Hírek

2017.09.19.

FEHÉRBOT NAPI MEGHÍVÓ

A Fehér Bot Alapítvány sok szeretettel meghívja
Önt és kedves családját, a Hajdúdorogon

2017. október 13-án (pénteken) tartandó
Fehérbot Napi rendezvényére


melynek helyszíne:
Móra Ferenc Általános és Művészeti Iskola díszterme.
Cím: Móra Ferenc Általános és Művészeti Iskola (Hajdúdorog, Tokaji út 5.)

A rendezvény programja:

- 16 órakor: ünnepi beszédet mond és kitüntetéseket ad át Dr. Szabóné Bokis Edina a Fehér Bot Alapítvány elnöke

- 16 óra 35 perckor: ünnepi műsort adnak a Móra Ferenc Általános és Művészeti Iskola zeneiskolás növendékei

A szállításánál Támogató Szolgálataink autói állnak ügyfeleink rendelkezésére térítés ellenében.

Rendezvényünkre minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!

Dr. Szabóné Bokis Edina
a Fehér Bot Alapítvány elnöke

2017.09.19.

Zene füleimnek című zenés irodalmi délután Debrecenben

zene

2017. szeptember 08–án, délután 14 órakor rendezte meg a Gábor József Kulturális Alapítvány Debrecenben, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Újkerti Fiókkönyvtárában a Zene füleimnek című rendhagyó zenés – irodalmi délutánját.
A rendezvényt támogatta a hajdúnánási Városi Önkormányzat Képviselő testülete.


zene

Közel 40 fő tisztelt meg bennünket érdeklődésével, hisz egy különleges hangulatú kikapcsolódás részesei lehettek. Dr. Csontosné Skara Ilona könyvtárvezető és Rózsa Dezső köszöntője után gyertyagyújtással emlékeztünk meg Bényei Józsefről, aki a napokban hunyt el. Bényei József, költő és publicista, a Hajdú – Bihari Napló főszerkesztője volt egykor. Sok éven át a Gábor József Alapítvány által rendezett „Regélő régió” költészetnapi rendezvényünk zsűritagjaként ismerhette meg a sorstársi közönség, hiszen jó indulatú tanácsaival és építő jellegű kritikáival segítette a szavalóinkat.

zene

A Zene füleimnek zenés–irodalmi délután meghívott előadói, Lakó Sándor és Szatmári Tony, ismert költők általuk megzenésített verseivel örvendeztették meg a hallgatóságot. Természetesen saját szerzeményeiket is előadták a közönség nagy örömére.
A beszélgetést, mint oly sokszor Rózsa Dezső vezette, aki életútjukról és munkásságukról kérdezte a két fiatal tehetséget.

zene

Lakó Sándor, 1971. június 20.-án született, sajnos koraszülöttként, ami vakságot idézett elő nála.
Sándor a Vakok Iskolájában tanult, ahol már gyermekként részt vett egy négyszólamú kórusban. Már kora gyermekkorában, a 70-es években kiderült énekes tehetsége, zene iránti fogékonysága. Ennek köszönhetően később a 90-es években a kulturális élet körforgásába került. Ekkor már a versek is nagyon érdekelték és szavaló versenyeket is nyert. Egy Bodaszőlői táborban zenés – kabaré műsorokat készítettek és adtak elő kortársaival, ami elindította a próza irányába is.


