Hírek

2017.04.25.

Szavamat adom...

szavamat adom

Szavamat adom... közéleti irodalmi délután

A tavaszi "Szavamat adom...", közéleti - irodalmi délutánt 2017. április 21–én rendezte meg a Gábor József Kulturális Alapítvány karöltve a Fehér Bot Alapítvánnyal és a Méliusz Újkerti Fiókkönyvtárával.Vendégeink voltak a délután folyamán:

- Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke
- Dr. Mazsu János, a DMJV Polgármesteri Hivatal tanácsnoka
A beszélgetést, mint mindig Rózsa Dezső vezette.
A két politikus mesélt életútjáról, hogy hogyan kerültek közel a város vezetése közben a politikához, majd megosztották a hallgatósággal legkedvesebb irodalmi csemegéjüket.

szavamat adom


szavamat adom

Pajna Zoltánról megtudtuk, hogy építésznek tanult, s mellette nagyon szerette a futballt, sőt önkénteskedett is fiatalabb korában. A rendszerváltás után kezdett politizálni és a debreceni közéletbe annak véráramába belekerülni. Kampányfőnök volt a FIDESZ köreiben, majd 1998-tól Kósa Lajos polgármester úrral építgették a Debreceni Önkormányzat új vezetésével a várost. Ekkor volt alpolgármester Dr. Mazsu János úr is.
Fiatal gyermekként a Fogyatékkal Élők Otthona előtt járt el nap, mint nap, így a fogyatékos emberekkel való kapcsolata onnan eredeztethető. Az a meggyőződése, hogy a fogyatékkal élőknek sokkal több az energiája, mint az átlagembernek, ezért csodálja törekvéseiket.Az ép társadalomnak a nyitottságon kell, hogy legyen a hangsúly az elfogadás irányába. A vélemények meghallgatása, és azok elfogadása, olykor - olykor ütköztetése is fontos. 1998-2014-ig települési képviselő is volt, így az emberekkel való kapcsolattartás, kommunikáció fontosságára hívta fel a figyelmet. A területfejlesztésekben gazdasági tapasztalatait is hasznosította, így az UNIÓS források megszerzéséhez is elengedhetetlenül szükségesek voltak a már meglévő tapasztalatok a pályázatok terén. A Megyei Önkormányzaton belül jó kommunikációs csapattal dolgozik együtt, aminek eredményeként sikereket értek el. Mottója, hogy – „Teljesítmény nélkül nem lehet senki sem sikeres!”, - ez sajnos a politikában nem így van!
Vass Albert: Üzenet haza című versét osztotta meg a közönséggel.

szavamat adom

Dr. Mazsu János, magyar és történelem szakos középiskolai tanár végzettségét illetően. Később a társadalomtudományok felé orientálódott, történettudományi karon végzett a Kossuth Lajos Tudomány Egyetemen. Gazdaság és társadalomtörténetet, majd kulturális történetet kutatott. Történeti kutatásokat végez napjainkban is.
A 80-as évek közepén a magyar értelmiség társadalom történetét kutatta, akkor még közélettel – politikával nem foglalkozott. 1986 és 87-ben került ki ösztöndíjjal az USA-ba, ahol folytatta kutatásait. A rendszerváltozás, mint fogalom, nem más, mit a diktatúrából a demokráciába való átmenet a 90-es évek folyamán.Debrecen, mint iskolaváros nagy hagyományokkal, kultúrával rendelkezik, de a rendszerváltás időszakában a kultúra piaci átrendeződése is megtörtént, ez az időszak számára nehéz volt. Nincs teljesítmény a politikában és a kultúrában sem. 1989 után a debreceni polgárok szemléletében is megmutatkozott a változás. Ekkor a közéletben fontos szerepeket, pozíciókat töltött be, ekkor Debrecen város alpolgármestere, s e mellett az egyetemen is tanított. Ma már nyugdíjasként megválaszthatja, hogy igazán mivel szeretne foglalkozni. Így legfőképpen a kutatási munkák kötik le, hiszen az értelmiség társadalomtörténetével foglalkozik ma is. Nemzetközi konferenciákon beszél kutatási eredményeiről, sokszor utazik a világ számos országába, főként Amerikába. Ott kapcsolati tőkét kovácsolt a 90-es évek elejétől, így a testvérvárosi kapcsolatokat építgette. A mai politikai rendszerben csak a történettudomány terén tud objektív lenni. Itt a szakszerűségen és a módszertani alapok kiforrottságán van a hangsúly. Míg a történetírá s terén, a tradíciók, a múlt és jelen kutatása ad választ a közösségi kérdésekben. Fontos megvizsgálni, hogy a tradíciókból mi az, ami követhető, újra gondolható, a ma emberének, de a legfontosabb az értékek megtalálása, megőrzése. Debrecen Európa Kulturális Fővárosa lehet 2023-ban, hiszen a Cívis város nagy kulturális központ, hatalmas értékekkel minden tekintetben. Ezt a kezdeményezést ő is pártolja és menedzselésében közvetlenül is részt vesz. Szabó Magda: Ókút… című művéből a Debrecen várost bemutató történetet olvasta fel, abból is azt a részt, amely a Városházát mutatta be.

