Hírek

2019.10.02.

LSER2018 projekt eredményeinek bemutatása


Megvalósítási időszak: 2018.10.01 - 2019.09.30. között

A Fehér Bot Alapítvány 1996-ban jött létre és 2016. december 1-től folytat elemi rehabilitációt. Jelenleg az Észak-Alföldi régión belül Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében nyújtja szolgáltatásait. Debrecenben, Hajdúdorogon és Nyíregyházán rendelkezünk helységgel, ahol elérhetők a szolgáltatások minden látássérült számára. Az elemi rehabilitációt ambuláns és otthontanításos formában vehetik igénybe a kliensek. A mobilitásukban akadályozott kliensek számára otthontanításra van lehetőség, ezzel biztosítva a szolgáltatáshoz való hozzáférést.


A projekt időszaka alatt vállalt és teljesített óraszámok, indikátorok számának ismertetése:


Teljesített óraszám: 2191 óraVállalt óraszám: 2170 óra
Bevont kliensek száma: 51 főVállalás: 50 fő
Új kliensek összesen: 14 főVállalás: 14 fő
Együttműködési megállapodás született 6 szervezettelVállalás: 6 szervezet vagy intézmény
Szakmai konzultáció, rendezvény: 2 db szervezeten belüli és 1 db többi elemi szolgáltatóval közös szervezésben történtek konzultációk és 1 disszeminációs rendezvény, amely a projekt eredményeit kívánta bemutatni az érdeklődőknek.Vállalás: 4 alkalom
Érzékenyítő foglalkozás: 8 alkalommal valósult megVállalás: 7 alkalom

A kontaktórán kívüli tevékenységek:


A szolgáltatás ismertté tétele érdekében a nánási tv-ben január hónapban két alkalommal szerepeltünk. A Campus Rádióban (Debrecen) május 3-án mutathattuk be az elemi rehabilitációs projektet. A disszeminációs rendezvényünkre elfogadta a meghívást a Nyíregyházi Televízió.
Vállalás: 2 tv-s és 1 rádiós megjelenés.
Ezenkívül a Hajdúsági Sorstársak 2018 decemberi számában tájékoztatást adtunk az olvasóknak az LSER2018 projektről.


Humánerőforrás:
A projekt megvalósulását 10 munkatárs végezte:


A szolgáltatásokat az alábbi szakemberek nyújtották:

A projekt szakmai és pénzügyi irányítását végezte: A szakmai vezető folyamatosan figyelemmel kísérte, ellenőrizte a szolgáltatások biztosítását, a szakmai tartalom és a dokumentáció területén egyaránt.
A projekt pénzügyi vezetője a projekttel kapcsolatban keletkező bizonylatok tartalmát, szakszerűségét valamint a projektben való elszámolhatóságát ellenőrizte.


A projekt megvalósításában segítséget nyújtottak partnereink:


A megvalósulást az alapítvány szervezeti egységei is segítették:


A 2019. évre fontos célként határozódott meg a humánerőforrás fejlesztése, a meglévő és új munkatársak képzése az FSZK által szervezett moduláris rendszerű képzések keretében, amely 2019. év szeptemberében elindult. Várhatóan több kolléga is részt vesz, mely által a szolgáltatás minősége és szakember ellátottság biztosított lesz.


Eszközbeszerzések keretében az alábbiakat vásároltak:

  1. Konyhai eszközöket
  2. Optikai segédeszközöket
  3. Korszerű informatikai és infokommunikációs eszközöket
  4. Életvitelt segítő segédeszközöket
  5. A debreceni telephelyre modern elektromos készülékeket, tankonyhába bútorzatot


Zárórendezvény
Zárórendezvény
Zárórendezvény

Zárórendezvény
Zárórendezvény
Zárórendezvény

Zárórendezvény
Zárórendezvény
Zárórendezvény

Zárórendezvény
Zárórendezvény
Zárórendezvény

Zárórendezvény
Zárórendezvény
Zárórendezvény

Zárórendezvény
Zárórendezvény
Zárórendezvény

Zárórendezvény
Zárórendezvény
Zárórendezvény

A projekt támogatási összege: 13.000.000 Ft volt.
A projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával valósult meg.


logó1
logó2
2019.09.20.

