Hírek

2017.05.08.

Álompárok kerestetnek!
Egy különleges nyílt nap fogyatékos embereknek
Sajtóközlemény

álom munka

Hajdúdorog, 2017. május 8. – A Salva Vita Alapítvány a Fehér Bot Alapítvánnyal és több más szervezettel együttműködve idén május 30. és június 02. között szervezi meg hazánkban a Neked MUNKA, nekem ÁLOM Napot. A már több éve sikeresen működő program idén Budapesten és az ország minden megyéjében megrendezésre kerül. E különleges nyílt nap célja, hogy a jelentkező fogyatékos emberek megismerhessék azt a munkahelyet, munkakört, amiről mindig is álmodtak. A program előkészítése már zajlik, az alapítvány várja a programra nyitott munkáltatók és az érdeklődő fogyatékos emberek jelentkezését.
A program Írországban már évek óta sikeresen működik Job Shadow Day elnevezéssel, amely napon a dolgozni vágyó fogyatékos emberek kipróbálhatják magukat „álommunkájukban”. több éve Európa több országában is megrendezésre került ez az érzékenyítő program, több országban DUOday néven meghirdetve.
A programba bekapcsolódó munkáltatók esetében nem csak a cég mutatkozik be az érdeklődő fogyatékos embereknek, hanem mindig egy-egy konkrét munkakört ellátó munkavállaló, egy házigazda is. Ő fogadja a fogyatékos munkavállalót, aki az ő munkanapját követheti nyomon. Reményeink szerint ezen a napon a napi rutin mellett különböző érdekes, különleges tevékenységekbe is betekinthetnek majd a szerencsés résztvevők. Tapasztalt mentorok kísérik a munkahelyekre a résztvevőket, majd a helyszínen egész nap hozzáértő támogatást biztosítanak.
Bízunk abban, hogy sokan jelentkeznek a programra, és még többekhez eljut majd a Neked MUNKA, nekem ÁLOM Nap híre. Bár ennek a nyílt napnak nem célja, hogy konkrét állásajánlatok szülessenek, mégis újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékos emberek megismerésében, elfogadásában, elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerő-piacon elhelyezkedni.
A programra a Fehér Bot Alapítvány irodáiban lehet jelentkezni.

4087 Hajdúdorog Fogadó u. 3-5.
Szabó Krisztina
Fehér Bot Alapítvány
06-30-825-3038

4024 Debrecen Kossuth u. 42. 4. em.
Baranyai György
Fehér Bot Alapítvány
06-30-630-4781


A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja. A pályázat kódszáma FOGLALKOZTATÁS2016/D/1. Szerződésszám: 200/4/2017

álom munka
álom munka
álom munka
álom munka


2017.05.08.

Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program

álom munka

álom munka

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program egy új kezdeményezés Magyarországon, amely lehetőséget ad fogyatékos emberek és munkáltatók kötetlen találkozására egy nyílt nap keretében. Program célja nem a munkaközvetítés, hanem lehetőség nyújtása személyes találkozásra, egymás megismerése és kölcsönös tapasztalatszerzésre, mert tapasztalataink szerint a fogyatékosságot övező félelmek és bizonytalanságok legsikeresebben személyes találkozással változtathatók meg.


E speciális napon a programra jelentkező fogyatékos emberek eltölthettek egy napot egy számukra érdekes, általuk választott munkahelyen, munkakörben, egy napra kipróbálhatják álmaik munkáját. A programba bekapcsolódó munkáltatónál egy házigazda fogadja a fogyatékos résztvevőt, az ő munkanapját követheti nyomon a jelentkező. A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napon nem hagyjuk magukra a résztvevőket, tapasztalt mentorok kísérik a munkahelyekre a jelentkezőket, és támogatják a helyszínen a folyamatot. A program minden résztvevőjét előzetesen is felkészítjük a nagy találkozásra.

