Hírek

2017.05.08.

Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program

álom munka

álom munka

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program egy új kezdeményezés Magyarországon, amely lehetőséget ad fogyatékos emberek és munkáltatók kötetlen találkozására egy nyílt nap keretében. Program célja nem a munkaközvetítés, hanem lehetőség nyújtása személyes találkozásra, egymás megismerése és kölcsönös tapasztalatszerzésre, mert tapasztalataink szerint a fogyatékosságot övező félelmek és bizonytalanságok legsikeresebben személyes találkozással változtathatók meg.


E speciális napon a programra jelentkező fogyatékos emberek eltölthettek egy napot egy számukra érdekes, általuk választott munkahelyen, munkakörben, egy napra kipróbálhatják álmaik munkáját. A programba bekapcsolódó munkáltatónál egy házigazda fogadja a fogyatékos résztvevőt, az ő munkanapját követheti nyomon a jelentkező. A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napon nem hagyjuk magukra a résztvevőket, tapasztalt mentorok kísérik a munkahelyekre a jelentkezőket, és támogatják a helyszínen a folyamatot. A program minden résztvevőjét előzetesen is felkészítjük a nagy találkozásra.

álom munka

Az első Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap 2015 tavaszán került megszervezésre Budapesten egyszerre 15 helyszínen. A megvalósult álmok köre rendkívül széles volt: futballedző, sportriporter, fotós, televíziós műsorvezető, agykutató, tervező mérnök, állatkerti gondozó, szépségtanácsadó, kutyakiképző, énekes, bűnügyi laboráns és még egyéb szakmákban próbálhatták ki magukat a résztvevők. Minden helyszínről fotó dokumentáció készült, mely a http://nekedmunka.hu/galeria/oldalon megtekinthető.


A program indulásakor hosszú távú tervünk volt, hogy a következő években vidéki partnerszervezetek segítségével országos méretűvé szélesítsük a programot.
E törekvésünk eredményeként 2016. április 27-én, a következő Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napon már Budapest mellett öt vidéki helyszínen is megrendezésre került az esemény, és több mint 40 személyes találkozást tudtunk megszervezni, 43 álmot tudtunk valóra váltani partnereinkkel együtt Magyarországon.
A Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Szekszárdon megszervezett Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap képei a http://nekedmunka.hu/neki-alom/ oldalon tekinthetők meg.

álom munka

A programmal együttműködő, a fogyatékos résztvevőket fogadó munkáltatók köre rendkívül széles.
Az együttműködő munkáltatókról itt tájékozódhat:
http://nekedmunka.hu/neki-munka-2/budapesti-munkaltatok-2015-2016/
A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap minden helyszínen nagy sikert aratott és nagy hatással volt mind a vezetőségre, mind az ott dolgozókra.


A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap mindkét évben nagy médianyilvánosság mellett zajlott, mert célunk volt, hogy a programot és annak céljait ismertté tegyük, és ezzel is előmozdítsuk a fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségét az élet minden területén.

álom munka

A programról született médiamegjelenések a http://nekedmunka.hu/sajto/sajto-2015/ és a http://nekedmunka.hu/sajto/sajto-2016/ oldalon követhetők nyomon.
Programmal kapcsolatos kisfilmjeink megtekinthetők a http://nekedmunka.hu/videok/ oldalon.


2017-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatása révén mind a 19 megyében és Budapesten is megszervezésre kerül a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program. A cél, hogy legalább 200 fogyatékos ember próbálhassa ki magát 200 különböző munkahelyen egy különleges, nyílt nap keretében.

álom munka

Hogy néz ki egy tipikus Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap?


• Találkozás, köszöntés a munkahelyen
• A munkahely rövid bemutatása
• A fogyatékos résztvevő bemutatkozása
• Körbevezetés a munkahelyen, konkrét munkakör feladataiba bepillantás, kérdések és válaszok
• A belső mentor személyes története
• Szünet – mindenképpen jó, ha egy szokásos kávészünetben is részt vehet a látogató, találkozhat más kollégákkal is, beszélgethet velük kötetlen formában
• A belső mentor napjának követése („shadowing”) – a fogyatékos résztvevő „árnyékként követi” a belső mentort munkája közben, aki igyekszik őt minél több feladatba bevonni, minél többet megmutatni számára a napi feladatokból.
• A nap lezárása

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napon a fogyatékos résztvevők körülbelül 11.00 órára érkeznek a munkahelyre. A munkahely meglátogatását megelőzi e nap reggelén tartott sajtótájékoztató, melyre minden olyan munkáltatót várunk, aki részt vesz házigazdaként a programban, és időt tud szakítani a részvételre.

További információ: www.nekedmunka.hu

Szabó Krisztina
Fehér Bot Alapítvány
06-30-825-3038

Baranyai György
Fehér Bot Alapítvány
06-30-630-4781


álom munka
álom munka
álom munka
álom munka


2017.05.08.