Karcagi Márta / művelődésszervező

2017.04.19.

Regélő régió

regélő régió

Regélő régió… a költészet napja alkalmából

A Gábor József Kulturális Alapítvány és a debreceni Méliusz Újkerti Fiókkönyvtár 2017. április 07-én, 14 órakor rendezte meg a Költészet Napja alkalmából a Regélő régió, vers, próza és mesemondó versenyét a látássérült kisdiákok és a Hajdú-Bihar megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei sorstársak körében.A megjelent kisdiákokat és a felnőtt versenyzőket illetve az értük izguló szülőket és meghívott kedves vendégeinket először Dr. Csontosné Skara Ilona, a könyvtár vezetője köszöntötte. A Költészet Napját, József Attila születésnapjára emlékezvén 1964 óta minden évben április hónapban ünnepeljük Magyarországon.
Irodalmi előadóestek, könyvbemutatók, költőtalálkozók, vetélkedők zajlanak országszerte. Diákok és felnőttek egyaránt nagy lelkesedéssel készülnek ilyenkor a különböző rendezvényekre. Már nyolcadik alkalommal rendeztünk mi is, vers, mese és prózamondó versenyt a Költészet Napja alkalmából, hogy a látássérültek maguk is megmutathassák szeretetüket az irodalmi alkotások iránt. Idén kilenc gyermek és nyolc felnőtt fogadta el meghívásunkat erre a jeles eseményre. A közismert költők, írók művei mellett, mint (Ady Endre, József Attila, Arany János, Lázár Ervin, Jankovich Ferenc, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső, Petőfi Sándor és Bényei József), a napjainkban oly népszerű informatikai világból is bemutatásra kerültek elbeszélések, saját ötlet alapján. Érdekes, humoros, olykor, olykor nagyon szakszerű, általunk is ismert informatikai kifejezésekkel tarkított történetek voltak ezek, amik a mai fiatalságot igazán foglalkoztatják. Természetesen ezek a történetek, elbeszélések, a gyermekek körében divatos virtuális világban való nagyszerű eligazodásukat mutatta be. Így pl.: a gyermekek között harmadik helyezett Huszti Barbara Dominika egy idegennel folytatott Facebook közösségi portálon történő cse tlés történetének lehettünk fültanúi. Később a felnőttek körében bemutatkozó Horváth Gáborné, aki szintén harmadik helyezést ért el, gyermeke Horváth Gábor, Game Over, avagy amikor a játék véget ér… című történetet mesélte el, megnevettetve a közönséget. A tisztelt zsűri tagjainak, most sem volt könnyű dolga (- dr. Bene Edit, DMJV Polgármesteri Hivatal Humán Főosztályának vezetője, - Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla szóvivője, - Papp József, Kós Károly- és Podmaniczky-díjas publicista), hiszen egy kivételesen színes bemutatkozásokból kellett kiválasztania a legjobbakat.

Helyezettek a gyermekek között:

I. helyezett: Deák Barbara 6. o.
II. helyezett: Bagdi Fruzsina 2. o.
III. helyezett: Huszti Barbara Dominika 8. o.

Helyezettek a felnőttek között:

I. helyezett: Petrus Anita
II. helyezett: Geriné Jóna Ilona
III. helyezett: Horváth Gáborné

regélő régió
regélő régió
regélő régió


A gyermek és felnőtt bemutatkozások között Kathona Mónika (a Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola énektanára), két tanítványával gyönyörű egyházi énekeket daloltak a húsvéti ünnepekre való ráhangolódásként.
A zsűri tagjai minden versenyzőnek szívből gratulált és további olvasásra, versek tanulására, történetek, elbeszélések írására sarkalta a jelenlévőket. Mindannyian adtak tanácsot a vállalkozó szellemű versenyzőknek, de ami a legfontosabb az olvasás szeretetére való figyelemfelhívás, mert olvasni jó, hisz a kultúra mindenkié!

