Hírek

2018.01.26.

Neked MUNKA, nekem ÁLOM

Álompár

Álompárok kerestetnek!
Egy különleges nyílt nap fogyatékos embereknek
Sajtóközlemény

Hajdúdorog, 2018. január 26. – A Salva Vita Alapítvány a Fehér Bot Alapítvánnyal és más szervezetekkel együttműködve idén 2018. március 20-23. között szervezi meg hazánkban a Neked MUNKA, nekem ÁLOM napot. E különleges nyílt nap célja, hogy a jelentkező fogyatékos emberek megismerhessék azt a munkahelyet, munkakört, amiről mindig is álmodtak. A program előkészítése már zajlik, az alapítvány várja a programra nyitott munkáltatók és az érdeklődő fogyatékos emberek jelentkezését.
Írországban már évek óta sikeresen működik a Job Shadow Day, amely napon a dolgozni vágyó fogyatékos emberek kipróbálhatják magukat „álommunkájukban”. 2015-ben először, Európa több országában is megrendezésre került ez az érzékenyítő program, ugyanazon a napon.
A programba bekapcsolódó munkáltatók esetében nem csak a cég mutatkozik be az érdeklődő fogyatékos embereknek, hanem mindig egy-egy konkrét munkakört ellátó munkavállaló, egy házigazda is. Ő fogadja a fogyatékos munkavállalót, aki az ő munkanapját követheti nyomon. Reményeink szerint ezen a napon a napi rutin mellett különböző érdekes, különleges tevékenységekbe is betekinthetnek majd a szerencsés résztvevők. A jelentkezőket tapasztalt mentorok kísérik a munkahelyekre az résztvevőket, majd a helyszínen egész nap hozzáértő támogatást biztosítanak.
Bízunk abban, hogy sokan jelentkeznek a programba, és még többekhez eljut majd a Neked MUNKA, nekem ÁLOM híre. Bár ennek a nyílt napnak nem célja, hogy konkrét állásajánlatok szülessenek, mégis újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékos emberek megismerésében, elfogadásában, elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni.
A programba a www.nekedmunka.hu honlapon online formában elérhető regisztrációs lap kitöltésével, valamint a Fehér Bot Alapítvány irodáiban lehet jelentkezni.

Szabó Krisztina
Fehér Bot Alapítvány
4087 Hajdúdorog, Fogadó u. 3-5.
06-30-825-3038

Baranyai György
Fehér Bot Alapítvány
4024 Debrecen, Kossuth u. 42. IV. emelet
06-30-630-4781


A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja. FOGLALKOZTATÁS2017/B/1; Szerződésszám: 1816/5/2017


Álompár
Álompár
Álompár
2018.02.02.

Színházi előadás

2018. január 27-én a Fehér Bot Alapítvány Esélyegyenlőségi klub tagjai a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Illatszertár… című darabját tekinthették meg.
László Miklós békebeli romantikus komédiája igazi örökzöld, amely egyike azon kevés magyar vígjátéknak, amely a határokon túl is sikert sikerre halmoz. Népszerűsége lassan száz éve töretlen a nemzetközi porondon is. A szerelem hálójában fergeteges szerelmi párviadalok, vívódások állnak. A karácsony előtti nosztalgikus történetben egy drogéria agyonhajszolt alkalmazottai keresik a párjukat, és helyüket az életben, sok más magányos, elfoglalt emberhez hasonlóan.

Színház
Színház
Színház

De mi történik akkor, ha a vágyott igazi nagy Ő, mégsem az Óperenciás tenger túlpartján él, hanem nagyon is mellettünk, akár a közvetlen közelünkben, olyannyira, hogy eleinte azt hisszük, el sem bírjuk viselni?
László Miklós különös finomsággal megrajzolt karakterei bölcs, ellenállhatatlan humorú, a szerelem megannyi árnyalatát felvonultató érzékeny ábrázolásmódú személyek. A darab egy kristály áttetszőségét idéző struktúrája, hozzájárul ahhoz, hogy újra és újra felfedezzük magunknak Asztalos úr és Balázs kisasszony magával ragadó és elgondolkodtató történetét életről, önmagunkról, szerelmeinkről és csalódásainkról.
A nézőket kacagtató előadás, igazi kikapcsolódást nyújtott az ott jelen lévő közönségnek.
A budapesti AKKU (az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért) Egyesülettel karöltve sikeres színpadbejárással - mi látássérült nézők, - közelről megtapasztalhattuk tapintás útján a vígjátékban szerepeltetett, alkalmazott korhű tárgyakat, mint pl.: pénztárgép, telefon, illatminták, revolver, kozmetikai tükör, pénzeszközök, mű hó, stb., sőt találkozhattunk az előadás néhány vezető színészével is.