álom munka

Az első Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap 2015 tavaszán került megszervezésre Budapesten egyszerre 15 helyszínen. A megvalósult álmok köre rendkívül széles volt: futballedző, sportriporter, fotós, televíziós műsorvezető, agykutató, tervező mérnök, állatkerti gondozó, szépségtanácsadó, kutyakiképző, énekes, bűnügyi laboráns és még egyéb szakmákban próbálhatták ki magukat a résztvevők. Minden helyszínről fotó dokumentáció készült, mely a http://nekedmunka.hu/galeria/oldalon megtekinthető.


A program indulásakor hosszú távú tervünk volt, hogy a következő években vidéki partnerszervezetek segítségével országos méretűvé szélesítsük a programot.
E törekvésünk eredményeként 2016. április 27-én, a következő Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napon már Budapest mellett öt vidéki helyszínen is megrendezésre került az esemény, és több mint 40 személyes találkozást tudtunk megszervezni, 43 álmot tudtunk valóra váltani partnereinkkel együtt Magyarországon.
A Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Szekszárdon megszervezett Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap képei a http://nekedmunka.hu/neki-alom/ oldalon tekinthetők meg.

álom munka

A programmal együttműködő, a fogyatékos résztvevőket fogadó munkáltatók köre rendkívül széles.
Az együttműködő munkáltatókról itt tájékozódhat:
http://nekedmunka.hu/neki-munka-2/budapesti-munkaltatok-2015-2016/
A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap minden helyszínen nagy sikert aratott és nagy hatással volt mind a vezetőségre, mind az ott dolgozókra.


A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap mindkét évben nagy médianyilvánosság mellett zajlott, mert célunk volt, hogy a programot és annak céljait ismertté tegyük, és ezzel is előmozdítsuk a fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségét az élet minden területén.

álom munka

A programról született médiamegjelenések a http://nekedmunka.hu/sajto/sajto-2015/ és a http://nekedmunka.hu/sajto/sajto-2016/ oldalon követhetők nyomon.
Programmal kapcsolatos kisfilmjeink megtekinthetők a http://nekedmunka.hu/videok/ oldalon.


2017-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatása révén mind a 19 megyében és Budapesten is megszervezésre kerül a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program. A cél, hogy legalább 200 fogyatékos ember próbálhassa ki magát 200 különböző munkahelyen egy különleges, nyílt nap keretében.

álom munka

Hogy néz ki egy tipikus Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap?


• Találkozás, köszöntés a munkahelyen
• A munkahely rövid bemutatása
• A fogyatékos résztvevő bemutatkozása
• Körbevezetés a munkahelyen, konkrét munkakör feladataiba bepillantás, kérdések és válaszok
• A belső mentor személyes története
• Szünet – mindenképpen jó, ha egy szokásos kávészünetben is részt vehet a látogató, találkozhat más kollégákkal is, beszélgethet velük kötetlen formában
• A belső mentor napjának követése („shadowing”) – a fogyatékos résztvevő „árnyékként követi” a belső mentort munkája közben, aki igyekszik őt minél több feladatba bevonni, minél többet megmutatni számára a napi feladatokból.
• A nap lezárása

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napon a fogyatékos résztvevők körülbelül 11.00 órára érkeznek a munkahelyre. A munkahely meglátogatását megelőzi e nap reggelén tartott sajtótájékoztató, melyre minden olyan munkáltatót várunk, aki részt vesz házigazdaként a programban, és időt tud szakítani a részvételre.

További információ: www.nekedmunka.hu

Szabó Krisztina
Fehér Bot Alapítvány
06-30-825-3038

Baranyai György
Fehér Bot Alapítvány
06-30-630-4781


álom munka
álom munka
álom munka
álom munka


2017.05.08.

EsélyNap

Esélynap

2017-ben a Fehér Bot Alapítvány érdekvédelmi szervezetekkel együtt havi szinten Esély-Köröket kezdett tartani. Az Esély-Körök célja egymás programjainak megismerése, valamint közös projektek tervezése. Így született meg első közös rendezvényünk, a 2017. május 4-én megtartott EsélyNapunk.


