Hírek

2017.05.17.

Gyászol a debreceni művészvilág, elhunyt Burai István festő és grafikus művész

Debrecen – Váratlan hirtelenséggel érkezett a hír, meghalt a debreceni művészvilág egyik legjelentősebb alakja, Burai István, festő és grafikus művész. 66 éves volt.

Felsorolni is nehéz lenne, hol, s merre szerepelt már Burai István tárlatokon alkotásaival, a lista bele sem igen férne egyetlen cikkbe. Rengeteg egyéni kiállítása volt a művésznek Debrecenben, valamint a megye több településén, többek között Hajdúdorogon is a Fehér Bot Alapítvány közreműködésével. Külföldön is többször bemutatták alkotásait, kiállított például Bécsben, Innsbruckban, Salzburgban,Svájcban, Japánban és Tenerifén is. Egyéni tárlatai mellett több csoportos kiállításon is szerepeltek művei itthon és külföldön egyaránt.

gyász

Burai István (Fotó: P. Vass Dániel, forrás: burais.eoldal.hu)

Művészeti tanulmányait képzőművészeti szabadiskolában végezte. 1969-1985 között tagja volt a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Körnek és Stúdiónak, ahol Félegyházi László és Bíró Lajos voltak mesterei. 1988-től a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete grafikus szakosztályának illetve Országos Választmánynak tagja.
1998 óta a Magyar Képző-és Iparművészek Szövetsége festőszakosztályának, 2002 óta a Magyar Festők Társaságának tagja, emellett egyik alapítója a Művészek- és Műpártolók Debreceni Egyesületének, az Ajtósi Dürer Grafikai Egyesületnek pedig alelnöke. 1990-1993-ig a Hajdúböszörményi, 2001-2005-ig a Hortobágyi művésztelep vezetője.
Burai István 2006-ban Csokonai díjjal és Holló László-díjjal tüntették ki, 2009-ben a Tavaszi Tárlaton megkapta Debrecen város díját. Ugyan ebben az évben dr. Szabó Miklós, a Fehér Bot Alapítvány néhai elnökétől a Braille emlékplakett kitüntetést is megkapta, tapintható tárlatának elismeréseként, mely egy vándor kiállítás volt minden olyan településen, ahol az alapítványnak érdekeltségei voltak. Számtalanszor nyert el Debrecenben művészeti ösztöndíjakat. Munkásságát a Magyar Arany Érdemkereszttel is elismerték.
Tavaly januárban írtuk, hogy műveit rendhagyó debreceni kiállítóhelyek táborát gyarapító Képnézegető Galériában is láthatta a közönség a Belvárosi Kézműves Étkezdében, a Bajcsy-Zsilinszky utcai Both-Dega Imbiszben.

(dehir.hu)

2016-ban a 20 éves fennállását ünneplő Fehér Bot Alapítvány születésnapi kiállításán is szerepeltek képei a Romanek Inka, Burai István és László Ákos tapintható tárlatán, amely a képzőművészetet volt hivatott közelebb vinni a vak és látássérült emberekhez.

Hiánya mindannyiunknak nagy veszteség.
Nyugodjon békében!

2017.05.08.

Álompárok kerestetnek!
Egy különleges nyílt nap fogyatékos embereknek
Sajtóközlemény

álom munka

Hajdúdorog, 2017. május 8. – A Salva Vita Alapítvány a Fehér Bot Alapítvánnyal és több más szervezettel együttműködve idén május 30. és június 02. között szervezi meg hazánkban a Neked MUNKA, nekem ÁLOM Napot. A már több éve sikeresen működő program idén Budapesten és az ország minden megyéjében megrendezésre kerül. E különleges nyílt nap célja, hogy a jelentkező fogyatékos emberek megismerhessék azt a munkahelyet, munkakört, amiről mindig is álmodtak. A program előkészítése már zajlik, az alapítvány várja a programra nyitott munkáltatók és az érdeklődő fogyatékos emberek jelentkezését.
A program Írországban már évek óta sikeresen működik Job Shadow Day elnevezéssel, amely napon a dolgozni vágyó fogyatékos emberek kipróbálhatják magukat „álommunkájukban”. több éve Európa több országában is megrendezésre került ez az érzékenyítő program, több országban DUOday néven meghirdetve.
A programba bekapcsolódó munkáltatók esetében nem csak a cég mutatkozik be az érdeklődő fogyatékos embereknek, hanem mindig egy-egy konkrét munkakört ellátó munkavállaló, egy házigazda is. Ő fogadja a fogyatékos munkavállalót, aki az ő munkanapját követheti nyomon. Reményeink szerint ezen a napon a napi rutin mellett különböző érdekes, különleges tevékenységekbe is betekinthetnek majd a szerencsés résztvevők. Tapasztalt mentorok kísérik a munkahelyekre a résztvevőket, majd a helyszínen egész nap hozzáértő támogatást biztosítanak.
Bízunk abban, hogy sokan jelentkeznek a programra, és még többekhez eljut majd a Neked MUNKA, nekem ÁLOM Nap híre. Bár ennek a nyílt napnak nem célja, hogy konkrét állásajánlatok szülessenek, mégis újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékos emberek megismerésében, elfogadásában, elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerő-piacon elhelyezkedni.
A programra a Fehér Bot Alapítvány irodáiban lehet jelentkezni.

