztvevő fiataloknak, mind pedig vendégeinknek különleges élményt szerez majd a nyitott előadás.

A rendezvény programterve:

2018. 04. 20., 12:00-14:00

Cím: Ifjúsági Ház Debrecen, 4025 Debrecen Simonffy u. 21.

Programterv:

12:00- 12.15 Kállai Kristóf projektmenedzser záróbeszéde

12:15-13:15 Playback színházi előadás

13:15-13:30 Visszajelzések, beszélgetés a közönséggel

13:30-14:00 Svédasztal büfé

Szeretettel várunk minden kedves meghívottat!

A rendezvény zökkenőmentes lebonyolításának érdekében, kérjük visszajelzésüket részvételi szándékukkal kapcsolatban.

Üdvözlettel:

Gellér Zsuzsanna
ifjúsági ügyintéző
Fehér Bot Alapítvány

Projektünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő közreműködésével valósul meg.

2018.04.13.

Regélő régió... vers, mese és prózamondó verseny

Regélő régió

Regélő régió… vers, mese és prózamondó versenyt rendezett a Költészet Napja alkalmából 2018. április 13-án Debrecenben a Gábor József Alapítvány, karöltve a Fehér Bot Alapítvánnyal és a Méliusz Újkerti Fiókkönyvtárral.


A megjelent kisdiákokat és a felnőtt versenyzőket illetve az értük izguló szülőket és a meghívott kedves vendégeket Dr. Csontosné Skara Ilona, a Méliusz Újkerti Fiókkönyvtár vezetője köszöntötte.

Regélő régió

A Költészet Napját, József Attila születésnapjára emlékezvén 1964 óta minden évben április hónapban ünnepeljük Magyarországon.
Irodalmi előadóestek, könyvbemutatók, költőtalálkozók, vetélkedők zajlanak országszerte.
Diákok és felnőttek egyaránt nagy lelkesedéssel készülnek ilyenkor a különböző rendezvényekre.
Ez évben már kilencedik alkalommal rendeztünk mi is, vers, mese és prózamondó versenyt a Költészet Napja alkalmából, hogy a látássérültek maguk is megmutathassák szeretetüket az irodalmi alkotások iránt.


Regélő régió

Most sem volt könnyű helyzetben a tisztelt zsűri, (Fórizs Ildikó /a Debreceni Ítélőtábla szóvivője, Nagy Erzsébet Viktória /könyvtáros, Papp József /publicista), hiszen a gyermekversenyzők és a felnőtt versenyzők is nagyon felkészültek voltak.
Hallhattunk Arany János, Petőfi Sándor, József Attila, Lackfi Jánoson keresztül egészen Radnóti Miklósig bezárólag sok szép verset, sőt saját írást is. A gyermekek körében természetesen verseket, meséket, verses meséket Juhász Magda, Móricz Zsigmond, Móra Ferenc tollából.


Az előadások hol humorosan, hol pedig nagyon nagy átélésekkel zajlottak, sőt jelnyelvvel is kísérte meséjét az egyik kislány.
A látássérült gyermekek a Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola Intézményegységéből a debreceni Talentum Baptista Általános Iskolából és a Szent József Gimnáziumból képviselték Iskolájukat.
Az irodalmi délutánt Rózsa Dezső, a Gábor József Alapítvány kuratóriumi tagja vezette és anekdotáival oldotta az izgalmakkal teli hangulatot.

A gyermekek között helyezéseket értek el:
I. helyezett lett: Rostás Kornél 2. o
II. helyezett lett: Tarpai Bálint Kristóf 1. o.
III. helyezett lett: Berkó Erzsébet 3. o.


Regélő régió
Regélő régió
Regélő régió

Külön díjas lett Horváth Dóra 3. o.
Közreműködtek még: Juhász Áron, Bagdi Fruzsina, Horváth Gábor és Petrus Tamás Zsombor tanulók.

Felnőtt helyezettek:
I. helyezett lett Petrus Anita
II. helyezett lett Geriné Jóna Ilona
III. helyezett lett Donkó Jenő


Regélő régió
Regélő régió
Regélő régió

Külön díjban részesültek: Molnár Anna és Horváthné Fekete Éva
Közreműködtek még felnőtt szavalóként: Kapcsa Szabina, Porkoláb Rebeka, Pércsi Lászlóné.


Regélő régió
Regélő régió

Minden résztvevőnek, díjazottnak és felkészítőiknek gratulálunk, további sok sikert kívánunk, jövőre találkozunk!

Karcagi Márta / a Gábor József Kulturális Alapítvány kuratóriumi tagja

2018.04.10.

Színházban jártunk

Színház

2018. április 11-én a Fehér Bot Alapítvány Esélyegyenlőségi klub tagjai a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban a „Chicago” című zenés darabot tekinthették meg.
A Chicago a zenés színház egyik alapműve, a Kander – Ebb szerzőpáros világszerte játszott, sok ezer előadást megért musicalje. Bűnről, bűnösökről, áldozatokról és tettesekről, a show business, a hírnév és manipuláció, csillogó és rémisztő világáról szól.


A történet középpontjában két lány áll. A hamvasabb Roxie sóvárogva figyeli Velma, a dörzsölt és befutott táncos-énekes sikereit. Erős akaratú, gátlástalan és sugárzóan tehetséges ő is – és gyilkos. Amikor a pályáját egyengető férfiról kiderül, hogy kihasználja és becsapja, Roxie gyilkosságba keveredik, börtönbe kerül. A sztárügyvéd Billy Flynn segítségét kéri, aki elvállalja az ügyet, mert fantáziát lát abban, hogy a peres üggyel a nyilvánosság elé lépve faragjanak hírességet az önvédelemből önkéntelenül gyilkoló, ártatlan kislány figurájából. Velma nem nézheti tétlenül a feltörekvő riválist, ezért ő is akcióba lendül a híradásokat a sajtón keresztül mohón váró közönség kegyeiért. Az egyik lány gátlástalansága fűti a másikét, és a recept működik, a világ felfigyel és drukkolni kezd. De ez a figyelem becsapós: hőseink sikereit épp oly rajongással fogadná, mint csúfos bukását. A show, a bulvár és a valóságos bűnök világa varázslatos és mocskos szenzációvá keveredik össze, de a lányok feje fölött lebegő halál büntetés veszélye nagyon is valós.
A siker, a bűnhődés és a következmények nélküliség borzongató történetét a húszas évek füstös, sötét és bársonyos jazzmuzsikája meséli el, Szőcs Artúr rendezésében sok-sok táncos, szenzációs színészek és az élő zene segítségével.


Színház
Színház
Színház
Színház

A budapesti AKKU (az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért) Egyesület az előadást segítő audio narrációs eszközeivel igazi segítséget nyújtott ügyfeleink számára, hogy az előadás számukra is élvezhetővé váljon.
Köszönet illeti az AKKU Egyesület munkatársainak munkáját, akikkel már második éve tart az együttműködés.
Ők azok, akik megteremtik a fogyatékkal élők számára az akadálymentesítés eszközeivel, hogy a kultúra mindenkié legyen.

Karcagi Márta / művelődésszervező