EsélyNap

Esélynap

2017-ben a Fehér Bot Alapítvány érdekvédelmi szervezetekkel együtt havi szinten Esély-Köröket kezdett tartani. Az Esély-Körök célja egymás programjainak megismerése, valamint közös projektek tervezése. Így született meg első közös rendezvényünk, a 2017. május 4-én megtartott EsélyNapunk.


Az esemény célzottan az egészséges életmódra és a mindenki számára való elérhetőségre volt kihegyezve, de egyúttal célunk volt még, hogy egy kellemes napot töltsünk együtt barátaink körében.

Esélynap

Az eseményt Dr. Kovács Krisztián, az Egyenlő Bánásmód Hatóság Hajdú-Bihar Megyei képviselője nyitotta meg, melyben elmondta, ritkán tapasztal ilyen nagy jelenlétet hasonló eseményeken. A délelőtt a Vár a Munka! FOF2016/7 projektünk keretében megrendezésre kerülő World Caféval vette kezdetét. A különböző témaasztaloknál a partnerszervezetek képviselői voltak a témavezetők. Velük a rendezvény vendégei beszélgethettek az elérhetőségről, céljaikról, de mindennapi elfoglaltságukról is, ezzel segítve, hogy személyesebb keretek között is megismerhessék egymást.

Esélynap

Felmerültek a foglalkoztatás kérdései is, mint pl.: - mi az ami lehetővé teszi a foglalkoztatást, melyek a nehezítő tényezők. Fontos kérdés volt a szabadidő hasznos eltöltése, illetve az is, hogy hogyan lehet megszólítani az egyesületek tagságát. A Fehér Bot Alapítvány asztalánál az egyes emberek céljai voltak terítéken, - ki mit és hogyan szeretne elérni az életben? A különböző témák után az érdeklődők számára 10, 15 perc állt a rendelkezésre, hogy kifejthessék véleményüket, meghallgathassák mások elképzeléseit is. Az idő letelte után átülhettek másik asztalhoz.
Mindeközben az Ifi Klubban megtekinthető volt a Speciális Sporteszköz kiállítás, ahol az érdeklődök, megtudhatták hogyan kell bocciazni, milyen egy akadálymentes társasjáték és sakkozhattak is egymással vagy akár egy európai szinten sikeres hallássérült sakkozóval is összemérhették tudásukat.
11 órától előadások és kiscsoportos tevékenységek vették kezdetüket. Az Ifi Klubban elkezdődött a torna Király Enikő vezetésével. A visszajelzések alapján többen el fognak kezdeni gyógytornára járni a rendezvény hatására.

Esélynap
Esélynap
Esélynap

12 órától Szebenszki Erzsébet tartott előadást az egészséges táplálkozás témakörében.
A World Café Lightban érdekes előadások zajlottak minden órában. Először az Ifjúság Utcai Fiatalok zenés kórusát hallgathatták meg a jelenlévők, melyet tapsvihar zárt. A délutánt a Vak-Sikk Tánccsoport két rangidős tagja Puskás Anett és Kállai Kristóf tánca nyitotta meg. Az előadás címe Tünde és Dániel volt, ugyanis egy esküvői táncot mutattak be a közönségnek, melyet az előadás címében szereplő két személy ihletett.
Délután folytatódtak az előadások.

Esélynap

A Vesebetegek Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete és a Hajdúsági Diabétesz Egyesület előadását hallgathatták meg azok, akik a Zöld terembe érkeztek. Illetve az aktívabb szórakozást Szufelják János zárta táncházával.
A napot a Galéria teremben tartott stand-up comedy előadásokkal zártuk. Először Fóris Norbert lépett a porondra, majd Sulyok Péter aratott nagy sikert mindennapi humoros történeteivel.

Esélynap
Esélynap
Esélynap
Esélynap

Köszönjük a Debreceni Ifjúsági Háznak, hogy a kezdetektől fogva támogatta a rendezvényt, ezzel is mutatva, milyen fontos számukra is az esélyegyenlőség.
Továbbá köszönjük mindenkinek, aki jelenlétével megtisztelte a rendezvényt, illetve valamilyen módon elősegítette a rendezvény sikerességét!
A napon több mint 150 fő vett részt. Bízunk benne, hogy eseményünk hagyományteremtő lesz, s jövőre ugyanúgy találkozhatunk, hasonló keretek között.

Puskás Anett és Baranyai György

2017.04.25.

