Hírek

2017.05.17.

Mutasd meg magad! régiós kulturális seregszemle Hajdúdorogon

Mutasd meg magad

2017. május 13-án, a Fehér Bot Alapítvány és a Hajdúsági Sorstársak Együtt Egymásért Egyesülete Hajdúdorogon, a Görög Demeter Művelődési Ház mozi épületében rendezte meg a Mutasd meg magad! régiós kulturális seregszemléjét az esélyegyenlőség jegyében.
Az Esélyegyenlőség Napját, minden év május 5-én ünnepeljük meg. Ezt a rendezvényünket megelőzte a debreceni Ifjúsági Házban tartott EsélyNap, melyet 5 partnerszervezet együttesen valósította meg 2017. május 04-én.


Így többek között:
- a Fehér Bot Alapítvány,
- a Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház,
- a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete,
- a Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete, és
- a Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete.

Az EsélyNap témája az egészséges életmód volt, mely egyenlő mértékben jár minden polgárnak, legyen idős, vagy fiatal, egészséges, beteg vagy fogyatékos személy.
Az ünnepi ráhangolódásra tökéletes alkalom nyílott ezen eseményen, amit követett a Mutasd meg magad! régiós kulturális seregszemle az esélyegyenlőség jegyében Hajdúdorogon.
Nagy odaadással és izgalommal készítettük elő a Kulturális Seregszemlét, hisz látássérült és más fogyatékkal élő ügyfeleink mutatták meg tehetségüket a nagy közönség előtt.
Hallhattunk szebbnél – szebb verseket, mesét, dalos produkciókat, de voltak táncos bemutatkozások is.

A rendezvényt Czifráné dr. Urgyán Ilona, Hajdúdorog Város Jegyzőasszonya nyitotta meg.

Mutasd meg magad

A közreműködők voltak:

Pércsi Lászlóné, Kéri Jánosné, Kincs Eszter, Fehér Klaudia, Nagy József, vers kategóriában. Fehérvári Sándorné, mese kategóriában.

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

Kéri János, Bíró Richárd, zene kategóriában.

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

Kapcsa Szabina, Szabó Anita, Marázi Zoltán, Karcagi Márta, és a hajdúnánási Segítséggel Élők Otthona lakói, ének kategóriában.

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

A Tiszaújvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Éltes Mátyás Iskola enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos 3-8. osztályos tanulói és a Nánási Vidám Asszonyok csoportja, tánc kategóriában mutatták meg tehetségüket.

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

A sokszínű színvonalas produkciók, bemutatkozások után egy finom slambuc ebédre hívtuk meg a jelen lévőket, ahol baráti beszélgetésekre és új barátságok kötésére kerülhetett sor.

Karcagi Márta / művelődésszervező

2017.05.17.

Gyászol a debreceni művészvilág, elhunyt Burai István festő és grafikus művész

Debrecen – Váratlan hirtelenséggel érkezett a hír, meghalt a debreceni művészvilág egyik legjelentősebb alakja, Burai István, festő és grafikus művész. 66 éves volt.

Felsorolni is nehéz lenne, hol, s merre szerepelt már Burai István tárlatokon alkotásaival, a lista bele sem igen férne egyetlen cikkbe. Rengeteg egyéni kiállítása volt a művésznek Debrecenben, valamint a megye több településén, többek között Hajdúdorogon is a Fehér Bot Alapítvány közreműködésével. Külföldön is többször bemutatták alkotásait, kiállított például Bécsben, Innsbruckban, Salzburgban,Svájcban, Japánban és Tenerifén is. Egyéni tárlatai mellett több csoportos kiállításon is szerepeltek művei itthon és külföldön egyaránt.

gyász

Burai István (Fotó: P. Vass Dániel, forrás: burais.eoldal.hu)