Nagy hatást gyakorolt rá Vincze Béla, a debreceni Más Mozaik Szociokulturális Egyesület elnöke, aki létrehozta a „Rock – Suli” nevezetű társaságot. Egy belgiumi nyári tábor alkalmával, amely integrált tábor volt, ép látók és látássérült fiatalok tanulhattak együtt hangszeres zenét. Sanyi a gitározást választotta, így Csuka Sándor, vezető gitártanár felkarolta, mert tehetségesnek tartotta. Az autodidakta pengetésből később komolyabb ismeretek szerzésére is sor került. Kabai Imre gitártanár, a klasszikus gitározás alaptechnikáit mutatta meg Sanyi számára. OSZK vizsgával is rendelkezik, ami állandó fellépésekre jogosítja az ország területén. A 2000-es évek elején, Somlyai István látássérült sorstárs kezdeményezésére és biztatására tette le ezt a vizsgát Payer András és Körmendi Vilmos zsűrizésével. Ezt követően a Gitaro Független Csoport állandó tagja lett, akikkel klubokban s egyéb rendezvényeken LGT és Tolcsvay dalokat adtak elő. Időközben szavaló versenyekre is járt mégpedig Geriné Jóna Ilona társaságában, ahol szép eredmények születtek. Felnőttként a zene és az irodalom szeretete kéz a kézben járt, így sokszor dolgozott együtt Rózsa Dezsővel is. A Helen Keller életét bemutató irodalmi műsor közreműködőjeként is megismerhettük, mely műsor 8 éven át bejárta az országot, de még a határon túlra is eljutott számos meghívás kapcsán. Megszámlálhatatlan zenés – irodalmi műsor fellépője volt, sőt az „Óda a fényhez” antológia bemutatóiban is láthattuk, hallhattuk. Tagja volt a Sunday Moped zenekarnak, akikkel szintén járták az országot.
Zenei palettáján Rózsa Dezső, József Attila, Csokonai Vitéz Mihály, Weöres Sándor megzenésített versei voltak hallhatóak.

A másik fiatal tehetség Szatmári Tony, aki Hajdúnánásról érkezett.
Őt a 20 éves fennállását ünneplő Fehér Bot Alapítvány tapintható tárlatán, a központi Fehérbot napi ünnepségen és a Versvarázs szavaló verseny közreműködőjeként ismerhette meg a sorstársi közönség.
Elmondása szerint, általános iskolai tanára Labanczné Fekete Mariann keltette föl az érdeklődését az irodalom és az irodalmi alkotások iránt.

zene

Gyermekkorában cselló tanszakon tanult a helyi zeneiskolában, de ez nem tartott sokáig. Nyolcadikos korában szüleitől kapott egy gitárt, amelyen szívesebben játszott a barátaival. Autodidakta módon tanulta a hangszer rejtelmeit, majd Debreceni László gitártanár megismertette a klasszikus gitározás alapjaival, technikáival. Közben Rock zenekarokat alapított, közülük is a legismertebb a Külön Kiadás zenekar. Később az irodalom felé is kacsingatott. Így 2015-ben és 2016-ban benevezett a „Kedv – Remények – Trillák” debreceni versmegzenésítő versenyre, ahol megzenésített verseivel első helyezett lett. Sokak bíztatására kezdett egyre inkább a versek megzenésítésével komolyabban foglalkozni, így született meg számos nagy költőnk (Kosztolányi Dezső, Ady Endre, József Attila, Nagy László) verseinek megzenésített változata, és Hajdúnánás városdala is. Rózsa Dezső „Rózsáim” című verses kötetével 2016-ban találkozott először, mely versek közül három vers ihlette meg. Ezekkel a megzenésített versekkel járja az országot, így Művelődési Házakban és Könyvtárakban örvendezteti meg a közönséget.
Záró gondolataiban tette föl a kérdést, - hogy mi szükség van a versekre, az irodalmi alkotásokra, mi lenne, ha nem lennének? - válasza egyértelmű volt: Szegényebbek lennénk nélkülük, hisz gondolatokat és érzelmeket keltenek mindenkiben, szüksége van az emberek lelkének a versekre, az irodalomra. - A zene felülemel mindenkin és átölel mindenkit!
Zenei palettáján: - Nagy László, Ady Endre, József Attila, Rózsa Dezső és saját szerzemények voltak hallhatóak.

Karcagi Márta
a Gábor József Alapítvány kuratóriumi tagja

2017.08.16.

Zene füleimnek c. zenés - irodalmi délután

A Gábor József Kulturális Alapítvány,
és a Méliusz Újkerti Könyvtára

Szeretettel meghívja Önt és kedves családját
a Zene füleimnek c. zenés – irodalmi délutánra

2017. szeptember 08-án, 14 órai kezdéssel
a Méliusz Újkerti Könyvtárba
(Debrecen, Jerikó u. 17-19.)

A rendezvényt támogatja:
Hajdúnánás Városi Önkormányzat
Képviselő testülete

Közreműködők:

Lakó Sándor /megzenésített versek
Szatmári Tony /megzenésített versek

A beszélgetést vezeti:
Rózsa Dezső

Minden érdeklődőt
szeretettel hívunk és várunk!