Hírek

2018.03.08.

Regélő régió

Felhívás részvételre, nevezésre!

A Gábor József Kulturális Alapítvány, a Fehér Bot Alapítvány
és a debreceni Méliusz Újkerti Fiókkönyvtár meghirdeti
2018. április 13-án (péntek) 14 órára
a Költészet napja alkalmából megrendezésre kerülő

„Regélő régió”

vers, próza és mesemondó versenyét
a Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei sorstársak illetve
a Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola diákjai körében.
A résztvevők csak egy kategóriában indulhatnak
(minimum 5, maximum 10 perces időkeretben).

A rendezvény helyszíne:

Méliusz Újkerti Fiókkönyvtára (Debrecen, Jerikó u. 17-19.)

Várjuk azon vak és gyengénlátó embertársaink jelentkezését (korhatár nélkül), akik kedvet és tehetséget éreznek magukban amatőr kategóriájú előadóművészi produkciók bemutatására.

A nevezéseket 2018. április 09-ig várjuk a
martusy64@gmail.com e-mail címre
illetve alapítványunk támogató szolgálatainál és rehabilitációs központjainál.

Jó felkészülést kívánunk!

• a Gábor József Kulturális Alapítvány kuratóriuma
• és a Méliusz Újkerti Fiókkönyvtár szervezői

2018.01.26.

Neked MUNKA, nekem ÁLOM

Álompár

Álompárok kerestetnek!
Egy különleges nyílt nap fogyatékos embereknek
Sajtóközlemény

Hajdúdorog, 2018. január 26. – A Salva Vita Alapítvány a Fehér Bot Alapítvánnyal és más szervezetekkel együttműködve idén 2018. március 20-23. között szervezi meg hazánkban a Neked MUNKA, nekem ÁLOM napot. E különleges nyílt nap célja, hogy a jelentkező fogyatékos emberek megismerhessék azt a munkahelyet, munkakört, amiről mindig is álmodtak. A program előkészítése már zajlik, az alapítvány várja a programra nyitott munkáltatók és az érdeklődő fogyatékos emberek jelentkezését.
Írországban már évek óta sikeresen működik a Job Shadow Day, amely napon a dolgozni vágyó fogyatékos emberek kipróbálhatják magukat „álommunkájukban”. 2015-ben először, Európa több országában is megrendezésre került ez az érzékenyítő program, ugyanazon a napon.
A programba bekapcsolódó munkáltatók esetében nem csak a cég mutatkozik be az érdeklődő fogyatékos embereknek, hanem mindig egy-egy konkrét munkakört ellátó munkavállaló, egy házigazda is. Ő fogadja a fogyatékos munkavállalót, aki az ő munkanapját követheti nyomon. Reményeink szerint ezen a napon a napi rutin mellett különböző érdekes, különleges tevékenységekbe is betekinthetnek majd a szerencsés résztvevők. A jelentkezőket tapasztalt mentorok kísérik a munkahelyekre az résztvevőket, majd a helyszínen egész nap hozzáértő támogatást biztosítanak.
Bízunk abban, hogy sokan jelentkeznek a programba, és még többekhez eljut majd a Neked MUNKA, nekem ÁLOM híre. Bár ennek a nyílt napnak nem célja, hogy konkrét állásajánlatok szülessenek, mégis újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékos emberek megismerésében, elfogadásában, elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni.
A programba a www.nekedmunka.hu honlapon online formában elérhető regisztrációs lap kitöltésével, valamint a Fehér Bot Alapítvány irodáiban lehet jelentkezni.

Szabó Krisztina
Fehér Bot Alapítvány
4087 Hajdúdorog, Fogadó u. 3-5.
06-30-825-3038

Baranyai György
Fehér Bot Alapítvány
4024 Debrecen, Kossuth u. 42. IV. emelet
06-30-630-4781


A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja. FOGLALKOZTATÁS2017/B/1; Szerződésszám: 1816/5/2017


Álompár
Álompár
Álompár
2018.02.02.

Színházi előadás

2018. január 27-én a Fehér Bot Alapítvány Esélyegyenlőségi klub tagjai a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Illatszertár… című darabját tekinthették meg.
László Miklós békebeli romantikus komédiája igazi örökzöld, amely egyike azon kevés magyar vígjátéknak, amely a határokon túl is sikert sikerre halmoz. Népszerűsége lassan száz éve töretlen a nemzetközi porondon is. A szerelem hálójában fergeteges szerelmi párviadalok, vívódások állnak. A karácsony előtti nosztalgikus történetben egy drogéria agyonhajszolt alkalmazottai keresik a párjukat, és helyüket az életben, sok más magányos, elfoglalt emberhez hasonlóan.

Színház
Színház
Színház

De mi történik akkor, ha a vágyott igazi nagy Ő, mégsem az Óperenciás tenger túlpartján él, hanem nagyon is mellettünk, akár a közvetlen közelünkben, olyannyira, hogy eleinte azt hisszük, el sem bírjuk viselni?
László Miklós különös finomsággal megrajzolt karakterei bölcs, ellenállhatatlan humorú, a szerelem megannyi árnyalatát felvonultató érzékeny ábrázolásmódú személyek. A darab egy kristály áttetszőségét idéző struktúrája, hozzájárul ahhoz, hogy újra és újra felfedezzük magunknak Asztalos úr és Balázs kisasszony magával ragadó és elgondolkodtató történetét életről, önmagunkról, szerelmeinkről és csalódásainkról.
A nézőket kacagtató előadás, igazi kikapcsolódást nyújtott az ott jelen lévő közönségnek.
A budapesti AKKU (az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért) Egyesülettel karöltve sikeres színpadbejárással - mi látássérült nézők, - közelről megtapasztalhattuk tapintás útján a vígjátékban szerepeltetett, alkalmazott korhű tárgyakat, mint pl.: pénztárgép, telefon, illatminták, revolver, kozmetikai tükör, pénzeszközök, mű hó, stb., sőt találkozhattunk az előadás néhány vezető színészével is.

Színház
Színház
Színház

Színház
Színház

Az előadást segítő audio narrációs eszközök igazi segítséget biztosítottak ügyfeleink számára, hogy az előadás számukra is élvezhetővé váljon.
Köszönet illeti az AKKU Egyesület munkatársainak, - közöttük is, Petneházy Emőke - munkáját, akikkel már második éve tart az együttműködés.
Ők azok, akik megteremtik a fogyatékkal élők számára az akadálymentesítés eszközeivel, hogy a kultúra mindenkié.

Színház

Karcagi Márta / művelődésszervező