Hírek

2019.05.10.

Meghívó kirándulásra


Szépművészeti Múzeum – Vajdahunyad Vára
BUDAPESTI KIRÁNDULÁS MEGHÍVÓ
2019. június 21. (péntek)

Terveink szerint 1 buszt indítunk (51 fővel) Molnár Attila autóbuszával, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúnánás érintésével.
Kirándulás költsége 3800 Ft./ fő, ami tartalmazza
az idegenvezetői díjakat is.
Fizetés határideje: 2019. június 14.

Autóbusz indulások:
- Hajdúböszörmény (Erdélyi utca, Varga kocsma, Baltazár út, Kálvin tér, Tyúk piac; Fazekas Gábor Idősek Otthona ) reggel 06:00 órakor
- Hajdúdorog ( Márka presszó, Nánási úti parkoló) reggel 06:35 órakor
- Hajdúnánás (Dorogi utca, régi Profi parkoló,) reggel 6:50 órakor.

A nap programjai:
- A Szépművészeti Múzeum megtekintése: 10:30 órától két csoportban idegenvezetőkkel (Európai művészet 1250-1600 között), majd az egyiptomi és antik gyűjteményt illetve a Román csarnokot kis csoportokban fakultatívan.
- Vajdahunyad Vára – Magyar Mezőgazdasági Múzeum megtekintése: 14:00 órától, szintén két csoportban idegenvezetőkkel (a Mezőgazdaság története Magyarországon című kiállítás) illeteve a többi kiállított terület megtekintése fakultatívan.

A visszautazás időpontja kb.: 16 óra körül lesz.
Jelentkezés: A Támogató Szolgálatatok irodáiban és munkatársainál

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Dr. Szabóné Bokis Edina
a Fehér Bot Alapítvány elnöke - Szolgálatvezető

2019.05.10.

Mutasd meg magad! Kulturális Fesztivál az Esélyegyenlőség jegyében Hajdúdorogon


Mutasd meg magad

2019. május 04-én a hajdúdorogi Mészáros Károly Városi Könyvtárban rendezte meg vándorkiállítását "Tapintható valóság" címmel a Ver – deco Művészeti Kör és Alkotó Egyesület a Fehér Bot Alapítvány közreműködésével.
A tapintható tárlat a "Mutasd meg magad!" Kulturális Fesztivál egyik állomása volt, melyet Csige Tamás, Hajdúdorog Város Polgármestere nyitott meg.


Nem ez az első „kézzel fogható” kiállítás, melynek otthont adott a Mészáros Károly Könyvtár, hiszen 2016-ban is, alapítványunk 20 éves fennállásának ünnepén is rendeztünk hasonló tapintható tárlatot, hogy látássérült ügyfeleink kezük az, az ujjaik tapintásával érzékelhessék a képzőművészek gondolat és formavilágát. Dr. Szabó Miklós, néhai elnökünk szavaival élve, -„ezek a kiállítások olyan kezdeményezések, rendezvények, amelyek a művészetek akadálymentesítéséhez nagyban hozzájárulnak”. Közel húsz alkotó 3D-s textilképeit láthatta, - tapinthatta - a nagyérdemű közönség, hiszen olyan technikákat alkalmaztak a képzőművészek, amik látók és látássérült emberek számára is szín és formavilágával lenyűgözőek.

Mutasd meg magad

Mutasd meg magad

Veress Gabriella, a Ver – deco Művészeti Kör és Alkotó Egyesület elnöke megnyitó beszédében kifejtette, hogy ezt a vándorkiállítást kifejezetten vak és gyengénlátó embertársaik tiszteletére hozták létre, mely alkotásokat az ország számos városában és külföldön is szeretnék kiállítani, „láttatni”, hogy minél több emberhez eljusson az általuk képviselt üzenet. "Lelkemből lelkednek adom, hogy érezd, mit szívem üzen neked! S finom ujjaiddal tapintva, szívedhez eljut az üzenet! Bár nem láthatod, mit a vászonra festek, de érzed a formákat, íveket, s a rád borult sötétségben már te is látod a sok szeretet fényt, mely árad tőlem, neked!" (Veress Gabriella).


A megnyitón közreműködött még Gulyás Gerda, a Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola 8. o. tanulója, „Rózsa Dezső, látássérült költő: Ha már a szemednek nincs fénye” című versével.

