Hírek

2017.04.19.

Regélő régió

regélő régió

Regélő régió… a költészet napja alkalmából

A Gábor József Kulturális Alapítvány és a debreceni Méliusz Újkerti Fiókkönyvtár 2017. április 07-én, 14 órakor rendezte meg a Költészet Napja alkalmából a Regélő régió, vers, próza és mesemondó versenyét a látássérült kisdiákok és a Hajdú-Bihar megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei sorstársak körében.A megjelent kisdiákokat és a felnőtt versenyzőket illetve az értük izguló szülőket és meghívott kedves vendégeinket először Dr. Csontosné Skara Ilona, a könyvtár vezetője köszöntötte. A Költészet Napját, József Attila születésnapjára emlékezvén 1964 óta minden évben április hónapban ünnepeljük Magyarországon.
Irodalmi előadóestek, könyvbemutatók, költőtalálkozók, vetélkedők zajlanak országszerte. Diákok és felnőttek egyaránt nagy lelkesedéssel készülnek ilyenkor a különböző rendezvényekre. Már nyolcadik alkalommal rendeztünk mi is, vers, mese és prózamondó versenyt a Költészet Napja alkalmából, hogy a látássérültek maguk is megmutathassák szeretetüket az irodalmi alkotások iránt. Idén kilenc gyermek és nyolc felnőtt fogadta el meghívásunkat erre a jeles eseményre. A közismert költők, írók művei mellett, mint (Ady Endre, József Attila, Arany János, Lázár Ervin, Jankovich Ferenc, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső, Petőfi Sándor és Bényei József), a napjainkban oly népszerű informatikai világból is bemutatásra kerültek elbeszélések, saját ötlet alapján. Érdekes, humoros, olykor, olykor nagyon szakszerű, általunk is ismert informatikai kifejezésekkel tarkított történetek voltak ezek, amik a mai fiatalságot igazán foglalkoztatják. Természetesen ezek a történetek, elbeszélések, a gyermekek körében divatos virtuális világban való nagyszerű eligazodásukat mutatta be. Így pl.: a gyermekek között harmadik helyezett Huszti Barbara Dominika egy idegennel folytatott Facebook közösségi portálon történő cse tlés történetének lehettünk fültanúi. Később a felnőttek körében bemutatkozó Horváth Gáborné, aki szintén harmadik helyezést ért el, gyermeke Horváth Gábor, Game Over, avagy amikor a játék véget ér… című történetet mesélte el, megnevettetve a közönséget. A tisztelt zsűri tagjainak, most sem volt könnyű dolga (- dr. Bene Edit, DMJV Polgármesteri Hivatal Humán Főosztályának vezetője, - Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla szóvivője, - Papp József, Kós Károly- és Podmaniczky-díjas publicista), hiszen egy kivételesen színes bemutatkozásokból kellett kiválasztania a legjobbakat.

Helyezettek a gyermekek között:

I. helyezett: Deák Barbara 6. o.
II. helyezett: Bagdi Fruzsina 2. o.
III. helyezett: Huszti Barbara Dominika 8. o.

Helyezettek a felnőttek között:

I. helyezett: Petrus Anita
II. helyezett: Geriné Jóna Ilona
III. helyezett: Horváth Gáborné

regélő régió
regélő régió
regélő régió


A gyermek és felnőtt bemutatkozások között Kathona Mónika (a Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola énektanára), két tanítványával gyönyörű egyházi énekeket daloltak a húsvéti ünnepekre való ráhangolódásként.
A zsűri tagjai minden versenyzőnek szívből gratulált és további olvasásra, versek tanulására, történetek, elbeszélések írására sarkalta a jelenlévőket. Mindannyian adtak tanácsot a vállalkozó szellemű versenyzőknek, de ami a legfontosabb az olvasás szeretetére való figyelemfelhívás, mert olvasni jó, hisz a kultúra mindenkié!

Karcagi Márta / a Gábor József Alapítvány kuratóriumának tagja

2017.04.11.

EsélyNap

Az EsélyNapot 2017-ben az együttműködés szelleme hatja át. A rendezvényt ebben az évben Debrecenben 5 partnerszervezet együttesen valósítja meg: Fehér Bot Alapítvány, Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete, Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete, és a Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete.


Az EsélyNap témája az egészséges életmód, mely egyenlő mértékben jár minden polgárnak, legyen idős, vagy fiatal, egészséges, beteg vagy fogyatékos személy.


Az Esélyegyenlőség Napját minden év május 5-én ünnepeljük. Az ünnep ráhangolódására tökéletes alkalom nyílik ezen esemény keretében.


Az EsélyNap programja:
Helyszín: Debreceni Ifjúsági Ház
Időpont: 2017. május 4.