Az esemény célzottan az egészséges életmódra és a mindenki számára való elérhetőségre volt kihegyezve, de egyúttal célunk volt még, hogy egy kellemes napot töltsünk együtt barátaink körében.

Esélynap

Az eseményt Dr. Kovács Krisztián, az Egyenlő Bánásmód Hatóság Hajdú-Bihar Megyei képviselője nyitotta meg, melyben elmondta, ritkán tapasztal ilyen nagy jelenlétet hasonló eseményeken. A délelőtt a Vár a Munka! FOF2016/7 projektünk keretében megrendezésre kerülő World Caféval vette kezdetét. A különböző témaasztaloknál a partnerszervezetek képviselői voltak a témavezetők. Velük a rendezvény vendégei beszélgethettek az elérhetőségről, céljaikról, de mindennapi elfoglaltságukról is, ezzel segítve, hogy személyesebb keretek között is megismerhessék egymást.

Esélynap

Felmerültek a foglalkoztatás kérdései is, mint pl.: - mi az ami lehetővé teszi a foglalkoztatást, melyek a nehezítő tényezők. Fontos kérdés volt a szabadidő hasznos eltöltése, illetve az is, hogy hogyan lehet megszólítani az egyesületek tagságát. A Fehér Bot Alapítvány asztalánál az egyes emberek céljai voltak terítéken, - ki mit és hogyan szeretne elérni az életben? A különböző témák után az érdeklődők számára 10, 15 perc állt a rendelkezésre, hogy kifejthessék véleményüket, meghallgathassák mások elképzeléseit is. Az idő letelte után átülhettek másik asztalhoz.
Mindeközben az Ifi Klubban megtekinthető volt a Speciális Sporteszköz kiállítás, ahol az érdeklődök, megtudhatták hogyan kell bocciazni, milyen egy akadálymentes társasjáték és sakkozhattak is egymással vagy akár egy európai szinten sikeres hallássérült sakkozóval is összemérhették tudásukat.
11 órától előadások és kiscsoportos tevékenységek vették kezdetüket. Az Ifi Klubban elkezdődött a torna Király Enikő vezetésével. A visszajelzések alapján többen el fognak kezdeni gyógytornára járni a rendezvény hatására.

Esélynap
Esélynap
Esélynap

12 órától Szebenszki Erzsébet tartott előadást az egészséges táplálkozás témakörében.
A World Café Lightban érdekes előadások zajlottak minden órában. Először az Ifjúság Utcai Fiatalok zenés kórusát hallgathatták meg a jelenlévők, melyet tapsvihar zárt. A délutánt a Vak-Sikk Tánccsoport két rangidős tagja Puskás Anett és Kállai Kristóf tánca nyitotta meg. Az előadás címe Tünde és Dániel volt, ugyanis egy esküvői táncot mutattak be a közönségnek, melyet az előadás címében szereplő két személy ihletett.
Délután folytatódtak az előadások.

Esélynap

A Vesebetegek Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete és a Hajdúsági Diabétesz Egyesület előadását hallgathatták meg azok, akik a Zöld terembe érkeztek. Illetve az aktívabb szórakozást Szufelják János zárta táncházával.
A napot a Galéria teremben tartott stand-up comedy előadásokkal zártuk. Először Fóris Norbert lépett a porondra, majd Sulyok Péter aratott nagy sikert mindennapi humoros történeteivel.

Esélynap
Esélynap
Esélynap
Esélynap

Köszönjük a Debreceni Ifjúsági Háznak, hogy a kezdetektől fogva támogatta a rendezvényt, ezzel is mutatva, milyen fontos számukra is az esélyegyenlőség.
Továbbá köszönjük mindenkinek, aki jelenlétével megtisztelte a rendezvényt, illetve valamilyen módon elősegítette a rendezvény sikerességét!
A napon több mint 150 fő vett részt. Bízunk benne, hogy eseményünk hagyományteremtő lesz, s jövőre ugyanúgy találkozhatunk, hasonló keretek között.

Puskás Anett és Baranyai György