Mutasd meg magad

Mutasd meg magad

2019. május 04-én a "Mutasd meg magad!" Kulturális Fesztivál az Esélyegyenlőség jegyében című rendezvény második helyszíne a hajdúdorogi Görög Demeter Művelődési Ház mozi nagyterme volt. Ezt a rendezvényt Czifráné dr. Urgyán Ilona, Hajdúdorog Város Jegyzőasszonya nyitotta meg.
Két meglepetésvendég is közreműködött a Fesztivál jó hangulatának megteremtésében, - Irda Risdiarti, Indonéz táncművész és - Gábor Péter, operett és musical színész a Ver – deco Művészeti Kör és Alkotó Egyesület vendégművészei.


Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

Sorstársaink produkciói is nagy sikert arattak a közönség köreiben, hiszen különböző műfajokban mutatták meg tehetségüket: vers, humor, tánc és ének kategóriákban. Láthattuk a színpadon a Fehér Bot Alapítvány, Fejlesztő Foglalkoztató, „Fehér rózsák” csoportjának fergeteges cigánytánc show - ját, a tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Éltes Mátyás Iskola enyhe értelmi fogyatékos tanulóinak látványszínházi produkcióját. Hallhattuk Molnár Mária, Szuromi Sándorné és Szabó Piroska szavalatait, majd Kéri János tangóharmonikázását, Kéri Jánosné énekes produkcióját. Remek hangulatot varázsoltak a hajdúnánási Segítséggel Élők Alapítvány fiataljai is humoros jelenetükkel, ének és tánc produkcióikkal.


Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

A fotókon a szereplők láthatóak…

Köszönet minden csoportnak és fellépőnek a csodálatos műsorért, amit a szervezők emléklappal és egy szép kerámia plakettel jutalmaztak.

Karcagi Márta / művelődésszervező

2019.05.06.

Álompárok kerestetnek!


Egy különleges nyílt nap fogyatékos embereknek

Sajtóközlemény


Hajdúdorog, 2019. május 16-23. – A Salva Vita Alapítvány a Fehér Bot Alapítvánnyal és több más szervezettel együttműködve idén május 16. és május 23. között szervezi meg hazánkban a „Neked MUNKA, nekem ÁLOM” napot. A már több éve sikeresen működő program idén is Budapesten és az ország minden megyéjében megrendezésre kerül. E különleges nyílt nap célja, hogy a jelentkező fogyatékossággal élő emberek megismerhessék azt a munkahelyet, munkakört, amiről mindig is álmodtak. A program előkészítése már zajlik, az Alapítvány várja a programra nyitott munkáltatók és az érdeklődő fogyatékos emberek jelentkezését.
A program Írországban már évek óta sikeresen működik „Job Shadow Day” elnevezéssel, amely napon a dolgozni vágyó fogyatékos emberek kipróbálhatják magukat „álommunkájukban”. több éve Európa több országában is megrendezésre került ez az érzékenyítő program, több országban DUOday néven meghirdetve.
A programba bekapcsolódó munkáltatók esetében nem csak a cég mutatkozik be az érdeklődő fogyatékos embereknek, hanem mindig egy-egy konkrét munkakört ellátó munkavállaló, egy házigazda is. Ő fogadja a fogyatékos munkavállalót, aki az ő munkanapját követheti nyomon. Reményeink szerint ezen a napon a napi rutin mellett különböző érdekes, különleges tevékenységekbe is betekinthetnek majd a szerencsés résztvevők. Tapasztalt mentorok kísérik a munkahelyekre a résztvevőket, majd a helyszínen egész nap hozzáértő támogatást biztosítanak.
Bízunk abban, hogy sokan jelentkeznek a programra, és még többekhez eljut majd a „Neked MUNKA, nekem ÁLOM” Nap híre. Bár ennek a nyílt napnak nem célja, hogy konkrét állásajánlatok szülessenek, mégis újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékos emberek megismerésében, elfogadásában, elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerő-piacon elhelyezkedni.
A programra a Fehér Bot Alapítvány irodáiban lehet jelentkezni.


4087 Hajdúdorog, Fogadó u. 3-5.
Szabó Krisztina
Fehér Bot Alapítvány
06-30-825-3038