4087 Hajdúdorog Fogadó u. 3-5.
Szabó Krisztina
Fehér Bot Alapítvány
06-30-825-3038

4024 Debrecen Kossuth u. 42. 4. em.
Baranyai György
Fehér Bot Alapítvány
06-30-630-4781


A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja. A pályázat kódszáma FOGLALKOZTATÁS2016/D/1. Szerződésszám: 200/4/2017

álom munka
álom munka
álom munka
álom munka


2017.05.08.

Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program

álom munka

álom munka

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program egy új kezdeményezés Magyarországon, amely lehetőséget ad fogyatékos emberek és munkáltatók kötetlen találkozására egy nyílt nap keretében. Program célja nem a munkaközvetítés, hanem lehetőség nyújtása személyes találkozásra, egymás megismerése és kölcsönös tapasztalatszerzésre, mert tapasztalataink szerint a fogyatékosságot övező félelmek és bizonytalanságok legsikeresebben személyes találkozással változtathatók meg.


E speciális napon a programra jelentkező fogyatékos emberek eltölthettek egy napot egy számukra érdekes, általuk választott munkahelyen, munkakörben, egy napra kipróbálhatják álmaik munkáját. A programba bekapcsolódó munkáltatónál egy házigazda fogadja a fogyatékos résztvevőt, az ő munkanapját követheti nyomon a jelentkező. A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napon nem hagyjuk magukra a résztvevőket, tapasztalt mentorok kísérik a munkahelyekre a jelentkezőket, és támogatják a helyszínen a folyamatot. A program minden résztvevőjét előzetesen is felkészítjük a nagy találkozásra.

álom munka

Az első Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap 2015 tavaszán került megszervezésre Budapesten egyszerre 15 helyszínen. A megvalósult álmok köre rendkívül széles volt: futballedző, sportriporter, fotós, televíziós műsorvezető, agykutató, tervező mérnök, állatkerti gondozó, szépségtanácsadó, kutyakiképző, énekes, bűnügyi laboráns és még egyéb szakmákban próbálhatták ki magukat a résztvevők. Minden helyszínről fotó dokumentáció készült, mely a http://nekedmunka.hu/galeria/oldalon megtekinthető.


A program indulásakor hosszú távú tervünk volt, hogy a következő években vidéki partnerszervezetek segítségével országos méretűvé szélesítsük a programot.
E törekvésünk eredményeként 2016. április 27-én, a következő Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napon már Budapest mellett öt vidéki helyszínen is megrendezésre került az esemény, és több mint 40 személyes találkozást tudtunk megszervezni, 43 álmot tudtunk valóra váltani partnereinkkel együtt Magyarországon.
A Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Szekszárdon megszervezett Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap képei a http://nekedmunka.hu/neki-alom/ oldalon tekinthetők meg.

álom munka

A programmal együttműködő, a fogyatékos résztvevőket fogadó munkáltatók köre rendkívül széles.
Az együttműködő munkáltatókról itt tájékozódhat:
http://nekedmunka.hu/neki-munka-2/budapesti-munkaltatok-2015-2016/
A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap minden helyszínen nagy sikert aratott és nagy hatással volt mind a vezetőségre, mind az ott dolgozókra.


A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap mindkét évben nagy médianyilvánosság mellett zajlott, mert célunk volt, hogy a programot és annak céljait ismertté tegyük, és ezzel is előmozdítsuk a fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségét az élet minden területén.

álom munka

A programról született médiamegjelenések a http://nekedmunka.hu/sajto/sajto-2015/ és a http://nekedmunka.hu/sajto/sajto-2016/ oldalon követhetők nyomon.
Programmal kapcsolatos kisfilmjeink megtekinthetők a http://nekedmunka.hu/videok/ oldalon.


2017-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatása révén mind a 19 megyében és Budapesten is megszervezésre kerül a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program. A cél, hogy legalább 200 fogyatékos ember próbálhassa ki magát 200 különböző munkahelyen egy különleges, nyílt nap keretében.

álom munka

Hogy néz ki egy tipikus Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap?


• Találkozás, köszöntés a munkahelyen
• A munkahely rövid bemutatása
• A fogyatékos résztvevő bemutatkozása
• Körbevezetés a munkahelyen, konkrét munkakör feladataiba bepillantás, kérdések és válaszok
• A belső mentor személyes története
• Szünet – mindenképpen jó, ha egy szokásos kávészünetben is részt vehet a látogató, találkozhat más kollégákkal is, beszélgethet velük kötetlen formában
• A belső mentor napjának követése („shadowing”) – a fogyatékos résztvevő „árnyékként követi” a belső mentort munkája közben, aki igyekszik őt minél több feladatba bevonni, minél többet megmutatni számára a napi feladatokból.
• A nap lezárása

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napon a fogyatékos résztvevők körülbelül 11.00 órára érkeznek a munkahelyre. A munkahely meglátogatását megelőzi e nap reggelén tartott sajtótájékoztató, melyre minden olyan munkáltatót várunk, aki részt vesz házigazdaként a programban, és időt tud szakítani a részvételre.

További információ: www.nekedmunka.hu

Szabó Krisztina
Fehér Bot Alapítvány
06-30-825-3038

Baranyai György
Fehér Bot Alapítvány
06-30-630-4781


álom munka
álom munka
álom munka
álom munka