FEHÉRBOT NAPI MEGHÍVÓ


A Fehér Bot Alapítvány sok szeretettel meghívja
Önt és kedves családját a Hajdúdorogon

2019. október 18-án (pénteken) 16 órától tartandó
Fehérbot Napi rendezvényére


melynek helyszíne:
Móra Ferenc Általános és Művészeti Iskola díszterme.
Cím: Móra Ferenc Általános és Művészeti Iskola
(Hajdúdorog, Tokaji út 5.)


A rendezvény programja:

16 órakor: a rendezvényt megnyitja
Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere
16 óra 10 perckor: ünnepi beszédet mond és kitüntetést ad át
Dr. Szabó Tamás, a Fehér Bot Alapítvány kuratóriumi tagja

16 óra 30 perckor: Kovács Nóri népdal énekes műsora


A szállításánál Támogató Szolgálataink autói állnak ügyfeleink rendelkezésére térítés ellenében.

Rendezvényünkre minden érdeklődőt
szeretettel hívunk és várunk!

2019.09.20.

Gyermektáborban a fogyatékosságról


Gyermektábor

A Fehér Bot Alapítvány KI-LÁTÓ Ifjúsági Irodájának munkatársai augusztusban érzékenyítő előadást tartottak a DMJV Gyermekvédelmi intézmény gyermektáborában. Az Ifjúsági Iroda munkatársai rendszeresen kapnak felkérést oktatási intézményektől, mert napjainkban egyre nagyobb a fiatalok nyitottsága és érdeklődése a fogyatékossággal élő társaik iránt. Ez alkalommal is nagy örömmel vettük a felkérést, hiszen irodánk egyik küldetése, hogy a többségi társadalmat megfelelő információkkal lássa el a fogyatékossággal élők mindennapjairól, életviteléről.


A tábor helyszínéül a Debreceni Hatvani István Általános Iskola szolgált, ahol az iskolaudvaron tartottuk meg előadásunkat. A táborban közel száz gyerek vett részt, és valamennyien érdeklődéssel fogadtak bennünket. Többen emlékeztek ránk a tavalyi táborból, és nagy meglepetésünkre, sok adatot és információt megjegyeztek a látássérültek életével kapcsolatban. Az elméleti előadásunkat rendszerint interaktív formában tartjuk, hogy a gyerekek szabadon feltehessék kérdéseiket. Ez alkalommal is számtalan kérdést kaptunk, a látássérültek közlekedését, a vakvezető kutyákat és az informatikai eszközeinket illetően.

Gyermektábor

Gyermektábor

Az elméleti információk után szimulációs játékokkal tártuk a gyerekek elé, hogy milyen lehet vakon, szemtakaróval, tapintás alapján különböző felületű anyagokat felismerni és összepárosítani. Egyéb játékaink mellett, a gyerekek kipróbálhatták a fehér botos közlekedést is. A fiatalok gyakran félelemmel és bizonytalanul állnak a szemtakaró viseléséhez, vagy a fehér bot kipróbálásához, a táborban viszont sikerült olyan oldott hangulatot teremtenünk, hogy a gyerekek bátran ki merték próbálni a látássérültek közlekedését.


A gyerekek és a pedagógusok visszajelzései alapján is elmondható, hogy értékes és a mindennapi életben is hasznosítható információkkal láttuk el a résztvevőket. Bízunk abban, hogy a jövőben az elsajátított ismeretekkel a fiatalok még nyitottabban tudnak majd látássérült társaikhoz fordulni, hiszen az integrált oktatás terjedésével egyre több látássérült fiatal tanul ép társaival együtt. Célunk, hogy munkásságunkkal a jövőben is hozzájáruljunk a társadalom érzékenyítéséhez és toleránsabbá válásához.

Boros Lajos / a Ki-Látó Ifjúsági Iroda vezetője