Galéria terem


9:00-9:10 Megnyitó – A napot megnyitja Dr. Kovács Krisztián, az Egyenlő Bánásmód Hatóság Hajdú-Bihar megyei képviselője


9:10-12:00 World Café – A Fehér Bot Alapítvány szervezésében különböző témaasztalokon érdekes témák kerülnek terítékre


12:00-15:00 Word Café Light


11:00-12:00 Ifjúság Utcai Fiatalok Énekkara


12:00-12:30 Vak-Sikk Tánccsoport


13:00-13:30 Stand-up comedy: Fóris Norbert


14:00-14:30 Stand-up comedy: Sulyok Péter


Zöld terem


11:00-11:30 Filmklub 1 – Dr. Nagyné Berke Mónika levezetésével 1-1 rövidfilm megtekintésére van lehetőség a fogyatékosság témaköreiből, melyet a film után közösen elemezhetik a résztvevők


11:30-12:00 Filmklub 2 - Dr. Nagyné Berke Mónika levezetésével 1-1 rövidfilm megtekintésére van lehetőség a fogyatékosság témaköreiből, melyet a film után közösen elemezhetik a résztvevők


12:00-13:00 Egészséges táplálkozás – Szebenszki Erzsébet dietetikus előadása


13:00-14:00 Népbetegségek terítéken: vesebetegség és cukorbetegség - A Hajdúsági Diabétesz Egyesület és a Vesebetegek Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Egyesületének előadása


Ifi Klub


9:30-11:00 Speciális sporteszköz kiállítás


11:00-12:00 Könnyű torna – Király Enikő gyógytornász vezetésével


13:00-14:00 Táncház Szufelják Jánossal és a Vak-Sikk Tánccsoporttal


A World Café Light-ban fakultatív programokra van lehetőség az egész nap folyamán:

-kerekesszék bérlés: kipróbálhatod magad, Te hogyan boldogulsz kerekesszékben

-fehérbot bérlés: kipróbálhatod, Te hogyan állod a sarat vak emberként

-élő könyvtár: kikölcsönözhetsz személyeket, akikkel elbeszélgethetsz egy tea, üdítő elfogyasztása mellett speciális életükről vagy az egyenlő bánásmódról

-könyvespolc projekt: bárki leülhet és olvashat egy jó könyvet, megnézheti milyenek a Braille könyvek, vagy akár hangoskönyvet is olvashat. Akinek olyan könyve van otthon, melyet már nem tud hova tenni, de kidobni se szeretné, azt most szívesen várják a Művésztér könyvespolcára


Az EsélyNapot 2017-ben a Debreceni Ifjúsági Házban valósítjuk meg, mely az udvarról kerekesszékkel és babakocsival is könnyedén megközelíthető, az épületben lift segíti a szintek közötti közlekedést.


Az eseményen 3 teremben párhuzamosan zajlanak programok, előadások. A létszám kalkulálásához mindenképp szükséges előzetes regisztráció, amit a puskas.anett@feherbot.hu mail címen lehet megtenni. Mi küldünk egy regisztrációs lapot, melynek kitöltésével és visszaküldésével válik érvényessé a jelentkezés.


A programokra jelentkezni lehet telefonon keresztül is a +36 30 688 7923-as telefonszámon hétfőtől-szerdáig 8:00-13:00 óra között.


A regisztráció határideje: 2017. április 26.


A rendezvényen minden program ingyenes!


Az EsélyNap támogatói a Debreceni Ifjúsági Ház, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Kft.


Az EsélyNap támogatói:

esélynap
esélynap
esélynap


Az EsélyNap megvalósítói:

esélynap
esélynap
esélynap
esélynap
esélynap


2017.04.05.

Mutasd meg magad!

A Fehér Bot Alapítvány és a Hajdúsági Sorstársak Egyesülete
Szeretettel meghívja Önt és minden tagtársát családjával együtt

2017. május 13-án délelőtt 9 órától
a Mutasd meg magad!
régiós, kulturális fesztiválra az Esélyegyenlőség jegyében.

Helyszín: Görög Demeter Művelődési Ház és Mozi épülete és udvara
Cím: 4087 Hajdúdorog, Böszörményi út 17.

A rendezvény a mozi nagyszínpadán és szabadtéren zajlik.
A régiós, kulturális seregszemle 10 órakor kezdődik, melyen
versekkel, énekszámokkal, magyar nótákkal, táncos és színi előadásokkal vagy
bármi más előadással lehet bemutatkozni a sorstársaknak.
(A színpadon egy személy maximum 5 percben,
egy-egy csoport 10-15 percben mutathatja be produkcióját.)

Jelentkezni a kulturális seregszemlére 2017. április 28–ig, az alapítvány
támogató szolgálatainál, rehabilitációs központjainál és az alapítvány
művelődésszervezőjénél Karcagi Mártánál lehet a
martusy64@gmail.com email címen.

A kulturális seregszemlét követően 12 - 13 óra között
egy finom slambuc egytálételre hívjuk meg a jelenlévőket.

Az ebédjegyek 1000 Ft/fő egységáron igényelhetők a támogató szolgálatok és
rehabilitációs központok munkatársainál 2017. május 08-ig.
Akik nem kérnek ebédet a részvételi jegy ára 500 Ft/fő.

Az utazás a támogató szolgálatok autóival (szállítási díj fizetése ellenében),
illetve a menetrend szerinti autóbusz és vasút igénybevételével lehetséges.

Dr. Szabóné Bokis Edina
a Fehér Bot Alapítvány elnöke

Szabó Lászlóné
a Hajdúsági Sorstársak Egyesület elnöke