Karcagi Márta / a Gábor József Alapítvány kuratóriumának tagja

2017.04.11.

EsélyNap

Az EsélyNapot 2017-ben az együttműködés szelleme hatja át. A rendezvényt ebben az évben Debrecenben 5 partnerszervezet együttesen valósítja meg: Fehér Bot Alapítvány, Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete, Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete, és a Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete.


Az EsélyNap témája az egészséges életmód, mely egyenlő mértékben jár minden polgárnak, legyen idős, vagy fiatal, egészséges, beteg vagy fogyatékos személy.


Az Esélyegyenlőség Napját minden év május 5-én ünnepeljük. Az ünnep ráhangolódására tökéletes alkalom nyílik ezen esemény keretében.


Az EsélyNap programja:
Helyszín: Debreceni Ifjúsági Ház
Időpont: 2017. május 4.


Galéria terem


9:00-9:10 Megnyitó – A napot megnyitja Dr. Kovács Krisztián, az Egyenlő Bánásmód Hatóság Hajdú-Bihar megyei képviselője


9:10-12:00 World Café – A Fehér Bot Alapítvány szervezésében különböző témaasztalokon érdekes témák kerülnek terítékre


12:00-15:00 Word Café Light


11:00-12:00 Ifjúság Utcai Fiatalok Énekkara


12:00-12:30 Vak-Sikk Tánccsoport


13:00-13:30 Stand-up comedy: Fóris Norbert


14:00-14:30 Stand-up comedy: Sulyok Péter


Zöld terem


11:00-11:30 Filmklub 1 – Dr. Nagyné Berke Mónika levezetésével 1-1 rövidfilm megtekintésére van lehetőség a fogyatékosság témaköreiből, melyet a film után közösen elemezhetik a résztvevők


11:30-12:00 Filmklub 2 - Dr. Nagyné Berke Mónika levezetésével 1-1 rövidfilm megtekintésére van lehetőség a fogyatékosság témaköreiből, melyet a film után közösen elemezhetik a résztvevők


12:00-13:00 Egészséges táplálkozás – Szebenszki Erzsébet dietetikus előadása


13:00-14:00 Népbetegségek terítéken: vesebetegség és cukorbetegség - A Hajdúsági Diabétesz Egyesület és a Vesebetegek Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Egyesületének előadása


Ifi Klub


9:30-11:00 Speciális sporteszköz kiállítás


11:00-12:00 Könnyű torna – Király Enikő gyógytornász vezetésével


13:00-14:00 Táncház Szufelják Jánossal és a Vak-Sikk Tánccsoporttal


A World Café Light-ban fakultatív programokra van lehetőség az egész nap folyamán:

-kerekesszék bérlés: kipróbálhatod magad, Te hogyan boldogulsz kerekesszékben

-fehérbot bérlés: kipróbálhatod, Te hogyan állod a sarat vak emberként

-élő könyvtár: kikölcsönözhetsz személyeket, akikkel elbeszélgethetsz egy tea, üdítő elfogyasztása mellett speciális életükről vagy az egyenlő bánásmódról

-könyvespolc projekt: bárki leülhet és olvashat egy jó könyvet, megnézheti milyenek a Braille könyvek, vagy akár hangoskönyvet is olvashat. Akinek olyan könyve van otthon, melyet már nem tud hova tenni, de kidobni se szeretné, azt most szívesen várják a Művésztér könyvespolcára


Az EsélyNapot 2017-ben a Debreceni Ifjúsági Házban valósítjuk meg, mely az udvarról kerekesszékkel és babakocsival is könnyedén megközelíthető, az épületben lift segíti a szintek közötti közlekedést.


Az eseményen 3 teremben párhuzamosan zajlanak programok, előadások. A létszám kalkulálásához mindenképp szükséges előzetes regisztráció, amit a puskas.anett@feherbot.hu mail címen lehet megtenni. Mi küldünk egy regisztrációs lapot, melynek kitöltésével és visszaküldésével válik érvényessé a jelentkezés.


A programokra jelentkezni lehet telefonon keresztül is a +36 30 688 7923-as telefonszámon hétfőtől-szerdáig 8:00-13:00 óra között.


A regisztráció határideje: 2017. április 26.


A rendezvényen minden program ingyenes!


Az EsélyNap támogatói a Debreceni Ifjúsági Ház, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Kft.


Az EsélyNap támogatói:

esélynap
esélynap
esélynap


Az EsélyNap megvalósítói:

esélynap
esélynap
esélynap
esélynap
esélynap