Hírek

2019.02.15.

Meghívó Információs Napra


A Fehér Bot Alapítvány a „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása” - FOF2018/22 „Egyenlő Eséllyel a munka világába” című pályázati program keretében Információs Napot tart.

Helyszín: 4025 Debrecen, Simonffy utca 21. ( Ifjúsági Ház)

Időpont: 2019. február 25. hétfő 10.00 órától

Program:

10.00 – 10.15: Regisztráció
10.15 - 10.25: Köszöntő – dr. Szabóné Bokis Edina a Fehér Bot Alapítvány elnöke
10.25 – 10.45: A FOF2018/22 „Egyenlő Eséllyel a munka világába” című pályázati program eredményeinek bemutatása – Szabó Krisztina foglalkozási tanácsadó
10.45 – 11.15: Érzékenyítő előadások tapasztalatai – Boros Lajos Ifjúsági Iroda munkatársa
11.15 – 11.45: a Fehér Bot Alapítvány által elhelyezett ügyfelek tapasztalatai a foglalkozási rehabilitációval kapcsolatban
11.45 – 12.00: Kérdések és Válaszok
12.00 - tól: Ebéd

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A rendezvényen való részvétel ingyenes!

Részvételi szándékát a szabo.krisztina@feherbot.hu e-mail címen jelezheti

2019. február 20 - ig.

2019.02.05.

Kiállításon jártunk

Kiállítás

A Fehér Bot Alapítvány Esélyegyenlőségi klubjának néhány tagjával 2019. január 23-án a hajdúnánási Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény kiállításait tekintettük meg.
Itt egy nagyszerű időszaki vándorkiállítás volt berendezve, mely 2019. január elejétől várta a látogatókat „A katonai ruházattól az ünnepi viseletekig” címmel. Ez jól tükrözte mennyire széles korokat ölelt át a viseletek tekintetében.
Hat fő kategóriára oszlottak a kiállított ruházatok, viseletek. A legtöbb ruha egyértelműen a huszárkort mutatta be.


12 huszárezred volt Magyarországon (és további hat 1848-49-ben besorozva). „Minden gyerek megtanulja egyszer, hogy kik is voltak a huszárok, és milyen volt a viseletük, de ahogy az évek telnek, úgy szép lassan csak annyi marad meg sokakban, hogy: a huszár lóval jár, díszes ruhái vannak, és jellemzően bajszos”, - hallhattuk tárlatvezetőnk felvezetését, Majoros Zoltánt.
A mentét mindig magával vitte a huszár, mivel sosem tudhatta, hogy mikor lesz hideg, és egyébként is önvédelmi funkciója is volt a kabátnak. Sokszor félvállra, vetve hordták, így a pajzs szerepét vette át, a balról érkező ellenség kardcsapásai ellen. A huszárok általában jobb kézzel kardoztak, ballal fogták a kantárszárat, a bal kéz védelme ezért fontos volt. A dolmány - felsőruházat - és a nadrág általában posztóból készült, huszárezredenként jellemzően eltért a színük, búzavirágkéktől a piroson át a zöldig. A dolmányra és a nadrágra is sujtásokat varrtak, amely sárga, kötélszerű díszítés, komoly védelmi funkcióval. Ha a kard lesújtott, akkor ez a zsinórzat védte a huszár testét, ugyanis nem tudta könnyen átszakítani azt. Időnként még fémszálat is húztak bele, így erősítve az ellenálló képességét. Minél több volt a sujtás a ruhán, annál jobban védett volt a huszár. A főbb, veszélyes pontokra - mint a csukló vagy a comb - külön vitézkötéseket varrtak. Emellett kösöntyűt - derékövet - is hordtak, hasonlóan zsinóros anyagból, amely a borda alatti, a lágy hasi részeket is védte. A ruházat színe és díszítettsége jelezte egyébként a rangokat is.

Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás

Bocskai öltönyök is jelen voltak, szám szerint négy darab. Egy hagyományos fekete férfi és három újító női lila és pasztellszínben.
A Bocskai-ruha a két világháború között alakult ki, mint társasági öltözet. Az alapelképzelésben még hétköznapi ruhaként szerepelt, és csak később vált társasági öltözetté. Idővel a frakkot és a díszmagyart előíró társasági eseményeken is Bocskait viseltek. Mostanában már minden ünnepi eseményen elfogadott a viselése, esküvőkön, diplomaosztókon egyaránt. Napjainkra már a választék is megnőtt, úgy színekben, mint stílusban: dupla kunkoros, Kazinczy-ujjú, duplakükkös, háromkunkoros, hagyományos, tükröződő.

Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás

Nagyobb egységet jelentett a világháborúk magyar egyenruhái.
A „nagy háború” csuka szürke zubbonyai egy monitor legénységi egyenruha és egy református tábori lelkipásztori viselet is helyet kapott. A második világháború barnás, zöldes posztó egyenruhái domináltak, egy magyar baka, csendőr és egy női vöröskeresztes egyenruha reprezentálta a kort.

Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás

A „Katonaruhák és ünnepi viseletek” c. kiállított anyag után két állandó kiállítást is megszemléltünk, mégpedig a Hajdúnánást jellemző „Szalmás” és a paraszti kultúrát bemutató „Ekés – földmíves” kiállítás anyagait.

Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás
Kiállítás

A szebbnél szebb ruhadarabok és az állandó kiállítás anyagai betekintést adtak egy történelmi kor életviteléről, eszközeiről, egyes korok gondolkodásmódjáról. Sok-sok ismerettel gazdagodva tértünk haza.

Karcagi Márta / művelődésszervező

2018.12.20.

Karácsonyi ünnepség a Fehér Bot Alapítványnál

Karácsony

2018. december 14-én Hajdúdorogon a Görög Demeter Művelődési Ház TIT termében rendezte meg ügyfeleinek és munkatársainak a Fehér Bot Alapítvány karácsonyi ünnepségét.
Mint tudjuk, a KARÁCSONY Jézus születésének és a szeretetnek az ünnepe. E nap estéjén díszítik fel az emberek a karácsonyfát otthonaikban. A fenyő már az emberiség őskorában is mágikus jelkép volt. Örökzöld ágai hirdették a téli napforduló ígéretét, a meleg, a fény visszatértét a földre, a fák kizöldülését, az élet újjászületését.

Karácsony

A gyertyagyújtás már az ünnepet megelőző hetekben megtörténik. Ezt az időszakot nevezzük ADVENTNEK, várakozásnak. JÉZUS, a Messiás érkezését, a fény érkezését várjuk.
Ezt a történetet elevenítették meg egy szép „Pásztorjátékkal…” a hajdúdorogi Szent Bazil Görög Katolikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói. A csodálatos történeten keresztül ismerhettük meg Mária, József és a kisded JÉZUS történetét, akiket nagy szeretettel köszöntöttek ajándékaikkal a pásztorok és a három királyok. A gyerekek szebbnél-szebb dalokkal, furulyajátékkal és versekkel színesítették és tették ünnepibbé a karácsonyi hangulatot.

Karácsony
Karácsony
Karácsony

Karácsony

Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere is megtisztelt bennünket jelenlétével, majd ünnepi beszédében kiemelte az alapítvány működésének fontosságát és elismerően fogalmazott az itt folyó az ügyfelek felé nyújtott segítő munkáról. Említést tett az önkormányzat és az alapítvány szoros munkakapcsolatáról és támogatásáról biztosította az alapítványt a jövőben is, majd kellemes ünnepeket és boldog új eszezendőt kívánt minden jelenlévőnek!


Az ünnepség végén a várva-várt tombolasorsolásra is sor került, hiszen sok-sok apró ajándék és a fenyőfa is gazdára talált. Köszönet a szép műsorért a hajdúdorogi Szent Bazil Görög Katolikus Általános Iskola 4. osztályos tanulóinak és felkészítő pedagógusainak, hisz megszépítették ügyfeleinknek az ADVENTET.

Karácsony

Karcagi Márta / művelődésszervező