Művészeti tanulmányait képzőművészeti szabadiskolában végezte. 1969-1985 között tagja volt a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Körnek és Stúdiónak, ahol Félegyházi László és Bíró Lajos voltak mesterei. 1988-től a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete grafikus szakosztályának illetve Országos Választmánynak tagja.
1998 óta a Magyar Képző-és Iparművészek Szövetsége festőszakosztályának, 2002 óta a Magyar Festők Társaságának tagja, emellett egyik alapítója a Művészek- és Műpártolók Debreceni Egyesületének, az Ajtósi Dürer Grafikai Egyesületnek pedig alelnöke. 1990-1993-ig a Hajdúböszörményi, 2001-2005-ig a Hortobágyi művésztelep vezetője.
Burai István 2006-ban Csokonai díjjal és Holló László-díjjal tüntették ki, 2009-ben a Tavaszi Tárlaton megkapta Debrecen város díját. Ugyan ebben az évben dr. Szabó Miklós, a Fehér Bot Alapítvány néhai elnökétől a Braille emlékplakett kitüntetést is megkapta, tapintható tárlatának elismeréseként, mely egy vándor kiállítás volt minden olyan településen, ahol az alapítványnak érdekeltségei voltak. Számtalanszor nyert el Debrecenben művészeti ösztöndíjakat. Munkásságát a Magyar Arany Érdemkereszttel is elismerték.
Tavaly januárban írtuk, hogy műveit rendhagyó debreceni kiállítóhelyek táborát gyarapító Képnézegető Galériában is láthatta a közönség a Belvárosi Kézműves Étkezdében, a Bajcsy-Zsilinszky utcai Both-Dega Imbiszben.

(dehir.hu)

2016-ban a 20 éves fennállását ünneplő Fehér Bot Alapítvány születésnapi kiállításán is szerepeltek képei a Romanek Inka, Burai István és László Ákos tapintható tárlatán, amely a képzőművészetet volt hivatott közelebb vinni a vak és látássérült emberekhez.

Hiánya mindannyiunknak nagy veszteség.
Nyugodjon békében!

2017.05.08.

Álompárok kerestetnek!
Egy különleges nyílt nap fogyatékos embereknek
Sajtóközlemény

álom munka

Hajdúdorog, 2017. május 8. – A Salva Vita Alapítvány a Fehér Bot Alapítvánnyal és több más szervezettel együttműködve idén május 30. és június 02. között szervezi meg hazánkban a Neked MUNKA, nekem ÁLOM Napot. A már több éve sikeresen működő program idén Budapesten és az ország minden megyéjében megrendezésre kerül. E különleges nyílt nap célja, hogy a jelentkező fogyatékos emberek megismerhessék azt a munkahelyet, munkakört, amiről mindig is álmodtak. A program előkészítése már zajlik, az alapítvány várja a programra nyitott munkáltatók és az érdeklődő fogyatékos emberek jelentkezését.
A program Írországban már évek óta sikeresen működik Job Shadow Day elnevezéssel, amely napon a dolgozni vágyó fogyatékos emberek kipróbálhatják magukat „álommunkájukban”. több éve Európa több országában is megrendezésre került ez az érzékenyítő program, több országban DUOday néven meghirdetve.
A programba bekapcsolódó munkáltatók esetében nem csak a cég mutatkozik be az érdeklődő fogyatékos embereknek, hanem mindig egy-egy konkrét munkakört ellátó munkavállaló, egy házigazda is. Ő fogadja a fogyatékos munkavállalót, aki az ő munkanapját követheti nyomon. Reményeink szerint ezen a napon a napi rutin mellett különböző érdekes, különleges tevékenységekbe is betekinthetnek majd a szerencsés résztvevők. Tapasztalt mentorok kísérik a munkahelyekre a résztvevőket, majd a helyszínen egész nap hozzáértő támogatást biztosítanak.
Bízunk abban, hogy sokan jelentkeznek a programra, és még többekhez eljut majd a Neked MUNKA, nekem ÁLOM Nap híre. Bár ennek a nyílt napnak nem célja, hogy konkrét állásajánlatok szülessenek, mégis újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékos emberek megismerésében, elfogadásában, elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerő-piacon elhelyezkedni.
A programra a Fehér Bot Alapítvány irodáiban lehet jelentkezni.

4087 Hajdúdorog Fogadó u. 3-5.
Szabó Krisztina
Fehér Bot Alapítvány
06-30-825-3038

4024 Debrecen Kossuth u. 42. 4. em.
Baranyai György
Fehér Bot Alapítvány
06-30-630-4781


A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja. A pályázat kódszáma FOGLALKOZTATÁS2016/D/1. Szerződésszám: 200/4/2017

álom munka
álom munka
álom munka
álom munka