Hírek

2017.06.21.

Neked MUNKA, nekem ÁLOM! beszámoló

álom munka

Beszámoló

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program egy olyan egyedi kezdeményezés Magyarországon, amely lehetőséget ad fogyatékos emberek és munkáltatók kötetlen találkozására. Meggyőződésünk, hogy az integráció és befogadás ügyét legjobban a személyes találkozások szolgálják.
A program célja, hogy 2017-ben legalább 200 fogyatékos ember próbálhassa ki magát 200 különböző munkahelyen e különleges nyílt nap keretében. Salva Vita Alapítvány Budapesten, vidéki civil szervezetek pedig minden magyar megyében lehetőséget biztosítanak a fogyatékos emberek és munkáltatók bekapcsolódásra. A sikeres találkozásokat felkészített mentorok segítik a helyszíneken.

A Fehér Bot Alapítvány 2017.05.30-2017.06.02. között valósította meg a Salva Vita Alapítvánnyal együttműködésben a Neked munka!Nekem álom elnevezésű projektet. A projekt során 16 fiatal próbálhatta ki álmai munkáját Hajdú-Bihar Megyében - 13 fő Debrecenben és 3 fő Hajdúnánáson. Minden fiatalnak nagyon tetszett a program nyújtotta lehetőség, amivel szívesen éltek és kipróbálták álmaik munkáját.

A programba bevont munkáltatók:Fogyatékos Személyek Ifjúság Utcai Nappali Intézménye; DataExpertServicesKft.;Debreceni Kutyaház Egyesület;Hajdú-Sansz Humánszolgáltató Nonprofit Kft.;Debrecen Megyei Jogú Város Járási Hivatal;Csokonai Színház;Debreceni Művelődési Központ-Újkert Közösségi Ház;Méliusz Juhász Péter Könyvtár Újkerti Fiókkönyvtára;Hajdú-Coop Zrt.;Hajdú-Bihar Megyei Rendőr Főkapitányság;Hajdúnánási Holding Zrt.;Hajdúnánási Gyógyfürdő;Orchidea Virág és Ajándék üzlet.
A programba minden fogyatékossági csoportból sikerült ügyfeleket bevonni, valamint részt vettek Támogatott Lakhatásban élők is.

Az Álomnapok megvalósítása 4 nap alatt zajlott le 13 helyszínen 13 fogyatékossággal élő fiatal részvételével.

Szerencsére sikerült a helyi sajtót is bevonni, a Hajdúnánási Televízió segítségével sikerült egy kb. 12 perces rövidfilmet is készíteni a hajdúnánási álomnapokról. Jelent meg cikk aprogramról a Haon-on, a Hajdúnánási Újságban és Police.hu-n is.

A fiatalok elmondása szerint ez egy nagyon jó kezdeményezés, hiszen olyan munkaköröket tudnak kipróbálni, ami számukra elérhetetlen. Ezeken a napokon olyan pozitív tapasztalatokat gyűjthetnek, amik erőt és energiát adnak a továbbiakban az álláskereséshez. Rádöbbennek arra, hogy némelyik általuk kipróbált munkakör elérhető számukra, csak kitartásra, esetleg további tanulásra, képzésre van hozzá szükség.
A munkáltatói tapasztalatok is nagyon pozitívak. Voltunk olyan munkáltatónál, aki még nem foglakoztat megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő személyeket. A program tapasztalatait figyelembe véve rájött arra, hogy el tudna képzelni a cégen belül olyan tevékenységet, munkakört, amiben tudna alkalmazni fogyatékossággal élő személyt. Minden részt vevő munkáltató kedvesen fogadta az oda érkező fiatal és arra törekedtek, hogy egyenrangú félként kezeljék őket. A legtöbb helyen mindenki kapott valami ajándékot, útravalóként jó tanácsot. Minden helyszínen törekedtünk arra, hogy a fogadó „mentorokat”megfelelően felkészítsük a fogyatékossággal élő fiatalok fogadására, ismerjék annak a fogyatékossági típusnak a jellemzőit, amivel találkoznak, milyen akadályok merülhetnek fel a találkozás kapcsán, kinek szükséges esetlegesen akadálymentes környezet.
Alapítványunk már második éve vesz részt a programban és minkét évnek nagyon pozitív tapasztalatai vannak.
Egyrészt nagyon kellemesen csalódunk az általunk megkeresett munkáltatókkal kapcsolatban. Egyre nyitottabbak, érzékenyebbek, befogadóbbak a célcsoportot illetően. Egyre több olyan nyílt-munkaerőpiaci vállalat van, ahol alkalmaznak megváltozott munkaképességű személyt és nem csak az ezzel járó kedvezmények miatt, hanem mert elhivatottak, érzékenyek ezzel a témával kapcsolatban.
Másodsorban egyre több a jelentkező a program iránt, egyre nagyobbak az álmok, de azt tapasztaljuk, hogy a legtöbben képességeihez és tudásához megfelelően „álmodnak”. Ez nagyon fontos, hiszen nagy a felelősségünk abban, hogy a hozzánk forduló fiatal ne kudarccal, lehangolva fejezze be a megálmodott napot, hanem feltöltődve, élményekkel gazdagon.

