Hírek

2017.06.08.

Meghívó kirándulásra

Hollókő - Szécsény

KIRÁNDULÁS MEGHIVÓ

2017. július 07. (péntek)

Terveink szerint 1 vagy 2 buszt indítunk (49-49 fővel), Molnár Attila buszaival
Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúnánás érintésével.

Kirándulás útiköltsége 2800/Ft./ fő. + 400 Ft/fő kastélybelépővel, 3200 Ft./fő
Fizetés határideje: 2017.06.30.

Autóbusz indulások:

- Hajdúböszörmény (Erdélyi utca, Varga kocsma, Baltazár út, Kálvin tér, Tyúk piac; Szoc. otthon ) reggel 06:00 órakor,
- Hajdúdorog ( Márka presszó, Nánási úti parkoló) reggel 06:45 órakor,
- Hajdúnánás (Dorogi utca, régi Profi parkoló,) reggel 7:00 órakor.

A nap programjai:

- Hollókő megtekintése: Hollókő – vár, Falumúzeum, Guzsajas ház és egyéb helyek
- Szécsény:Forgách kastély - Kubinyi Ferenc Múzeum

A visszautazás időpontja kb. 15 óra körül lesz.

Jelentkezés: Támogató Szolgálat irodáiban és munkatársainál

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Dr. Szabóné Bokis Edina
a Fehér Bot Alapítvány elnöke - Szolgálatvezető

2017.05.17.

Mutasd meg magad! régiós kulturális seregszemle Hajdúdorogon

Mutasd meg magad

2017. május 13-án, a Fehér Bot Alapítvány és a Hajdúsági Sorstársak Együtt Egymásért Egyesülete Hajdúdorogon, a Görög Demeter Művelődési Ház mozi épületében rendezte meg a Mutasd meg magad! régiós kulturális seregszemléjét az esélyegyenlőség jegyében.
Az Esélyegyenlőség Napját, minden év május 5-én ünnepeljük meg. Ezt a rendezvényünket megelőzte a debreceni Ifjúsági Házban tartott EsélyNap, melyet 5 partnerszervezet együttesen valósította meg 2017. május 04-én.


Így többek között:
- a Fehér Bot Alapítvány,
- a Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház,
- a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete,
- a Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete, és
- a Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete.

Az EsélyNap témája az egészséges életmód volt, mely egyenlő mértékben jár minden polgárnak, legyen idős, vagy fiatal, egészséges, beteg vagy fogyatékos személy.
Az ünnepi ráhangolódásra tökéletes alkalom nyílott ezen eseményen, amit követett a Mutasd meg magad! régiós kulturális seregszemle az esélyegyenlőség jegyében Hajdúdorogon.
Nagy odaadással és izgalommal készítettük elő a Kulturális Seregszemlét, hisz látássérült és más fogyatékkal élő ügyfeleink mutatták meg tehetségüket a nagy közönség előtt.
Hallhattunk szebbnél – szebb verseket, mesét, dalos produkciókat, de voltak táncos bemutatkozások is.

A rendezvényt Czifráné dr. Urgyán Ilona, Hajdúdorog Város Jegyzőasszonya nyitotta meg.

Mutasd meg magad

A közreműködők voltak:

Pércsi Lászlóné, Kéri Jánosné, Kincs Eszter, Fehér Klaudia, Nagy József, vers kategóriában. Fehérvári Sándorné, mese kategóriában.

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

Kéri János, Bíró Richárd, zene kategóriában.

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

Kapcsa Szabina, Szabó Anita, Marázi Zoltán, Karcagi Márta, és a hajdúnánási Segítséggel Élők Otthona lakói, ének kategóriában.

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

A Tiszaújvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Éltes Mátyás Iskola enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos 3-8. osztályos tanulói és a Nánási Vidám Asszonyok csoportja, tánc kategóriában mutatták meg tehetségüket.

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

Mutasd meg magad
Mutasd meg magad

A sokszínű színvonalas produkciók, bemutatkozások után egy finom slambuc ebédre hívtuk meg a jelen lévőket, ahol baráti beszélgetésekre és új barátságok kötésére kerülhetett sor.

Karcagi Márta / művelődésszervező

2017.05.17.

Gyászol a debreceni művészvilág, elhunyt Burai István festő és grafikus művész

Debrecen – Váratlan hirtelenséggel érkezett a hír, meghalt a debreceni művészvilág egyik legjelentősebb alakja, Burai István, festő és grafikus művész. 66 éves volt.

Felsorolni is nehéz lenne, hol, s merre szerepelt már Burai István tárlatokon alkotásaival, a lista bele sem igen férne egyetlen cikkbe. Rengeteg egyéni kiállítása volt a művésznek Debrecenben, valamint a megye több településén, többek között Hajdúdorogon is a Fehér Bot Alapítvány közreműködésével. Külföldön is többször bemutatták alkotásait, kiállított például Bécsben, Innsbruckban, Salzburgban,Svájcban, Japánban és Tenerifén is. Egyéni tárlatai mellett több csoportos kiállításon is szerepeltek művei itthon és külföldön egyaránt.

gyász

Burai István (Fotó: P. Vass Dániel, forrás: burais.eoldal.hu)

Művészeti tanulmányait képzőművészeti szabadiskolában végezte. 1969-1985 között tagja volt a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Körnek és Stúdiónak, ahol Félegyházi László és Bíró Lajos voltak mesterei. 1988-től a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete grafikus szakosztályának illetve Országos Választmánynak tagja. 1998 óta a Magyar Képző-és Iparművészek Szövetsége festőszakosztályának, 2002 óta a Magyar Festők Társaságának tagja, emellett egyik alapítója a Művészek- és Műpártolók Debreceni Egyesületének, az Ajtósi Dürer Grafikai Egyesületnek pedig alelnöke. 1990-1993-ig a Hajdúböszörményi, 2001-2005-ig a Hortobágyi művésztelep vezetője.
Burai István 2006-ban Csokonai díjjal és Holló László-díjjal tüntették ki, 2009-ben a Tavaszi Tárlaton megkapta Debrecen város díját. Ugyan ebben az évben dr. Szabó Miklós, a Fehér Bot Alapítvány néhai elnökétől a Braille emlékplakett kitüntetést is megkapta, tapintható tárlatának elismeréseként, mely egy vándor kiállítás volt minden olyan településen, ahol az alapítványnak érdekeltségei voltak. Számtalanszor nyert el Debrecenben művészeti ösztöndíjakat. Munkásságát a Magyar Arany Érdemkereszttel is elismerték.
Tavaly januárban írtuk, hogy műveit rendhagyó debreceni kiállítóhelyek táborát gyarapító Képnézegető Galériában is láthatta a közönség a Belvárosi Kézműves Étkezdében, a Bajcsy-Zsilinszky utcai Both-Dega Imbiszben.

(dehir.hu)

2016-ban a 20 éves fennállását ünneplő Fehér Bot Alapítvány születésnapi kiállításán is szerepeltek képei a Romanek Inka, Burai István és László Ákos tapintható tárlatán, amely a képzőművészetet volt hivatott közelebb vinni a vak és látássérült emberekhez.

Hiánya mindannyiunknak nagy veszteség.
Nyugodjon békében!