Színház
Színház
Színház

Színház
Színház

Az előadást segítő audio narrációs eszközök igazi segítséget biztosítottak ügyfeleink számára, hogy az előadás számukra is élvezhetővé váljon.
Köszönet illeti az AKKU Egyesület munkatársainak, - közöttük is, Petneházy Emőke - munkáját, akikkel már második éve tart az együttműködés.
Ők azok, akik megteremtik a fogyatékkal élők számára az akadálymentesítés eszközeivel, hogy a kultúra mindenkié.

Színház

Karcagi Márta / művelődésszervező

2017.12.30.

Érzékenyítő tréning Hajdúdorogon

Érzékenyítés

2017. december 15-én a Fehér Bot Alapítvány hajdúdorogi Elemi Rehabilitációs Központ a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közúti Közlekedési Ellenőrzési Főosztály Kelet - Magyarországi Régiós Ellenőrzési Osztály 20 önkéntes munkatársának érzékenyítő tréninget tartottak. A tréningre egy egész napos program keretén belül került sor.

Érzékenyítés

Délelőtt Petrus Anita és Petrus József a látássérült emberek életével, mindennapjaival ismertették meg a fent említett osztály dolgozóit. A tréningen az alapítvány munkatársai először a látássérültségről, mint állapotról, illetve a látássérült emberekről beszéltek. Közben az önkéntesek szimulációs szemüvegek segítségével érzékelhették, hogy hogyan is látnak a különböző szembetegségekben szenvedő látássérült emberek. Ezután a látássérültek közlekedéséről és a komplex akadálymentesítésről volt szó.

Érzékenyítés
Érzékenyítés
Érzékenyítés

Időközben az előadás átalakult interaktív beszélgetéssé, mert az önkéntes fiatal emberek rendkívül érdeklődőek voltak a témával kapcsolatban és nagyon sok kérdést tettek fel az alapítvány munkatársainak. A tréning során bemutatásra került még a látássérültek mindennapos tevékenységei pl.: háztartási tevékenységek, bevásárlás, pénzkezelés. A tréning végén a látássérültek tanulásáról, oktatásáról, az elemi és a foglalkozási rehabilitáció fontosságáról, illetve a látássérült emberek munkavállalási lehetőségeiről beszélgettek a résztvevők. A foglalkozás során az önkéntesek folyamatosan ismerkedhettek a látássérültek által használt segédeszközökkel. Emellett videó felvételeken is nyomon követhették a tréningen elhangzottakat.

Érzékenyítés
Érzékenyítés
Érzékenyítés

Délután a vendégek alaposabban betekinthettek az alapítvány munkájába. Az alapítvány elnöke dr. Szabóné Bokis Edina, beosztotta őket a különböző egységekhez és aktívan részt vehettek a látássérültek részére történő segítségnyújtásban. Ezt követően az önkéntesek a Fehér Bot Alapítvány Karácsonyi Ünnepségén vehettek részt. Itt bepillantást nyerhettek a karácsonyi műsorfolyamba.

Érzékenyítés
Érzékenyítés
Érzékenyítés

Részesei lehettek az előkészületeknek, az ünnepségnek, ahol a műsort a hajdúdorogi Szent Bazil Oktatási Központ kórusa színesítette, sőt hozzájárultak egy-egy ügyfelünk karácsonyának szebbé tételébe, hisz 5 db. ajándékutalvány ajánlottak fel.
Nagyon hasznos és kellemes napot töltöttünk együtt az önkéntes fiatal emberekkel. A főosztályvezető asszony, aki szintén részt vett az egész napos programon, ígéretet tett az együttműködés folytatására, szeretnék más alkalmakkor is segíteni az alapítvány klienseit.

Petrus Anita / a Fehér Bot Alapítvány munkatársa