Néhány kép az idei Álomnapokról:

álom munka

Készítette:
Szabó Krisztina
Fehér Bot Alapítvány

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja. A pályázat kódszáma FOGLALKOZTATÁS2016/D/1. Szerződésszám: 200/4/2017

álom munka
álom munka
álom munka
álom munka


2017.06.08.

Meghívó kirándulásra

Hollókő - Szécsény

KIRÁNDULÁS MEGHIVÓ

2017. július 07. (péntek)

Terveink szerint 1 vagy 2 buszt indítunk (49-49 fővel), Molnár Attila buszaival
Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúnánás érintésével.

Kirándulás útiköltsége 2800/Ft./ fő. + 400 Ft/fő kastélybelépővel, 3200 Ft./fő
Fizetés határideje: 2017.06.30.

Autóbusz indulások:

- Hajdúböszörmény (Erdélyi utca, Varga kocsma, Baltazár út, Kálvin tér, Tyúk piac; Szoc. otthon ) reggel 06:00 órakor,
- Hajdúdorog ( Márka presszó, Nánási úti parkoló) reggel 06:45 órakor,
- Hajdúnánás (Dorogi utca, régi Profi parkoló,) reggel 7:00 órakor.

A nap programjai:

- Hollókő megtekintése: Hollókő – vár, Falumúzeum, Guzsajas ház és egyéb helyek
- Szécsény:Forgách kastély - Kubinyi Ferenc Múzeum

A visszautazás időpontja kb. 15 óra körül lesz.

Jelentkezés: Támogató Szolgálat irodáiban és munkatársainál

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Dr. Szabóné Bokis Edina
a Fehér Bot Alapítvány elnöke - Szolgálatvezető

2017.05.17.

Mutasd meg magad! régiós kulturális seregszemle Hajdúdorogon

Mutasd meg magad

2017. május 13-án, a Fehér Bot Alapítvány és a Hajdúsági Sorstársak Együtt Egymásért Egyesülete Hajdúdorogon, a Görög Demeter Művelődési Ház mozi épületében rendezte meg a Mutasd meg magad! régiós kulturális seregszemléjét az esélyegyenlőség jegyében.
Az Esélyegyenlőség Napját, minden év május 5-én ünnepeljük meg. Ezt a rendezvényünket megelőzte a debreceni Ifjúsági Házban tartott EsélyNap, melyet 5 partnerszervezet együttesen valósította meg 2017. május 04-én.


Így többek között:
- a Fehér Bot Alapítvány,
- a Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház,
- a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete,
- a Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete, és
- a Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete.

Az EsélyNap témája az egészséges életmód volt, mely egyenlő mértékben jár minden polgárnak, legyen idős, vagy fiatal, egészséges, beteg vagy fogyatékos személy.
Az ünnepi ráhangolódásra tökéletes alkalom nyílott ezen eseményen, amit követett a Mutasd meg magad! régiós kulturális seregszemle az esélyegyenlőség jegyében Hajdúdorogon.
Nagy odaadással és izgalommal készítettük elő a Kulturális Seregszemlét, hisz látássérült és más fogyatékkal élő ügyfeleink mutatták meg tehetségüket a nagy közönség előtt.
Hallhattunk szebbnél – szebb verseket, mesét, dalos produkciókat, de voltak táncos bemutatkozások is.

A rendezvényt Czifráné dr. Urgyán Ilona, Hajdúdorog Város Jegyzőasszonya nyitotta meg.

Mutasd meg magad

A közreműködők voltak:

Pércsi Lászlóné, Kéri Jánosné, Kincs Eszter, Fehér Klaudia, Nagy József, vers kategóriában. Fehérvári Sándorné, mese kategóriában.

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

Kéri János, Bíró Richárd, zene kategóriában.

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

Kapcsa Szabina, Szabó Anita, Marázi Zoltán, Karcagi Márta, és a hajdúnánási Segítséggel Élők Otthona lakói, ének kategóriában.

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

A Tiszaújvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Éltes Mátyás Iskola enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos 3-8. osztályos tanulói és a Nánási Vidám Asszonyok csoportja, tánc kategóriában mutatták meg tehetségüket.

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

A sokszínű színvonalas produkciók, bemutatkozások után egy finom slambuc ebédre hívtuk meg a jelen lévőket, ahol baráti beszélgetésekre és új barátságok kötésére kerülhetett sor.

Karcagi Márta / művelődésszervező