Szavamat adom...

szavamat adom

Szavamat adom... közéleti irodalmi délután

A tavaszi "Szavamat adom...", közéleti - irodalmi délutánt 2017. április 21–én rendezte meg a Gábor József Kulturális Alapítvány karöltve a Fehér Bot Alapítvánnyal és a Méliusz Újkerti Fiókkönyvtárával.Vendégeink voltak a délután folyamán:

- Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke
- Dr. Mazsu János, a DMJV Polgármesteri Hivatal tanácsnoka
A beszélgetést, mint mindig Rózsa Dezső vezette.
A két politikus mesélt életútjáról, hogy hogyan kerültek közel a város vezetése közben a politikához, majd megosztották a hallgatósággal legkedvesebb irodalmi csemegéjüket.

szavamat adom


szavamat adom

Pajna Zoltánról megtudtuk, hogy építésznek tanult, s mellette nagyon szerette a futballt, sőt önkénteskedett is fiatalabb korában. A rendszerváltás után kezdett politizálni és a debreceni közéletbe annak véráramába belekerülni. Kampányfőnök volt a FIDESZ köreiben, majd 1998-tól Kósa Lajos polgármester úrral építgették a Debreceni Önkormányzat új vezetésével a várost. Ekkor volt alpolgármester Dr. Mazsu János úr is.
Fiatal gyermekként a Fogyatékkal Élők Otthona előtt járt el nap, mint nap, így a fogyatékos emberekkel való kapcsolata onnan eredeztethető. Az a meggyőződése, hogy a fogyatékkal élőknek sokkal több az energiája, mint az átlagembernek, ezért csodálja törekvéseiket.Az ép társadalomnak a nyitottságon kell, hogy legyen a hangsúly az elfogadás irányába. A vélemények meghallgatása, és azok elfogadása, olykor - olykor ütköztetése is fontos. 1998-2014-ig települési képviselő is volt, így az emberekkel való kapcsolattartás, kommunikáció fontosságára hívta fel a figyelmet. A területfejlesztésekben gazdasági tapasztalatait is hasznosította, így az UNIÓS források megszerzéséhez is elengedhetetlenül szükségesek voltak a már meglévő tapasztalatok a pályázatok terén. A Megyei Önkormányzaton belül jó kommunikációs csapattal dolgozik együtt, aminek eredményeként sikereket értek el. Mottója, hogy – „Teljesítmény nélkül nem lehet senki sem sikeres!”, - ez sajnos a politikában nem így van!
Vass Albert: Üzenet haza című versét osztotta meg a közönséggel.

szavamat adom

Dr. Mazsu János, magyar és történelem szakos középiskolai tanár végzettségét illetően. Később a társadalomtudományok felé orientálódott, történettudományi karon végzett a Kossuth Lajos Tudomány Egyetemen. Gazdaság és társadalomtörténetet, majd kulturális történetet kutatott. Történeti kutatásokat végez napjainkban is.
A 80-as évek közepén a magyar értelmiség társadalom történetét kutatta, akkor még közélettel – politikával nem foglalkozott. 1986 és 87-ben került ki ösztöndíjjal az USA-ba, ahol folytatta kutatásait. A rendszerváltozás, mint fogalom, nem más, mit a diktatúrából a demokráciába való átmenet a 90-es évek folyamán.Debrecen, mint iskolaváros nagy hagyományokkal, kultúrával rendelkezik, de a rendszerváltás időszakában a kultúra piaci átrendeződése is megtörtént, ez az időszak számára nehéz volt. Nincs teljesítmény a politikában és a kultúrában sem. 1989 után a debreceni polgárok szemléletében is megmutatkozott a változás. Ekkor a közéletben fontos szerepeket, pozíciókat töltött be, ekkor Debrecen város alpolgármestere, s e mellett az egyetemen is tanított. Ma már nyugdíjasként megválaszthatja, hogy igazán mivel szeretne foglalkozni. Így legfőképpen a kutatási munkák kötik le, hiszen az értelmiség társadalomtörténetével foglalkozik ma is. Nemzetközi konferenciákon beszél kutatási eredményeiről, sokszor utazik a világ számos országába, főként Amerikába. Ott kapcsolati tőkét kovácsolt a 90-es évek elejétől, így a testvérvárosi kapcsolatokat építgette. A mai politikai rendszerben csak a történettudomány terén tud objektív lenni. Itt a szakszerűségen és a módszertani alapok kiforrottságán van a hangsúly. Míg a történetírá s terén, a tradíciók, a múlt és jelen kutatása ad választ a közösségi kérdésekben. Fontos megvizsgálni, hogy a tradíciókból mi az, ami követhető, újra gondolható, a ma emberének, de a legfontosabb az értékek megtalálása, megőrzése. Debrecen Európa Kulturális Fővárosa lehet 2023-ban, hiszen a Cívis város nagy kulturális központ, hatalmas értékekkel minden tekintetben. Ezt a kezdeményezést ő is pártolja és menedzselésében közvetlenül is részt vesz. Szabó Magda: Ókút… című művéből a Debrecen várost bemutató történetet olvasta fel, abból is azt a részt, amely a Városházát mutatta be.

Karcagi Márta / művelődésszervező